Mieheni sai vakkaripaikan työpaikaltaan ja nyt olisi edessä muutto omistusasuntoon, jos/kun sopiva löytyy.
Meillä menee parisuhteessa hyvin, mutta olen luonteeltani hyvinkin realistinen ihminen ja 20 vuotta pitkä aika! Olemme olleet yhdessä nyt 5 vuotta ja meillä on 1 lapsi.
Eli, jos laina-aika on ainakin 20 vuotta ja ero tulee ennen sitä miten nämä laina-asiat selvitetään erotilanteessa?
Kannattaako olla yhteinen laina vai kuinka? Emme ole naimisissa emmekä ole menossa. Asumme avoliitossa ja olemme tehneet testamentit omaisuudesta, että toinen saa toisen omaisuuden, jos kuolee ja, jos lapsemme on alaikäinen.
Vaikeita kysymyksiä, mutta minusta 20 vuoden laina kuulostaa suurelta asialta, koska koskaan ei voi tietää mitä elämässä tapahtuu. Ihminenhän muuttuu koko ajan ja jopa minä olen erilainen 10 vuoden päästä.
Kokemuksia yhteisestä lainasta ja erosta sekä muutenkin mielipiteitä asiaan...
En ole epävarma liitostamme olen vain realisti. En siis halua kommenttia siitä, että lainaa ei pidä ottaa, jos ei usko olevansa yhdessä enää 20 vuoden jälkeen. Minä todella uskon siihen, mutta haluan pelata varman päälle, joka asiassa!
Asuntolaina erotilanteessa?
7
894
Vastaukset
- varman päälle
eli molempien nimi sekä velkakirjaan että asunnon omistajaksi.
Jos mies ottaa velat ja asunnon omiin nimiinsä ne ovat hänen erotilanteessa. Jos nyt sattuisi ero tulemaan hän voi myös (ja todennäköistä on) muuttaa testamenttiaan jättäen sinut sen ulkopuolelle. - ...
Luulen, en todellakaan tiedä, jos yhteinen velka ja asunto niin erotilanteessa talo myydään (tai arvioidaan myyntihinta) Siitä summasta vähennetään velat ja loppuosa (jos jää rahaa) jaetaan puoliksi.
Ja jos jompikumpi haluaa jäädä asumaan siihen asuntoon niin se lunastaa toisen pois. Taas katsotaan asunnon arvo, vähennetään velat ja loppuosa puoliksi. Toinen siis lunastaa puolella loppuosasta asunnon ja ottaa koko lainan omiin nimiin. - Ei arvailuja
Jos ette ole naimisissa, asunto on erotilanteessa sen, kenen nimissä se on.
Jos ostatte asunnon yhteiseksi 50/50 ja otatte yhteisen lainan, olette tasapuolisessa asemassa.
Riitatilanteessa asunto arvioidaan ja toinen voi lunastaa toisen pois.
Jos halua tai maksukykyä lunastukseen ei ole kummallakaan, asunto myydään, laina maksetaan pois ja rahat jaetaan puoliksi.
Tämä näin karkeasti... lakikoukerot ovat aina monimutkaisia. - mapee
on asunto yhteisessä omistuksessa ja laina yhteisvastuullisesti suhteet on 50/50. Käytännössä laina menee toisen tililtä ja meillä on yhteiset tilit tai siis kumpikin käyttää toisen tiliä kuin omaansa.
Testamenttia emme ole tehneet. Meillä ajatus on, että jos toinen kuolee niin lapset perii suoraan ilman mutkia ja isoja perintöveroja. Lopultahan ne perii kuitenkin. Varsinkin alaikäisen lapsen kohdalla lapsen etu on näin huomioitu paremmin, eikä esim lesken uusi perhe pääse asuntoon kiinni tältä osin tms muuta joka veisi lapselta perinnön.
Jos varman päälle tahtoo pelata niin ostatte asunnon jonka omistatte puoliksi ja kummallakin on oma laina siihen. Tällöin ei tarvitse kinata siitäkään kumpi on maksanut ja kuinka paljon jne. Toisaalta eipähän moista tapahdu muutenkaan kun loppu laina on kuitenkin jaettavana ja jos toinen muuttaa pois niin se siirtyy toiselle ja jos asunto myydään niin laina maksetaan päältä pois jne. sillä sehän on yleensä lainan vakuutena.
Talous kannatttaa miettiä aina eron suhteen valmiiksi olipa sitten avossa tai aviossa. Lapsen etu on meillä se ykkönen. Toisaalta meillä on tilanne jossa kumpikin sillä asunnon jäljelle jäävällä puoliskolla pystyy hankkimaan itselleen aikanaan asunnon tarvittaessa ihan kevyesti. Eli myös sen ns lesken tilanne on turvattu. Tai jos erotaan niin kyllä silloinkin kämppä löytyy.. - testamentti
Mitä teette tuolla testamentilla? Lapsihan perii kuienkin omat vanhempansa.
