Mikähän aiheuttaa?

Vuosien riesa

Mahtaakohan kellään olla minkäänlaista vinkkiä, mikä ihme aiheuttaa seuraavanlaisia jatkuvia vaivoja?

- Hemoglobiini jatkuvasti matala, nousee raudalla ja tippuu heti rautakuurin loputtua

- Väsyttää aivan julmetusti aina vaan, ulkoilu, terveellinen ruoka ja juoma, sekä pitkätkään unet ei auta.

- Varsinkin aamuisin vapinaa, tutinaa ja motoriikan puutetta, olo on kuin olisi piesty yöllä

- Jatkuva jano, vettä menee litroittain

- Jatkuva pissahätä, wc-käyntejä jopa 20krt/vrk (myös öisin) ja määriksi mitattu jopa 1300ml/kerta


- Lihasheikkoutta varsinkin aamuisin, voimattomuus ja vapina iskee myös motoriikkaa ja voimaa samaan aikaan vaativissa töissä

- Pitkin kroppaa suurentuneita imusolmukkeita, kipeytyy ja turpoaa todella herkästi kylmästä, hieromisesta, tai muusta ärsytyksestä.

- Varsinkin aamuisin kauttaaltaan runsaasti turvotusta.

- Senkka (lasko) jatkuvasti 40:n paikkeilla

- Muissakin veriarvoissa "pientä" heittelyä

- Öisin runsasta hikoilua

- Usein todella pahoja päänsärkyjä, kuolemankrapulaakin pahempia

- Imusolmukkeet turvonneita ja epämiellyttävän tuntoisia erityisesti vasemmalla puolella kehoa

Listaa voisi jatkaa vielä lisääkin, mutta juuri tähän hätään en muista mitään "merkittävää". Diabetes, keliakia, kilpparijutut ja muut vastaavat poissuljettu. Ikää kohta 32v, mies, poltan, alkoholia äärimmäisen harvoin, ulkoilen ja teen fyysisiä töitä, syön perusterveellisesti, suolankäyttö vähäistä, samoin valmiiden/puolivalmiiden ruokien käyttö.

Jos jollakin olisi heittää edes joku vinkki, tähän mennessä mitään syytä ei ole kukaan keksinyt. Myös sukupuolitaudit, tuberkuloosi ja muut vastaavat on tsekattu. Niin ja tätä siis jatkunut 3 vuotta, en ole laihtunut (turvotus aiheuttaa pikemminkin pöhöttymistä). Äh, ei enää saa muuta oleellista mieleen... Voihan tää tietty olla vaan iän mukanaantuomaa normaalia vanhenemistakin ;P

Viimeisin juttu on selkään ilmestynyt muhkura. Ei lihaskipua, eikä liikerajoitteita. Kipeä/arka melkosen iso muhkura, ehkä noin 3x7cm (ei siis mikään finni) heti rangan vasemmalla puolella, suunnilleen rintarangan alaosissa. Eilisen hieronnan jälkeen ärtyi pahasti ja "säteilee todella epämiellyttävää tunnetta" pitkin kylkeä, olkapäätä, kaulaa, selkää... vasemmalle puolelle siis pelkästään. Vaikuttaisi samanlaiselta kuin esim kaulalla ja niskassa ärtyneet imusolmukkeetkin - lieneekö selässä sitten näitä imusolmukkeita?

17

19056

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .............

      hmmm.. meinasin juuri ehdottaa listalta pois sulkemiasi vaihtoehtoja. itselläni on krooninen kilpirauhasentulehdus ja oireet on suunnilleen samat.. tulehdusarvot pysyy koko ajan 20-40 tuntumassa mikä viittaa pieneen tai alkavaan tulehdukseen, imusolmukkeet on jatkuvasti turvoksissa jne...

