Eli minkälaisen keskiarvon tarvitsee (noin) tälle alalle hakiessa?
Ja voitte toki kertoa omia kokemuksia alasta ja minkälaisella keskiarvolla pääsitte sisään.
Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto
6
2860
Vastaukset
- Media-assari.
Itse opiskelen viimeistä vuotta audiovisuaalista viestintää, joten kokemus puhuu.
Keskiarvo oli peruskoulun jälkeen 7.6, eli ei mikään paras mahdollinen. Koulussa olen kuitenkin pärjännyt, keskiarvo huitelee nelosen pintaan (arvostelu on siis 1-5).
Vaikka ala saattaakin kiinnostaa, kuten minua kiinnosti suuresti, suosittelisin miettimään että mihin soppaan kauhasi laitat. Opiskelu on kyllä rentoa yms, mutta töitä et saa vaikka kirveellä lähtisit hakemaan. Kolme vuotta sitten työttömyys-% oli 80%, voit kuvitella että mitä se on nyt. Jos töitä saa, voi olla tyytyväinen jos saa maksettua pakolliset menot - palkka on siis surkea.
Oma OPOni tuolloin juuri varoittelu näistä vaaroista, mutta en siitä juurikaan piitannut. Siksi ajattelinkin jakaa tämän tiedon eteen päin. Siispä, mieti vielä kaksi kertaa ennen kuin lähdet alalle.- juujuu
Opiskeletko tuota graafista viestintää vai videotuotantoa? Minä haen tuolle videotuotanto puolelle. Videotuotanto ei tietääkseni ole niin suosittu ala kuin tuo graafinen viestintä, joten sille varmaan riittää enemmän hommia, vai?
- Media-assari
juujuu kirjoitti:
Opiskeletko tuota graafista viestintää vai videotuotantoa? Minä haen tuolle videotuotanto puolelle. Videotuotanto ei tietääkseni ole niin suosittu ala kuin tuo graafinen viestintä, joten sille varmaan riittää enemmän hommia, vai?
Graafista viestintää opiskelen. En nyt menisi vannomaan tuon videotuotannon puolestakaan, että onko töitä vai ei. Kuten sanoit, ala ei ole niin suosittu kuin graafinen, mutta työvoimaakaan ei tarvita niin paljoa.
Mainostoimistoja kyllä löytyy, se ei ole ongelma. Ongelmaksi graafisella alalla muodostuu vain aivan tajuton ylikoulutus, media-assistentteja valmistuu joka vuosi kymmenkertainen määrä työpaikkoihin nähden.
Jos alalle kuitenkin haet, pyri luomaan mahdollisimman paljon suhteita jo koulutusvaiheessa. Hakeudu isoihin yrityksiin töihin työharjoitteluun yms yms. Oikeastaan ainoa tapa jos haluaa turvata työllisyystilanteen. - av-ope
juujuu kirjoitti:
Opiskeletko tuota graafista viestintää vai videotuotantoa? Minä haen tuolle videotuotanto puolelle. Videotuotanto ei tietääkseni ole niin suosittu ala kuin tuo graafinen viestintä, joten sille varmaan riittää enemmän hommia, vai?
Työllistymisen suhteen ei kannata tuijottaa koko maan lukuja. Onhan se selviö, ettei työpaikkoja riitä maaseudulla, jossa saattaa olla yksi ainoa videoharjoittelijan työllistävä YLE:n paikallistoimitus. Ja näitä mediaoppilaitoksiahan riittää ympäri Suomen, joten takuulla työllistymisestä saa lohduttoman kuvan.
Töitä saavat parhaat. Meidän oppilaitoksessamme tehtiin seurantatutkimusta valmistuneista opiskelijoista ja sen mukaan jakautuma meni kohtuullisen tasan: 30% työllistyi suoraan koulun jälkeen, 30% jatkoi muissa alan opplaitoksissa jatko-opiskeluja, 30% ei työllistynyt eikä jatkanut opintoja (vaan menivät mm. armeijaan) ja 10% ei saatu tietoa. Tämä tarkoittaa, että jokaisessa 16 hengen ryhmässä koulun jälkeen työllistyy 4-5 henkilöä. Ja kas kummaa: ne ovat yleensä juuri niitä opiskelijoita, jotka ovat myös ottaneet opiskelunsa tosissaan!
Av-alalla työllistyminen vaatii kunnianhimoa ja ahkeruutta - siis ihan oikeasti! Kyse on intohimosta ja elämäntavasta. Tätä duunia ei voi alana verrata oikein mihinkään muuhun. Opiskelijat eivät useinkaan tajua, että tämä ala vie mennessään KOKONAAN ja sille on omistauduttava KOKONAAN. Siinä saa pitkäksi aikaa unohtaa tasaisen turvallisen tulon, normaalin perhe-elämän, vakituiset lomat, normaalit työajat. Mutta on se sitten myös palkitsevaa. Ainakaan ei tule aika pitkäksi.
