Korealaiset ja muut taistelulajit

Budoka

Hei,


Olen kamppailulajeja entuudesta juuri lainkaan tunteva henkilö, joka on kuitenkin päättänyt valita suuresta lajivalikoimasta yhden kamppailulajin poimittavakseen. Perehdyin Jyväskylän kamppailulajitarjontaan 'Kamppailulajit Suomessa' -sivustolla (http:\\www.kamppailulajit.net\) ja huomasinkin pian olevani pulassa yli suuren tarjonnan sekä huonojen lajikuvausten kanssa.

Tehtyäni aikani kuitenkin hieman myyräntyötä, sain aikaan laatimuksen tarjolla olevista lajeista. Olen pyrkinyt arvioimaan kutakin lajia 'plussilla' ja 'miinuksilla', pyytämään lisäselvitystä TEILTÄ 'kysymysmerkeillä' sekä kysymään TEIDÄN näkemystänne tietyissä kohdissa ko. lajista '-\ ' -merkinnällä. Viimeksi mainitut olen järjestänyt laatimuksen loppuun.

Tämä viestiketju vastauksineen toimii jälkeenpäin myös alustavana selvityksenä taistelulajeista myös muille harrastetoiminnan aloittamista kaavaileville. Kiitos osallistumisestanne jo etukäteen!* * * * * * * * * * * *Brasilian Ju-Jutsu

"Brasilialaisen jujutsun tehokkuus piilee sen realistisissa maataistelutekniikoissa: erityisesti erilaisissa lukoissa ja kuristuksissa. Tämä perustuu siihen tosiasiaan, että todellisessa vakavassa kamppailutilanteessa lähes aina joudutaan lähikontaktiin ja edelleen maahan. Tästä on paljon tilastotietoa ja tämä näkyy myös jatkuvasti vapaaottelukilpailuissa. Kukaan vakavasti itsepuolustuslajeja harrastava ei voi enää sulkea silmiään maakamppailutilanteelta. Maahan jouduttaessa kookkaammankin vastustajan voimaetu ja suurempi paino neutralisoidaan tehokkailla tekniikoilla jotka varmentuvat lajikestävyydellä. Lyönnit ja potkut kuuluvat lajiin, mutta niitä ei varsinkaan pystytekniikkoina perinteisesti ole korostettu, sillä kookkaampaa vastustajaa on vaikea voittaa iskuilla. Lisäksi käden tai jalan vahingoittumisen vaara on suuri ilman suojia käytävässä todellisessa kamppailutilanteessa."
- Maakamppailupainotteinen, ei kiinnosta


Bujinkan Budo Taijutsu

"Lajin perinteet ovat 1100-luvulla perustetun Togakure-ryu Ninjutsun perinteet rikastettuna kahdeksalla muulla perinteisellä ryuha:lla (koulukunnalla). Näiden yhdeksän koulun perintöä opetetaan nykyisin Bujinkan Budo Taijutsuna. (...) Bujinkan Budo Taijutsu on japanilainen budo-laji, jonka tavoitteena on kasvattaa itsenäisiä, ajattelevia ja onnellista elämää eläviä ihmisiä. (...) Bujinkan Dojon harjoittelijat löytävät toisistaan samanhenkistä seuraa sotataiteiden polkua kulkiessaan. Elämän äärimmäisten kysymysten äärellä solmitut ystävyyssuhteet ovat yleensä kestäviä ja arvokkaita."
? Kokonaisvaltainen, filosofinen taistelulaji?


