Sharynille symboleja

Justiina

Niin mitäköhän se Michelangelo miettikään mielessään kun teki Mooseksen patsaalle sarvet Pietari in Vincoli kappelissa?

Eli Egyptistä maailmalle levinneitä symboleja ja väitehän oli, että uskonnot olisivat pääosin tulleet Egyptistä joko juutalaisten orjuuden päätyttyä tai Osiriksen "ristiretkien" ansiosta.
Symboli:
Kädet: Liittyivät Egyptin merenkulkuun/kauppaan jonkinlaisina merkkeinä ja hyväntahdon eleenä, käsiä löytyy ainakin buddhalaisista patsaista ja löytyy sekä Islamista (Fatiman käsi)ja Juutalaisuudesta (Jumalan käsi) sekä roomalaisilta (tulevaisuuden käsi) Ovat melko saman näköiset.
Aurinko ja kuu ja tähti: Löytyy varmaan kaikista uskonnoista. Aurigon Jumalaa palvottiin Egyptissä.
Leijona: Esiintyy yleisesti vaakunataiteessa ja "portinvartijoina" Egyptin Sfinskillä on leijonan ruumis.
Skorppioni: Muinaiset Egyptiläiset palvoivat Selket-jumalatarta skorppionin muodossa ja itse asiassa kaikki horoskoopit löytyivät jo muinaisessa egyptissä.
Kissa: Egyptiläinen kissajumalatar Bastet, idän uskonnot omaksuivat kissan mystiseksi symboliksi..
Elämänpuu on kaikkialla maailmassa tunnettu symboli.
Pilarit: Eli ns. "taivaanrajat" erottivat maallisen ja taivaallisen vallan, sama erittäin selvästi nähtävissä Rooman ja Kreikan kulttuureissa.
Muratti: Se kuvattiin kasvamassa Egyptiläisen Osiris_Jumalan ruumiista, murattia käytetään ympäri maailman...
Sanonta farao: "aikamies"...pohjolassa sama tapa, ålderman/alderman/årman
Lisäksi egyptiläinen symboli siitä kuinka käärme ja lintu taistelevat, lähes sama symboli löytyy kaikista kulttuureista. Outoa tässä egyptiläisessä symbolissa on, että KÄÄRMEELLÄ on RISTI kaulassa :d
Muuta huomioitavaa: Vapaamuurarien sydämen symboli, jossa kolmion sisällä avain (salaisuuksien säilyttäjä) ja... Labyrintti, joka symboloi matkaa pimeydestä valoon tai salaista viisautta mikä saavutetaan esteiden voittamisen jälkeen sekä....Hydra, yhdeksänpäinen lohikäärme, joka symboloi totuuteen johtavan tien moninaisia vaikeuksia. Oleppa hyvä :D

19

1533

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mr.K.A.T.

      ..mitä ihmettä näillä erillisillä virkkeillä on tarkoitus korostaa/osoittaa/julistaa.. kun moni ei tiedä (en minä aiankaan) mitä teillä on ilmeisesti meneillään..

      • Justiina

        Kirjoituksiin, en nyt jaksa toistaa itseäni.


      • pyrkii selittämään, että uskonnot ovat kotoisin Egyptistä.


    • Agmont

      Lue Hjalmar Söderbergin "Jahves eld". Siinä kerrotaan pyhästä härkänaamiosta jonka Mooses sai Jahven temppelissä Siinain [= Hala-i-Badrin] juurella.

      • Justiina

        mistä tällainen opus voisi mahdollisesti löytyä, ihan vaan kirjastostako? Ja kiitti vinkistä.


      • Hjalmar Söderberg oli arvostettu ruotsalainen kirjailija, joka kirjoitti romaaninsa "Jahves eld" vuonna 1918.

        On minunkin hyllyssäni suuresti rakastamani Judith Tarrin kirja "Pillar of Fire", jossa kerrotaan, miten faarao Ekhnaton lavasti oman kuolemansa, pakeni erämaahan ja rupesi Moosekseksi, mutta en minä sitä silti totena pidä. Kas kun romaanit ovat romaaneja, fiktiota eikä faktaa.


      • Justiina
        sharyn kirjoitti:

        Hjalmar Söderberg oli arvostettu ruotsalainen kirjailija, joka kirjoitti romaaninsa "Jahves eld" vuonna 1918.

