Tuossa yhdellä matkalla USA:ssa huomasin erään paikallisen collegen mainoksia, joissa näkyi hieman koulutusohjelman sisältöä listattuina sekä tutkintonimikkeitä. Näyttäisi siltä että AMK vastaa pitkälti USA:n collegea (universityn sijaan). Collegen jälkeen monet myös jatkavat yliopistoihin jne., mutta opinnot voi toki jättää college-tutkintoon (esim. BBA-tutkinto).
Myös aiempi "polytechnic"-nimitys olisi ollut hyvä, vaikka siitä joissain maissa (esim. Iso-Britanniassa) on luovuttukin (ainakin pääsääntöisesti). Mitä mieltä olette?
AMK vs college
9
4935
Vastaukset
- Ihan jees
Polytechnic oli ihan ok. Parempi kuin nykyinen. Tosin jotain tuo technic voi hämätä.
- enneminkin
Collagessa kuitenkin on myös aika paljon sellaisia yleissivistäviä aineita, joita meillä on jo lukiossa. Toki collagesta ja amk:sta kummastakin valmistutaan bacheloreiksi, mutta en ihan samalle viivalle laittaisi.
Sillä nykyisellä englanninkieleisellä nimellä on lähinnä haluttu selvöittää asiaa ulkomaalaisille yhteistyökumppaneille ja niistä suurin osa kutsui suomalaisia ammattikorkeita universityiksi jo polytechnic -kaudella, koska eivät kyseistä termiä oikein ymmärtäneet. - Julkisoikeuden maisteri
College-nimityksellä ei ole selkeää sisällöllistä määritelmää vaan etenkin Amerikassa se voi tarkoittaa lähes mitä tahansa ammattikoulusta, kurssikeskuksesta tai kansanopistosta aina huippuyliopistoihin asti.
Amerikassa college ja university tarkoittivat alunperin samantasoisia oppilaitoksia, erona oli vain se, että nämä ns. vanhat universityt olivat liittovaltion luvalla perustettuja yliopistoja ja saivat siltä rahoitusta, ja nämä myöskin ns. vanhat colleget olivat yliopistoja, mutta ne toimivat osavaltion antamalla luvalla ja rahoituksella. Eli molemmat olivat yliopistoja, eri nimityksistä huolimatta.
Myöhemmin college -nimellä alettiin perustamaan myös muita alemman tasoista opetusta antavia oppilaitoksia, kunnes lopulta collegesta tuli eräänlainen yleisnimitys high schoolin jälkeisistä oppilaitoksista.
"Näyttäisi siltä että AMK vastaa pitkälti USA:n collegea (universityn sijaan). Collegen jälkeen monet myös jatkavat yliopistoihin jne., mutta opinnot voi toki jättää college-tutkintoon (esim. BBA-tutkinto)."
Osittain vastaa, ja osittain ei, eli pääsääntöisesti kaikissa collegeissa ja universityissä perustutkinto on tämä meidän kandia vastaava tutkinto. Josta sitten jatketaan maisterintutkintoon jatko-opintoina.
Asia ei ole aivan yksinkertainen, sillä näissä sekä kandi- että maisteri-tason opinnoissa on yleensä valittavina samastakin pääaineesta kaksi eri linjaa, eli ammatillinen linja, ja akateeminen linja.
Näissä ns. vanhoissa universityissä ja collegeissa on yleensä vain akateemiset linjat. Tavallisesti kaikissa isommissa universityissä ja collegeissa on molemmat, mutta eroa syntyy sen suhteen että eräissä collegeissa on vain nämä ammatilliset linjat joissa voi suorittaa kandin tai maisterin -tutkinnon (esim. BBA tai MBA).
Tämä edellä mainittu sekava esitys koskee siis vain yliopisto- tai amk-tason oppilaitoksia. Sitten nämä muut college-nimiset oppilaitokset ja niiden tutkinnot ovat vielä asia erikseen.
"Myös aiempi "polytechnic"-nimitys olisi ollut hyvä, vaikka siitä joissain maissa (esim. Iso-Britanniassa) on luovuttukin (ainakin pääsääntöisesti). Mitä mieltä olette?"
Eikös tuo "polytechnic" tarkoittanut lähinnä tekua. Olihan Vaasankin ammattisurkeakin jossain vaiheessa "polytechnic university of Vaasa". Muistaakseni siitä luovuttiin vähin äänin muiden yksiköiden vastustuksen takia.- zzz top
Ne colleget joissa olen itse USAssa käynyt ovat olleet varsin monentasoista opetusta antavaa. Aina autonkuljettajista maisteritutkintoihin. Tosin maisteritutkinnot yleensä yhteistyössä jonkun yliopiston kanssa. Yliopistonhan siellä saa perustaa kuka tahansa. Yliopistoissa painopiste on kanditason tutkinnoissa.