Ju-Jutsu (Hokutoryu)

"Hokutoryu on kehitetty perinteisestä japanilaisesta ju-jutsusta länsimäiseen ajatteluun sopivaksi, kuitenkin säilyttäen ju-jutsun keskeiset periaatteet. Perustekniikoita ovat lyönnit, potkut, heiton, lukot, kuristukset ja erilaiset vapautumis- ja kuljetustekniikat. Itsepuolustustaidon lisäksi Hokutoryu Ju-Jutsusta saa hyvän, monipuolisen ja haastavan kuntoilu harrastuksen."
Monipuolinen
Moderni (vrt. Hontai Yoshin Ryu)


Ju-Jutsu (Hontai Yoshin Ryu)

"Hontai Yoshinryu Jujutsun tekniikat koostuvat hyökkäyksista kehon hermopisteisiin ate, nivelten sijoiltaan ottamisesta gyaku, heitoista nage, kuristuksista shime sekä hoitavista ja elvyttävistä harjoituksista katsu. Aseettomien tekniikoiden lisäksi harjoitellaan myös perinteisillä japanilaisilla aseilla: pitkällä miekalla katana, lyhyellä miekalla kodachi, veitsellä tanto, pitkällä kepillä cho bo ja lyhyellä kepillä hanbo."
Vanha koulukunta ja traditio
- Vanhan aikainen (vrt. Hokutoryu)
- Sisältää harjoittelua myös perinteisillä japanilaisilla aseilla


Karate (Shorinjiryu Renshinkan)

"Shorinji ryu karate antaa realistisen käsityksen taistelusta. Tyylisuunnan omassa ottelutavassa -boogutsukissa- käytetään kovia kontakteja, missä tekniikat ovat sallittuja päähän ja rinnan alueelle. Myös suorat potkut ja lyönnit päähän, sekä kovat tekniikat ovat sallittuja - kun taas heikkoja tai löysiä tekniikoita ei edes huomioida. Ottelijat ovat suojattu rintapanssareilla, kypärillä, alasuojilla ja säkkihanskoilla. Suojilla taataan ottelijoiden turvallisuus voimakkaitakin iskuja (esim. kaiten tettsui) ja potkuja (esim. hyppypotkut tai suorat potkut päähän) vastaan."
Monipuolinen, kovan linjan laji
-\ Karate tyypillisesti pehmeän linjan laji?


Practical Defensive Fighting System (P.D.F.S.)
Krav Magasta kehitetty taistelulaji
Mikäli haluan opetella Jyväskylässä Krav Magaa, P.D.F.S. on sitä kaikkein lähinnä
- P.D.F.S. ei tarjoa pitkää kehityskaarta?


Shorinji Kempo

"Shorinji Kempon tekniikoihin kuuluvat pehmeät tekniikat - irroitukset, väännöt, heitot ja lukot, sekä kovat tekniikat - iskut, lyönnit ja potkut. (...) Shorinji Kempoon liittyy läheisesti zen-buddistinen filosofia, Japanissa laji onkin rekisteröity uskonnoksi."
Monipuolinen
? Kokonaisvaltainen, filosofinen taistelulaji?
- Kun toinen ihminen hyökkää kadulla kimppuusi aikomuksenaan tappaa sinut, silloin ei paljoa pehmeillä tekniikoilla pelleillä!


Taekwondo (Kukkiwon\WTF)

"Taekwondoon sisältyy useita tekniikoita, potkut ja lyönnit, joista muodostetaan liikesarjoja, poomse. (...) Laji sisältää vahvan filosofisen taustan, MUDON, joka kasvaa harrastajaan kovien fyysisesti rasittavien harjoitusten ja ajan myötä. Pidemmälle kehittynyt Taekwondon harrastaja on tasapainoinen, harkitseva ja tiedostava ihminen, jonka itseluottamus on vahva ja hän elää sopusoinnussa itsensä ja ympäristönsä kanssa."
Kovien tekniikoiden laji?
? Kokonaisvaltainen, filosofinen taistelulaji?


Thaiboxing/Muay Thai
Pääasiallisesti potkuja ja lyöntejä (kovia tekniikoita)
- Ei minkäänlaista muuta tekniikkaa, kipupisteitä, liikeratoja tms.?


Wushu/Kung-Fu (Taijiquan: Wudang)
- Onko kyseessä taistelulaji vai voimistelu (vrt. Wushu\Kung-Fu (Taijiquan: Wudang)?


