Behemot (ei ole virtahepo) vaan hirmulisko

Raamattu kertoo

Behemot
"Katso Behemotia, jonka minä loin niin kuin sinutkin. Se syö ruohoa niinkuin raavas. Katso, sen voima on lanteissa, sen väkevyys vatsalihaksissa. Se ojentaa jäykäksi häntänsä kuin se-tripuun, sen reisijänteet ovat lujiksi punotut. Sen luut ovat niinkuin vaskiputket, sen nikamat kuin raudasta taotut. Se on Jumalan töiden esikoinen, sen luoja ojentaa sille miekan. Sille kan-tavat satonsa vuoret, joilla kaikki metsän eläimet leikitsevät. Lootuspensaiden alla se makaa, ruovikon ja rämeen kätkössä. Lootuspensaat peittävät sen varjoonsa, puron pajut ympäröivät sitä. Jos virta hätyyttää, ei se säikähdy, se on huoleton. Kuohukoon vaikka itse Jordan sen ki-taan. Kukapa kävisi käsiksi sen silmiin, lävistäisi heittoaseella sen turvan?" (Job 40:10-19.)

Emme tiedä, mitä lajeja behemot ja sen seuralainen leviatan olivat, mutta yksi on varmaa. Be-hemot ei ollut virtahepo, eikä leviatan krokotiili. (Kuten uudenkin kirkkoraamattumme kääntäjät ottavat oikeuden tulkita.) Raamatunkäännöskomitea olisi saanut konsultoida työssään taiteili-joiden ohella myös biologeja. Vai mitä mieltä olet virtahevon hännästä, jota kutsuttaisiin "suureksi kuin seetripuu"? Seetripuu on puu, joka Libanonin lipusta huolimatta kasvoi ai-kanaan kuusta korkeammaksi. Virtahevo taasen huiskuttaa erikoisesti litistyneellä töpöhännäl-lään lantansa kuin tuulettimen läpi reviirilleen. Raamatunkääntäjät ovat arvuutelleet eläintä eri käännöksissä milloin virtahevoksi, milloin norsuksi tai sarvikuonoksi. "...Ihmettä en tämän laista ole koskaan kuullut toista."
Behemot-sana tosiaan muistuttaa heprean kielen virtahepoa, mutta on sitä yhtä paljon kuin haikara on haikala. Uudessa käännöksessä eläimestä huomautetaan alareunan marginaal-issa: "Alkutekstissä käytetään nimeä behemot, joka tarkoittaa myös tarunomaista alkuhirviötä". Itse jättäisin sanan "tarunomainen" suosiolla pois. Behemot tarkoittaa kirjaimellisesti käännet-tynä "valtavaa otusta" ja on monikkomuoto sanasta "peto".

Dinosaurusten ulkomuoto ja värit ovat kiinnostavimpia yksityiskohtia ja samalla suurimpia on-gelmia paleontologiassa. Näin siksi, että fossiiliset luut eivät kerro varsinaisesta pinnan ulk-onäöstä. (Vastoin yleistä harhaluuloa myös pehmeät kudokset kuten meritähdet voivat silti poikkeuksellisen suotuisissa olosuhteissa kivettyä. ) Jos vanhat tarinat osoittautuisivat uskot-taviksi, liittyisikin niiden suurin arvo juuri tähän seikkaan.

Jumalan väitetään kehottaneen Jobia juuri ennen dinosauruskuvauksen alkua: "Kaunistaudu kunnialla ja korkeudella, pukeudu loistoon ja kunniaan." (Job 40:5.) Entäpä, jos hirmuliskot eivät olleetkaan yksitoikkoisen harmaita, ruskeita tai vihertäviä, vaan kirkkaan värikkäitä ja suomukuvioiltaan selkeitä?

Mielenkiintoista on, että Jobin kirjan Jumala tuntuu luonnehtivan behemotia ensimmäiseksi luomakseen eläimeksi: "Se on Jumalan luomistöiden esikoinen" (Job 40:14). Ilmaus voi viitata ykkössijaan joko iässä tai koossa. Koossa kaikkien aikojen ykkössijaa pitää kuitenkin ni-missään edelleen elävä sinivalas, parhaimmillaan 180 000 kiloa ja 33 metriä. Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa kerrotaan että ensiksi luotiin (Gen 1:2) "...suuret merieläimet ja kaikki-naiset liikkuvat, vesissä vilisevät elävät olennot." Edellinen ilmaisu on heprean tannin ja sanaan palataan myöhemmin. Esikoisuus iän perusteella selittäisi Jumalan mielenkiinnon juuri tätä eliötä kohtaan. Otoksessa eläinkunnasta Jobin kirjassa Jumala viittaa lähemmin vain kahteentoista eläimeen. Kehitysoppia Raamatun kirjaimelliseen tulkintaan yhdistäville hen-kilöille todettakoon vain lakonisesti, että Raamatun mukaan ensimmäisiä eliöitä eivät olleet pi-enet yksisoluiset eliöt, vaan isot, möhkälemäiset otukset.