Ammattikorkeakoulut käyttävät Suomessa jo yleisesti nimeä University of Applied Sciences. Sama käännös on yleisesti käytössä Euroopassa ainakin saksaa puhuvissa maissa. Englannissahan niistä on tehty yliopistoja "vanhojen" rinnalle. Tuntuu olevan myös EU:ssa yleisesti käytetty ja tunnettu.
Vaan ihan sama mikä on nimi, tuloksethan ne ratkaisevat. - kapa.
zzz top kirjoitti:
Ne colleget joissa olen itse USAssa käynyt ovat olleet varsin monentasoista opetusta antavaa. Aina autonkuljettajista maisteritutkintoihin. Tosin maisteritutkinnot yleensä yhteistyössä jonkun yliopiston kanssa. Yliopistonhan siellä saa perustaa kuka tahansa. Yliopistoissa painopiste on kanditason tutkinnoissa.
Ammattikorkeakoulut käyttävät Suomessa jo yleisesti nimeä University of Applied Sciences. Sama käännös on yleisesti käytössä Euroopassa ainakin saksaa puhuvissa maissa. Englannissahan niistä on tehty yliopistoja "vanhojen" rinnalle. Tuntuu olevan myös EU:ssa yleisesti käytetty ja tunnettu.
Vaan ihan sama mikä on nimi, tuloksethan ne ratkaisevat.Polytechnic-nimelle annettiin kenkää mm. sen takia, kun ulkomaalaiset vaihtarit eivät saaneet apurahoja tms. kun monessa maassa Polytechnic miellettiin toisen asteen oppilaitokseksi.
University of Applied Sciences tuli Saksasta & Itävallasta, jossa se oli jo käytössä.
Itse asiassa kaikki korkeakouluihin liittyvät innovaatiot ovat tulleet viiveellä Saksasta Suomeen. Hyvin vähän originaalia on keksitty.
Collegeita on tosiaan jenkeissä laidasta laitaan. Täysin tuntemattomista ja vaatimattomista aina Ivy Leaguen Dartmouth Collegeen.
- kysynpä vaa
eikö nuo colleget ole vähän kuin ammattikouluja, jossa voi sitten valita kans jotain muitakin kursseja.
ja eikö highschool ole tavallaan "peruskoulu", eli joka on pakko käydä?- austerism1
"eikö nuo colleget ole vähän kuin ammattikouluja, jossa voi sitten valita kans jotain muitakin kursseja."
Joo, college-sanaa käytetään myös tässä merkityksessä (Vocational college). Itse asiassa moni suomalainen ammattikoulu taitaa englannintaan nimensä juuri näin (tai sitten ovat Vocational institute). En tosin ole ihan varma, missä päin anglosaksista maailmaa eritoten käytössä.
Itselleni ei ammatillinen koulutus ole niin tuttu juttu, mutta USA:ssa ilmeisesti community colleget (joista mainitsinkin aiemmin) antavat ammatillista koulutusta ja myös high schoolit. Mutta community colleget eivät silti ihan suoraan ole verrannollisia Suomen ammattikouluihin, koska community collegeista saatava tutkinto käsittääkseni korvaa suoraan opintoja universityssä / collegessa. Sekavaa.
- austerism1
College on (etenkin) amerikanenglannissa käytössä ja tarkoittaa käytännössä aina 3. asteen / korkea-asteen oppilaitosta, käytännössä sama kuin university. Toisaalta usein nämä yliopistotasoa vastaavat oppilaitokset joiden nimessä on sana college, ovat pienempiä kuin laitokset, joiden nimessä on university. Collegejen joukossa on ns. huippuyliopistoja tai eliittikouluja kuten Vassar College, ja mm. Harvard Universityn pohjana muistaakseni on Harvard College, joka kai on nykyään yliopiston bachelor-tutkintoja myöntävä laitos.
Tosin tuossa edellä on jo hyvin avattu sitä, että college voi kyllä tarkoittaa aika monenlaista. Community colleget (ainakin Amerikassa näitä on) myöntävät kaksivuotisia associate-tutkintoja. Näistä voi yleensä siirtyä yliopistoon jatkamaan bachelor-tutkintoon.
