Kaukopartiomies Marskin Ritari - Onni Määttänen 100 vuotta

Onnea!

Onni Henrik Määttänen (s. 10. helmikuuta 1908, Ilomantsi) on Mannerheim-ristin ritari n:o 119. Sodan jälkeen Määttänen toimi maanviljelijänä Maukkulassa vuoteen 1979 saakka. Hänelle on myönnetty talousneuvoksen arvonimi. Määttänen asuu Joensuussa.

Talvisodassa Määttänen palveli lähellä kotiseutuaan Ilomantsin lohkolla toimien komppanianvääpelinä. 13. joulukuuta 1939 hän haavoittui lievästi Oinaansalmella.

Jatkosodassa Määttäsestä tuli kaukopartiomies Osasto Kuismasen riveihin. Ritarinimitykseensä 1. elokuuta 1943 mennessä ErP 4:n kaukopartionjohtaja, vääpeli Määttänen oli ehtinyt suorittaa 16 partiomatkaa. Määttänen oli mukana esimerkiksi Petrovski Jamin huoltokeskuksen tuhoamisretkellä.

Ritarinimityksen perusteluissa mainitaan hänen yhtenä ominaisuutenaan mielenmaltti. Tämä ilmeni hieman erikoisella tavalla hänen haavoittuessaan eräällä partiomatkalla. Määttänen salasi haavoittumisensa ja toimi partiossa loppumatkan ajan tavalliseen tapaan. Toiset saivat tietää vammasta vasta partion palattua tukikohtaan.

Määttäsen viimeinen partiomatka on kuuluisa. Seitsemän miehen partio toimi Karhumäen eteläpuolella syyskuussa 1944. Muonan loppuessa partio yritti saada yhteyden yksikköönsä täydennyksen tilaamista varten, mutta yhteyttä Kyynel-radiolla ei saatu. Yksi partion miehistä oli lisäksi kuumeessa. Kun vastaus viimein saatiin, viesti kuului: Sotatoimet loppuneet tulkaa kotiin niin kuin pääsette. Paluumatka kävellen olisi vienyt kolme viikkoa. Seuraavassa yhteydessä partiolle kuitenkin luvattiin noutolento. Lento oli poikkeuksellinen, koska se tapahtui Neuvostoliiton puolelle ilman lupaa aselevon ollessa jo voimassa.

Hänet ylennettiin ylivääpeliksi 24. helmikuuta 1968.


[muokkaa] Kirjallisuutta
Karhunen, Joppe: Taistelujen miehet : Mannerheim-ristin ritarien taisteluista ja vaiheista. Porvoo : WSOY, 1972. ISBN 951-0-00639-4.
Mäkelä, Jukka L.: OsKu : Tiedustelua ja kaukopartiointia välirauhan ja jatkosodan ajoilta. Porvoo, Helsinki : Werner Söderström Osakeyhtiö, 1966. ISBN puuttuu kirjasta.
Tikkanen, Pentti H.: Marskin kaukopartioritarit : Kaukopartiopataljoonan eli Erillisen Pataljoona 4:n Mannerheim-ristin ritarit. Hämeenlinna: Karisto, 1995. ISBN 951-23-3482-8.
Hurmerinta, Ilmari; Viitanen, Jukka (toim.): Suomen puolesta - Mannerheim-ristin ritarit 1941–1945, 4. painos. Ajatus kirjat, 2004. ISBN 951-20-6224-0.

Haettu osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Onni_Määttänen

Turun Sanomat, Joensuu

- Kyllä minä muistan


http://www.turunsanomat.fi/ajassa/?ts=1,3:1007:0:0,4:7:0:1:2008-02-10,104:7:517767,1:0:0:0:0:0:

5

4174

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Turunsanomat.

