Talvisodan jättiläispanssarivaunut

Summa 18. joulukuuta 1939: tuhoutuneen pataljoonan rippeet on koottu lumiselle kentälle
rintamalinjan takana. Sata loppuun nääntynyttä suomalaista
miestä kuuntelee suojeluskuntaan kuuluvan korkea arvoisen upseerin puhetta. "Helvetin pelkurit!"-huutaa upseeri
ja jatkaa mylvintäänsä: "Te lähdette nyt uudelleen etulinjaan ja jos te lähdette perääntymään, niin tietäkää että sotapoliisit
ampuvat varoittamatta!"

Isoisäni ja hänen toverinsa lähtevät sotapoliisien saattelemana kohti linjaa.
Mukana on myös ison kokoinen korppi joka on edesmenneen pataljoonan lemmikki.

Sekin vaistoaa, että jotain on tapahtumassa.

Illan hämärtyessä he saapuvat päivällä
pakokauhun vallassa jättämiinsä asemiin ja
katselevat murheellisina kaatuneita tovereitaan
jotka eivät ehtineet panssarien alta pois.

Sitten se taas alkaa. Ensin he saavat tykistötulta niskaansa jonka jälkeen kuuluu hermoja repivää URAAAAA!-huutoa ja sadat piippalakkiset olennot ryntäävät valtavista tappioistaan huolimatta heitä kohti.

Pakokauhua alkaa esiintymään suomalaisten joukoissa, mutta ketään ei uskalla lähteä juoksemaan kohti pelastavaa selustaa.

Aivan kuin tässä ei olisi jo tarpeeksi kestämistä, niin yhtäkkiä he näkevät kun puut kaatuvat ryskyen ja metsästä ilmestyy valkoiseksi maalattu suunnattoman kokoinen kaksi torninen panssarivaunu.

Tämä näky on liikaa puolustajille joita vaivaa panssarikammo ja he lähtevät juoksemaan taaksepäin. Isoisäni yrittää pidätellä kk-pesäkkeensä miehiä, mutta mitkään sanat tai käskyt eivät saa miehiä enää järkiinsä.

Hetken kuluttua isoisäni kuulee kun sotapoliisit
avaavat tulen kohti perääntyjiä.

"Olisipa Mannerheim nyt täällä niin hänkin näkisi sodan oikeat kasvot"-hän ajattelee
ja asettaa kk-vyön paikalleen.

Isoisäni ja lemmikkikorppi katsovat poterostaan eteenpäin syöksyviä puna-armeijalaisia ja avaavat tulen.

Konekiväärin tuli repii suuria aukkoja hyökkäävään rintamaan, mutta silti ne tulevat järkkymättömästi eteenpäin.

Kyyneleet valuvat hänen ruudinmustaamilla kasvoillaan "jos joku joskus tulee sanomaan tätä murhaamista
sankaruudeksi...niin en vastaa teostani"-hän ajattelee ja yhtäkkiä kk-pesäkkeen laidalle osuu kranaatti. Konekivääri on lentänyt pois asemasta ja hän huomaa haavoittuneen korpin räpiköivän tuskissaan. Hän ottaa linnun maasta ja lähtee juoksemaan kohti selustaa. Joka puolella makaa kaatuneita ja haavoittuneita suomalaisia ja venäläisiä sotilaita. Yön pimeydessä hän näkee kun linjojen läpi murtautunut jättiläispanssari
yrittää päästä eteenpäin, mutta se on juuttunut
kiinni pohjastaan ja myös se on tuomittu tuhoon.

Aamun sarastaessa isoisäni kaivaa haudan korpille.



"Mitkään maaalueet eivät ole ihmisuhrien arvoisia"


MarttyyriMallari-TTt

22

1675

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juttuja

      äpärillä on tapana keksiä juttuja olemattomasta isästään ja isoisästään.
      Mallarin jutut ovat kouluesimerkki esimerkki tästä.

    • Plión

      Alkaa Marttyyrin tarinat jo olemaan yhtä huonoa vitsiä!