Työt ovat pääosin projektiluonteisia eikä työllistyminen ole mitenkään varmaan enää kolmen kuukauden päässä. Alalla on turha haaveillakaan vakityöpaikasta 8-tuntisine työaikoineen, sellaiset työpaikat ovat todella harvassa. Silti alalla pärjää, mutta jatkuvassa epävarmuudessa eläminen on tosiasia. Mieti moneen kertaan, oletko todella valmis tällaiseen. Ja jos olet, TEE SE TÄYSILLÄ!
Videotuotantoa opiskellaan myös muilla linjoilla, ei vain liikkuvan kuvan ryhmässä. Kannattaa ottaa selvää. Liikkuvassa kuvassa opiskelujen pääpaino on kuvauksessa ja valaisussa. Mikäli esimerkiksi kuvan jälkikäsittely, editointi ja trikit kiinnostavat, niitä opiskellaan digimedia-ryhmässä, joka tosin meillä muuttui juuri ylioppilaspohjaiseksi.
- *************
(Keskiarvosta sen verran etä vaihtelee TODELLA paljon oppilaitoskohtaisesti, itse tiedän ainakin sellaisia väliltä 6,4 - 8,7 vaatimuksia.)
Muutama seikka tuohon mitä nimimerkki "media-assari" sanoi. Ensinnäkin, hänellä on kyllä pointti. Media-alalle koulutetaan aivan liikaa ja työllistyminen on vaikeaa. Mutta haluaisin tuoda vielä omat näkemykseni tähän soppaan.
Mikään media-alan koulutus ei ole samanlainen kuin vaikka lääkis. Jos opiskelet lääkäriksi niin työllistyt käytännössä sairaalaan tai terveyskeskukseen. Ja noiden kahden paikan työllisyystilanne määrittelee sen, kuinka helposti pääset töihin. Kyllähän media-alallakin on aina tietty määrä "valmiita" työpaikkoja, mainostoimistot, tv-asemat, radiot ym. Mutta näihin mahtuu vain pieni osa ja yleensä vaatii kouluttautumista (3. asteen) ja kokemusta.
Suuri osa media-alalta valmistuneista tekee pätkissä erilaisia hommia ja työllistää itseään. Jos lähdet tälle alalle, niin termi "medi-alan pätkätyöläinen" tulee tutuksi.
Tällainen itsensä työllistäminen on vaativaa. Se on jatkuvaa yrittämistä, jatkuvaa itseopiskelua. Jatkuvaa rahapulaa. Pitää olla valmis tekemään todella erityyppisiä hommia kuin mistä haaveilee. Alussa pitää olla valmis tekemään duunia ilmaiseksi "kokemuksen nimeen"! Joten sanon tämän nyt, ja toivon, että jokainen media-alasta kiinnostunut tajuaisi tämän.
ÄLÄ LÄHDE TÄLLE ALALLE ELLET OLE 100% KIINNOSTUNUT, 100% VALMIS TEKEMÄÄN TÖITÄ, 100% VARMA ETTEI MIKÄÄN MUU TYÖ SINULLE SOVI!
Jos tämä ymmärrettäisiin, vähenisivät media-alan kauhutarinat aika nopeasti. Porukka lähtee alalle ajatellen että "sehän vois olla ihan kivaa, ehkä pääsen sitten telkkuun tai muuta". Sitten käydään kolme vuotta amista ja ihmetellään, että mikä meni vikaan. Ala vaatii itseopiskelua ja työntekoa jatkuvasti koulun lisäksi. 3. asteen koulutus on monella alalla käytännössä pakko.
Ei sellaista jaksa ellei ole suurta intohimoa alan hommiin. Ja jos sitä oikeasti löytyy, jos OIKEASTI tuntuu siltä ettei ole onnellinen muissa hommissa... Niin tervetuloa vaan, melkovarmasti kovalla työllä ja suurella intohimolla pääset niin pitkälle kuin haluat. - Audiovisuaalinenkoulutus
ÄLÄ OPISKELE audiovisuaalista alaa, jos et halua yrittäjäksi. Töitä ei ole tarjolla toisen palvelukseen kuin harvoille ja ovat nekin lyhytaikaisia esim. yhden videon teko.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.
Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.3217635Viiimeinen viesti
Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill662176- 1771856
epäonnen perjantain rikos yritys
onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä161392- 1121287
Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"
Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie91261Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa
- Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 181701231RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.
Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j571186Kirjoitin sinulle koska
tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j411081Martina pääsee upeisiin häihin
Miltäs se tuntuu kateellisista. Anni Uusivirta on Martinan kavereita.2901029