Onko kenellekään kokemusta kelpoisuuskokeen tenttimisestä? Tiedän, että siihen kuluu 2 suullista tenttiä, mutta mietityttää mikä on vaatimustaso läpimenolle?
Jos joku joka on tehnyt ulkomailla kandin (tai no notaarin, kuinka vaan) ja hakenut erikoishaussa Helsinkiin tekemään maisteria, olisi mukava kanssa kuulla kokemuksia miten opiskelut ovat sujuneet ja miten niitä voisi tasollisesti verrata ulkomaisiin? Itsellä kokemusta vai UK:sta ja vähän pelottaa toi Suomen opetustapa kun on niin erilainen...
ETA-kelpoisuuskoe
11
2167
Vastaukset
- qqari
Suomen opetustapa on erilainen? Mikä ihmeen opetus? Täällä tehdään kirjatenttejä... :)
- :-)
Minäkin olen suorittamassa toivottavasti ensi syksynä ETA-kelpoisuuskokeen ja sitten 2009 Helsingin yliopistoon suorittamaan maisteria.
Itse ajattelin kesän tienoilla kysella suoraan tiedekunnasta onko saatavilla esim. edellisen vuoden koekysymyksiä tms. - micky
Heipä hei,
Itse lähdössä opiskelemaan Englantiin ainakin bachelor -ohjelman ja mahdollisesti Suomeen maisteriksi. En löytänyt tietoa tuosta ETA-kelpoisuuskokeesta, että mikähän vastaa oikeusnotaaritasoa? Pitääkö nuo kaikki oikeusalat tenttiä vai vain osa, jotta pääsee (mahdollisesti) suorittamaan maisterin tutkintoa Helsingin yliopistoon? Kiitos.. - jeepoks
nostetaas hiukan eli onko kukaan palstalaisista käynyt suorittamassa tuota ETA.koetta?
Olisi kiva kuulla hiukan tasosta, itsellä edessä ensi vuonna :D - laura_ki
Itse suoritin jonkin aikaa sitten.
Ei olleet kovin vaikeat, olin Tallinnassa opiskellut kandin kansainvälisestä laista ja pariin tenttiin piti lukea koska esim kuntalakia ei tietenkään Tallinnassa oikeastaan käsitelty. Mutta kun on pari vuotta opiskellut lakia, pystyy uudenkin materiaalin sisäistämään todella helposti.
Ei kannata sitä ETA koetta pelätä, kyllä se menee läpi ja jos ei niin voin lohduttaa että omalla vuosikurssilla oli paljon suomalaisia jotka eivät sitä koskaan ole suorittaneet ja toimivat Suomessa kansainvälisen lain lakimiehinä.
Itse halusin nimenomaan pätevyyden hakea esim. kunnan virkoihin ja siksi suoritin kandin jälkeen nopeassa tahdissa ETA:n. Sitten maisterintutkinnon (LL.M) jälkeen en viitsinyt suorittaa sitä loppuun koska olin jo saanut Suomesta työpaikan. Uskoisin kuitenkin että voisin oikeastaan koska vain, parin viikon lukemisella läpäistä loputkin ETA kokeesta. - Poromies-junantuoma
Edellinen viesti kirvoitti hieman mieltäni; etten sanoisi epäilemaan että edellisellä ei ole aivan puhtaat jauhot pusssissa. Totta, toki on, että Oikeustieteen alan tutkinnon toisessa EU- tai ETA-maassa suorittanut EU- tai ETA-maan kansalainen voi hakea Opetushallitukselta päätöstä kelpoisuudesta virkaan tai tehtävään, jonka kelpoisuusvaatimuksena on oikeusnotaarin tai oikeustieteen maisterin tutkinto.
