Hei leipuri naiset

miten saan

onnistumaan perinteisen hiivaleivän, ohjetta kaipaisin.

17

793

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Puidenhalaaja

      Paketti hiivaa ja litra kylmää vettä, suolaa ja hyppysellinen sokeria sekaisin. Sitten vehnäjauhoista ihan löysä taikina, toinen puoli jauhoista sekalaista mitä kaapista löytyy: kaurahiutaleita, ohrajauhoja, mitä tahansa puurohiutaleita. Vaivaat hetken, sitten ruokaöljyä joukkoon. Jääkaappiin nousemaan. Ja sitten ei kun leipomaan. Ja hyvin nousseet leivät oikein kuumaan uuniin paistumaan.

      Oikeasti kylmään nesteeseen tehdystä leivästä tulee tosi hyvää. Huomasin sen kerran sattumalta, kun kerran kesken leivonnan tuli tärkeämpää tekemistä ja hätäpäissäni laitoin taikinan jääkaappiin. Naminami:D

      • susa51

        Muuten hyvä ohje mutta voihan veden tilalla olla vaikka maitojauhetta, sekoitettuna veteen. En kässää että miksi nousemaan jääkaappiin, itse nostatan lämpimässä uunissa välillä. Taikinaa ei saa unohtaa sinne, muuten on siistimistä. Sen tiedän, että taikinan voi pakastaa, ottaa sitten leivottavaksi kun haluaa.


      • Puidenhalaaja
        susa51 kirjoitti:

        Muuten hyvä ohje mutta voihan veden tilalla olla vaikka maitojauhetta, sekoitettuna veteen. En kässää että miksi nousemaan jääkaappiin, itse nostatan lämpimässä uunissa välillä. Taikinaa ei saa unohtaa sinne, muuten on siistimistä. Sen tiedän, että taikinan voi pakastaa, ottaa sitten leivottavaksi kun haluaa.

        Tietysti voi tehdä ihan perinteisesti lämpimään nesteeseen ja nostattaa lämpöisessä. Mutta maku on kylmässä hitaasti nostattaen ihan omaa luokkaansa.


      • teen leipää
        Puidenhalaaja kirjoitti:

        Tietysti voi tehdä ihan perinteisesti lämpimään nesteeseen ja nostattaa lämpöisessä. Mutta maku on kylmässä hitaasti nostattaen ihan omaa luokkaansa.

        heti huomenna,,,,,vanhan-ajan varpajaiskoriin olis tarkoitus leipää tehdä.


      • kuokkija muualta.
        teen leipää kirjoitti:

        heti huomenna,,,,,vanhan-ajan varpajaiskoriin olis tarkoitus leipää tehdä.

        ja sinne kuumaa vettä kipossa,leivät muutamaksi minuutiksi,n.3-4 min sinne kohoamaan>sitten pois ja normaalisti kohoamaan. Kun uuni on valmis,jätä se vesikippo sinne ja paista leivät normaalisti. Ota pois ja anna jäähtyä ILMAN peittoa. Saat ihanan rapean kuoren,jos sellaista haluat.
        Sopii varsinkin ranskanleipiin.


      • kämmentä

        Torniossa tuo tiedettiin jo aikojen alusta!
        Veden pitäisi olla "jäähileinen" jolloin suuri lämpötilaero saa viljassa olevan sokerin käymään.


    • teen leivän

      niin , että puolet nesteestä on piimää.
      Teen juuren 4-5 tuntia aiemmin "käymään" tai "happanemaan".
      Eli 2-3 dl nestettä, pieni nokare hiivaa, ripaus sokeria ja joukkoon sekoitetaan jauhoja, niin että on suht löysää.
      Happanemisen jälkeen normaali alustus, suolaa, öljyä, loppu hiiva ja mitä jauhoja haluatkin käyttää.
      Nostatetaan. Tee leiviksi.
      Ennen uuniin laittoa, muotoile leipä vielä kerran, niin että se "korkea" , pistele haarukalla muutama ilma reikä.
      Paista suht kuumassa uunissa. 225-250 c. Leipä on kypsä, kun koputat rystysillä pohjaa ja se kumisee...
      Maukasta leipää sinulle ;:)

      • Pirre*

        täällä myös tykätään hieman hapatetusta hiivaleivästä..

        Mie en ole koskaan laittanut tuota piimää, kuin ohrarieskoihin, mutta pittääpä kokeilla joskus.


    • Pirre*

      suolaa, kuivahiivaa ja kunnon hiivaleipäjauhoja, ei niihin leipiin muuta..

      Kunnon kohotus joka vaiheessa, hyviä ovat.