      kotitohtorin pohdintoja seuraavaksi :)

      huono hb -> väsymys ( rautakuurin pituus kannattaa olla 2 kk koska toi on minimiaika jolloin rautavarastot täyttyy.. perusverikokeista näkee onko anemia raudanpuutteesta johtuvaa vai kenties b12-vitamiinista johtuvaa )(väsymys voi johtua myös siitä miten pitkään nukkuu, jos nukkuu liian pitkään on väsy tai liian vähän on väsy.. jos herää oikeaan aikaan, kehosta poistuu unihormoonit)

      jano, runsas vedenjuonti -> pissahätä ja turvotus aamuisin ( turvotusta saattaa myös tulla liiallisesta tai liian vähästä suolankäytöstä, liika suolan käyttö taas aiheuttaa janoa.. samoin kahvi ja tupakka jotka poistaa kehosta nestettä)(liiallinen nesteen käyttö ja sitä kautta tarpeellisten suolojen puute voi aiheuttaa päänsärkyä.. päänsärkyä voisi aiheuttaa myös tupakka ja jumittuneet selkä-niskalihakset.. stressi)

      vapina ja tutina voi johtua magnesiumin puutteesta.. tai nikotiinista

      lihasheikkous ja huono motoriikkaa lienee varsin tavallista aamuisin :)

      imusolmukkeita ei saisi koskaan hieroa tai kosketella, solmuke voi tulehtua, ärtyä ja turvota

      pienet heitot veriarvoissa ovat ihan normaalia, arvoihin voi vaikuttaa yöunen määrä, ravinto yms...

      imusolmukkeet turpoavat herkästi, syynä voi olla vaikka finni jossain päin kehoa.. imusolmukkeista kannaattaa huolestua silloin kun muutos on suurempi kuin 2 cm ja jos muutos on pysyvä tai kasvava... (itselläni on kaulan ja leuanalus imusolmukkeessa 1cm muutos, niistä ei ole otettu biopsiaa muutosten pienten koon takia.. pelkässä radiologin seurannassa ovat) selässä ei ole imusolmukkeita käsitykseni mukaan.. voi olla väärässä.. imusolmukkeita löytyy ainakin kaulalta, nivusista, rintakehästä ja kainaloista.

      tällaista tällä kertaa.

      • voimattomuutta

        vapinaa.......

        Jos panet kätesi suoraksi, sormet haralleen, vapisevatko, tärisevätkö ne?
        Jos tärinää on havaittavissa, niin erästä mahdollista monien ongelmiesi aiheuttajaa voisi etsiä esim. amalgaamipaikoista, jos sinulla sellaisia on?

        Tarpeellista huomioida ja sulkea pois tämäkin mahdollisuus.


      • Vuosien riesa
        voimattomuutta kirjoitti:

        vapinaa.......

        Jos panet kätesi suoraksi, sormet haralleen, vapisevatko, tärisevätkö ne?
        Jos tärinää on havaittavissa, niin erästä mahdollista monien ongelmiesi aiheuttajaa voisi etsiä esim. amalgaamipaikoista, jos sinulla sellaisia on?

        Tarpeellista huomioida ja sulkea pois tämäkin mahdollisuus.

        Amalgaamista olen kuullut ja nähnyt dokkareita jne, mut enpä ole koskaan tullut ajatelleeksi omella kohdalle! Suussa saattaa hyvinkin olla 1-2 isoa amalgaamipaikkaa jostain 80-luvun lopulta, täytyypä laittaa siis asia korvan taakse ;)


      • Vuosien riesa

        ...kattavasta vastauksesta, näitä seikkoja on tutkittu ja tyrkytetty jo vuosia. Tästä puuttuu vain psykosomatiikka ;)





        "huono hb -> väsymys ( rautakuurin pituus kannattaa olla 2 kk koska toi on minimiaika jolloin rautavarastot täyttyy.. perusverikokeista näkee onko anemia raudanpuutteesta johtuvaa vai kenties b12-vitamiinista johtuvaa )"

        Jep, tätä rautaa oon vetäny näiden vuosien aikana lähes jatkuvasti, eli pikemminkin 6kk kuureina 1-2 kertaa vuodessa (siis aina välillä muutama kk ilman). Rautavarastot ja B12 muuten on tekattu ja kunnossa.

