on 10 litran tankki 200 bariin paineistettuna, ja yhden litran tyhjä tankki (1 bar). jos täytetään litran tankki 200 baarin 10 litran tankista, kuinka suuri paine jää tähän tankkiin? välivaiheet ois kiva :/
miten lasketaan muuttunut paine
8
4576
Vastaukset
- painieistaja
mahdoton ratkaistava noilla tiedoilla.
Tarvitset ainakin pumpun paineen säilyttämiseen, ja arviolta 1 l ilmaa 200 bariin puristettuna. - sanompahan vain
No kato ekaks sun pitää vähän opiskella statistista fysiikkaa ja termodynamiikkaa, pohjatietona sopiva otos kvanttimekaniikkaa. Sitten vähän ohjelmointia. Sitten pienen johdon jälkeen saat sopivat partitiofunktiot tehtävään ja voit koodata jonkun monte carlo-pohjaisen molekyylisimulaattorin. Sen avulla saat sitten laskettua tarkat paineet.
Siinä on noi välivaiheet.
Tuloksen voi kyllä vähän arvata etukäteenkin. Et sä sitä sitä litran säiliötä 200 baariin saa olleskaan, kun täyttösäiliön alkupaine on just se sama jo alussa.- amatööriltä
Isommassa säiliössä paine laskee 10 % ja molempiin säiliöihin paine siis 180 baria, tai oikestaan vähän vähemmän, riippuen siitä paljonko säiliöiden välisen letkun tilavuus on.
- ei kuitenkaan
amatööriltä kirjoitti:
Isommassa säiliössä paine laskee 10 % ja molempiin säiliöihin paine siis 180 baria, tai oikestaan vähän vähemmän, riippuen siitä paljonko säiliöiden välisen letkun tilavuus on.
Jos 10l pytty on paineistettu 200bar vaikka mekaanisella pumpulla, niin paine saadaan mekaanisten osien jännityksestä (mikäli neste tankissa on kokoonpuristumatonta). Poistettaessa tankista litra nestettä paine putoaa nollaan. Ellei sitten isompaa pyttyä paineisteta jollain kaasulla, mitä taas ei mainittu.
- amatööriltä
ei kuitenkaan kirjoitti:
Jos 10l pytty on paineistettu 200bar vaikka mekaanisella pumpulla, niin paine saadaan mekaanisten osien jännityksestä (mikäli neste tankissa on kokoonpuristumatonta). Poistettaessa tankista litra nestettä paine putoaa nollaan. Ellei sitten isompaa pyttyä paineisteta jollain kaasulla, mitä taas ei mainittu.
Niinkuin alempaa näet Jonssonin laskemana, arvasin lähes oikein! Kaasua oletin pakattavan.
- no niin
Vastaus riippuu oletuksista. Jos tarkoitat jotain kaasua, joka käyttäytyy noissa paineissa ja oletetulla lämpötila-alueella lähes ideaalikaasun tavoin, niin sitten asia on helpohko. Sittenkin pitää päättää, oletetaanko vakioläpötila, eli laajenevan kaasun annetaan lämmetä. (usein käytännössä hyvä oletus, jos täyttö on suhteellisen hidas)
Jos siis valitut aineet ovat sellaisia, että kaasu käyttäytyy ideaalikaasun tavoin, niin voit olettaa että ideaalikaasun yleinen tilanyhtälö pätee.
(pV = nRT), josta näkee, että lämpötilan pysyessä vakiona pV/n on vakio.
Alkutilanteessa tilavuus 10 l ja paine 200bar, lopputilanteessa tilavuus 11 l, paine ratkaistava, ja n kasvaa suuremmaksi sen litran verran 1 bar kaasua. (laske se tuosta yleisestä tilanyhtälöstä, jollon saat ainemäärien suhteen)
Hieman parempi arvio voisi tulla jollakin reaalikaasun tilanyhtälöä luonnehtivalla tilanyhtälöllä, kuten Van der Waalsin tilanyhtälöllä, jos tarvittavat parametrit on tiedossa jne.
Tähän taitaa olla turha alkaa sekoittamaan mitään statistisen fysiikan partitiofunktioita... - G.C.
No niin, kuvitellaan että 10 litran pytty on vettä täynnä ja se on 0 asteessa. Heitetään se hellalle ja aletaan lämmittämään sitä. Tästä isommasta 10 litran pytystä käy putki pienenpään 1 litran pyttyyn, putkilinjaan on asennettu varoventtiili ja takaisku venttiili, varo venttiili on säädetty aukeamaan 200 baarissa jolloin se rupeaa luovuttamaan painetta siihen 1 litran pyttyyn, lämmitetään sitä siihen asti kunnes litran pytty on myös 200 baarissa paine.
Paineet alkaa laskemaan lämpötilan laskiessa.
Ei tosikoille tätä ole tarkoitettu, mutta luoville kylläkin. - Jonsson.
noilla se lähtee. Jos kaasu on ideaalikaasua, niin tuossa on sille sopivat yhtälöt:
p*V = n*R*T
http://en.wikipedia.org/wiki/Ideal_gas_law
Jos olettaa, että T pysyy vakiona (elikkä odottaa niin kauna, että lämpötila on palautunut alkuperäiseksi).
elikkä:
Isompi säiliö:
p1*V1 = n1*R*T -> n1 = p1*V1/(R*T)
Pienempi säiliö
p2*V2 = n2*R*T -> n2 = p2*V2/(R*T)
Kun säiliöt yhdistetään, niin
V3 = V1 V2
n3 = n1 n2
Ratkaistaan p3:
p3 = n3*R*T/V3 = (n1 n2)*R*T/(V1 V2)
= [p1*V1/(R*T) p2*V2/(R*T)]*R*T/(V1 V2)
= (p1*V1 p2*V2)/(V1 V2)
ja kun sijoitat, niin saat lopputuloksen:
p3 = (200*10 1*1)/(10 1)=181.90909 bar
Tästä nähdään, että pienemmän säiliön pieni kaasumäärä ei juurikaan vaikuta lopputulokseen ja olisi periaatteessa voitu laskea suoraan olettamalla ainemääräksi pelkästään isomman säiliön kaasu, elikkä:
p_loppu = p_alku*V_alku/V_loppu = 200*10/11 = 181.81818 bar
Toimii vain kun odottaa, että lämpötila on tasaantunut alkuperäiseksi ja kaasut ovat ideaalisia.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Useita puukotettu Tampereella
Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht2544659Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?
Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii783105- 472483
- 281873
Meneeköhän sulla
oikeasti pinnan alla yhtä huonosti kuin mulla? Tai yhtä huonosti mutta jollain eri tyylillä? Ei olisi pitänyt jättää sua451777- 851497
Lähetä terveisesi kaipaamallesi henkilölle
Vauva-palstalta tuttua kaipaamista uudessa ympäristössä. Kaipuu jatkukoon 💘851295PS uusimman gallupin rakettimainen nousija
https://yle.fi/a/74-20170641 Aivan ylivoimaisesti suurin kannatuksen nousu PS:lle. Nousu on alkanut ja jatkuu 2 vuoden143975- 69958
Sellainen tunne sydämessä
Että nainen olet kaivannut minua. Tai sanonko että oikeastaan koet sitä samaa nostalgiaa, kaipuuta ja mukavia muistoja,86894