      Seuraavaksi hän kertoo, kuinka hänen isoisänsä miehineen tuhosi natsien ufokeskuksen lapista tai kun Mannerheim oma-aloitteisesti kävi suomiKP käsissään lahtaamassa avuttoman puolustaja osaston, joka henkeen ja vereen haukkuu kaikkea, mikä johtaa heitä.

      Jos Marttyyrin tarinat pitäisi paikkansa, maassamme olisi vielä huonommat oltavat..

      • Muttei Suomessa!

        Juttusi natsaa juuri siihen kuvioon, joka vallitsi Neuvostojoukoissa. Suomessa oli toinen kuvio.


    • ,,,,kirjotti kirjan 'Isoisää etsimässä' (vai oliko se Paasilinna?) Kuinkahan olis, jos sinäkin lähtisit?

    • terve taas

      Melkoinen liiottelija tuo paappasi oli. Suomen Kansanarmeijassa ei ollut sataa miestä!

    • Ukki...

      Minun isoisä oli vapaaehtoisena "pantti-pataljoonassa" -42-43, SS-untersturmfuhrerina lienee tuhonnut niin pieniä kuin isojakin neukkupanssareita miehistöineen.

    • ja heti
      • loppusijoituspaikka

        Näkyyhän siellä olevan myös tampereen kale ja villikuhtori. Molemmat palstan häiriköitä.


    • Omituista

      Täälläkin kävi sensuuri ja vei tekniikkatiedot SMK vaunusta...

      Onpas herkällä.


      Kyttäävät näköjään IP -numeron perusteella tietyn kirjoittajan juttuja...

    • Muttei Suomessa

      Juttusi natsaa juuri siihen kuvioon, joka vallitsi Neuvostojoukoissa. Suomessa oli toinen tyyli.

    • göran svensson

      ..tarina! Kerrassaan. Siinähän oli dramatiikan tajua ja hyvin tiivistetty sodan kauhut...

    • pötyä

      tämäkin hölinä. Jutussa ei ole mitään totta.Mikä tällaisten sepustusten tarkoitus oikein on? Onko tämä joku satupalsta?

      18.joulukuuta torjuttiin vihollisen hyökkäysyritys voimakkaalla tykistökeskityksellä. 19. joulukuuta tuli uusi hyökkäys, joka torjuttiin suurin vaikeuksin vasta illan pimetessä, jolloin lähitorjumtamiehet pääsivät vaunujen kimppuuan.Parikymmentä tuhottiin.

      Sotapoliiseja ei ollut mailla halmeilla.Etulinjassa oli vastuussa everstiluutnantti Vaalan komentama JR 13. Mitään sk-upseereja ei kuulunut vahvuuksiin, vaan kaikki oli armeijan kirjoissa.

      Palstan taso nousisi, jos MM lopettaisi nämä saduiksikin heppoista juttunsa.

      • AsemissaTaistellaan

        "Länsi-kannaksella Neuvostoliiton 7. armeijan joukot saavuttivat pääaseman 12. joulukuuta Muolaanjärven eteläpuolella ja aloittivat ensimmäisen murtoyrityksensä 17. joulukuuta[4]. Itä-kannaksella alkoi yritys Taipaleenjoen ylittämiseksi 6. joulukuuta. Puna-armeijan jalkaväki hyökkäsi linnoitteiden kimppuun tykistön ja ilmavoimien tukemana. Bunkkerit kestivät tykkitulta hyvin ja pommitukset olivat epätarkkoja. Eräs patteri ampui yhtä bunkkeria kohti 1 800 kranaattia onnistuen vain irrottamaan siitä pieniä palasia.[5] Hyökkääjän eteneminen jäi vaatimattomaksi ja tappiot suuriksi. 7. armeija keskeytti hyökkäystoimet 26. joulukuuta.[6]

        Kaikkien hämmästykseksi tämä hyökkäys ei saavuttanut juurikaan tavoitteitaan, sillä suomalaiset eivät jättäneet asemiaan, vaikka vihollisen panssarivaunut ajelivat suhteellisen vapaasti pitkin aukeita taistelukenttiä. Suomalaisilla oli hyvin rajoitetusti panssarintorjunta-aseistusta ja senkin tuli oli yleensä tehotonta."
        -Wikipedia-
        Siis mitä paskaa täällä kommarit taas kirjoittaa?


