Oisko kellään hyvää lammasruuan ohjetta.
Lammas
12
6167
Vastaukset
Mitä osaa lampaasta olet ajatellut laittaa: filettä=sisä-/ulko-, viulua, potkaa, kyljyksiä tms?
Resepti on aivan tästä riippuvainen.- Reissu eero
Luuton paisti lukee paketin päällä
Reissu eero kirjoitti:
Luuton paisti lukee paketin päällä
Ikävä kyllä silloin tuo alla oleva kuorrutetun lampaan resepti ei toimi. Kabulin lammas valmistuu kyllä paististakin.
Katsotaanpa illemmalla löytyisikö jotain arkistosta.
- sipra
Käyppä Marttojen ruokanurkassa ja siellä viestihaulla Kabulin lammas on tosi hyvä pataruoka,jos tykkää vähän maustetusta ruuasta.Kannataa tehdä niin ,että tekee edellispäivänä maku vaan paranee.
Panen tähän nyt sitten oman perheeni pääsiäislampaan reseptin:
Kuorrutettua lampaankarretta
puolisen kiloa lampaankaretta - satulaa tai voi tehdä myös ulkofileestä
suolaa, pippuria, voita/öljyä paistamiseen
Kuorrutus:
50 gr pinjasiemeniä tai mantelirouhetta
1 dl parmesaanijuustoa raastettuna hienoksi
loraus oliiviöljyä
2 rkl korppujauhoa
1 tl raastettua sitruunankuorta
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia
1 valkosipulinkynsi
sitruunanviipaleita
Valmista kuorrutus. Jauha pinjansiemenet vaikkapa monitoimikoneella jauhoiksi, sekoita joukkoon raastettu parmesaani, noin puoli desiä öljyä, raastettu sitruunankuori, hakattu timjami ja rosmariini. Lopuksi myllytä mukaan hienonnettu valkosipuli. Jauha aineista karkea massa.
Hiero liha suolalla ja pippurilla ja paista voin ja öljyn sekoituksessa pannulla pinnalta ruskeaksi.
Pane uunipannuun pohjalle sitruunanviipaleita ja aseta lampaankaree tai file niiden päälle. Jos köytät kareeta niin uuniaika on 15 min, 190 astetta ja jos filettä niin 10 minuuttia riittää, 200 astetta. Laske aika siitä kun uuni on saavuttanut oikean lämpötilan.
Ota liha uunista ja kääri folioon toviksi.
Tee sillä välin lihalle lisuke: keihauta sopivia kasviksia pehemeämmiksi ja viimeistele pannulla voin ja sokerin sekoituksessa. Porkkanat, parsa, perunat, pavut tms.
Ota liha foliosta ja peitä se tiiviisti kuorrutteella. Taputtele hyvin lihaan kiinni ja aseta uudelleen uunipannulle, gratinoi grillivastuksen alla 5-7 minuuttia.
Uunipannuun ei tule paljoakaan nestettä, mutta senki voit kaataa vihannesten/juuresten päälle.- sipra
Kabulin lammas
1 kg lampaan paistia
1 kg sipulia
1 kokonainen valkosipuli
öljyä
suolaa
mustpippuria
3-4 rkl tandoori masal- mausteseosta
n. 1/2 l vettä
Leikkaa liha kuutioiksi. Kuori ja lohko sipulit. Pilko valkosipulinkynnet.
kuullota sipulit öljyssä, lisää ne pataan, lisää valkosipulinkynnet. Ruskista lihapalat
pannussa. Sirottele niille suolaa, pippuria, ja tandoori-masalaa.
Siirrä pataan. Sirottele tandoori-masalaa kaiken päälle.
Laita kansi päälle ja työnnä uuniin 200 astetta. Anna hautua
2- 2,5 tuntia.
Ite kyllä annan hautua kauemmin.
Tarjoa basmatiriisin kanssa.
Parempi on, jos teet ajoissa. Annat olla valmiina kylmässä pari vrk.
(maut syvenee).
