Lammas

Reissu-Eero

Oisko kellään hyvää lammasruuan ohjetta.

12

6183

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mitä osaa lampaasta olet ajatellut laittaa: filettä=sisä-/ulko-, viulua, potkaa, kyljyksiä tms?

      Resepti on aivan tästä riippuvainen.

      • Reissu eero

        Luuton paisti lukee paketin päällä


      • Reissu eero kirjoitti:

        Luuton paisti lukee paketin päällä

        Ikävä kyllä silloin tuo alla oleva kuorrutetun lampaan resepti ei toimi. Kabulin lammas valmistuu kyllä paististakin.

        Katsotaanpa illemmalla löytyisikö jotain arkistosta.


    • sipra

      Käyppä Marttojen ruokanurkassa ja siellä viestihaulla Kabulin lammas on tosi hyvä pataruoka,jos tykkää vähän maustetusta ruuasta.Kannataa tehdä niin ,että tekee edellispäivänä maku vaan paranee.

    • Panen tähän nyt sitten oman perheeni pääsiäislampaan reseptin:

      Kuorrutettua lampaankarretta

      puolisen kiloa lampaankaretta - satulaa tai voi tehdä myös ulkofileestä
      suolaa, pippuria, voita/öljyä paistamiseen

      Kuorrutus:

      50 gr pinjasiemeniä tai mantelirouhetta
      1 dl parmesaanijuustoa raastettuna hienoksi
      loraus oliiviöljyä
      2 rkl korppujauhoa
      1 tl raastettua sitruunankuorta
      tuoretta timjamia
      tuoretta rosmariinia
      1 valkosipulinkynsi
      sitruunanviipaleita

      Valmista kuorrutus. Jauha pinjansiemenet vaikkapa monitoimikoneella jauhoiksi, sekoita joukkoon raastettu parmesaani, noin puoli desiä öljyä, raastettu sitruunankuori, hakattu timjami ja rosmariini. Lopuksi myllytä mukaan hienonnettu valkosipuli. Jauha aineista karkea massa.

      Hiero liha suolalla ja pippurilla ja paista voin ja öljyn sekoituksessa pannulla pinnalta ruskeaksi.

      Pane uunipannuun pohjalle sitruunanviipaleita ja aseta lampaankaree tai file niiden päälle. Jos köytät kareeta niin uuniaika on 15 min, 190 astetta ja jos filettä niin 10 minuuttia riittää, 200 astetta. Laske aika siitä kun uuni on saavuttanut oikean lämpötilan.

      Ota liha uunista ja kääri folioon toviksi.

      Tee sillä välin lihalle lisuke: keihauta sopivia kasviksia pehemeämmiksi ja viimeistele pannulla voin ja sokerin sekoituksessa. Porkkanat, parsa, perunat, pavut tms.

      Ota liha foliosta ja peitä se tiiviisti kuorrutteella. Taputtele hyvin lihaan kiinni ja aseta uudelleen uunipannulle, gratinoi grillivastuksen alla 5-7 minuuttia.

      Uunipannuun ei tule paljoakaan nestettä, mutta senki voit kaataa vihannesten/juuresten päälle.

    • sipra

      Kabulin lammas

      1 kg lampaan paistia
      1 kg sipulia
      1 kokonainen valkosipuli
      öljyä
      suolaa
      mustpippuria
      3-4 rkl tandoori masal- mausteseosta
      n. 1/2 l vettä

      Leikkaa liha kuutioiksi. Kuori ja lohko sipulit. Pilko valkosipulinkynnet.

      kuullota sipulit öljyssä, lisää ne pataan, lisää valkosipulinkynnet. Ruskista lihapalat
      pannussa. Sirottele niille suolaa, pippuria, ja tandoori-masalaa.
      Siirrä pataan. Sirottele tandoori-masalaa kaiken päälle.
      Laita kansi päälle ja työnnä uuniin 200 astetta. Anna hautua
      2- 2,5 tuntia.
      Ite kyllä annan hautua kauemmin.

      Tarjoa basmatiriisin kanssa.

      Parempi on, jos teet ajoissa. Annat olla valmiina kylmässä pari vrk.
      (maut syvenee).

      Sitten lämmität oikeen kunnolla.

    • Moutarde de Dijon

      Tässä yksi lampaanpaistin resepti:

      n. 50 g voita, notkistettuna
      1 - 2 rkl sinappia (mielellään Dijonin peruslaatua)
      hyppysellinen murskattuja katajanmarjoja
      1 rkl hienoa suolaa
      n. 1 tl jauhettua valkopippuria
      2 - 3 murskattua valkosipulin kynttä

      Sekoita nuo aineikset. Pistele paistiin muutamia valkosipulin kynsiä (tai niiden osia, jos ovat isoa sorttia).