        "(väsymys voi johtua myös siitä miten pitkään nukkuu, jos nukkuu liian pitkään on väsy tai liian vähän on väsy.. jos herää oikeaan aikaan, kehosta poistuu unihormoonit) "

        Tjoo, unta katkoo ikävästi tuo vessassaravaaminen, muuten unimäärä on suunnilleen 8h/yö.



        "jano, runsas vedenjuonti -> pissahätä ja turvotus aamuisin ( turvotusta saattaa myös tulla liiallisesta tai liian vähästä suolankäytöstä, liika suolan käyttö taas aiheuttaa janoa.. samoin kahvi ja tupakka jotka poistaa kehosta nestettä)(liiallinen nesteen käyttö ja sitä kautta tarpeellisten suolojen puute voi aiheuttaa päänsärkyä.. päänsärkyä voisi aiheuttaa myös tupakka ja jumittuneet selkä-niskalihakset.. stressi) "

        Suola-arvot kunnossa, samoin Kalium, Kalsium, yms. Kahvia ja tupakkaa tulee käytettyä, tunnustan, mut tuskin ne nyt ihan NÄIN pahoja ja pitkäkestosia oireita saa aikaan...? Niskassa/selässä ei ole juurikaan jumittavia lihaksia, eli päänsäryt ovat muista syystä johtuvia. Stressiä on.


        "vapina ja tutina voi johtua magnesiumin puutteesta.. tai nikotiinista"


        Vapina ja tutina pysyy suunnilleen hallinnassa Berocca Plus -tableteilla 2tbl/pv, samaiset tabut palautti myös lihasvoimaa kummasti, mutta jos niitä ei viikkoon ota, tai vähentää määrän 1/pv, vapina, voimattomuus ja aamuinen "piesty olo" palaavat jälleen.. :(



        "lihasheikkous ja huono motoriikkaa lienee varsin tavallista aamuisin :)"

        No tää ei liene enää ihan tavallisessa mittakaavassa, luullaan toistuvasti pahaksi KRAPULAKSI ja sekös mua watuttaa - kun en holia käytä juuri koskaan!
        imusolmukkeita ei saisi koskaan hieroa tai kosketella, solmuke voi tulehtua, ärtyä ja turvota

        "pienet heitot veriarvoissa ovat ihan normaalia, arvoihin voi vaikuttaa yöunen määrä, ravinto yms... "

        Totta, mutta siellä on muutamat seikat jatkuvasti pielessä, yksi on tuo Hb, toinen senkka jne...

        "imusolmukkeet turpoavat herkästi, syynä voi olla vaikka finni jossain päin kehoa.. imusolmukkeista kannaattaa huolestua silloin kun muutos on suurempi kuin 2 cm ja jos muutos on pysyvä tai kasvava... selässä ei ole imusolmukkeita käsitykseni mukaan.. voi olla väärässä.. imusolmukkeita löytyy ainakin kaulalta, nivusista, rintakehästä ja kainaloista. "


        En ole varsinaisesti huolestunut, yritän vaan päästä eroon varsin kiusallisesta ongelmasta, tää imusolmukehomma näet aiheuttaa todella ikävän tunteen alueelle ja toisekseen tuo jatkuva turvottelu/pöhötys on selvästi näkyvää ja tulkitaan sekin KRAPULAKSI - todella huono homma työnhakutilanteessa esim! Ja asiakaspalvelupaikkoja haettaessa/niissä työskennellessä.. Yhdestä paikasta olen saanut jo kenkääkin... :(

        "tällaista tällä kertaa."

        Kiitos varsin kattavasta selvitystyöstä, näitä seikkoja olikin tosiaan vaan jo tutkailtu ja itsekin tullut pohdittua... Kuten tuonne ylemmäs jo laitoinkin tarkennuksia, ei ongelma ole ihan niin yksiselitteinen.. :-/


    • vesihormonin määrää
      • Vuosien riesa

        Tuossakin saattaisi olla yksi syy ongelmaani, täytyypä pitää mielessä seuraavan kerran TK:ssa käydessä... Ei liene ihan yleinen juttu, aikaisemmin en ollut kuullutkaan, lieneekö TK-lääkäritkään?