Hitonmoiset perintöverot avopuolisolla! Sinuna mitätöisin tuon teidän keskinäisen testamentin, koska teillä on yhteine lapsi.- alkup.
Mutta onko automaattista, että jos lapsemme on alaikäinen niin puolisoni saa käyttää lapsen omaisuutta eli sitä mikä minulta on jäänyt? Tuleeko hänestä automaattisesti lapsemme edunvalvoja ja hän saa käyttää oamisuuttani kunnes lapsi on 18v? Hänestä tulee kyllä lapsemme ainoa huoltaja, mutta takaako se oikeuden käyttää omaisuutta? Eikä huoltaja ja edunvalvoja voi olla eri ihminen?
Selvyydeksi kerron, että asumme tällähetkellä asumisoikeusasunnossa ja MINÄ omistan asunnosta 15%.
Jos kuolen huomenna saako lapsi ja mies jäädä edelleen asumaan asumisoikeusasuntoomme, koska ilman testamenttia miehellä ei ole oikeutta omaisuuteeni??
Siksi meillä on testamentti. Vähän nämä jutut kyllä vaikeita on... - mapee
alkup. kirjoitti:
Mutta onko automaattista, että jos lapsemme on alaikäinen niin puolisoni saa käyttää lapsen omaisuutta eli sitä mikä minulta on jäänyt? Tuleeko hänestä automaattisesti lapsemme edunvalvoja ja hän saa käyttää oamisuuttani kunnes lapsi on 18v? Hänestä tulee kyllä lapsemme ainoa huoltaja, mutta takaako se oikeuden käyttää omaisuutta? Eikä huoltaja ja edunvalvoja voi olla eri ihminen?
Selvyydeksi kerron, että asumme tällähetkellä asumisoikeusasunnossa ja MINÄ omistan asunnosta 15%.
Jos kuolen huomenna saako lapsi ja mies jäädä edelleen asumaan asumisoikeusasuntoomme, koska ilman testamenttia miehellä ei ole oikeutta omaisuuteeni??
Siksi meillä on testamentti. Vähän nämä jutut kyllä vaikeita on...Ilman testamenttia lapsesi perii sinut automaattisesti. Lapsen huoltaja on yleensä edunvalvoja, mutt avoidaan hake amuutakin edunvalvojaa jos se on lapsen edun mukaista. Yleensä alaikäiselle ei haeta erikseen edunvalvojaa ellei omaisuu sole merkittävä tai huoltaja ole kykenemätön siitä huolehtimaan. Kykenemätön voi olla jo siksi että on omat luottotiedot menneet tai esim luopuu lapsen hyväksi perinnöstä jolloin ei voi hallita automaattisesti omaisuutta josta on luopunut.
Aso on omaisuutta kuin mikä tahansa arvopaperi. Siinähän ei omisteta kiinteistöä vaan osuus paperia. Sama on osakkeen kanssa; omaisuus on asumisosake ei itse asunto vaan asunnon hallinta j aoikeus asua. Ero on pieni, mutta silti.. Lapsesi perii asumisoikeuden siis jos kuolet. Sen voi myös testamentata lähiomaiselle kuten vanhemmillesi, mutta heidän tulee sitten täyttää ason edellytykset.
Edunvalvoja ei saa käyttää omaisuutta vaan hänellä on iso vastuu siitä. Hän tietenkin säätelee omaisuuden käyttöä ja päättää siitä, mutta se ei ole hänen hallinnassaan tavallaan silti. Lisäksi edunvalvojan on tehtävä vuosittain lääninhallitukseen selvitys omaisuuden käytöstä. Monet läänit ovat todella nihkeän tarkkoja joten huolta sen suhteen ei ole.
Tuosta asosta vielä. Luulisin että ason voi miehesikin periö testamentilla varsinkin kun jo asuu siinä, mutta voi olla että ei ole ihan automaattinen juttu sekään. Lapsen kohdalla tilanne on selvä ja hänen periessään oikeus asua säilyy.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan483130Ruumis kanavassa
Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan272894- 1212326
Onko tässä paljon lääkettä..
Keski-ikäselle 43v Ketipinor 100mg Brintellix 10mg Venlafaxin 75mg Xanor 1mg Propral 40mg Xatral CR 10mg Esomepratsol 42281432Ei mitään menetettävää
Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo1631336- 111316
Oi! Jorma Uotinen ja Helena Lindgren paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaudella"
Professori, tanssija, koreografi, Tanssii Tähtien Kanssa -tuomari Jorma Uotinen ja Suomen meikkitaiteen pioneeri, laulaj121083- 74989
Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää39922Riittäisi juoruakkoille puhumista tässä kylässä
On mennyt mahottomaksi touhut. Taksi renki kuskaa akkaansa töihin lienekkö mitään lupaa yrittäjältä tähän touhuun. Kylän13802