Sitten lämmität oikeen kunnolla. - Moutarde de Dijon
Tässä yksi lampaanpaistin resepti:
n. 50 g voita, notkistettuna
1 - 2 rkl sinappia (mielellään Dijonin peruslaatua)
hyppysellinen murskattuja katajanmarjoja
1 rkl hienoa suolaa
n. 1 tl jauhettua valkopippuria
2 - 3 murskattua valkosipulin kynttä
Sekoita nuo aineikset. Pistele paistiin muutamia valkosipulin kynsiä (tai niiden osia, jos ovat isoa sorttia).
Voitele paisti tekemälläsi maustevoisekoituksella ja pistä uuniritilälle, jonka alla on uunipannu, paistumaan. Pannulle mietoa lihalientä, jotta paistista valuva neste ei pääse "palamaan" pilalle. Valele paistia muutama kerta paistamisen aikana. Käytä paistimittaria ja paista haluamaasi kypsyyteen (lampaanliha saa jäädä hieman punaiseksi, jos tykkäät sellaisesta).
Paistamisen jälkeen pistä paisti folion alle vetäytymään. Siivilöi liemi, maista sitä ja laimenna tarvittaessa miedolla lihaliemellä. Tee siitä kastike (hiukan jauhoja, kermaa) ja mausta mustapippurilla ja rosmariinilla.
Tarjoa keitettyjen perunoiden, salaatin ja muiden vihannesten kera. Juomaksi sopii vesi, punaviini tai olut.
Bon appetit!- vanha kokki
Koska kyseessä on mitä ilmeisimmin Aussilammas, niin toimi seuraavasti: Poista suojamuovi jäisestä paistista. Levitä elmukelmua työlaudalle ja nosta paisti foliolle.
Voitele paisti ohuelti kauttaaltaan ruokaöljyllä. Ripottele reilusti hienoa merisuolaa paistin pintaan ja kiedo paisti tiiviisti kelmuun ja aseta se sulamaan sekä suolautumaan pariksi päiväksi viileään paikkaan.
Ota sulanut paisti, poista kelmu ja kuivaa paistin pinta. Poista liika tali paistin pinnasta, mutta jätä kuitenkin hiukan. Jos paisti on kovin repaleinen, yritä sitoa se puuvillalangalla pyöreään muotoon. Kuumenna paistinpannu ja laita sille nokare voita. Ruskista paistin pinta kauttaaltaan. Laita uuni tulemaan 175 asteeseen. Kuori porkkanoita, pieniä sipuleita ja perunoita, pilko ne mieleiseksesi ja laita kylmään veteen odottamaan. Ota sopivan kokoinen uunivuoka ja laita paisti siihen sekä vuoka uuniin. Anna paistin kypsyä tunnin puolitoista, ota paisti uunista ja lisää vuokaan juurekset, Peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla. Anna paistin olla uunissa vielä ainakin puolitoista tuntia, mutta pudota lämpö loppuvaiheessa 150 asteeseen.
Pitkä paistoaika johtuu siitä, että jos kyseessä on Aussi tai Seelannin lammas, niin ne ovat usein niin vanhaa eläintä, että tuppaavat jäämään sitkeiksi, joten on parasta valmistaa ne ylikypsiksi. Vuoan pohjalla olevasta liemestä saa maukkaan kastikkeen suurustamalla ja hieman pippuroimalla plus tilkkasella kermaa. Tämä ruoka ei ole mitenkään glamourilla kruusattu, mutta takuulla maistuvaa.
Mikäli kyseessä on kotimainen lammas, riittää kypsymiseen lyhyempi aika. Karitsa on mureata jo punaisenakin, mutta vanha emolammas ei, siksi se pitää kypsyttää ylikypsäksi. Otettuasi paistin uunista, kiedo se kotvaksi aikaa vetäytymään alumiinifolioon, ennen kuin alat leikkaamaan sitä.
Tämän ruoan kera sopii myös erinomaisesti kerma-valkosipuliperunat, jolloin vuokaan ei tarvitse lisätä perunoita.
Tämän helpompaa ohjetta ei kaiketi olekaan, mutta silti se hakkaa mennen tullen monet hienot viritelmät,sillä tässä ruoassa lammas ja sen maku ovat pääosissa. Suosittelen kokeilemaan. - juntti
vanha kokki kirjoitti:
Koska kyseessä on mitä ilmeisimmin Aussilammas, niin toimi seuraavasti: Poista suojamuovi jäisestä paistista. Levitä elmukelmua työlaudalle ja nosta paisti foliolle.