Arvannette, miksi hieman epäilen tai sanoisinko suhtaudun kriittisesti viimeiseen viestiin: aivan meillä Suomessa on tapana kutsua alempaa juristitutkintoa notaariksi ei kandiksi. Ja nyt jätän omaan arvoonsa sellaiset toteamukset kuin, " jos ei [koetta saa] -läpi niin voin lohduttaa että omalla vuosikurssilla oli paljon suomalaisia jotka eivät sitä koskaan ole suorittaneet ja toimivat Suomessa kansainvälisen lain lakimiehinä"
Ymmärrän kyllä, että joitain virkoja ja toimia voi saada notaarin papereilla, mutta kyllä lähtökohtana on se, että jos ja kun haetaan tehtävään toimeen tai virkaan lakimiestä, niin kyllä silloin haetaan henkilöä, joka on suorittanut vähintäänkin maisteritutkinnon, tai vastaavan. ( Viimeksi kirjoittamani ei tarkoita sitä, etteikö esimerkiksi ekonomina tai sosiaalityöntekijänä tai vaikka kokonaan ilman koulutustakin voisi tehdä työtä ja /tai hoitaa virkaa (jne) jossa joutuu käsittelemään lakipykäliä ja jopa soveltamaan niitä. Mutta se, että toimenkuvaan kuuluu osaksi "lakipykälien pyörittely" ei tee vielä kenestäkään pätevää jursitia.
Suomi on myös siinä mielessä vapaa maa, että täällä moni selliainen asia, mikä monessa esimerkiksi keskieuroopan maassa tulee tehdä esimerkiksi notaarin vahvistamana kansalainen ja tai kansalaiset voivat tehdä omin päin.
Lopuksi täytyy vielä oikaista edellistä LL.M tutkinto ei ole sama asia kuin maisteri tutkinto.
Totta on että lyhenne hämää ja vielä hämmentä-vämpää on kun kirjain yhdistelmän avaa. L.LM tulee sanoista Master of Laws.
Sensijaan, että se vastaisi sitä, mitä suomessa tarkoiteteaan, kun puhutaan yliopistossa opiskeltavasta maisteritutkinnosta (pahoittelen pientä toistoa) niin LLM onkin lainopillinen jatkotutkinto, joka on mahdollista suorittaa sekä alemman oikeustieteellisen tutkinnon (notaarin) että (ylemmän) maisteri-opintojen jälkeen.- Poromies-junantuoma
Vielä viimeiseen kohtaan täydennyksenä: LLM -toisinaan tuttavallisemmin lämäri- tutkinnoksi kutsutaan- suorittaminen kestää tavallisemmin noin vuoden. Ja olen kuullut, että LLM tutkinto saattaisi olla mahdollista suorittaa, myös vaikkei omaisi lainkaan lainopillisia opintoja
Tässä kohtaa tulee väistämättä mieleen halu verrata liike-elämän ((business-maailmassa) yleistyneeseen MBA ja EMBA-tutkintoja toisiinsa. (Master of Business Administration (MBA) ja Executive Master of Business Administration)
Niitä yhdistää se, että ne eivät ole Suomessa osa virallista tutkintojärjestelmää. Ja tästä seuraa, että ohjelmien sisältö ei ole varsinaisten yliopistotutkintojen tapaan Opetusministeriön valvonnassa.
Ohjelmien taso vaihtelee huomattavasti ja niiden keskinäinen vertailu on vaikeaa. - Poromies-junantuoma
Poromies-junantuoma kirjoitti:
Vielä viimeiseen kohtaan täydennyksenä: LLM -toisinaan tuttavallisemmin lämäri- tutkinnoksi kutsutaan- suorittaminen kestää tavallisemmin noin vuoden. Ja olen kuullut, että LLM tutkinto saattaisi olla mahdollista suorittaa, myös vaikkei omaisi lainkaan lainopillisia opintoja
Tässä kohtaa tulee väistämättä mieleen halu verrata liike-elämän ((business-maailmassa) yleistyneeseen MBA ja EMBA-tutkintoja toisiinsa. (Master of Business Administration (MBA) ja Executive Master of Business Administration)
Niitä yhdistää se, että ne eivät ole Suomessa osa virallista tutkintojärjestelmää. Ja tästä seuraa, että ohjelmien sisältö ei ole varsinaisten yliopistotutkintojen tapaan Opetusministeriön valvonnassa.
Ohjelmien taso vaihtelee huomattavasti ja niiden keskinäinen vertailu on vaikeaa.Tarkoitukseni oli siis edellä verrata LLM tutkintoa MBA ja EMBA -tutkintoihin (Ei verrata MBA ja EMBA tutkintoja keskenään).