      Tuhoamisretki Petrovski Jamiin

      http://www.turunsanomat.fi/extra/?ts=1,3:1010:0:0,4:10:0:1:2004-06-12,104:10:230773,1:0:0:0:0:0:

      – Koereissun teimme Seesjärven-Paateneen pohjoispuolelle Pogovaaralle Karhumäen pohjoiseen. Mukana oli kolme kersanttia ja 14 ensikertalaista. Aikaa siinä kului viikko. Tehtävänä oli vain tiedustella vihollisen liikkeitä. Kersantti Pöllä, myöhemmin Marskin ritari, oli radistimme. Mitään ei kuitenkaan nähty. Varusteinamme oli vahva lumipuku sekä viikon muonat, lääkintätarvikkeet ja asetarvikkeet. Yöt huilattiin nuotioilla. Vartiomiestä pidettiin, mutta erämaa on aina erämaa ja vain sattuma voi paljastaa partion viholliselle. Palattuamme päätimme Nurmen ja Talosen kanssa jatkaa kaukopartiossa, kertoo Norrgård.

      Luutnantti Ilmari Honkasen partio oli Äänisen Sunkunniemen saaresta suuntautuneella retkellään saanut vangiksi venäläisen vääpelin, jolta oli saatu tietoja Petrovski Jamissa olevasta suuresta huoltokeskuksesta. Jo aiemmin olivat lentäjämme ihmetelleet Päämajan tiedonhalua tästä vihollistukikohdasta.

      Päämaja suunnitteli näiden tietojen perusteella tuhoamisretken tälle noin 70 kilometrin päässä olevaan huoltotukikohtaan.

      Jo helmikuun alkupäivinä oli alkanut vipinä OsKun tukikohdassa, kun tuli tieto, että melkein koko komppania lähtee liikkeelle. Niinpä 8.2.1942 tuli käsky lähteä kohti itää.

      Mukaan tuli myös osasto Marttinan miehiä ja panssarirykmentti Lagukselta 50 panssarijääkäriä. Marttinan miehet olivat kaukopartiomiehiä mutta eivät Laguksen.

      – Iltapäivällä lähdettiin. Rintama ylitettiin Vuoljärven ja Hiisjärven yhtymäkohdan jälkeen majuri Pärmin vastuualueelta. Vastuualueen rintamamiehet ihmettelivät meitä, mutta tehtävästä ei puhuttu. Etukäteen reitin siitä eteenpäin vihollispuolella oli tiedustellut rintamajoukon jääkärijoukkueen johtaja, luutnantti Heikkilä. Neljä vuorokautta mentiin yhtä rytkyä, yöllä huilittiin nuotioilla hetkinen. Iltayöstä 11.2. oltiin perillä, kertoo Norrgård.

      – Toiminta alkoi kello 0.45. Sulo Uiton ryhmä suunnisti kohti keskustaa, Onni Määttäsen ryhmä hevostalleille ja leipomolle. Mikko Pöllä ryhmineen joutui vaikeuksiin autokolonnan kanssa, Marmo ja Honkanen etenivät kohti ammusvarastoa. Saimme vastaan tulta autokolonnan suunnalta. Varoitin Hintsasta, mutta hän oli liian utelias ja kaatui viereeni. Jatkoimme ammusvarastolle, missä Uitto miehineen miinoitti varaston. Tämän jälkeen noin kello 2.50 Honkanen ampui kokoontumismerkin. Todettiin tappiot ja lähdettiin kotiin päin, huoltokeskus loimusi takanamme.

      – Luutnantti Jouni, Laguksen miehiä, oli saanut jakauksen päähänsä vihollisluodista ja oli vaipunut koomaan, mutta Oripään poika Heikki Nurmi sanoi, että otetaan mukaan. Jouni virkosi vuorokauden kuluttua pystyen itse hiihtämään lopun matkaa. Jouni tuli sittemmin OsKun riveihin ja kaatui partiomatkalla 1944, muistelee Norrgård.