        On minunkin hyllyssäni suuresti rakastamani Judith Tarrin kirja "Pillar of Fire", jossa kerrotaan, miten faarao Ekhnaton lavasti oman kuolemansa, pakeni erämaahan ja rupesi Moosekseksi, mutta en minä sitä silti totena pidä. Kas kun romaanit ovat romaaneja, fiktiota eikä faktaa.

        mielenkiintoinen ajatuksena olisi tuo, mistäköhän Judith-täti oli inspiraation saanut, olisi mukava tietää...kävisin oitis katsomassa.


      • Justiina kirjoitti:

        mielenkiintoinen ajatuksena olisi tuo, mistäköhän Judith-täti oli inspiraation saanut, olisi mukava tietää...kävisin oitis katsomassa.

        saattaa saada Amazonista, sieltä minä sen olen hakenut.

        Judith Tarr on oikein luettava kirjailija, joka yhdistelee fantasiaa ja historiaa. "Pillar of Fire" on todella suosikkejani.

        Jos olet kiinnostunut epäperäisistä Ekhnaton-kirjoista, niin Velikovskyllä (ei luotettava hänkään) on kiinnostava kirja, jossa hän yhdistää Ekhnatonin Oidipus-tarinaan. Minun on myönnettävä, että teoria "sataporttisesta Thebasta" tuntuu liki luotettavalta, varsinkin kun yhdistää sen "Black Athena" -teoriaan, josta on kiistelty parikymmentä vuotta sitten.


      • Agmont
        sharyn kirjoitti:

        Hjalmar Söderberg oli arvostettu ruotsalainen kirjailija, joka kirjoitti romaaninsa "Jahves eld" vuonna 1918.

        On minunkin hyllyssäni suuresti rakastamani Judith Tarrin kirja "Pillar of Fire", jossa kerrotaan, miten faarao Ekhnaton lavasti oman kuolemansa, pakeni erämaahan ja rupesi Moosekseksi, mutta en minä sitä silti totena pidä. Kas kun romaanit ovat romaaneja, fiktiota eikä faktaa.

        Söderberg oli romaanikirjailija, mutta hän teki myös tarkkoja taustatutkimuksia nimenomaan näihin historiallisiin kirjoihinsa. Kirjassa "Jahves eld" on perusteellinen argumentointi siitä kuinka Jahven kultissa mm. oli käytössä pyhä härkänaamio.


    • Silmät ja kädet ovat maailman vanhimpia symboleja, jotka löytyvät kaikista kulttuureista. Jääkauden luolamaalarit ovat jättäneet useisiin seinämiin käsiensä kuvia. Se on ymmärrettävää - ne ovat tärkeimmät "välineet", joita ihminen käyttää.

      Mooseksen sarvet johtuvat Vulgatan (Raamatun latinankielisen käännöksen) käännösvirheestä; Moosesta mainitaan "sarvekkaaksi",vaikka alkuperäinen teksti mainitsi valon loistavan hänen kasvoillaan (hepreankielinen sana keren tarkoittaa joko säteilevää tai sarvekasta). Michelangelo valitsi sarvekkaan, vaikka muut taiteilijat eivät ole seuranneet hänen esimerkkiään.

      Kuten itse mainitsit, aurinko, kuu ja tähdet löytyvät kaikista uskonnoista, koska ne löytyvät taivaalta. Elämänpuu on myös yleinen symboli kaikkialla, missä puita kasvaa. Siperiassa se oli kuusi, jota pitkin shamaani kiipesi taivaaseen ("Kasvoi kuusen kukkalatvan" ja niin edelleen.)

      Leijona oli aikoinaan yleinen peto jopa Euroopan puolella. Sitä on aina pidetty voiman vertauskuvana. Leijonat eivät ole minkään erityisen maan yksityisomaisuutta.

      Kissa on kotoisin Egyptistä. Egyptiläiset pitivät kissoista ja ovat maalanneet niitä hautojensa seinillekin. On oikestaan kiinostavaa, että kun kissat ovat levinneet pohjoisemmaksi, niitä on alettu pitää vaarallisina (noidan kissa); se osoittaa, että ne ovat vieraita olentoja. Egyptiläisten suhteen ei ole ihme, että heillä oli kissajumalatar; heillä oli jumala jokaiselle eläimelle, joka Egyptistä löytyi.

