tuus kirjeen lopussa

kunhankysyn

Sattuukos kukaan tietämään mitä 'tuus' kirjeen lopussa tarkoittaa?
esim. tuus ja lähettäjän nimi
Ainakin vanhemmissa kirjeissä sitä käytettiin melko usein.

11

9113

  Vastaukset

  • "tuus"kirjeen lopussa tarkoittaa "sinun". tuttu ristskoista.

   • totus tuus (latinaa) = kokonaan sinun


   • löytyy sekin kirjoitti:

    totus tuus (latinaa) = kokonaan sinun

    Vielä pidempänä muotona voisin ehdottaa "Totus tuus ego sum" mikä sanatarkasti käännettynä tarkoittaa Minä olen kokonaan sinun. Esim. englanninkielisissä kulttuureissa tästä on väännetty muoto "Yours sincerely" mikä tarkoittaa Vilpittömästi sinun. Se lieneekin alunperin lausekkeen tarkoitus: ilmoittaa että kaikki mitä kirjoitan on totuudenmukaista, vilpitöntä ja hyvässä uskossa esitettyä, eräänlainen vakuutus.


  • se on ihan ihan yksinkertaisesti "sinun"

   • Kekkosella oli tapana kirjoittaa tuus kirjeissään


  • Kyllä tuommoinen "tuus" on hyvin harvinainen ilmiö - tai ei siis ainakaan tavallinen. Koskaan en ole nähnyt, ja kuusikymppisenä ihmisenä aika paljonkin kirjeitä sekä saanut että kirjoittanut. Jos Urho Kekkonen siten päätti kirjeensä, arvelen että tapa on ollut enemmän tai vähemmän akateemisesti sisvistyneitten käytössä.

   • Kyllä tuo tuus on ollut hyvinkin yleinen kirjeiden lopussa - nimenomaan ja luonnollisesti sivistyneistön piirissä. Latinaa kun rahvas harvemmin osasi. Käydessäni aikoinani esim. läpi sota-ajan kenraaliemme nuoruuden kirjeenvaihtoa, tuus tuli hyvinkin tutuksi.
    Tapa esiintyy vieläkin, uusillakin foorumeilla. Olen saanut joitakin tuus-sähköpostejakin.

    Unholaan sen sijaan lienee jäänyt esim. vielä 10- 20 -luvuilla yleinen, joskin aika arkaainen: "suosioosi sulkeutuen piirrän" (tai pelkkä "piirrän") nimi.


  • Näin vanhana, yli 70 v. kuulin tai luin tuon tuus sanan ja aivan ekaa kertaa. Ei ole latinantaitoa, eikä akateemista sivistystä, siitähän tämä johtuu. Sana on tosin miellyttävän tuntuinen, niin suomalainen sana,meilläpäin kutsutaan ihmistä ja eläintäkin tuolla sanalla Tuus, tuus ny!

  • Vaikka tuus kirjeen lopussa on sanatarkasti "sinun", sen sävy on kunnioittava, lähellä ilmaisua "lämpimin terveisin." Sitä on käytetty lähinnä mespuolisten läheisten ystävien välisessä kirjeenvaihdossa - ja käytetään vieläkin, jos halutaan kirjeelle hieman arvokkaampi sävy. -

   • Kyllä minun tuttavapiirissä aika moni 60+ lopettaa viestinsä minulle tuus-sanalla.


  • Pierutuusa on nykymuoto siitä.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Jyväskylän senioritalon palo sai alkunsa parvekekynttilästä

   Syyte tulossa huolimattomasta tulenkäsittelystä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006569983.html
   Maailman menoa
   125
   4391
  2. Ovatko ihmiset unohtaneet että edustatte omaa työpaikkaanne myös omalla vapaa-ajallanne?

   Hävytöntä käytöstä, törttöilyä ja yksityisiä asioita julkaistaan someen. Sietäisi hävetä. Ettekö ymmärrä että tekonne vaikuttaa työpaikkanne imagoon j
   Maailman menoa
   122
   3621
  3. Stefan on onnellisempi kuin koskaan!

   Keväällä Martina Aitolehdestä, 37, eronnut Stefan Therman, 34, on elänyt jo kuukausia parisuhteessa ex-missi Sofia Belórfin, 30, kanssa. – Olen todel
   Kotimaiset julkkisjuorut
   165
   1046