      Päämaja tyytyväinen kaukopartion toimiin



      Päämajan tiedote 17.2.1942 ilmoittaa suomalaispartion tuhonneen vihollisen armeijakunnan huoltokeskuksen aiheuttaen 500 miehen, 300 hevosen, ammustarvikevaraston ammuksineen ja patruunoineen, elintarvikevaraston, kenttäleipomon, vaatetusvarikon, 90 ajoneuvon, polttoainevaraston ja 60 rakennuksen täydellisen tuhon. Toisin sanoen kymmeniätuhansia vihollissotilaita oli nyt ilman huoltoa.

      – Takaa-ajopartio ei tullut, ei pahemmin tarvinnut latumiinoja asetella niistä ilmoittamaan. Myöhemmin paljastui kyllä partio, joka oli 20 kilometrin päässä meistä. Törmäsimme myös vihollispataljoonaan, joka oli meitä varten matkassa, mutta se onneksemme nukkui vartioineen päivineen.

      – Eversti Hallaman radiotiedustelu oli jo seuraavana päivänä saanut siepatuksi radiosanoman, jossa tappiot olivat Päämajan ilmoittamasta vielä suuremmat. Samalla tuli tieto, että nukkuneen pataljoonan komentaja ja vartiovastaavat oli teloitettu seuraavana aamuna.

      – Kun OsKun kirjaa vuonna 1966 kirjoitettiin, emme puhuneet tästä partioretkestä mitään, naurahtaa Kalle. Kaukopartiomiehen täytyy osata olla hiljaa.

      – Pitää myös muistaa, että Kuismasen komppanian toimista saatavat tiedot ovat siitä kirjoitetun kirjan kansien sisällä, sillä aineisto sen toimista tuhottiin rauhan tultua, syynä neuvostomiehityksen vaara.

      OsKun tukikohta siirtyi Kossalmelle



      Partiomiesten edesottamukset, varsinkin reissujen jälkeen, aiheuttivat noloja tilanteita Äänislinnassa. Samoin oli paikallaan jo salaamissyistä saada turvallisempi ja rauhallisempi paikka komppanialle. Sellainen löytyi Kossalmelta, 30 kilometrin päästä Äänislinnasta, Uksjärven ja Kentjärven väliseltä kannakselta.

      Paikka oli entinen punaupseerin lomakoti, kolmikerroksinen hirsihuvila. Yleisin kieli siellä oli venäjä. Sitä puhuivat luottovangit, jotka hoitivat myös talon vartioinnin ja jopa elintarvikehuollon.

      Kokki oli ukrainalainen Povari, hän oli Stalinin ja bolsevismin vastustaja. Hänellä kerrotaan olleen vanhat tsaarin upseerien tavat, jopa niin, että täälläkin piti suomalaisupseerien syödä paremmin kuin miehistön. Majuri Kuismanen kysyi kerran Povarilta: “Onko sattumia yhtä paljon miehistön keittokulhossa kuin upseerienkin?” Tilanne tarkistettiin. Kuismanen totesi sattumien määrän suuremmaksi upseerien pöydässä kuin miehistön. Seurauksena oli kulhojen vaihto - nyt miehistö sai enemmän sattumia!

      Norrgårdia luullaan desantiksi



      Norrgårdilta tiedusteltiin halukkuutta osallistua upseerikoulutukseen, mihin hän suostui. Niinpä Norrgårdista tuli partion johtaja. Ollessaan lomalla kesäkuun alkupäivinä alkaa Kannaksella vihollisrynnistys. Kalle palaa lomalta 13.6.1944 Äänislinnaan, ja juhannusaattona hän saa käskyn siirtyä Aunuksen Mäkriän kaupunkiin, joka silloin oli vielä meikäläisten hallussa. Sattui kuitenkin viivästys: – Sotapoliisi luuli minua desantiksi, kun ei ollut vänskän ruusukkeita, päällystövyötä eikä oikeaa sotilaan uniformua. Lopulta totuus selvisi ja pääsin tarkkailutehtävääni ja partiotani johtamaan.