    • amadeus_1

      heippa hei, tässä jotain mietteitäni

      - anemia ei välttämättä ole raudan puutteesta johtuvaa, mikäli rauta ei sitä pidä ylhäällä kauaa. joten ensimmäiseksi aloittaisi, että pyytäisin päästä tarkempiin anemia tutkimuksiin.

      - väsymys voi johtua aivan siitä, että ravaat jatkuvasti yöllä vessassa, niin elimistösi ei ehdi missään vaiheessa saada kunnolla riittävää lepoa.

      - jatkuva jano -> pissa hätä, diabetes insipidus?

      - suurentuneet virtsamäärät; juot enemmän kuin elimistösi pystyy käyttämään hyväksi.

      - suurentuneita imusolmukkeita; minkälaisia (minkä kokoisia) imusolmukkeita ne ovat, onko tutkittu ultralla? on nimittäin fysiologista toisille ihmiselle, että pinnalliset imusolmukkeet tuntuvat ihon alta. oletko näyttänyt niitä lääkärille?

      - turvotusta aamuisi, koska juot niin älyttömät määrät

      - B-La suurentunut; tulehdus (krooninen) jyllää jossain elimistössä, selittäisi myös mahdolliset imusolmukkeet, mutta mikä tulehdus ja missä, olisi saatava toki selville.

      - muistatko yhtään mitä pientä heittelyä ja missä arvoissa?

      - öisin hikoilua, juot kamalasti, joten osa nesteestä voi poistua myös haihtumisen (=hikoilun kautta), metabolisista syistä (esim. verensokerin liiallinen lasku diabeeteksen seurauksena), oletko muulloin hikoillut öisin, vai alkoiko tosta noin vain? myös eräät syövät aiheuttavat runsasta öistä hikoilua

      - pahoja päänsärkyjä, unen puute, liika uni? niska jumissa? stressi? migreeni?

      oireet kuitenkin 3 vuoden ajan, eli aika kauan.

      en kuitenkaan ole lääkäri, joten... :))

    • arvaajatäti

      Matala hemoglobiini voi olla perinnöllistä, mutta sen voi aiheuttaa myös jokin imeytymishäiriöön johtava sairaus kuten keliakia tai laktoosi-intoleranssi. Jos hemoglobiini ei nouse ruokavaliolla, tulisi elimistön rautavarastoja täydentään 3-4kk rautakuureilla kerran tai kaksi vuodessa.

      Väsymystä aiheuttavia sairauksia, Uniapnea! Tämä on verrattain yleinen ylipainoisilla ihmisillä. Mikä tahansa unihäiriö voi aiheuttaa väsymystä seuraavana aamuna. Kilpirauhasen vajaatoiminta. Krooniset sydänsairaudet. Lääkkeiden sivuvaikutukset (jotkin korkeaan verenpaineeseen tarkoitetut lääkkeet, unilääkkeet, lihasrentoutuslääkkeet ja monet muut). Jotkin krooniset infektiot (esim. B tai C-hepatiitti) ja kasvaimet (mukaanlukien Hodgkinin lymfooma) voi aiheuttaa väsymystä. Kofeiinin käyttö ja vieroitusoireet (kahvi, tee, suklaa). Raudanpuute.

      Jatkuva jano. Aivolisäkkeen vajaatoiminnassa voi esiintyä monia oireita, koska silloin myös sen säätelemien muiden hormonia tuottavien rauhasten toiminta häiriintyy. Yleisimmät oireet ovat väsymys ja sukupuolitoimintojen häiriöt. Joskus vajaatoimintaan liittyy vesihormonin puute (diabetes insipidus eli vesitystauti), jonka seurauksena virtsaa erittyy runsaasti ja jatkuva jano pakottaa juomaan suuria määriä.