Wushu/Kung-Fu (Wing Tsung)
- Millainen laji on oikein kyseessä? Ovatko tekniikat pehmeitä vai kovia tms.?


Karate (Shotokan)
Monipuolinen
Suoraviivaiset tekniikat


Karate (Shotokan-Ryu Kase Ha)
-\


Defendo
-\


Capoeira
-\


Wushu/Kung-Fu (Progressive Wing Tsun System)
-\* * * * * * * * * * * *Eli, mikä em. lajeista on ns. paras? Mikä lajeista on kaikkein realistisin (vrt. Krav Maga, pyrkii vastustajan mahdollisimman nopeaan eliminointiin, onhan vastustaja aikeissaan tappaa sinut)? Tämä määritelmä luultavasti pitää sisällään myös ns. kovat tekniikat kuitenkin pois lukien lajit kuten ThaiBoxing, joilla ei tuppaa olemaan virkaa realististen taistelulajien joukossa..

ELI, mikä on kaikkein realistisin laji? Mikä laji pyrkii vastustajan mahdollisimman nopeaan eliminointiin? Mikä laji on kaikkein Krav Maga tyyppisin?

Itse en juuri näistä kamppailulajeista tiedä. Onko Ju-Jutsu itsepuolustustilanteessa hyökkäävä laji, pyrkiikö se hyökkäämään ennen kuin vastustaja sen kerkeää tehdä? Minä en tiedä. Jakakaa te sen sijaan viisauttanne ja valaiskaa minua!

Kiitos koko sydämeni pohjasta!

3

1995

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Moro.Moro.

   Moro.

   En vastaa mikä on paras vaan kysyn mitä tahdot harrastaa.

   Jokaisessa lajissa on oma vahvuutensa.

   Itse valitsin taekwondon ihan sen vuoksi että saisin ketteryyttä jalkoihin ja oppisin potkuja.

   Siihen tarkoitukseen se oli täydellisen sopiva.

   Ylä osa eli käsiin suosittelisin sitten nyrkkeilyä.

   Lähietäisyydellä toimisi judo ja paini.

   Jos miksaa kaiken yhteen voisi optimaalinen tulos olla Jujutsu.

   Jos tahtoo todella tehokkaan kuntourheilulajin ja itsepuolustuslajin , valitsisin sinuna ehkä thai nyrkkeilyn.

   Jos olisin kulttuuri seikkailulla , etsisin taichi, qiqong juttuja ja vetäytyisin mietiskelyyn.

   Toisaalta kungfu voi tarjota yhtä tehokasta itsepuolustusta kuin mikä tahansa muukin.

   Mikä tekniikka on paras riippuu ihan harjoittelijan huolellisuudesta. =)

  • spiritofharmony

   Pehmeistä lajeista sen verran... Itsekin harjoittelen pehmeää lajia... Niissä se idea tuleekin siinä, että pysytään tyyninä. Pehmeissä lajeissa on se haastavampi puoli, että niiden ennen kuin osaa käyttää niitä tositilanteessa pitää opiskella kyseistä lajia luultavasti pidempään. Eivätkä ne tosi asiassa niin pehmeitä ole. Yksi lyönti voi olla tappava oikein iskettynä. Mutta niissä mielen järkkymättömyys ja rentous sekä nopeus taistelutilanteessa erottavat ne kovista lajeista.

   taekwondoa en suosittele itsepuolustukseen. Potkuilla pärjää jos on tosi nopea potkija sekä pystyy pitämään vastustajan tarpeeksi kaukana.

   Kuitenkin jos kuulut niihin jotka haluavat oppia itsepuolustusta pelkästään itsepuolustustilanteeseen, et niinkään halua siitä elämäntapaa jota opiskelet, eli ilman suomalaisten mielestä turhia filosofioita niin silloin voisin suositella; Defendo, thainyrkkeily, potkunyrkkeily, kiinalainen potkunyrkkeily (Sanshou tai Sanda) Wing Tsun (tämä on laji, joka keskittyy kosketusetäisyyden taisteluun. Siinä muutama.