      – No, ne meidän varusteemme kesällä olivat sellaiset haalarit ja muutenkin ei meitä pahemmin erottanut venäläissotilaasta muusta kuin lakista ja kokardista. Oli helppoa haastatella venäläissiviilejä: lakit vain taskuun ja venäjäntaitoinen oli aina partiossa mukana. Emme koskaan käyttäneet väkivaltaa siviileihin, me vain luotimme, etteivät he meitä tunnistaneet, Kalle selostaa.

      Suomi vetäytyy Itä-Karjalasta



      Kannaksen repeäminen vaaransi Aunuksen puolustuksen ja puolustusasemien pitäminen Aunuksessa vaaransi Kannaksen jo Lappeenrantaa hipovan rintaman

      – Mäkriästä luovuttiin ja sain tehtävän partioni kanssa lähteä itään ja tiedustella vihollisen toimia ja kokoonpanoja, mutta vain tiedustella. Vieljärven eteläpuolelle suuntautuneella retkellä olimme ilman ruokaa viikon verran, ja radiokin teki tenän, mutta saimme kuitenkin tiedon operatiiviselle sodanjohdolle vihollispataljoonan tai jopa rykmentin koukkauksesta yrittäen saartaa suomalainen 8. divisioona“, muistelee Norrgård.

      – Heinäkuu meni seuratessa vihollista. Elokuussa meidät lennätettiin Lismajärven pohjoispuolella olevalle korpijärvelle ja seurasimme vihollisen liikennettä Karhumäki-Kontupohja-tiellä.

      Itä-Karjalasta Ilomantsiin vetäytyvät joukkomme saavuttivat kunniakkaan tuloksen: Historian kirjoitus kutsuu sitä “Korpisodan suurvoitoksi”.

      Vänrikki Norrgårdin partion hankkimilla vihollistiedoilla oli oma, tärkeä osuutensa tässä korpisodassa.

      Sodan loputtua kuulusteluun Ouluun



      Vaikka oli saavutettu kunniakas torjuntavoitto ja siniristilippu edelleen liehui, ajat olivat epävarmat. Osa valtion koneistosta palveli entistä vihollista valvontakomission apurina. Näin teki muun muassa Valtiollinen poliisi, “Punainen Valpo “.

      Kalle joutui kuukaudeksi Ouluun tutkintavankeuteen. – Mitään en muistanut, enkä mitään tunnustanut, Kalle valottaa.

      – Valpo oli kovin kiinnostunut silloin, ja olin kuulemma niitten listoilla vielä pitkään. Majuri Kuismanen tuomittiin kolmeksi vuodeksi kuritushuoneeseen. Sen jälkeen hän palveli Turun sotilaspiirin päällikkönä eläkkeelle siirtymiseen asti. Marskin ritari Pöllä lähti Ruotsiin ja sieltä edelleen Venezuelaan 18 vuodeksi, kunnes palasi Suomeen. Myöskin Solehmainen lähti Ruotsiin, kuin myös useat joukossamme mukana olleet inkeriläiset.

      – Me olimme tasavahvuinen porukka. Meillä luonteenominaisuudet sopivat siihen tehtävään, sanoo Norrgård

      Päämaja arvosti kaukopartiota, koska neljän komppanian joukosta (ErP4) tuli yhdeksän Mannerheim-ristinritaria, kolme näistä OsKusta: Onni Määttänen, Mikko Pöllä ja Viljo Suokas. Suokas kuoli haavoihinsa partiomatkalla.

      – Itärajalla, varsinkin sen toisella puolella oli silloin väljyyttä liikkua. Nykyaikaisella tekniikalla on jo helppo seurata tällaisia muodostelmia ja ihmisiä. Lentokonetta ei siirtoihin voi enää käyttää, koska ilmatorjunta ulottuu korkealle ja on entistä tarkempaa, samoin pimeällä liikkuminen voidaan entistä paremmin todeta. Myös radioliikenne on entistä helpompaa seurattavaa, tuumii Norrgård.