      Vapina. Liikevapina ilmenee yksinomaan lihaksia käytettäessä, joko raajoja liikuttaessa tai kun pidetään yllä tiettyä asentoa (asentovapina). Tavallisimmin vapinaa ilmenee sormissa ja yläraajoissa, myös päässä ja alaraajoissa. Vapina pahenee, kun tekee jotain tarkkaa työtä. Yleisin syy on essentiaalinen vapina . Fysiologista vapinaa ilmenee esimerkiksi asentovapinana ajoittain kaikilla esimerkiksi väsyneenä tai erityisen hermostuneena. Alkoholi, runsas kahvinjuonti (kofeiini), kova tupakointi ja jotkin lääkkeet voivat lisätä vapinaa. Sairauksista kilpirauhasen liikatoimintaan (ks. kilpirauhasen sairaudet 3) liittyy vapinaa. Kun esiintyy jatkuvaa ja häiritsevää lepo- tai liikevapinaa, on syytä hakeutua lääkärin tutkimuksiin. Aluksi varmistetaan vapinan syy (diagnoosi), jonka perusteella suunnitellaan hoito. Parkinsonin tautia ja essentiaalista vapinaa voidaan hoitaa lääkkeillä. Joskus vapina voi johtua muista keskuhermoston häiriöistä, joilloin hoito riippuu taustalla olevasta sairaudesta.

      Jatkuva pissahätä. Klamydia, virtsarakontulehdus. Tyypillisiä virtsatieinfektion oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, kirvely ja alaselän kipu.

      Turvotus. Paikallinen tulehdus tai vamma aiheuttaa lähiympäristöön turvotuksen. Tulehduksen yhteydessä tähän liittyy yleensä ihon verisuonten laajenemisesta johtuva punoitus ja kuumotus. Turvotus voi johtua myös siitä, että veren valkuaisaine- tai natriumpitoisuuden pieneneminen alentaa veren osmoottista painetta ja aiheuttaa nesteen pakenemista kudoksiin. Tilan syynä voi olla maksa- tai munuaissairaus. Kudosten turpoamista aiheuttavat myös jotkin lääkeaineet, esimerkiksi verenpaineen hoitoon käytettävät kalkkisalpaajat nilkkaturvotusta.

      Yöhikoilu. Kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes.

      Päänsärky. Alhainen verensokeri, oireet * sydämentykytys (tiheä pulssi) * hikoilu * nälän tunne * käsien tärinä * ärtyisyys.


      -------

      Lievä munuaisen vajaatoiminta ei usein aiheuta mitään oireita, mutta se voidaan tässä vaiheessa todeta laboratoriotutkimuksilla (ks. kreatiniini 2 ja urea 3). Vajaatoiminta etenee yleensä hitaasti vuosien mittaan. Pitkälle edenneeseen vajaatoimintaan liittyy yleisoireena väsymystä ja suorituskyvyn laskua, ja usein esiintyy turvotuksia, ihon kutinaa ja lisääntynyt taipumus suonenvetoihin. Ruokahaluttomuus, pahoinvointi ja lihasheikkous ovat yleisiä. Nesteen kertyminen elimistöön voi aiheuttaa turvotuksia ja hengenahdistusta.

    • pikkupeikko

      En halua pelotella, mutta onko imusolmukesyöpä poissuljettu? Itsekin täällä olen vuoden murehtinut imusolmukkeitani, kun nivusissa ne tuntuvat herneen kokoisina pahkuroina...en muista, että olisi aina tuntuneet. Tosin lääkäri ei tunne niitä. Niitä siis täytyy vähän "kaivaa", jotta tuntuvat...ehkä tämä kuulostaa hullulta, mutta olen pelännyt koko ikäni kuollakseni imusolmuksesyöpää ja ropellan noita sitten jatkuvasti...ehkä ovatkin turvonneet vähän juuri siksi, kun en anna niille rauhaa!*nolo* En tosin ehkä huolestuisi pelkistä tuntuvista "herneistä", minulla vaan on ollut vuodenpäivät vihlontaa kainaloissa ja nivusissa...sellasta hermosäryn tyyppistä vihlontaa, eikä lääkäri osaa sanoa mitä se on. Toivotaan, ettei sinulla ole mitään vakavaa, mutta tämäkin asia on viisasta ottaa huomioon!:)