      Voitele paisti tekemälläsi maustevoisekoituksella ja pistä uuniritilälle, jonka alla on uunipannu, paistumaan. Pannulle mietoa lihalientä, jotta paistista valuva neste ei pääse "palamaan" pilalle. Valele paistia muutama kerta paistamisen aikana. Käytä paistimittaria ja paista haluamaasi kypsyyteen (lampaanliha saa jäädä hieman punaiseksi, jos tykkäät sellaisesta).

      Paistamisen jälkeen pistä paisti folion alle vetäytymään. Siivilöi liemi, maista sitä ja laimenna tarvittaessa miedolla lihaliemellä. Tee siitä kastike (hiukan jauhoja, kermaa) ja mausta mustapippurilla ja rosmariinilla.

      Tarjoa keitettyjen perunoiden, salaatin ja muiden vihannesten kera. Juomaksi sopii vesi, punaviini tai olut.

      Bon appetit!

      • vanha kokki

        Koska kyseessä on mitä ilmeisimmin Aussilammas, niin toimi seuraavasti: Poista suojamuovi jäisestä paistista. Levitä elmukelmua työlaudalle ja nosta paisti foliolle.
        Voitele paisti ohuelti kauttaaltaan ruokaöljyllä. Ripottele reilusti hienoa merisuolaa paistin pintaan ja kiedo paisti tiiviisti kelmuun ja aseta se sulamaan sekä suolautumaan pariksi päiväksi viileään paikkaan.
        Ota sulanut paisti, poista kelmu ja kuivaa paistin pinta. Poista liika tali paistin pinnasta, mutta jätä kuitenkin hiukan. Jos paisti on kovin repaleinen, yritä sitoa se puuvillalangalla pyöreään muotoon. Kuumenna paistinpannu ja laita sille nokare voita. Ruskista paistin pinta kauttaaltaan. Laita uuni tulemaan 175 asteeseen. Kuori porkkanoita, pieniä sipuleita ja perunoita, pilko ne mieleiseksesi ja laita kylmään veteen odottamaan. Ota sopivan kokoinen uunivuoka ja laita paisti siihen sekä vuoka uuniin. Anna paistin kypsyä tunnin puolitoista, ota paisti uunista ja lisää vuokaan juurekset, Peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla. Anna paistin olla uunissa vielä ainakin puolitoista tuntia, mutta pudota lämpö loppuvaiheessa 150 asteeseen.
        Pitkä paistoaika johtuu siitä, että jos kyseessä on Aussi tai Seelannin lammas, niin ne ovat usein niin vanhaa eläintä, että tuppaavat jäämään sitkeiksi, joten on parasta valmistaa ne ylikypsiksi. Vuoan pohjalla olevasta liemestä saa maukkaan kastikkeen suurustamalla ja hieman pippuroimalla plus tilkkasella kermaa. Tämä ruoka ei ole mitenkään glamourilla kruusattu, mutta takuulla maistuvaa.
        Mikäli kyseessä on kotimainen lammas, riittää kypsymiseen lyhyempi aika. Karitsa on mureata jo punaisenakin, mutta vanha emolammas ei, siksi se pitää kypsyttää ylikypsäksi. Otettuasi paistin uunista, kiedo se kotvaksi aikaa vetäytymään alumiinifolioon, ennen kuin alat leikkaamaan sitä.
        Tämän ruoan kera sopii myös erinomaisesti kerma-valkosipuliperunat, jolloin vuokaan ei tarvitse lisätä perunoita.
        Tämän helpompaa ohjetta ei kaiketi olekaan, mutta silti se hakkaa mennen tullen monet hienot viritelmät,sillä tässä ruoassa lammas ja sen maku ovat pääosissa. Suosittelen kokeilemaan.


      • juntti
        vanha kokki kirjoitti:

        Koska kyseessä on mitä ilmeisimmin Aussilammas, niin toimi seuraavasti: Poista suojamuovi jäisestä paistista. Levitä elmukelmua työlaudalle ja nosta paisti foliolle.
        Voitele paisti ohuelti kauttaaltaan ruokaöljyllä. Ripottele reilusti hienoa merisuolaa paistin pintaan ja kiedo paisti tiiviisti kelmuun ja aseta se sulamaan sekä suolautumaan pariksi päiväksi viileään paikkaan.
        Ota sulanut paisti, poista kelmu ja kuivaa paistin pinta. Poista liika tali paistin pinnasta, mutta jätä kuitenkin hiukan. Jos paisti on kovin repaleinen, yritä sitoa se puuvillalangalla pyöreään muotoon. Kuumenna paistinpannu ja laita sille nokare voita. Ruskista paistin pinta kauttaaltaan. Laita uuni tulemaan 175 asteeseen. Kuori porkkanoita, pieniä sipuleita ja perunoita, pilko ne mieleiseksesi ja laita kylmään veteen odottamaan. Ota sopivan kokoinen uunivuoka ja laita paisti siihen sekä vuoka uuniin. Anna paistin kypsyä tunnin puolitoista, ota paisti uunista ja lisää vuokaan juurekset, Peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla. Anna paistin olla uunissa vielä ainakin puolitoista tuntia, mutta pudota lämpö loppuvaiheessa 150 asteeseen.
        Pitkä paistoaika johtuu siitä, että jos kyseessä on Aussi tai Seelannin lammas, niin ne ovat usein niin vanhaa eläintä, että tuppaavat jäämään sitkeiksi, joten on parasta valmistaa ne ylikypsiksi. Vuoan pohjalla olevasta liemestä saa maukkaan kastikkeen suurustamalla ja hieman pippuroimalla plus tilkkasella kermaa. Tämä ruoka ei ole mitenkään glamourilla kruusattu, mutta takuulla maistuvaa.
        Mikäli kyseessä on kotimainen lammas, riittää kypsymiseen lyhyempi aika. Karitsa on mureata jo punaisenakin, mutta vanha emolammas ei, siksi se pitää kypsyttää ylikypsäksi. Otettuasi paistin uunista, kiedo se kotvaksi aikaa vetäytymään alumiinifolioon, ennen kuin alat leikkaamaan sitä.
        Tämän ruoan kera sopii myös erinomaisesti kerma-valkosipuliperunat, jolloin vuokaan ei tarvitse lisätä perunoita.
        Tämän helpompaa ohjetta ei kaiketi olekaan, mutta silti se hakkaa mennen tullen monet hienot viritelmät,sillä tässä ruoassa lammas ja sen maku ovat pääosissa. Suosittelen kokeilemaan.

        Hyvä ohje, johon en puutu. Kypsentämisaikaan voin pienenä vinkkinä lisätä, että tuontilihan pakkausmerkinnästä voi useimmiten päätellä eläimen iän. Jos kääreessä lukee "mutton", on kyseessä sitkeämpää laatua, eli täyskasvuinen lammas. "Lamb" taasen tarkoitttaa yleisesti nuorempaa karitsaa. Suomessa käännetään yleensä vain "lampaaksi" molemmat.


      • kommentinjättäjä
        juntti kirjoitti:

        Hyvä ohje, johon en puutu. Kypsentämisaikaan voin pienenä vinkkinä lisätä, että tuontilihan pakkausmerkinnästä voi useimmiten päätellä eläimen iän. Jos kääreessä lukee "mutton", on kyseessä sitkeämpää laatua, eli täyskasvuinen lammas. "Lamb" taasen tarkoitttaa yleisesti nuorempaa karitsaa. Suomessa käännetään yleensä vain "lampaaksi" molemmat.

        "Jos kääreessä lukee "mutton", on kyseessä sitkeämpää laatua, eli täyskasvuinen lammas. "Lamb" taasen tarkoitttaa yleisesti nuorempaa karitsaa. Suomessa käännetään yleensä vain "lampaaksi" molemmat."

        Meidän kaupunkimme Prismassa ja CM:ssa on ainakin vuoden ajan ollut usemmiten oikeat käännökset. Kehitys kehittyy!


      • vanha kokki kirjoitti:

        Koska kyseessä on mitä ilmeisimmin Aussilammas, niin toimi seuraavasti: Poista suojamuovi jäisestä paistista. Levitä elmukelmua työlaudalle ja nosta paisti foliolle.
        Voitele paisti ohuelti kauttaaltaan ruokaöljyllä. Ripottele reilusti hienoa merisuolaa paistin pintaan ja kiedo paisti tiiviisti kelmuun ja aseta se sulamaan sekä suolautumaan pariksi päiväksi viileään paikkaan.
        Ota sulanut paisti, poista kelmu ja kuivaa paistin pinta. Poista liika tali paistin pinnasta, mutta jätä kuitenkin hiukan. Jos paisti on kovin repaleinen, yritä sitoa se puuvillalangalla pyöreään muotoon. Kuumenna paistinpannu ja laita sille nokare voita. Ruskista paistin pinta kauttaaltaan. Laita uuni tulemaan 175 asteeseen. Kuori porkkanoita, pieniä sipuleita ja perunoita, pilko ne mieleiseksesi ja laita kylmään veteen odottamaan. Ota sopivan kokoinen uunivuoka ja laita paisti siihen sekä vuoka uuniin. Anna paistin kypsyä tunnin puolitoista, ota paisti uunista ja lisää vuokaan juurekset, Peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla. Anna paistin olla uunissa vielä ainakin puolitoista tuntia, mutta pudota lämpö loppuvaiheessa 150 asteeseen.
        Pitkä paistoaika johtuu siitä, että jos kyseessä on Aussi tai Seelannin lammas, niin ne ovat usein niin vanhaa eläintä, että tuppaavat jäämään sitkeiksi, joten on parasta valmistaa ne ylikypsiksi. Vuoan pohjalla olevasta liemestä saa maukkaan kastikkeen suurustamalla ja hieman pippuroimalla plus tilkkasella kermaa. Tämä ruoka ei ole mitenkään glamourilla kruusattu, mutta takuulla maistuvaa.
        Mikäli kyseessä on kotimainen lammas, riittää kypsymiseen lyhyempi aika. Karitsa on mureata jo punaisenakin, mutta vanha emolammas ei, siksi se pitää kypsyttää ylikypsäksi. Otettuasi paistin uunista, kiedo se kotvaksi aikaa vetäytymään alumiinifolioon, ennen kuin alat leikkaamaan sitä.
        Tämän ruoan kera sopii myös erinomaisesti kerma-valkosipuliperunat, jolloin vuokaan ei tarvitse lisätä perunoita.
        Tämän helpompaa ohjetta ei kaiketi olekaan, mutta silti se hakkaa mennen tullen monet hienot viritelmät,sillä tässä ruoassa lammas ja sen maku ovat pääosissa. Suosittelen kokeilemaan.

        Enpä taidakaan koittaa pistää paremmaksi - tämä on hyvä resepti paistille ja viululle.

        Vielä kun löytäisi sen puukaukalon ja riittävän ison uunin niin saisi aikaan särän. Ja aivan oikea asia tässä reseptissä - kiitos vanhalle kokille! - oli tuo suolaus. Se laiminlyödään aina - itsekin teen niin kiireissäni. Särälihoja kuulemma suolataan 3-4 päivää.

        Ja toinen on juuri tuo pitkä kypsennysaika melko miedolla lämmöllä.


    • vinkki Turkista

      Taitaa tulla myöhässä, mutta laitanpa kuitenkin.

      Lihasta poistetaan kaikki näkyvä rasva ja kalvot. Palstele reilunkokoisiksi paloiksi. Lado uunivuokaa. Mausteeksi laita tomaattimurskaa ja sipulilohkoja valkosipulia suolaa. Oregano sopii tähän hyvin. Paistia ei tähän tarvita. Luinen liha sopii hyvin. Tärkeää on muistaa se rasvan ja kalvojen poistaminen. Ja ehdottomasti se, ettei tomaattimurskan lisäksi laita vettä nesteeksi. Hiljaisella lämmöllä haudutettuna on todella hyvää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Alle 15 oli

      Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata
      Vimpeli
      40
      1390
    2. Mikä on kaivattusi ihanin ja ärsyttävin piirre?

      Ja onko hän mies, nainen ja muun sukupuolinen? Mies. Huomaavaisuus. Kiireisyys. Joskus voi rentoutuakin.
      Ikävä
      98
      1345
    3. Riikka Purra: työttömät tulee velvoittaa töihin

      Purra panisi työttömät tulevaisuudessa työskentelemään sosiaaliturvan saamiseksi, koska työllisyysaste ei muuten näytä l
      Maailman menoa
      289
      1235
    4. Onko kaivattusi yllättänyt sinut?

      Piditkö häntä toisenlaisena ihmisenä?
      Ikävä
      109
      1095
    5. Mitä on eilen sattunut?

      Mitästä oli eilen illalla kylällä sattunut?
      Suomussalmi
      19
      1041
    6. Milloin tapasit kaivattusi

      ensimmäistä kertaa? 💸
      Ikävä
      65
      1028
    7. Oletko mokannut

      Kaivattusi suhteen koskaan?
      Ikävä
      71
      1012
    8. Näin Ellen Jokikunnaksen Ralph-poikaa suojellaan julkisuudelta - Katso tuoreet kuvat Italiasta!

      Ellen Jokikunnas ja Jari Rask ovat Ralph-poikansa kanssa kakkoskodissa Italiassa. Mukana on myös Unelmia Italiassa -kuva
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1009
    9. Heh, persut = vassarit = 10,0 %

      Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f
      Maailman menoa
      176
      868
    10. Vihdoinkin lavatansseja tv:ssä - Juhannuksena tanssitaan, bändeinä Yölintu ja Komiat!

      Jes, vihdoinkin lavatansseja taas televisiossa! Keskikesän juhlaa vietetään tänä juhannuksena Tuuloksen Kapakanmäellä ju
      Tanssi
      17
      833
    Aihe