      Jos haluaa voi myös hieman hapattaa juurta, ts. laita aamulla aikaisin löysä juurivelli ja alusta taikina vasta iltapäivällä, - mie tykkään tehä niin.

      • löysän kaurapuuron hiivaleipätaikinaan - litran taikinaan keitän kahdesta desistä ryynejä puuron, myös sämpylät tykkää siitä.

        Mulla oli vanha mikro niin iso, että sain taikinan sinne nousemaan. Luukku vain kiinni ja hyvin nousi.


      • Pirre*
        Tellastiina kirjoitti:

        löysän kaurapuuron hiivaleipätaikinaan - litran taikinaan keitän kahdesta desistä ryynejä puuron, myös sämpylät tykkää siitä.

        Mulla oli vanha mikro niin iso, että sain taikinan sinne nousemaan. Luukku vain kiinni ja hyvin nousi.

        laitan joskus jo juureen kauraryyniä, tai muita hiutaleita. Jos teen sekahiivaleipää sitten laitan kaikkea mahollista, paitsi ruisjauhoja, ne kun kypsyy hitaammin.
        Grahamjauhot antavat kivan säväyksen..

        Tuossa pöydällä on paraikaa kohoamassa kuusi ruisleipää. Uuni on lämmin ja siintyy sopivan lämpiväksi..pian tuoksuu meillä tuore leipä.

        Olen Matomäen kanssa samaa mieltä, - ruisleivän teko on taidetta ja siihen sisältyy magiaa, ja kunnioitusta..

        Höperöjäkö puhun mutta niin on..


      • Pirre* kirjoitti:

        laitan joskus jo juureen kauraryyniä, tai muita hiutaleita. Jos teen sekahiivaleipää sitten laitan kaikkea mahollista, paitsi ruisjauhoja, ne kun kypsyy hitaammin.
        Grahamjauhot antavat kivan säväyksen..

        Tuossa pöydällä on paraikaa kohoamassa kuusi ruisleipää. Uuni on lämmin ja siintyy sopivan lämpiväksi..pian tuoksuu meillä tuore leipä.

        Olen Matomäen kanssa samaa mieltä, - ruisleivän teko on taidetta ja siihen sisältyy magiaa, ja kunnioitusta..

        Höperöjäkö puhun mutta niin on..

        Teetkö oikein aitoa ruisleipää?
        Sitä kun vielä kerran saisi, laillisessa leivinuunissa arinan päällä kypsennettyä.
        Kadehdin taitoasi, itse en ole koskaan uskaltanut kokeilla ja leivinuunikin puuttuu.


      • Pirre*
        Tellastiina kirjoitti:

        Teetkö oikein aitoa ruisleipää?
        Sitä kun vielä kerran saisi, laillisessa leivinuunissa arinan päällä kypsennettyä.
        Kadehdin taitoasi, itse en ole koskaan uskaltanut kokeilla ja leivinuunikin puuttuu.

        paistaa sähköuunissakin aivan hyvin, jos raatsii..ja on tarpeeksi tilava uuni, ts. kiertoilmauuni.

        Hapanleivän paisto on hiiiiiiirmu helppoa...Tärkeintä on että juuri hapatetaan
        l ä m p i m ä s s ä paikassa n. melk. vuorokauden.., ja että edellinen juuri on hyvää, muuten ei onnistu; loppu on vain odottelua.

        Sen odottelua että taikina kohoaa kunnolla, ja että leivät kohoaa kunnolla; ensimmäinen kohotus lämpimän uunin päällä tms. kohotuskin ..:)

        Minulle oli anoppila oli leivänteon yliopisto, anoppi teki hyvän leivän ja karjalan piirakat myös, en ole koskaan saanut niin hyviä piirakoita kuin hänen tekemät olivat.

        Sähköuunissa alkulämpö kannattaa laittaa aika ylös niin että saa leipiin hyvän värin n.250 - 300 ja sitten voi laskea n. 200 ja hieman toista tuntia kun pitää uunissa ne on kypsiä ja tosiaan pohjaan kopistamalla sen kuulee onko leipä kypsä.

        Ite tosin nykyään saan paistaa perinteisessä leivinuunissä leipäni.


      • CannedHeat
        Pirre* kirjoitti:

        paistaa sähköuunissakin aivan hyvin, jos raatsii..ja on tarpeeksi tilava uuni, ts. kiertoilmauuni.

        Hapanleivän paisto on hiiiiiiirmu helppoa...Tärkeintä on että juuri hapatetaan
        l ä m p i m ä s s ä paikassa n. melk. vuorokauden.., ja että edellinen juuri on hyvää, muuten ei onnistu; loppu on vain odottelua.