      • Vuosien riesa

        Ei ole lymfoomaa taikka Hodkinsia - tai siis ainakaan sellaisia ei ole katsottu aiheelliseksi edes tutkia. Täytyy täsmentää, etten sinällään pelkää mitään vakavaa (luulosairautta), vaan lähinnä haluaisin viimeinkin saada selvyyden mahdollisesta aiheuttajasta, nää riesat kun jatkuessaan ja jatkuessaan on todella rassaavia :-/


      • Kilpirauhasen vajaatoiminta...
        Vuosien riesa kirjoitti:

        Ei ole lymfoomaa taikka Hodkinsia - tai siis ainakaan sellaisia ei ole katsottu aiheelliseksi edes tutkia. Täytyy täsmentää, etten sinällään pelkää mitään vakavaa (luulosairautta), vaan lähinnä haluaisin viimeinkin saada selvyyden mahdollisesta aiheuttajasta, nää riesat kun jatkuessaan ja jatkuessaan on todella rassaavia :-/

        Hei!
        Otsikossa mainittu krooninen tila johtuu B12 -vitamiinin puutteesta, joka ei jostain syystä imeydy kaikkien suolistosta: vaatii jatkuvaa hoitoa vitamiinipiikkien muodossa. Liittynee
        suolistotulehduksiin ja kilpirauhashäiriöihin?
        (En ole varma) Lisäksi sinuna seuraisin kilpirauhashormonin arvoja itse: mitä olivat viisi vuotta sitten, mitä nyt -onko suunta laskeva. Kilpirauhasen toiminta hiipuu ja siitä kehittyy erinomaisen vaikeita iho-oireita mm. ja hikoilua ja palelua (selästä)VÄHITELLEN...
        Ja sitten toisaalta: onko sinulla todettu allergioita? Allergiahan on yksi tulehdustila. Toisaalta ottaisin myös laktoosi-intoleranssin vakavasti: siitä tulee krooninen raudanpuute.
        Lisäisin myös ulkoilua: tasapainoittaa elimistöä ja vie ajatukset pois huonosta olosta.
        Kirjoita lista lääkärille asioista ja oireista: itse en ainakaan saa sanottua vastaanotolla tarpeeksi painokkasti huolekkuuttani jostain oireesta!
        (Ps. anemia voi johtua myös verihiutaleiden epänormaalista koosta..silläkin tilalla on joku nimi jota en nyt juuri muista, hoidetaan lääkityksellä.)


      • Vuosien riesa
        Kilpirauhasen vajaatoiminta... kirjoitti:

        Hei!
        Otsikossa mainittu krooninen tila johtuu B12 -vitamiinin puutteesta, joka ei jostain syystä imeydy kaikkien suolistosta: vaatii jatkuvaa hoitoa vitamiinipiikkien muodossa. Liittynee
        suolistotulehduksiin ja kilpirauhashäiriöihin?
        (En ole varma) Lisäksi sinuna seuraisin kilpirauhashormonin arvoja itse: mitä olivat viisi vuotta sitten, mitä nyt -onko suunta laskeva. Kilpirauhasen toiminta hiipuu ja siitä kehittyy erinomaisen vaikeita iho-oireita mm. ja hikoilua ja palelua (selästä)VÄHITELLEN...
        Ja sitten toisaalta: onko sinulla todettu allergioita? Allergiahan on yksi tulehdustila. Toisaalta ottaisin myös laktoosi-intoleranssin vakavasti: siitä tulee krooninen raudanpuute.
        Lisäisin myös ulkoilua: tasapainoittaa elimistöä ja vie ajatukset pois huonosta olosta.
        Kirjoita lista lääkärille asioista ja oireista: itse en ainakaan saa sanottua vastaanotolla tarpeeksi painokkasti huolekkuuttani jostain oireesta!
        (Ps. anemia voi johtua myös verihiutaleiden epänormaalista koosta..silläkin tilalla on joku nimi jota en nyt juuri muista, hoidetaan lääkityksellä.)