      – Isäni, Alfred Norrgård, oli vapaussoturi ja kuului myös Pellingen ryhmään, joka eteni aina Riikaan saakka. Hänestä Neuvosto-Venäjän palkkio oli elävänä tai kuolleena 1 000 ruplaa, meistä kaukopartiomiehistä palkkio elävänä oli sama, mutta kuolleena vain 500 ruplaa.

      Kaukopartion merkitys tiedustelulle oli merkittävä: tiedot vihollisen liikkeistä, vahvuuksista, aseista ja joukkojen keskityksistä säästivät Suomen armeijaa. Samoin tuhoamispartiot liikenneväylille ja huoltokeskuksiin hidastivat tai jopa estivät vihollisen aikeita. Etäisin OsKun partioista kävi 300 kilometrin päässä Moskova-Arkangeli-radalla. Siellä oli mukana muun muassa Keijo Talonen, yksi 4.12.1942 kaukopartiomiehiksi tulleista.

      Seppo Posio



      Lähteet: Karl-Johan Norrgårdin kertomus 5.6.2004. Jukka L. Mäkelä: OsKu, tiedustelua ja kaukopartiointia välirauhan ja jatkosodan ajalta, WSOY, Porvoo, 1966. Lassi Saressalo: Päämajan kaukopartiot jatkosodassa, WSOY, Porvoo-Helsinki-Juva, 1987. Keijo Talonen: Velvollisuus-kunnia-tahto/ Pitkä reisu, Liedon Sotaveteraanit, toimittanut Esko Lahtinen, Loimaan kirjapaino Oy, 1999. Örnulf Tigerstedt, suom. Urho Raekallio: Vastavakoilu iskee, Suomen taistelu neuvostovakoilua vastaan 1919-39, Otava, Helsinki, 1943. Tuomo Rysti: Video: Korpisodan suurvoitto, Ilomantsin mottitaistelut elokuussa 1944, Tykkimiehet ry, 2003, Hämeenlinna. Päämaja: Tiedote 17.2.1942, Mikkeli. Turun Sanomat: Keskiviikkona helmikuun 18 pnä 1942, Turku.


      Julkaistu 12.6.2004 3:00:25

      • Kostoisku

        huoltokeskuksen tuhoamisen seurauksena. Eversti Hallaman radiotiedustelu sieppasi venäläisten radiosanoman josta selvisi tarkat määrät tuhoista. Tiedoksi tuli myös että suomalaisten perään oli lähetetty takaa-ajopataljoona, joka epäonnistu täysin tehtävässään. Takaaajopataljoonan komentaja sai maksaa epäonnistumisestaan hengellään venäläisen teloitusryhmän edessä.
        Kesäkuussa Sekeestä lähetettiin kosto reissulle suurpartisaaniprikaati, jossa oli 700 miestä ja naista. Suomalaiset pirstoivat prikaatin moniin osiin kaksi kuukautta kestäneissä korpitaisteluissa. Huollon ja ammustäydennysten epäonnistuttua, prikaatin tuho oli lähes täydellinen. Myös suomalaiset kärsivät kovat tappiot, 120 miestä kaatui taisteluissa tuota kosto-partisaaniprikaatia vastaan.

        Petrovski Jamin retkeen osallistui Määttäsen lisäksi Vorho, Honkanen ja Pöllä, jotka kaikki palkittiin tämän ja monen muun kaukopartioretken ansioistaan Mannerheimin - ristillä.

        Vieläköhä tämäkin sensuroidaan taaskin ?


    • pukki.
    • Pussinperä

      Pussinperän arkiston helmiä.

      Helmiä kommunistis.,.,lle

    • Petrovski Jam

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      223
      6975
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      42
      1259
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1052
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      891
    5. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      48
      845
    6. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      61
      837
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      804
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      791
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      756
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      733
    Aihe