viskin säilytys

???pp

Voisko joku asiantuntija vastata että mikä on valon vaikutus kalliimpiin viskeihin. Elikkäs sen kyllä tiedän että auringonvalolta pitää pitää suojattuna, mutta entäs lamppujen valo baarikaapissa, huoneen valo?

Kiitoksia vastauksista.

10

7709

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuinka kauan säilytät? Jos vuosia, niin ehdottomasti viileän tasalämpöinen pimeä tila, niinkuin on omille 50-vuotissynttäreitäni varten varattu vuonna 1982 ostamilleni 17-vuotiaille viskeille.

      Ei se säästämäni kama mitään "kypsy", mutta tulee silti olemaan kivaa ottaa hömpsy viskiä, joka on tislattu silloin, kun itsellä ei ollut vielä huolen häivää ja koulukin vasta edessä. ;)

      Pullo valoisassa on avausta ja nautintoa varten, ei koristeeksi.

      • viskejä mulla

        vaan, pari pottua chivas regalia ja mustaa johnyä pottu. Renaultin konjakkia samassa lasivitriinissä joka huoneen valolle altis. Siis tarkoitin että pitäskö näinkin "halvat" juomat säilyttää kokonaan valolta suojassa?? Ehkä seuraavalla kerralla ostan kultasta johnyä ja/tai laffrokkia.


      • säilytys tehdään
        viskejä mulla kirjoitti:

        vaan, pari pottua chivas regalia ja mustaa johnyä pottu. Renaultin konjakkia samassa lasivitriinissä joka huoneen valolle altis. Siis tarkoitin että pitäskö näinkin "halvat" juomat säilyttää kokonaan valolta suojassa?? Ehkä seuraavalla kerralla ostan kultasta johnyä ja/tai laffrokkia.

        asiallisesti, valolta suojattuna.

        Itse pidän viskit alkuperäisissä tuubeissa, mikäli sellainen on olemassa, noin 70% tuubilla, 20% pahviaskissa ja loput ilman.

        Viski pullot säilötään aina pysty asennossa, valolta suojattuna ja max 22°C lämpötilassa, mielummin 12-22°C. Pullossa tavara ei kypsy, kypsytys on tehty tynnyrissä, jonkin sortin makujen tasaantumista ja vastaavaa voi pullossa tapahtua kun sitä säilytetään 10-50 vuotta.
        Pahimassa tapauksessa korkki kuivuu rusinaksi ja kapsyyli päästää alkoholia ulos, välillä näkee pulloja joista on säilytyksen (30-40 vuotta) aikana haihtunut melkein koko kaula, tämä voi vaikuttaa myös makuun.

        Tärkeintä on muistaa se, että kaikki viski on tehty juotavaksi, ja säilytys on vain väliaikaista.


      • täytyy korjata
        säilytys tehdään kirjoitti:

        asiallisesti, valolta suojattuna.

        Itse pidän viskit alkuperäisissä tuubeissa, mikäli sellainen on olemassa, noin 70% tuubilla, 20% pahviaskissa ja loput ilman.

        Viski pullot säilötään aina pysty asennossa, valolta suojattuna ja max 22°C lämpötilassa, mielummin 12-22°C. Pullossa tavara ei kypsy, kypsytys on tehty tynnyrissä, jonkin sortin makujen tasaantumista ja vastaavaa voi pullossa tapahtua kun sitä säilytetään 10-50 vuotta.
        Pahimassa tapauksessa korkki kuivuu rusinaksi ja kapsyyli päästää alkoholia ulos, välillä näkee pulloja joista on säilytyksen (30-40 vuotta) aikana haihtunut melkein koko kaula, tämä voi vaikuttaa myös makuun.

        Tärkeintä on muistaa se, että kaikki viski on tehty juotavaksi, ja säilytys on vain väliaikaista.

        tilanne ja laittaa pullot valolta suojaan. Onkos noissa mun viskeissä nyt sitten maku muuttunut, kun esim musta johhny on ollut tossa huoneen valossa vuosia?


    • millä saa

      viskin maun parhaiten esiin? Olen kokeillut jäitä, vettä ja suoraan pullosta huoneenlämpöistä viskiä mut ei kumminkaan tule kaikkia vivahteita, nyt tossa kolmen leijonan viski, joka ei kauaa tossa vanhene ja pitäisi saada se savun muku kaivettua kunnolla sieltä:D

      • Kunnollinen paksupohjainen viskilasi ja huoneenlämpöistä tai hiukan alle viskiä siihen, ei liikaa, ravintolan neljä senttilitraa on ihan hyvä.