        Sen odottelua että taikina kohoaa kunnolla, ja että leivät kohoaa kunnolla; ensimmäinen kohotus lämpimän uunin päällä tms. kohotuskin ..:)

        Minulle oli anoppila oli leivänteon yliopisto, anoppi teki hyvän leivän ja karjalan piirakat myös, en ole koskaan saanut niin hyviä piirakoita kuin hänen tekemät olivat.

        Sähköuunissa alkulämpö kannattaa laittaa aika ylös niin että saa leipiin hyvän värin n.250 - 300 ja sitten voi laskea n. 200 ja hieman toista tuntia kun pitää uunissa ne on kypsiä ja tosiaan pohjaan kopistamalla sen kuulee onko leipä kypsä.

        Ite tosin nykyään saan paistaa perinteisessä leivinuunissä leipäni.

        Ruisleivän juureen... saitko sen, vai teitkö oman?

        Minä tein oman... hyvää, muttei riittävän hapanta. Neuvoja?


      • CannedHeat kirjoitti:

        Ruisleivän juureen... saitko sen, vai teitkö oman?

        Minä tein oman... hyvää, muttei riittävän hapanta. Neuvoja?

        mutta olen joskus joutunut temäänkin sen itse.

        Jos teet juuren itse laita sangoon vaikka 1,5 litraa lämmistä vettä, silppua siihen hapanleipää, siis oikeaa hapatettua ruisleipää muutamia paloja, vaikka viisi. Sitten lisäät kuivahiivaa yhen pussin, ja ruisjauhoja sen verran että saat sellaisen ohuehkon vellimäisen seoksen.

        Sitten vaan liina päälle ja sanko lämpimään sipajamaan muutamiksi päiviksi.

        Välillä maistelet happamuutta ja voit lisätä hieman ruisjauhoa jos seos tuntuu menevän liian ohueksi, mutta älä tee siitä puuroa silloin juuri ei onnistu.

        Onnea leipomuksellesi! :)


    • leipuri.

      Laita seittemän juomalasillista vehnää, yksi ruista.
      ¨Pieni kourallinen makeutusainett ja vielä pienempi suolaa.
      Kaksi pussia Lidhlin kuivahiivaa ja siinä se on!
      Anna tunnin kohota ja leivo jam taas tunti pellillä.
      Ei siinä mitään mystiikkaa!

    • se hiivaleipä

      onnistui ja olen nyt tehnyt kahtena päivänä sitä.
      Pirren ohjeen mukaan, ja jumankekka et ne on hyviä.
      Sain varpajais-koriin leipää ja tuoretta.
      Kiitos teille kaikille vastanneille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hengenvaaralliset kiihdytysajot päättyivät karmealla tavalla, kilpailija kuoli

      Onnettomuudesta on aloitettu selvitys. Tapahtuma keskeytettiin onnettomuuteen. Tapahtumaa tutkitaan paikan päällä yhtei
      Kauhava
      80
      3529
    2. Ajattelen sinua iltaisin, aamulla, päivittäin

      Ehkä siinä jo pientä vinkkiä. Oot jäänyt pahasti mieleen. Sun katse on niin syvä ja oot niin lempeä. Hyvä olla sun kanss
      Ihastuminen
      107
      1792
    3. Ootko rakastunut?

      Kerro pois nyt
      Ikävä
      106
      1102
    4. Onhan sulla nainen parempi mieli

      Nyt? Ainakin toivon niin.
      Ikävä
      99
      1075
    5. Mitä sä haluat?

      Kerro nyt. Sano suoraan.
      Ikävä
      60
      923
    6. Priden osallistujamäärä suuri pettymys!

      Ei lähellekään sataatuhatta, vaikka mukaan on värvätty kaikki aktivistit jopa homot katolta heittelevä islamistinen aate
      Luterilaisuus
      164
      840
    7. Ujosteletko tosissaan vai mitä oikeen

      Himmailet???? Mitä pelkäät?????
      Ikävä
      42
      836
    8. IS Viikonloppu 28.-29.6.2025

      3- merkitty Kovis Erkki Vuokilalta. Oikean reunan (kuvituksellinen) pääkuva on hauska, mutta siitä johdetun sanan merkit
      Sanaristikot
      57
      791
    9. Joku kysyy

      Missä on syy? Jossainhan se syy täytyy olla persujen kannatuksen alenemiseen. Kannatuksen alneminen ei näy pelkästään g
      Perussuomalaiset
      59
      769
    10. Kannan sinua mukanani

      Aina sydämessäni ❤️ Niin kauan kun henki pihisee ja veri virtaa suonissani, niin olet osa minua tavalla, josta olen kii
      Ikävä
      28
      735
    Aihe