Jobin kirja kertoo behemotin olleen kasvissyöjän: "Sillä vuoret kantavat sille ruohoa, ja kaikki pedot leikitsevät siellä." (Vuoden 1861 käännöstä.) Metsän eläimet saattoivat leikkiä behemo-tin ympärillä. (Entäpä sen päällä?) Kasvissyöjää ei ehkä tarvinnut pelätä. Toki tämän tyyppisiä dinosauruksia kutsutaan salonkikelpoisessa paleontologiassakin kasvissyöjiksi.

Joillakin hirmuliskoilla oli paleontologien mukaan häntä, jonka ne kykenivät läväyttämään suo-raksi, käyttäen elintä eräänlaisena lyömäaseena. "Se ojentaa jäykäksi häntänsä kuin setri-puun... Sen luoja ojentaa sille miekan", kertoo Jobin kirja behemotin valtavasta hännästä (Job 40:14). Vuoden 1861 kirkkoraamattu viittaa seetrin tyveen. Puun paksuus laskee jyrkimmin juuri tyvessä. Kunkin lajin sisällä tyvi on suhteessa sitä suurempi, mitä pitempi puu on. Tietyllä tapaa kuluneiden hännän nikamien ja tietokonesimulaation pohjalta on esitetty mitä erikoisin väite suurten kasvinsyöjädinosaurusten häntään liittyen: urokset ovat saattaneet läimäytellä pyrstöään kuin karjapaimen ruoskaansa, tai halkoa sillä todellakin ilmaa miekkailijan tapaan. Pitkällä hännällä heilahdusliike kiihtyy tyvestä kapenevaan pyrstöön päin ja on saattanut ylittää lopulta hännän päässä äänennopeuden! (Ollessani kerran soutelemassa Sysmän Liikolanlah-della, havaitsin varsin empiirisesti, miten ylitse lentäneen hävittäjän jäljiltä äänivallin ylittyessä syntyy mahtava paukahdus.)

Kasvissyöjädinosaurusten häntä oli 10-15 metriä pitkä ja 1-2 tonnin painoinen. Äänennopeus on periaatteessa saavutettavissa tehokkain mekaanisin keinoin. Suuremmassa ilmanpainees-sa ääni tosin olisi kulkenut hieman nopeammin, joten ilmanvastuksen ohella äänivalli olisi il-meisesti ollut korkeampi ylitettävä.
"Sen voima on lanteissa, sen väkevyys vatsalihaksissa". Jura- ja liitukaudella mylvi triaskau-den Thecodontioiden (valtiasliskojen) jälkeen kaksi dinosauruslahkoa: Saurischia ja Ornithi-schia. Näiden väliin piirsi terävän rajan saurischian matelijanomainen lantio. Ornithischia-lahkoon kuuluvien dinosaurusten lantio oli lintumainen ja niillä oli lisäksi jonkinlainen hampai-den takainen luu. Tunnetuin esimerkki linnunlantioisista liskoista lienee Tyrannosaurus Rex. Lantionseutu, tyvestä paksu häntä sekä ontot luut olisivat yhteisiä piirteitä tämän dinosauruk-sista kuuluisimman ja behemotin välillä. Kokonaiskuvan puolesta veikkaisin itse kuitenkin Sau-rischiaa ja suuria kasvinsyöjäliskoja. Tälle symbolille.

Mainittakoon muista kansoista sen verran, että egyptiläiset tunsivat behemotin nimellä p’ih.mw. Egyptiläinen, jos kuka, olisi erottanut virtahevon muista eläimistä. Kun virtahepo vii-pyy tavallista kauemmin rannalla, sen ihohuokoset erittävät öljymäistä ainetta joka estää eläi-men nahkaa kuivumasta liiaksi. Aine on purppuranväristä, jonka vuoksi on aikoinaan luultu, että virtahepo hikoilee verta. Esimerkiksi viittaus tähän erityiseen piirteeseen puuttuu tyystin behemotin kohdalla.

15

2705

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Timotheus

      BEHEMOTH, is generally translated by "great beasts"; in its wider signification it includes all mammals living on earth, but in the stricter sense is applied to domesticated quadrupeds at large. However in Job, xl, 10, where it is left untranslated and considered as a proper name, it indicates a particular animal. The description of this animal has long puzzled the commentators. Many of them now admit that it represents the hippopotamus, so well known to the ancient Egyptians; it might possibly correspond as well to the rhinoceros.

      http://www.newadvent.org/cathen/01517a.htm

      Sitäpaitsi tämä behemoth on "lootuspensaan alla kaislikon kätkössä (Job 40:21-22) ja rannan pajut sitä ympäröi - tämä eläin ei selvästikään ole mikään valtavan suuri, vaan virtahepo tai vastaava vedessä viihtyvä eläin.

      Behemoth ja meressä elävä Leviathan tarkoittavat yleensäkin tarunomaisia alkuhirviöitä, eikä jotain tiettyä eläinlajia.

      Kreationistit koettavat tietysti saada millä keinolla tahansa todistettua, että ihminen ja dinosaurus elivät samaan aikaan maan päällä, koska fossiilit ovat heille ongelmallisia eivätkä tue heidän olettamuksiaan.
      Jobin kirjassa mainitaan myös Rahab-niminen mytologinen alkuhirviö, jota vastaan Jumala taisteli.