Voitele paisti ohuelti kauttaaltaan ruokaöljyllä. Ripottele reilusti hienoa merisuolaa paistin pintaan ja kiedo paisti tiiviisti kelmuun ja aseta se sulamaan sekä suolautumaan pariksi päiväksi viileään paikkaan.
Ota sulanut paisti, poista kelmu ja kuivaa paistin pinta. Poista liika tali paistin pinnasta, mutta jätä kuitenkin hiukan. Jos paisti on kovin repaleinen, yritä sitoa se puuvillalangalla pyöreään muotoon. Kuumenna paistinpannu ja laita sille nokare voita. Ruskista paistin pinta kauttaaltaan. Laita uuni tulemaan 175 asteeseen. Kuori porkkanoita, pieniä sipuleita ja perunoita, pilko ne mieleiseksesi ja laita kylmään veteen odottamaan. Ota sopivan kokoinen uunivuoka ja laita paisti siihen sekä vuoka uuniin. Anna paistin kypsyä tunnin puolitoista, ota paisti uunista ja lisää vuokaan juurekset, Peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla. Anna paistin olla uunissa vielä ainakin puolitoista tuntia, mutta pudota lämpö loppuvaiheessa 150 asteeseen.
Pitkä paistoaika johtuu siitä, että jos kyseessä on Aussi tai Seelannin lammas, niin ne ovat usein niin vanhaa eläintä, että tuppaavat jäämään sitkeiksi, joten on parasta valmistaa ne ylikypsiksi. Vuoan pohjalla olevasta liemestä saa maukkaan kastikkeen suurustamalla ja hieman pippuroimalla plus tilkkasella kermaa. Tämä ruoka ei ole mitenkään glamourilla kruusattu, mutta takuulla maistuvaa.
Mikäli kyseessä on kotimainen lammas, riittää kypsymiseen lyhyempi aika. Karitsa on mureata jo punaisenakin, mutta vanha emolammas ei, siksi se pitää kypsyttää ylikypsäksi. Otettuasi paistin uunista, kiedo se kotvaksi aikaa vetäytymään alumiinifolioon, ennen kuin alat leikkaamaan sitä.
Tämän ruoan kera sopii myös erinomaisesti kerma-valkosipuliperunat, jolloin vuokaan ei tarvitse lisätä perunoita.
Tämän helpompaa ohjetta ei kaiketi olekaan, mutta silti se hakkaa mennen tullen monet hienot viritelmät,sillä tässä ruoassa lammas ja sen maku ovat pääosissa. Suosittelen kokeilemaan.Hyvä ohje, johon en puutu. Kypsentämisaikaan voin pienenä vinkkinä lisätä, että tuontilihan pakkausmerkinnästä voi useimmiten päätellä eläimen iän. Jos kääreessä lukee "mutton", on kyseessä sitkeämpää laatua, eli täyskasvuinen lammas. "Lamb" taasen tarkoitttaa yleisesti nuorempaa karitsaa. Suomessa käännetään yleensä vain "lampaaksi" molemmat.
- kommentinjättäjä
juntti kirjoitti:
Hyvä ohje, johon en puutu. Kypsentämisaikaan voin pienenä vinkkinä lisätä, että tuontilihan pakkausmerkinnästä voi useimmiten päätellä eläimen iän. Jos kääreessä lukee "mutton", on kyseessä sitkeämpää laatua, eli täyskasvuinen lammas. "Lamb" taasen tarkoitttaa yleisesti nuorempaa karitsaa. Suomessa käännetään yleensä vain "lampaaksi" molemmat.
"Jos kääreessä lukee "mutton", on kyseessä sitkeämpää laatua, eli täyskasvuinen lammas. "Lamb" taasen tarkoitttaa yleisesti nuorempaa karitsaa. Suomessa käännetään yleensä vain "lampaaksi" molemmat."
Meidän kaupunkimme Prismassa ja CM:ssa on ainakin vuoden ajan ollut usemmiten oikeat käännökset. Kehitys kehittyy! vanha kokki kirjoitti:
Koska kyseessä on mitä ilmeisimmin Aussilammas, niin toimi seuraavasti: Poista suojamuovi jäisestä paistista. Levitä elmukelmua työlaudalle ja nosta paisti foliolle.