Huomaan väittäneeni edellä virheellisesti että LLM tulisi sanoista Master of Laws.
Ei toki tule. Lyhenne palautunee latinan kielen sanoihin Legum Magister. Knoppi tietona, naispuolisesta "lämärit utkinnon suorittaneen tutkintoa voitaisiin varmaankim kutsua Legum Magistra, mutta tämä on harvinaista; emmehän kai enää puhu maisteritar -muodossa kenestäkään..
Joulun pyhinä tuli vastaan sellainenkin vanha tuttu, joka kertoi suorittaneensa LL.M. Eur -tutkinnon ja liittäneensä osaksi käyntikorttiaan. Epäilemättä Eur. viittaa eurooppaoikeus-opintoihin.
- laura_ki
Poromies-junantuoma
Olet tietenkin oikeassa että suomessa oikeustieteiden kandia kutsutaan oikeustieteiden notaariksi. Itse kutsun tutkintoani kandiksi koska olen tottunut kutsumaan sitä siksi. Olen käynyt kouluni ulkomailla, jossa käytetään sanaa "kandi", ja tämä käy myös ilmi omasta viestistäni.
Sitten tähän "jos ei [koetta saa] -läpi niin voin lohduttaa että omalla vuosikurssilla oli paljon suomalaisia jotka eivät sitä koskaan ole suorittaneet ja toimivat Suomessa kansainvälisen lain lakimiehinä" olen ilmeisesti itse artikuloinut väärin.
En siis todellakaan tarkoittanut että joku joka on kanssani valmistunut Tallinnasta kandiksi(oikeusnotaariksi) voisi toimia lakimiehenä missään maassa. Nämä ihmiset ovat siis kandin jälkeen opiskelleet LL.M:n ja sen jälkeen ovat toimineet Suomessa lakimiehinä, eivätkä ole koskaan vaivautuneet tai pystyneet suorittamaan ETA kelpoisuuskoetta. Toivottavasti tämä nyt selvensi, myönnän kun luin oman tekstini niin siitä jäi käsitys että joku toimii lakimiehenä oikeustieteiden notaarin papereilla, mitä ei siis todellakaan tapahdu. :-).
"Lopuksi täytyy vielä oikaista edellistä LL.M tutkinto ei ole sama asia kuin maisteri tutkinto. "
Olet taas oikeassa, eli siis LL.M ei todellakaan ole sama kuin maisteritutkinto. Mutta ulkomailla(useimmiten) LL.M antaa oikeuden toimia lakimiehenä, ja mahdollistaa työpaikan hakemisen lakiasiantoimistoista jotka rekrytoivat lakimiehiä.
Suomessa voi suorittaa ETA kelpoisuuskokeen loppuosan kun on suorittanut LL.M:n ja silloin saa pätevyyden toimia esim. kunnan virassa johon haetaan lakimiestä. Myönnän että näistä LL.M:n pätevyyksistä minulla ei ole oman käden tietoa koska valmistuttuani en enää suorittanut ETA koetta loppuun.
Kuitenkin, monet kurssikaverini ovat lukeneet 1.ensin kandin(notaarin) 2. LL.M ja 3. suorittaneet ETA kelpoisuuskokeen ja he toimivat nyt Suomessa viroissa joihin voivat hakea Suomen oikeustieteellisistä valmistuneet lakimiehet. - Poromies-junantuoma
Kiitos laura_kino
On aina ilahduttavaa, jos tai kun joku osaa katsoa omia tekemisiään, kuten kirjoittamaansa kriittisesti.
Ollaankohan me juristit tittelin kipeitä, ettei voida olla kandeja, kuten muut "alemmat akateemiset"?
Harmittaa se, että Suomessa joutuu usein selittämään muille, etttä niin meidän juristikoulutuksen saaneiden alempi tutkinto on nimeltään oikeusnotaari. (Ja jos intoutuu auskultoimaan, niin notaariksi päätyy jälleen välissä ehtii olla komealta kuulostavalta tittelin haltija, kun voi sanoa että on hovioikeuden auskultantti.- Auskultoinnin jälkeen voikin sitten pian sanoa olevansa varatuomari).