      Pilarit saisit selittää tarkemmin. Maan napa tai pylväs on erittäin vanha symboli, joka löytyy myös suomalais-ugrilaisilta ja Siperiasta. Samoin löytyy taivaan ja maan raja, jossa asuu kerikansaa ja jonne linnut talveksi lentävät. Suosittelen tällä kohdalla lukemaan Brita Polttilan "Pohjan portit" ja Lennart Meren "Hopeanvalkean". Nämä symbolit ovat paljon voimakkaampia Pohjolassa kuin Välimerellä.

      Muratti jumalan symbolina oli kyllä kotoisin idästä. Kreikkalaiset yhdistivät muratin Bacchukseen, mutta he myönsivät, että Bacchus (ja viini) tulivat idästä, Anatoliasta, nykyisen Turkin alueelta, josta myös viinin viljely alkuaan on kotoisin. Kaksoisvirranmaassa muratti liitettiin Nimrodiin. Helleenisellä kaudella pyrittiin yhdistämään egyptiläiset ja kreikkalaiset jumalat ja saatiin aikaan Osiris-Dionysus, mutta se on siis vasta helleenisen kauden luomus.

      Faarao tarkoittaa suurta taloa, Egyptissä per-aa. Samaa nimeä käytettiin sekä faraosta että hänen palatsistaan, joka oli samalla hallinnon keskuspaikka ja jumalan asunto (faarao oli ruumiillistunut jumala). En tiedä, miksi sillä olisi merkitystä, kaikissa maissa hallitsijalla on jokin nimi. Alderman tarkoittaa anglosaksissa vanhempaa miestä, ealdorman. Sama sana siirtyi Tanskanvallan aikana Pohjoismaihin (eorl) ja englanninkielisiin maihin (earl). Suomenkieli tuntee sanan muodossa jaarli. Etymologia on aivan toinen kuin faaraon nimessä.

      Käärmeet ovat yleisiä symboleja kaikkialla, missä niitä on.Egyptiläisen käärme oli silmälasikobra, joka symboloi voimaa ja esiintyy faaraon kruunussa. Kreikkalaisilla oli temppelikäärmeitä, joiden liikkeistä ennustettiin. Ne olivat tarhakäärmeitä. Pohjoismaissa käärmeestä on muodostunut jopa louhikäärme, kirjaimellisesti louhikkokäärme, jolla ei ole siipiä.

      Hydra oli monipäinen hirviö, jonka Herakles surmasi. Sillä oli tarinasta riippuen joko yhdeksän tai sata päätä.

      Myöhempinä aikoina erilaiset lahkot ja järjestöt ovat ottaneet käyttöönsä monenlaisia symboleja. Tällaisesta käytöstä eivät symbolin alkuperäiset käyttäjät ole vastuussa.

      • Justiina

        Jer.43-46

        Pako. Juuda ei voinut kätkeytyä Jumalalta Egyptin suojaan. Nebukadessar valloitti Egyptin v.568. Tällöin Egypti alistui Babylonin mahtiin. Josefus kertoo, että vai muutaman vuoden päästä Jeremian ennustuksen jälkeen näin kävi ja vangiksi jääneet juutalaiset vietiin Baabeliin, Beet-Shemes, auringon talo oli tärkein ala-Egyptin kaupunki. Temppelin edessä obeliskikuja (Jer:n "patsaat") Juudan kansa korvasi pian kanaanilaisen epäjumalanpalvonnan egyptiläisellä ja osoittivat näin etteivät olleet oppineet mitään menneisyydestään "Juudan koko olemassaolo saatetaan uhanalaiseksi. Jäännöksestäkin jää vain jäännös."
        Jäännöksen vastaus: Ei muka heidän syntinsä vaan sen aiheutti Ishtarin palvonnasta luopuminen. Tämä oli assyyrialaista tähtipalvontaa (ehkä Venus), joka oli kanaanilaisille Astarte.
        Jeremian vastaus: "Jumalan laki on elämän laki. Siitä luopuminen tuo kirouksen. Lakiin perustuvan liiton siunaukset ja kiroukset on kirjoitettu lakiin (5Moos.28) Liiton rikkomisen seuraukset ovat nyt kaikkien nähtävissä Juudan kohtaloissa."