    • Mrttyyrin_Vedoksia

      Täällä marttyri veistelee. Ei häntä saa tuomita. Väriläiskä parhaammasta päästä.

    • NäinNaapurissa

      ""Mitkään maaalueet eivät ole ihmisuhrien arvoisia""

      Eikö kukaan kertonut asia Puna-armeijan sotilaille?

      Tänne vaan piti yrittää samalla kun he menettivät 167.976 puna-sotilasta kaatuneina!

      HS 6.12.2013

      Jättimuutoksen on kokenut myös Talvisodan virallinen uhritilasto. Kun neuvostohallitus keväällä 1940 ilmoitti alle 50.000 puna-armeijalaisen kaatuneen, niin 2000-luvulla laadittu tietokanta paljastaa 167.976 neuvostosotilaan ”kaatuneen, kuolleen haavoihinsa tai kadonneen”

      http://www.hs.fi/kulttuuri/a1386228641475

      Avaajan kannattaa muista pasifismihuuman keskellä, että MITÄ OLISI TAPAHTUNUT, jos olisimme antautuneet?

      Puolalaisten sotavankiupseerien teloituksilla näyttää olleen oma hyytävä yhteytensä talvisotaan. Talvisodan syttyminen nimittäin herätti Neuvostoliitossa kysymyksen, mistä saataisiin tilaa suomalaisille sotavangeille, joita odotettiin huomattavia määriä. Sotavankileireille syntyi tilaa mm. luovuttamalla Saksalle ne puolalaiset vangit, jotka olivat kotoisin Saksan miehittämästä osasta Puolaa.i Mutta tarve oli edelleen huomattava, sillä jo talvisodan toisena päivänä sisäasiain kansankomissaari Lavrenti Berija käski pikaisesti varustaa uusia tiloja kaikkiaan 26500 sotavangille, joita odotettiin Suomen rintamalta.ii NKVD:n sotavankihallinnon resursseihin kohdistui huomattava uusi rasitus, jolloin ryhdyttiin miettimään keinoja päästä entisistä eroon. Talvisodan syttymisen kärjistämässä tilanteessa puolalaisten upseerien vapauttaminen ei tietenkään voinut tulla ratkaisuna kyseeseen, päinvastoin, Neuvostoliiton kommunistipuolueen politbyroo päätti 3. joulukuuta, että kaikki Neuvostoliiton hallitsemilla alueilla olleet puolalaiset kantaupseerit vangittaisiin, myös ne, jotka olivat jääneet vangitsematta Itä-Puolan valtaamisen yhteydessä syyskuussa.

      Suomen hallitus ja sotilasjohto olivat alistaneet Itä-Karjalan väestön “suomalaisten telottajien hirvittävälle kidutukselle” ja 40 prosenttia asukkaista oli kuopattu joukkohautoihin. Tavoitteena suomalaisilla oli ollut "koko väestön totaalinen tuhoaminen."
      Ev. Sampo Ahto.

      Neuvostopropagandit olivat siis paiskineet töitä stahanovilaisella innolla saadakseen soldaattinsa näkemään kaikenikäiset suomalaiset "fasistisina petoina".

      Kun 150 000 suojeluskuntalaista olisi ammuttavina, ja kymmenet tuhannet lämmittämättömissä härkävaunuissa matkalla Siperian vankileirien saaristoon, jäljellejääneet -naiset, lapset ja vanhukset- olisivat jakaneet miljoonien saksalaisten ja itäeurooppalaisten naisten ja lasten kohtalon. Tämä oli meille suunniteltu tulevaisuus.