Lukiota college-sana vastaa rajatusti etenkin brittienglannissa silloin, kun kyse on ns. sixth form college -oppilaitoksista. Brittienglannissakin toisinaan kyllä käytetään college-sanaa merkitsemään yliopistoa. (Tai ainakin näin eräässä äskettäin katsomassani sitcom-sarjassa. Syynä voi olla kyllä sekin, että käsikirjoittajista joku taitaa / taisi olla amerikkalainen, ja sarja taisi olla / taitaa olla suosittu nimenomaan USA:ssa).
Lisäksi college voi (kuten esim. Harvardin kohdalla kuten yllä jo mainitsin) voi merkitä myös universityn alla toimivaa ja usein itsenäistä laitosta. Esim. University of London koostuu collegeista (joista isoimmissa on 15 000 - 20 000 bachelor-opiskelijaa), samoin perinteiset Oxford ja Cambridge.
Summa summarum. Käytännössä college on useimmiten yliopistotason oppilaitos, ei lukiota vastaava paikka.- austerism1
Hmm... Lukaisin hieman aiheesta. Jossain väitettiin, että USA:ssa myös community
colleget myöntävät nykyisin nelivuotisia tutkintoja, mutta muutosta on vastustettu / vastustetaan. Ehkä tämän voisi olla verrattavissa Suomen amk- vs. yliopistodebattiin.
Mutta silti, käytännössä college = university. Collegeissa ei aina välttämättä tosin tarjota Master- eikä Doctorate -tason tutkintoja, vaan nämä ovat universityjen heiniä. Mutta toisaalta useat amerikkalaiscolleget (etenkin tietyt itärannikon colleget, joista osa juontaa jo siirtomaa-ajalta eli 1600-luvulta), ovat tosiaan ns eliittioppilaitoksia. Yleensä collegeissa esim. oppilas-opettajasuhde on pienempi kuin (isoissa) unversityissä. Toisaalta universityt ovat usein enemmän painottuneita tutkimukseen. Silti esim. collegessa suoritettu bachelor kelpaa universityyn maisteriopintoihin siirryttäessä.
USA:n collegeista voisi myös mainita sen, että monet eliitticolleget ovat ns. liberal arts collegeita, eli niissä opetetaan paljon humanistisiin ja yhteiskuntatieteisiin lukeutuvia aineita. Taustalla on ns. artes liberales -idea, jopa eräänlainen klassinen oppineisuus.
Mutta siis amk ei suoraan vertaudu collegeen (toisaalta ei oikein suomalainen yliopistokaan). Lisäksi myös se selvä ero on, että useinhan anglosaksisessa systeemissä tosiaan suoritetaan alempi tutkinto, ja oikeastaan maisterin tutkinnon suorittavat vain ne, jotka halauvat tutkijaksi tai esim. tiettyyn ammattiin (esim. juristit). Maisteritaso on kuitenkin sitten oma ihan hässäkkänsä (esim. muistaakseni Skotlannissa on yliopistoissa master of arts -tutkintoja, jotka kuitenkin ovat tasoltaan yhtä kuin bachelor-tutkinnot ja Britanniassa on myös erikseen MA- ja Msc-tutkintoja Mphil-tutkintoja, joista Mphil on ehkä lähinnä suomalaista lisensiaatin tutkintoa vastaava):
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suureksi onneksesi on myönnettävä
Että olen nyt sitten mennyt rakastumaan sinuun. Ei tässä mitään, olen kärsivällinen ❤️851798Perusmuotoiset TV-lähetykset loppu
Nyt sanoo useiden HD-muotoistenkin kanavien kohdalla äly-TV, ettei kanava ole käytössä, haluatko poistaa sen? Kanavia1231220YLE Äänekosken kaupunginjohtaja saa ankaraa arvostelua
Kaupungin johtaja saa ankaraa kritiikkiä äkkiväärästä henkilöstöjohtamisestaan. Uusin häirintäilmoitus päivätty 15 kesä621080- 62956
Hyvin. Ikävää nainen,
Että vainoat ja stalkkaat miestäni.onko tarkoituksesi ehkä saada meidät eroamaan?no,siinä et tule onnistumaan74866Uskomaton tekninen vaaliliitto poimii rusinoita pullasta
Korni näytösesitelmä menossa kaupunginvaltuustossa. Juhlia ei ole kokouksista tiedossa muilla, kuin monipuolue paikalli81817Katsoin mies itseäni rehellisesti peiliin
Ja pakko on myöntää, että rupsahtanut olen 😆. Niin se ikä saavuttaa meidät kaikki.47817Linnasuolla poliisi operaatio
Kamalaa menoa taas meidän ihanassa kaupungissa. https://www.uutisvuoksi.fi/paikalliset/864606029816- 57810
Martina lähdössä Ibizalle
Eikä Eskokaan tiennyt matkasta. Nyt ollaan jännän äärellä.118782