      • Justiina kirjoitti:

        Jer.43-46

        Pako. Juuda ei voinut kätkeytyä Jumalalta Egyptin suojaan. Nebukadessar valloitti Egyptin v.568. Tällöin Egypti alistui Babylonin mahtiin. Josefus kertoo, että vai muutaman vuoden päästä Jeremian ennustuksen jälkeen näin kävi ja vangiksi jääneet juutalaiset vietiin Baabeliin, Beet-Shemes, auringon talo oli tärkein ala-Egyptin kaupunki. Temppelin edessä obeliskikuja (Jer:n "patsaat") Juudan kansa korvasi pian kanaanilaisen epäjumalanpalvonnan egyptiläisellä ja osoittivat näin etteivät olleet oppineet mitään menneisyydestään "Juudan koko olemassaolo saatetaan uhanalaiseksi. Jäännöksestäkin jää vain jäännös."
        Jäännöksen vastaus: Ei muka heidän syntinsä vaan sen aiheutti Ishtarin palvonnasta luopuminen. Tämä oli assyyrialaista tähtipalvontaa (ehkä Venus), joka oli kanaanilaisille Astarte.
        Jeremian vastaus: "Jumalan laki on elämän laki. Siitä luopuminen tuo kirouksen. Lakiin perustuvan liiton siunaukset ja kiroukset on kirjoitettu lakiin (5Moos.28) Liiton rikkomisen seuraukset ovat nyt kaikkien nähtävissä Juudan kohtaloissa."

        Egypti Raamatun silmin.

        Minua kun sattuu kiinnostamaan se todellinen, mennyt Egypti.

        Uusi Seelanti elokuvan "Taru sormusten herrasta" silmin; Helsinki Kaari Utrion silmin; Knossos Theseus-tarun silmin. Kyllähän näkökumia löytyy.


      • Agmont

        Se että alkuperäinen "Qaran" tulkittiin merkitsemään loistavaa, oli myöhemmän ajan tarkoituksenhakuista kiusallisiksi koettujen uskonnollisten symbolien häivyttämistä. Luultavasti tämä liittyi niihin kuningas Josian hallituskaudella tehtyihin uskonpuhdistuksiin, joissa Jerusalemin papisto "löysi" "aidon ja alkuperäisen" version Mooseksen kirjoista. Kansan muistissa olevia seikkoja ei kuitenkaan uskallettu poistaa kokonaan, vaan ne piti tlkita uudelleen. Kun uskontoa muutetaan, on yleensä väitetty että palataan alkuperäisiin muotoihin.


      • Agmont kirjoitti:

        Se että alkuperäinen "Qaran" tulkittiin merkitsemään loistavaa, oli myöhemmän ajan tarkoituksenhakuista kiusallisiksi koettujen uskonnollisten symbolien häivyttämistä. Luultavasti tämä liittyi niihin kuningas Josian hallituskaudella tehtyihin uskonpuhdistuksiin, joissa Jerusalemin papisto "löysi" "aidon ja alkuperäisen" version Mooseksen kirjoista. Kansan muistissa olevia seikkoja ei kuitenkaan uskallettu poistaa kokonaan, vaan ne piti tlkita uudelleen. Kun uskontoa muutetaan, on yleensä väitetty että palataan alkuperäisiin muotoihin.

        että Mooses oli pässi? Melkoinen heprean kielen tuntija taidat ollakin.


      • Justiina
        sharyn kirjoitti:

        Egypti Raamatun silmin.

        Minua kun sattuu kiinnostamaan se todellinen, mennyt Egypti.

        Uusi Seelanti elokuvan "Taru sormusten herrasta" silmin; Helsinki Kaari Utrion silmin; Knossos Theseus-tarun silmin. Kyllähän näkökumia löytyy.

        ...mutta luulisi sinun kuitenkin huomaavan, että näissä asioissa on kummaa yhtenevyyttä minkä kuvittelisi lisäävän asioiden todennäköisyyttä. Ei ole kauhean luotettavaa enää, jos tutkimukset ovat kaikkien historiallisten kirjoitusten kanssa ristiriidassa...ainakin näin minä asian näen ;d


      • Justiina
        sharyn kirjoitti:

        että Mooses oli pässi? Melkoinen heprean kielen tuntija taidat ollakin.