        Juuri tänään kävin otattamassa PVK:n ja kas kummaa, taas Hb 128 ja punasolut pielessä. Eli tämä selittää taas tämänhetkisen pahan väsymystilan, eikä rautaa ole tullut hetkeen otettua. Nyt ois muutaman viikon päästä aika TK-lekurille, josta kai pitäs saada taas näkemys siitä, jatkaako raudanpopsintaa, vaiko keksiä jotain muuta.

        Taannoin syksyllä kävin tsekkauttaan sen Diabetes Insipidus -hommelin ja kyllähän siellä oli kuin olikin ADH:n vajausta, mutta koska lekurin mukaan kropan kaliumarvo n luonnostaan matala, ei nenäsumutetta (ADH-lisä) voida käyttää. Eli se siitä.

        Alkutalvesta (muutama kuukausi sitten) myös imusolmukkeesta otettiin ohutneulanäyte, koska ne jatkaa edelleen oireilua ja suuruudesta mainittakoon esimerkkinä 2x2.7cm mittoja pitkin kroppaa. "Hyvänlaatuista liikakasvua" kuulemma on, eli sen kanssa siis on vaan pärjättävä. Onhan tuota oppinut pukeutumaan lämpösesti ja suojaamaan ittensä tuulelta, joten niin herkästi ei einää tuu kipeiksi, mutta hierojalle en vieläkään uskaltaisi mennä.

        Eli kai tuossa parin viikon päästä taas mahdollisesti saa jonkun näkemyksen siitä, pitääkö van jaksaa uskollisesti jatkaa rautatabuja, vai olisiko joku muu vaihtoehto parempi ylläpitämään Hb-tasoa. Kävin muuten keväällä ravitsemusterapeutillakin ja hänen arvionsa mukaan "ruokavalio on täydellinen", eli juurikaan tämän paremmin ei tavallista elämää elävä kolmekymppinen nuorimies voisi syödä. Hb:n lasku johtuu siis edelleen jostain tuntemattomasta syystä, mutta aisoihin se on siitä huolimatta saatava, sillä vaikka nyt olenkin kesälomalla, pitäisi parin viikon päästä jaksaa aloittaa uusi kokopäivätyö.


      • matala hb
        Vuosien riesa kirjoitti:

        Juuri tänään kävin otattamassa PVK:n ja kas kummaa, taas Hb 128 ja punasolut pielessä. Eli tämä selittää taas tämänhetkisen pahan väsymystilan, eikä rautaa ole tullut hetkeen otettua. Nyt ois muutaman viikon päästä aika TK-lekurille, josta kai pitäs saada taas näkemys siitä, jatkaako raudanpopsintaa, vaiko keksiä jotain muuta.

        Taannoin syksyllä kävin tsekkauttaan sen Diabetes Insipidus -hommelin ja kyllähän siellä oli kuin olikin ADH:n vajausta, mutta koska lekurin mukaan kropan kaliumarvo n luonnostaan matala, ei nenäsumutetta (ADH-lisä) voida käyttää. Eli se siitä.

        Alkutalvesta (muutama kuukausi sitten) myös imusolmukkeesta otettiin ohutneulanäyte, koska ne jatkaa edelleen oireilua ja suuruudesta mainittakoon esimerkkinä 2x2.7cm mittoja pitkin kroppaa. "Hyvänlaatuista liikakasvua" kuulemma on, eli sen kanssa siis on vaan pärjättävä. Onhan tuota oppinut pukeutumaan lämpösesti ja suojaamaan ittensä tuulelta, joten niin herkästi ei einää tuu kipeiksi, mutta hierojalle en vieläkään uskaltaisi mennä.