Monimutkaisepaa sen sijaan on se, että mitä ja missä saa -tehdä LLM-tutkinnon turvin. Suomessahan yliopistollinen, ylempijuristi tutkinto (kandi, nyk. maisteri) on yhtäaikaa sekä yleistutkinto että erityistutkinto; takoittaen että samalla perustutkinnolla on voinut hakeutua hyvin monenlaisiin tehtäviin, sekä niihin jotka on vain ja ainoastaan juristi profession yksin hallitsemia (kuten tuomariksi, tai syyttäjäksi) tai sit kilpailla muiden professioiden kanssa paikoista, joihin odotetaan olevan siihen ns. soveltuva koulutus
Sen sijaan muilla mailla vierahilla saattaa suuriakin eroja, siinä, mitä edellytetään kuhunkin virkaan ja toimeen.
Ei suomessakaan lainkäyttäjä-päättäjänä ole vain "maisteri-tasoa." olevia Puhumattakaan siitä, kuinka (usein) avustavana henkilökuntana häärii toisaalta merkonomia ja tradenomia, mutta myös moni juristi (tai maisteri) joutuu tekemään sellaisia toimia, joihin riittää lähinnä kirjoitustaito, jos kohta aina sitäkään..
Lienemmekin samaa mieltä siitä, että aika hartva pystyy suoriutumaan maisteri -tutkinnon opiskelusta vuodessa, eikä oikein kahdessakaan. Siksi voimme, ainakin toivoa, että ETA-soveltuvuus testistä vasvtaaa viranomainen (opetushallitus) osaa laatia oikeanlaiset tavat ja keinot siitä kuka ja/ tai ketkä ovat oikeasti riittävän päteviä toimimaan oikeustieen maisteri.
(Komea titteli on vain nimi papereille, kuten esimerkiksi mm. valelääkäri jupakoissa olemme nähneet kerran jos toisenkin. Toisaalta mm. akavan OKL on vaatinut Opettaja -nimikkeen suojaamista...)
Tällä hetkellä mm Asianajajaliitto, Valvira, Elintarviketurvallisuusvirasto,
Kirkkohallitus Liikenteen turvallisuusvirasto TraFi, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastot, Sisäasiainministeriö ja mitä nyt niitä muita suomessa olevia tahoja onkaan, jotka vastaavat ns säännellystä ammateista
Säännellyllä ammatilla tarkoitetaan tehtävää, johon on lainsäädännössä asetettuna kelpoisuusvaatimuksena tietty tutkinto tai tietyt opinnot. Säänneltyihin ammatteihin kuuluu sekä julkisen sektorin virkoja ja tehtäviä että ammatteja, joihin vaaditaan ammatinharjoittamisoikeus
Onnea tuleviin ponnisteluihin. - herätkää nyt jo
kuka helvetti nyt haluaa suorittaa ETA kokeen kun kansainväliset asiat tulevat koko ajan tärkeämmiksi?
ETA koe antaa oikeuden toimia kunnan virassa jossain Takahikiällä mutta ilman sitä sijoitut Helsinkiin tai ulkomaille suuryritysten palvelukseen jossa palkka on paljon korkeampi ja työ mielekkäämpää.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Naisella tisulit, kuin lehemän utarehet
Oli kyllä isot tisulit naisella, kuin lehemän utarehet, vaikka paita oli päällä, niin tisulit erottui.546269Oliko pakko olla taas tyly?
Miksi oot niin tyly mua kohtaan nykyään? Ei edes tunneta kunnolla. Katseita vaihdettu ja varmasti tunteet molemmin puoli652733Kemijärven festarit 2025
Onpas taas niin laimea meininki. Eikö tosiaan saada parempia artisteja? ☹️181854- 1461826
Johanna Tukiainen hakkasi miehen sairaalaan!
Viime päivien tiktok-keskusteluissa on tullut esiin, että Johanna Tukiainen on jatkanut väkivaltaista käytöstään. Hän h1351708Nyt tajusin mitä haet takaa
En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä181690Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?
En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?281470- 1021457
Salilla oli toissapäivänä söpö tumma
Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen411196Kalateltta ja Siipiteltta
Siipiteltasta ei saa ruokaa ollenkaan ja ovatko työntekijät ihan selvin päin siellä. Kalateltassa taas lojuu käytetyt la141163