        Sarvet ovat tietenkin vallan symboli... :D


      • Justiina kirjoitti:

        ...mutta luulisi sinun kuitenkin huomaavan, että näissä asioissa on kummaa yhtenevyyttä minkä kuvittelisi lisäävän asioiden todennäköisyyttä. Ei ole kauhean luotettavaa enää, jos tutkimukset ovat kaikkien historiallisten kirjoitusten kanssa ristiriidassa...ainakin näin minä asian näen ;d

        Ei kai se olisikaan luotettavaa, mutta kas, sinä vetoat vain Raamattuun. Raamattu ei ole "kaikki historialliset kirjoitukset". Lisäksi historialliset kirjoitukset alistetaan lähdekritiikkiin ja niitä verrataan arkeologisiin todisteisiin ennen kuin ne hyväksytään.

        Annoin sinulle varsin pitkän vastauksen luettelemaasi sekalaiseen symbolilistaan. Vastasit viittaamalla Raamattuun (ei muuten sovi vastaukseksi antamiisi symboleihin - esimerkiksi Osirikset, muratit, vapaamuurarit sun muut eivät mitenkään liity Raamattuun).

        Ole ystävällinen, kerää voimasi ja keskity yhteen asiaan kerrallaan. Ja ota huomioon, että Raamattu ei ole historiallinen todiste. Siihen on kohdistettu runsas määrä tekstikritiikkiä vuosisatojen aikana, ja sen kertomusten alueella on myös tehty arkeologiasia kaivauksia ja tehdään kaiken aikaa. Näiden tutkimusten tulokset on huomioitava, kun arvioidaan Raamattua historiallisena asiakirjana.


      • Justiina kirjoitti:

        Sarvet ovat tietenkin vallan symboli... :D

        Joissakin yhteyksissä sarvet ovat vallan symboli. On mahdollista, että Michelangelo valitsi epäselvän kohdan Vulgatasta juuri siitä syystä. Siitä huolimatta
        - Vulgatan maininta sarvekkaasta Mooseksesta on käännösvirhe
        - ja muut Moosesta taideteoksissaan kuvanneet henkilöt eivät ole kuvanneet häntä sarvekkaana.

        Taidehistorialliset keskustelut ovat mielenkiintoisia, mutta eivät suoranaisesti liity tämän palstan teemaan. Suomi24 tuntee sellaisen aiheen kuin "Taide ja design", jossa keskustelu Michelangelosta ja hänen veistoksistaan voisi olla paremmin paikallaan.

        Alla olevasta linkistä löytyy hyvä Mooseksia hakusanalla moses

        http://www.wga.hu/index1.html


      • Justiina
        sharyn kirjoitti:

        Ei kai se olisikaan luotettavaa, mutta kas, sinä vetoat vain Raamattuun. Raamattu ei ole "kaikki historialliset kirjoitukset". Lisäksi historialliset kirjoitukset alistetaan lähdekritiikkiin ja niitä verrataan arkeologisiin todisteisiin ennen kuin ne hyväksytään.

        Annoin sinulle varsin pitkän vastauksen luettelemaasi sekalaiseen symbolilistaan. Vastasit viittaamalla Raamattuun (ei muuten sovi vastaukseksi antamiisi symboleihin - esimerkiksi Osirikset, muratit, vapaamuurarit sun muut eivät mitenkään liity Raamattuun).

        Ole ystävällinen, kerää voimasi ja keskity yhteen asiaan kerrallaan. Ja ota huomioon, että Raamattu ei ole historiallinen todiste. Siihen on kohdistettu runsas määrä tekstikritiikkiä vuosisatojen aikana, ja sen kertomusten alueella on myös tehty arkeologiasia kaivauksia ja tehdään kaiken aikaa. Näiden tutkimusten tulokset on huomioitava, kun arvioidaan Raamattua historiallisena asiakirjana.

        En tietenkään vetoa vain raamattuun vaan kaikkiin, jos kerran sanon KAIKKI, onhan täällä puhuttu egyptinhistoriasta ynms. Moni muuten pitää raamattuakin historian kirjoituksena lähinnä, esimerkikisi minä olen yksi. En vastannut vastineeseesi, koska se ei muuttanut käsitystäni edellisestä kirjoituksesta, en viitsinyt toistaa itseäni, en oikein välitä juupas eipäs keskusteluista :d...laitoin raamatullisen tutkimuksen ikäänkuin lisätodisteeksi. Meidän maailmankuvamme ovat sen verran eri, ettei tästä ole järkeä jauhaa sen enempää...pääasia, jos joku saa tästä vahvistusta käsityksilleen, näyttää täällä olevan muutama samaan suuntaan ajattelevaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6233
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3986
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      262
      2397
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1940
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1403
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1306
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1050
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      996
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      971
    Aihe