Voitele paisti ohuelti kauttaaltaan ruokaöljyllä. Ripottele reilusti hienoa merisuolaa paistin pintaan ja kiedo paisti tiiviisti kelmuun ja aseta se sulamaan sekä suolautumaan pariksi päiväksi viileään paikkaan.
Ota sulanut paisti, poista kelmu ja kuivaa paistin pinta. Poista liika tali paistin pinnasta, mutta jätä kuitenkin hiukan. Jos paisti on kovin repaleinen, yritä sitoa se puuvillalangalla pyöreään muotoon. Kuumenna paistinpannu ja laita sille nokare voita. Ruskista paistin pinta kauttaaltaan. Laita uuni tulemaan 175 asteeseen. Kuori porkkanoita, pieniä sipuleita ja perunoita, pilko ne mieleiseksesi ja laita kylmään veteen odottamaan. Ota sopivan kokoinen uunivuoka ja laita paisti siihen sekä vuoka uuniin. Anna paistin kypsyä tunnin puolitoista, ota paisti uunista ja lisää vuokaan juurekset, Peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla. Anna paistin olla uunissa vielä ainakin puolitoista tuntia, mutta pudota lämpö loppuvaiheessa 150 asteeseen.
Pitkä paistoaika johtuu siitä, että jos kyseessä on Aussi tai Seelannin lammas, niin ne ovat usein niin vanhaa eläintä, että tuppaavat jäämään sitkeiksi, joten on parasta valmistaa ne ylikypsiksi. Vuoan pohjalla olevasta liemestä saa maukkaan kastikkeen suurustamalla ja hieman pippuroimalla plus tilkkasella kermaa. Tämä ruoka ei ole mitenkään glamourilla kruusattu, mutta takuulla maistuvaa.
Mikäli kyseessä on kotimainen lammas, riittää kypsymiseen lyhyempi aika. Karitsa on mureata jo punaisenakin, mutta vanha emolammas ei, siksi se pitää kypsyttää ylikypsäksi. Otettuasi paistin uunista, kiedo se kotvaksi aikaa vetäytymään alumiinifolioon, ennen kuin alat leikkaamaan sitä.
Tämän ruoan kera sopii myös erinomaisesti kerma-valkosipuliperunat, jolloin vuokaan ei tarvitse lisätä perunoita.
Tämän helpompaa ohjetta ei kaiketi olekaan, mutta silti se hakkaa mennen tullen monet hienot viritelmät,sillä tässä ruoassa lammas ja sen maku ovat pääosissa. Suosittelen kokeilemaan.Enpä taidakaan koittaa pistää paremmaksi - tämä on hyvä resepti paistille ja viululle.
Vielä kun löytäisi sen puukaukalon ja riittävän ison uunin niin saisi aikaan särän. Ja aivan oikea asia tässä reseptissä - kiitos vanhalle kokille! - oli tuo suolaus. Se laiminlyödään aina - itsekin teen niin kiireissäni. Särälihoja kuulemma suolataan 3-4 päivää.
Ja toinen on juuri tuo pitkä kypsennysaika melko miedolla lämmöllä.
- vinkki Turkista
Taitaa tulla myöhässä, mutta laitanpa kuitenkin.
Lihasta poistetaan kaikki näkyvä rasva ja kalvot. Palstele reilunkokoisiksi paloiksi. Lado uunivuokaa. Mausteeksi laita tomaattimurskaa ja sipulilohkoja valkosipulia suolaa. Oregano sopii tähän hyvin. Paistia ei tähän tarvita. Luinen liha sopii hyvin. Tärkeää on muistaa se rasvan ja kalvojen poistaminen. Ja ehdottomasti se, ettei tomaattimurskan lisäksi laita vettä nesteeksi. Hiljaisella lämmöllä haudutettuna on todella hyvää.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan2257037Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää451305Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka291118- 75911
Hävettää muuttaa Haapavedelle.
Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal49885Katseestasi näin
Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a62877Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä
Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.96846Toinen kuva mikä susta on jäänyt on
tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.38801Tietenkin täällä
Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.14776- 43753