työ+psykan opiskelu

onnistuu(ko)?

Olen ajatellut lukea psykologiaa avoimessa.. Olisinki halunnu tietää onko mahdottomuus lukea työn ohessa 25 opintopistettä vuodessa sekä samalla lukea myös pääsykokeisiin..? Vai kannattaisiko keskittyä pelkästään pääsykokeisiin lukuun? Kuinka paljon/mitä kirjoja pääsykokeisiin tarvii lukea?
Kiitos jos joku jo psykologiaa lukeva osaisi valaista hieman!

4

539

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mansen psykologi

      Kyllä työn tekeminen ja avoimessa opiskeleminen onnistuu, mutta pääsykokeiden lukemiseen kannattaa satsata todella ja varata aikaa. Sit, jos et pääse sisälle, voit jatkaa taas avoimen opintoja, niin ei mee vuosi hukkaan. Todella paljon vaikuttaa tietysti se, mihin kaupunkiin olet hakemassa. Turku/Jyväskylä/ Joensuu vaatii paljon lukemista, kirjat osattava pilkulleen oikein. Hki/Tampere vastaavasti vaatii paljon tilaston laskurutiinia ja kannattaa näin ollen näihin kaupunkeihin pyrkiessä osallistua valmennuskursseille, joissa tuota tilastoa tankataan ja saa tukea mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

      Aherrus todellakin kannattaa ja sanotaan niin, että opiskelu on aika intensiivistä, varsinkin maisteriopinnoissa, joten päivätyön tekeminen opiskeluiden aikana ei taida tuossa vaiheessa kovin hyvin onnistua. Kandivaiheessakin on aika paljon esim. menetelmäopintoja, jotka vaativat paikalla oloa jne.

      Eli pääsykokeisiin kannattaa alkaa valmistua hyvissä ajoin. Jotkut aloittavat kovin myöhäisessä vaiheessa, jolloin he sitten lukevat 8-10 tuntia päivässä. Jos taas haluat viettää muutakin elämää, niin suosittelen, että alat lukemaan jo lumien aikaan ja näin ei tahdin tarvitse olla niin kova.

    • Claustrum

      >Onko mahdottomuus lukea työn ohessa 25 opintopistettä vuodessa sekä samalla lukea myös pääsykokeisiin..?

      Ei kai se mahdottomuus ole, riippuu paljon ihmisestä itsestään. Psykan opiskelu on pitkälle kirjapinojen läpi kahlaamista, eli jos siihen yhdistää vielä pääsykokeeseen lukemisen ja työn, jokin niistä todennäköisesti kärsii ainakin jonkin verran; luet nimittäin silloin työn ohella vähintään kahteen tenttiin samanaikaisesti (pääsykoe esim. appron tentit). Sen päälle mahdolliset kirjalliset harjoitukset ym.

      Parhaiten vastauksen saat kun mietit omia opiskelutekniikoitasi, kuinka nopeasti omaksut uutta tietoa, ja kuinka monta tuntia päivässä/viikossa voit uhrata opiskelulle. Ota myös huomioon, että psykologian oppikirjat ovat useimmiten englanninkielisiä.

      Psykan opiskelu avoimessa on hyvä idea, jos haluaa tarkistaa omia käsityksiään alan luonteesta ja psykan opiskelusta noin yleensä. Tulevien yliopisto-opiskelujen vauhdittamisen takia vaikka appron tekeminen ei välttämättä kannata, etenkään jos samalla ottaa riskin pääsykoelukemisten vesittämisestä.

      Appro on niin pieni ja sisällöltään aika yksinkertainen ja suoraviivainen kokonaisuus, että opiskelemaan päästyään sen ehtii kyllä tehdä nopeasti pois alta. Sen työstäminen samalla, kun pitäisi opetella pääsykokeeseen 1-2 kirjaa kannesta kanteen nippelitietoja myöten, voi kuitenkin käydä jaksamisen päälle.

      >Kuinka paljon/mitä kirjoja pääsykokeisiin tarvii lukea?

      Riippuu ihan täysin siitä yliopistosta, johon aiot hakea. Eri yliopistot painottavat vähän eri asioita laitoksillaan, joten jos et vielä tiedä mihin paikkaan hakisit, kannattaa tutustua yliopistojen sivuihin ja valita niistä ensin omiin aikomuksiin sopiva opinahjo. Siitä voi ponkaista sitten eteenpäin valintakirjoja tutkimaan. :)

      Aika yleistä maan psykologian laitosten hauissa on ollut asettaa valintakoekirjoiksi jokin psykologiaa käsittelevä teos sekä tilastotieteen opus. Helsingissä ja Tampereella on muistaakseni keskitytty pelkästään tilastotieteeseen; tietoni ovat tosin muutaman vuoden takaa, enkä tiedä olisiko siellä jokin asia sittemin muuttunut. Muiden laitosten kirjoina on nähty mm. kehityspsykologiaa, motivaatiopsykologiaa, filosofiaa (Joensuussa muistaakseni?), kognitiivista neurotiedettä... :)

      Toivottavasti tuosta oli jotain apua. Tsemppiä ja lukuiloa!

    • onnistuu(ko)?

      Kiitos vastanneille hyvistä neuvoista! Taidan sittenkin keskittyä ensin niihin pääsykokeisiin, joten jos joku viitsisi vielä vähän valaista mitä kirjoja mun pitäs lukea niin olisin todella kiitollinen! Helsinkiin ajattelin hakea kun pääkaupunkiseudulla asustelen..

      • eri vuosina

        Nyt on pari viimeistä vuotta Helsinkiin ollut kirjana Nummenmaan Käyttäytymistieteellisen tilastolliset menetelmät (tän oisit varmaan saanut yliopiston sivuilta itsekin etsittyä...). Vuodenvaihteessa tulee uudet tiedot pääsykoevaatimuksista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2936
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      106
      2500
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      92
      2256
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      22
      2082
    5. 177
      1896
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      44
      1883
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      46
      1825
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1756
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1558
    10. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1323
    Aihe