   Ja vielä huomio; wushu on yleisnimitys manner-kiinalaisille lajeille, tarkoittaa "sotataitoa". Ja sitäkin on kahta eri tyyppiä, näyttävää modernisoitua, josta puuttuu se filosofia, tämä on sitä aito elokuvapaskaa sekä perinteinen wushu, joka keskittyy myös kehon ja mielen terveyteen ja joka vaatii pidemmän aikaista opiskelua, mutta josta on tosi tilanteessa hyötyä. Tosin ei yhtä näyttävää, mutta haittaneeko?
   Wushuakin on kahta tyyppiä, kovia ja pehmeitä, kovista tulee ensin mieleen Shaolinin nyrkkeily, pehmeistä taijiquan (tuo Wudang taijiquan on omansa, taiji on alunperin kehitetty Wudangissa, sieltä se "alkuperäinen taiji on lähtöisin, on myös muita taijityylejä, kuuluisissa suvuissa kulkeneita, kuten Chen ja Wu sekä Yang), xi ying, bagua zhang jne...
   Noissakin on tänä päivänä se ongelma, että varsinkin täällä länsimaissa niitä harjoitellaan enemmänkin terveyden takia.

   Suosittelenkin kuitenkin aloittamaan lajin joka vaikuttaa eniten omaltasi ja jossa opetetaan tosissaan eikä pelleillä.

   Kuitenkin näin loppusanoina, jos aloitat jonkun lajin muista pari seikkaa, ensinnäkin, harjoittele myös vapaa-ajalla, omaksu filosofiaa niin kehityt nopeammin ja paremmaksi. Toinen asia, suurin osa harrastajista harjoittelee ihan siltä pohjalta, ettei keksi muuta tekemistä niin aloittaa sitten jonkun "kivan" lajin.

   Kun kerran aloittaa niin silloin kannattaa ottaa se tosissaan, kuunnella mestarien opetuksia tarkkaan ja ahkerasti toteuttaa taistelutaidon jaloa ajatusta muussakin elämässä. Tee siitä elämäntapa, älä vain harrastusta, sillä tositilanteessa nuo harrastelijat eivät pärjää kauaa!

  • Safor

   Ennsinnäkin Karatea ja Hokutoryu Ju-Jutsua voin suositella mutta itse harrastan tällä hetkellä P.D.F.S:ää. ( Muita lajeja en kommentoi kokemuksen puutteen vuoksi. )
   En ole harrastanut Krav Magaa joten en sano kuinka paljon lajit poikkeavat toisistaan. Oikeastaan P.D.F.S on enemmän harjoitus/taistelu menetelmä kuin laji sillä meillä ei ole kilpailuja, ei omaa asua ( T-paitaa lukuun ottamatta ) eikä varsinaista vyö järjestelmää. Itse koen P.D.F.S:n suurimmaksi eduksi nopean kehittymisen ja tekniikoiden toimivuuden. Käytännössä tekniikoita ja eri sovellus tapoja on äärettömästi joten liian lyhyt kehityskaari ei pitäisi olla ongelma.

  Ketjusta on poistettu 22 sääntöjenvastaista viestiä.

  Takaisin ylös

  Luetuimmat keskustelut

  1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

   Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
   Ikävä
   69
   1305
  2. En tiedä..

   Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
   Ikävä
   106
   1217
  3. Suhde asiaa

   Miksi et halua suhdetta kanssani?
   Ikävä
   113
   1155
  4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

   tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
   Ikävä
   73
   1070
  5. Paras olisi vain unohtaa

   Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
   Ikävä
   57
   877
  6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

   Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
   Sanaristikot
   75
   751
  7. Oliko vähä sometettu taas vai?

   Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
   Kauhava
   9
   682
  8. Voisitko laittaa

   Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
   Ikävä
   41
   681
  9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

   Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
   Idän uskonnot
   362
   669
  10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

   Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
   Ikävä
   53
   656
  Aihe