      • Anonyymi

        Eikös portto Rahab piilottanut israelilaiset uhkaavilta kaupungin hurjilta, ja hänen kotinsa säästyi vaikka kaikki ympärillä tuhoutui sitten kun Israel hyökkäsi kaupunkiin.


      • Anonyymi

        Jo muinaisista ajoista lähtien ovat juutalaiset kuvitelleet behemotin häräksi, leviatanin merihirviöksi (merikäärme) ja Ziz -linnun aarnikotkaksi. Se että ne olisivat "virtahepo", "krokotiili" ja "ei mitään" ovat 1800-luvun natiralistien yrityksiä selittää kuvaillut olennot oikeilla eläimillä vaikka kyseessä on myyttisiä hirviöitä ja satujen olentoja joita esiintyy kaikkien kulttuurien ja uskontojen kertomuksissa. Esimerkiksi meillä suomalaisilla on iso härkä, suomuhauki ja kokko.


    • Anonyymi

      Ei kahtapuhetta,Behemot on pentele! Kyllä. Se on pentele! Ei sarvikuono, vaan ite vihtahousu, sielujen vihollinen, pentele!

    • Anonyymi

      Se on hirmulisko, luomistöistä uljain, Raamatussa sanotaan, joskus ennen vanhaan papit lukivat sen ja päättivät että heidän pitää selitellä se senajan ahdasmieliselle seurakunnalle, eikä silloin oltu vielä löydetty museoon mitään dinosauruksenluita...! sen takia ne olivat tehneet oman lisäyksen, että sarvikuonohan se siinä...!

      • Anonyymi

        Dinosaurus sanana otettiin käyttöön vasta 1840-luvulla. Sitä ennen puhuttiin lohikäärmeistä, mikä taas selittää paljon


    • Anonyymi

      Behemot on sana. Sen etymologialla ei ole mitään tekemistä eläinkunnan kanssa, sille on annettu monia merkityksiä.
      Aloittajan mielestä Aku Ankka on ankka, joten ankat ovat vain 70 vuotta vanha laji.

      • Anonyymi

        Tuo ei ole loogista päättelyä. Aku Ankka on fiktiota.


    • Anonyymi

      jos nyt lähdettäisiin siitä, että kyseessä on taruja ja mytologioita sisältävä kirja. Ei kai kukaan usko, että taru sormusten herran hobititkin on totta vain siksi, että ne mainitaan kirjasarjassa? Miksi behemot olisi yhtään sen enempää totta?

      • Anonyymi

        Jos uskoo dinosauruksiin niin on uskottava myös behemotiin. Muuten oot ristiriidassa itsesi kanssa :D


    • Anonyymi

      Miksi tekstissä mainitaan luku 12? Koska kaikki kulkee astrologisen eläinradan kautta. Onhan ihmisessäkin kaikki jäänteet liskoista.

      https://houseoftruth.education/fi/opetus/kaiken-ja-ei-minkaan-teoria/liite-5-kirkastuneen-sielun-12-ominaisuutta

      Esim. Haulla astrotheology eden löytyy selityksiä.

    • Anonyymi

      Totta! Ja mielenkiintoista!

    • Anonyymi

      Niinpä!

    • Anonyymi

      Lisäten vielä että näiden tiettyjen dinosauruslajien reisijänteet ovat juurikin punottuja että jaksavat kannatella valtavaa häntäänsä. Muita tiedettyjä eläinlajeja ei ole millä olisi punotut reisijänteet.
      Mitään trias eikä muitakaan aikakausia ole ollut, siihenkin korjaus. Maapallo on n 6000 vuotta vanha minkä monet dinojen fossiilitkin todistavat

      • "Lisäten vielä että näiden tiettyjen dinosauruslajien reisijänteet ovat juurikin punottuja että jaksavat kannatella valtavaa häntäänsä."

        Mutta tuollaiset dinosaurukset eivät olisi mahtuneet olemaan lootusten alla, sillä niiden pituus juurista latvaan on suurimmillaankin vai muutaman metrin. Jos Behemoth on tuollainen dinosaurus, Raamattu on väärässä.

        Ja kun ottaa huomioon että Jobin kirjan kirjoittajan tuntemus luonnosta on surkea, Behemot on luultavasti vain liioiteltu ja virheellinen kuvaus virtahevosta. Jos kirjoittaja ei osaa kuvata oikein edes strutseja tai sotahevosia, joita oli Israelin alueella, niin ihmekö siinä ettei hän osaa kuvata elikkoa, jota ei ole edes nähnyt.

        "Maapallo on n 6000 vuotta vanha minkä monet dinojen fossiilitkin todistavat"

        Miten dinosaurusten fossiilit todistavat sen? Unohdit kokonaan perustella väitteesi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      155
      11201
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3123
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      216
      2974
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2177
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1938
    6. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1765
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1749
    8. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1734
    9. 85
      1698
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1637
    Aihe