        Eli kai tuossa parin viikon päästä taas mahdollisesti saa jonkun näkemyksen siitä, pitääkö van jaksaa uskollisesti jatkaa rautatabuja, vai olisiko joku muu vaihtoehto parempi ylläpitämään Hb-tasoa. Kävin muuten keväällä ravitsemusterapeutillakin ja hänen arvionsa mukaan "ruokavalio on täydellinen", eli juurikaan tämän paremmin ei tavallista elämää elävä kolmekymppinen nuorimies voisi syödä. Hb:n lasku johtuu siis edelleen jostain tuntemattomasta syystä, mutta aisoihin se on siitä huolimatta saatava, sillä vaikka nyt olenkin kesälomalla, pitäisi parin viikon päästä jaksaa aloittaa uusi kokopäivätyö.

        Eli todellakin jo vuosia (tyyliin kymmenen vuotta?) ollut matala hemppa. Kuurilla nousee jonkin verran, mutta ikänä ei edes yli sen 125, arvot mitä viime vuosilta muistan ovat aina olleet luokkaa 110.

        Keliakia- tai laktoosijuttu ei ole, en ole kasvissyöjä ts. ruokavalio on hyvä niin kuin aloittajalla, ei muita sairauksia. Nyt viimeksi otettiin tarkemmat verikokeet ja siellä todettu vitamiini B12 lievä puutos. Rautaa ja b-vitskuja nyt popsittava pari kuukautta, sitten uudet kokeet. Mikäli arvot ei nouse on kyseessä imeytysmishäiriö.

        Harmittaa jatkuva väsymys ja myös se, että verta ei saa luovuttaa :(


    • sarihelena

      samat oireet just ja todettiin paha anemia, hb oli alimmillaan 80 , sitten B12 vitamiinin puutos sekä refluksitauti. hoidoksi sain zantacia, ja iron rautalitkua, sekä litalginia maha tuskaan, ja b12 vitamiini piikit, jotka aloitin tänään, jaksoi heti paremmin siivota, ei kädet eikä jalat tärisseet, ja yleensä oon simahtanu kolmeksi tunniksi, nyt ei tarvinu ja illallaki olin ihan pirtsakka, kun tää hemmetin tärinä ja kylmyys ja hikoilu välillä loppuisivat niin vois nukkuakin, tää on todella ärsyttävää, mikään ei auta. muhkuran kohdalta en osaa sanoamitään, mutta muuten on just mun oireet. mars lekuriin!! b12 vitamiinin puutos voi ilmetä vasta n.10v päästä oireiden alettua ja silloin vauhdilla. meilläkin on suvussa sitä, itelläni reuma ja kummatkin on aiheuttajia. olen alle 50v nainen, en polta, en juo ja syön terveellisesti ja liikun. infarkti kesällä 2009 ja pallolaajennus, sitten sikaflunssa jälkitauteineen, joista sitten johtuu tää ehkä myös.

      • tyrätautinen

        tehty? Tupakointi ja ne muhkurat antaisivat viitteitä, kuten tietysti kivutkin.


    • Kokemusta on

      Itselläni anemiaa kesti 17-vuotta ja rautakuureja söin vuoden ympäri.
      Jo kaksi vuotiaana hemoglobiini oli vain noin 92.
      Lääkärit eivät osanneet sanoa syytä anemiaan, ajattelivat sen olevan synnynnäistä.
      Lopulta todettiin laboratoriokokeissa helikobakteeri, joka oli jo siihen ikään mennessä (olin vain 18-vuotta) kerennyt aiheuttaa vatsahaavan. Hemoglobiini tuolloin vatsahaavan aikaan 70...
      Vatsahaava hoidettiin ja näin viiden vuoden jälkeen hemoglobiini pysynyt noin 137 paikkeilla.
      Eipä rautakuureista aina apua ole, jos hemoglobiini ei pysy ylhäällä vaikka mitä tekisi eikä lääkärin sanaan ole aina luottamista.

    • Anonyymi

      Mene hyvä ihminen lääkäriin ja joutuisaan !!!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5248
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3407
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1542
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      186
      1410
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      968
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      768
    Aihe