        Ei tarvitse huljutella lasia eikä maiskutella makua: ensin kevyt siemaus ja makustelu kuinka hyvää se onkaan ja sitten vetäistään loput huiviin. Viski on kuitenkin äijien ja tosinaisten jalo juoma. ;)


      • kunnon
        Kollimaattori kirjoitti:

        Kunnollinen paksupohjainen viskilasi ja huoneenlämpöistä tai hiukan alle viskiä siihen, ei liikaa, ravintolan neljä senttilitraa on ihan hyvä.

        Ei tarvitse huljutella lasia eikä maiskutella makua: ensin kevyt siemaus ja makustelu kuinka hyvää se onkaan ja sitten vetäistään loput huiviin. Viski on kuitenkin äijien ja tosinaisten jalo juoma. ;)

        tasting lasi ja pullo oikeata viskiä.
        Alkon hyllystäkin löytyy tätä nykyään aika monta oikeata single malt whiskyä. Edullinen ja suhteellisen antoisa aloitus viski voisi olla Glenlivet 12YO, Highland Park 12YO tai Balvenie Double Wood 12YO, kaikkien hinnat keikkuvat 40€ kieppeillä eli varsin kohtuullisia. Kokeilemalla löytää omat suosikit. Tarkoitushan ei ole vetää lärvejä vaan nauttia viskistä.
        Kaada lasiin noin 2-3cl, huoneen lämpöistä viskiä, anna juoman olla lasissa hetken ja nauti tuoksusta ja mausta. Hyviä viskejä löytyy satoja, valitettavasti joukossa on myös vähemmän hyviä sekotteita. Suosittelen pysymään single malt viskeissä, jätä beldit cocacolan jatkeeksi.

        Paras tapa tutustua viskien maailmaan on mennä tasting tilaisuuteen mukaan ja pääsee maistamaan kohtuu hinnalla useamman viskin selostuksen kera. Tasting tilaisuuksia järjestävät alan ravintolat.


    • LongJohn8

      Niin, jos viskit ollu lasivitriinissä vuosia huoneen valolle alttiina, niin onko maku radikaalisti muuttunut? Vai onko se auringonvalo pahin??


      Kiitti.

      • helppo todeta

        avaamalla korkki, kaikki (lähes) viskit on tehty juotaviksi, ei vitriinin täytteeksi.


    • Anonyymi

      Viski on nautinto. Ee sitä ryyppäämiseen oo tarkotettu. Eekä missää nimessä jäellä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä sä pelkäät

      Ettei tää etene?
      Ikävä
      105
      3681
    2. Satuit vain olemaan

      Ensimmäinen joka avasi minussa sen nähdyksi ja rakastetuksi tulemisen puolen. Pitäisi vain muistaa että et ole ainoa. Se
      Ikävä
      47
      2620
    3. Vieläkö toivot, että kuulisit

      Minusta? Vai suutuitko kun en pystynyt vastaamaan sinulle?
      Ikävä
      114
      2462
    4. 24/7 sinä mielessä, ihan jatkuvalla syötöllä

      Aamulla herätessä, päivällä melkein nonstop, illalla nukkumaan mennessä, öisin herätessä. Mikä viddu tässä on 🤣
      Ikävä
      40
      1974
    5. Jotain pitää nyt keksiä että sinut näkisi

      Ensiviikolla viimeistään. Tälle on pakko saada kunnon piste tai sitten aloitetaan loppuelämä yhdessä, tulen hulluksi muu
      Ikävä
      29
      1717
    6. Rakastan sua

      Tänäänkin, eilenkin, varmaan huomennakin..
      Ikävä
      27
      1522
    7. Mulla tulee vaan niin

      Paha olo siitä mitä teidän välillä on. Vaikka se on sun päätös mitä haluat. Tuntuu että menetän jotakin vaikka tiedän et
      Ikävä
      22
      1521
    8. En tunne, en ymmärrä

      enkä muista 😱
      Ikävä
      22
      1328
    9. Mitkä olivat viimeiset sanasi ikävoinnin kohteellesi

      Ja milloin? Mitä olisit sanonut jos olisit tiennyt että ne jäävät viimeisiksi -ainakin toistaiseksi?
      Ikävä
      70
      1255
    10. Olikohan se

      Kuitenkin niin, että kiinnostuit minusta ihan tosissaan. Loukkaannuit, kun en ollutkaan valmis tapaamaan sinua.. Pelkäsi
      Ikävä
      8
      1251
    Aihe