      Antony Beevor:

      Suomessa ainakin vanhemmat ihmiset tietävät kertomattakin, miten Suomen olisi käynyt, jos rintama olisi murtunut keväällä 1940 tai kesällä 1944.
      ”Me tiedämme, mitä Virolle, Latvialle ja Liettualle tapahtui, ja Suomen kohtalo olisi epäilemättä ollut paljon, paljon pahempi”, Beevor sanoo.
      ”Talvisodan nöyryytys oli venäläisille todella raskas. Kun siihen lisätään Suomen rooli Leningradin piirityksessä, armeijalle olisi varmasti annettu vapaat kädet Suomessa. Kosto olisi ollut hirveä.”

      • patriootti_

        juuri näin olisi Suomen kansalle käynyt. Tarkoitus oli tyhjentää Suomi. Tilalle venäläiset ja samalla olisi venäjän länsiraja olisi Ruotsin naapurissa. Se olisi ollut seuraava kohde. Tuloksena olisi ollut hirvittävä teurastus jota oli jo tehty muissa maissa ja tehtiin vielä Talvisodankin jälkeen eri maissa.


    • entinen_sotilas

      aloittajan kuvakset todella sopivat hyvin siihen menettelyyn joka vallitsi rintaman itäpuolella, ei siis Suomen sotajoukoissa. Joukko-osastojen lähtiessä hyökkäykseen, kulki perässä NKVD:n edustaja Nagan kädessään varmistamassa ettei kukaan lähde "vahingossa" väärään suuntaan, saaden heti kuulan kalloonsa. Toisaalta, hänen oli itse pysyttävä perällä koska hän olisi itse muuttunut heti maalitauluksi jos olisi kääntänyt selkänsä joukoille.

      Joukot todella pakotettiin varmaan kuolemaan lukemattomissa tilanteissa, myös muilla rintamilla kuin taistelussa Suomea vastaan. Oma sotahistoriamme kertoo selkeästi kuinka siinä kävi. Venäläiset lähettivät toivottomaan hyökkäykseen uudestaan ja uudestaan komppanioita ja prikaateja ja suomalaisten tehtävänä oli kaataa ne maastoon torjuakseen hyökkäyksen. Vastaavasti kun suomalaiset saivat venäläiset mottiin, sieltä lähetettiin raivokkaita hyökkäyksiä ja heidät tuhottiin sitä mukaa. Ulos pääsi vain antautumalla tai joutumalla ammutuksi. Kovin usen kävi että antautuneiden määrä jäi pienehköksi ja loput makasivat kentällä. Oli kuitenkin motteja joista tuli tuhansia sotavankeja.

      Suomalaisilla ei yleisesti ottaen ollut halua miehistön piittaamattomaan tuhoamiseen koska sotavoimat olivat heikommat ja alivoima viholliseen oli merkittävä. Kun vihollisen vastarinta ilmeni kovaksi eikä voitu edetä suunnitellusti, kaivauduttiin tai odotettiin tykistön tukea. Joskus pelkkä saarrostus muutaman päivän ajan toi toivotun tuloksen ja vihollinen osin antautui kun ei ulospääsyä ollut. Venäläisten joukot kyllä pakotettiin taistelemaan viimeiseen asti ja kaatuneitten määrä oli hirvittävä. Siitä NKVD piti huolen jos sattui olemaan joukon mukana.

      Ei se sota mitään sankaritarinaa ole. Se on hirvittävää kärsimystä ja suunnatonta inhimillistä menetystä. Suomalaisilla oli vain kovin vähän vaihtoehtoja kun joutui pitkän aikaa taistelemaan yksin ylivoimaista vihollista vastaan.

    • Christies

      Vickersin ja Panzer III:n pohjalta kehitetyissä vaunuissa oli sisällä baari ja tanssilattia.

    • suoli24.täynnä

      Tätä valhepaskaa ei ylläpito halua poistaa. Asiajuttuja kylä sensuroidaan.

    • 44433454

      ..miksi näillä palstoilla kommentoidaan mielisairaiden juttuja?..

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      300
      3315
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      235
      1798
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      91
      1335
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1283
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      79
      1183
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1178
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      53
      1113
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      994
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      926
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      65
      874
    Aihe