Koistisen lykkääminen

Muistotko suloiset?

Kunnon kankaisessa, takatuupparissa ja koistisessa on mielestäni monta tasoa, joista tälläkin palstalla urhot tuntumaa hakevat.

Minulla meni yleensä niin, että olin pahimmasta selvittyäni selvänä tai melkein selvänä kuukauden, kunnes tuli isompi tili. Sitten pistin puvun päälle ja menin fiksuun paikkan syömään, snobi kun olen. Otin snapsin, viiniä ja kahvia ja konjakkia. Siirryin yökerhon puolele ja jatkoin gintonicilla. Nuorena karjuna saatoin saada seuraakin.

Pikkukankainen lähti pois muutamalla fernetbrancalla ja kylmällä oluella. Ruokaakin meni vähän, joskus söin rasvaisen pizzan. Jees! Ja tuoppia. Uusi känni alkoi sitten siitä. Viimeistään kahdeksalta siirryin viskiin. Seuraa en kaivannut, mutta menin rokkibaariin ennen kolmea ja joskus ajauduin jonkun pimun kanssa vaikka hotelliin juomaan minibaarin tyhjäksi.

Kolmentena aamuna kiskoin kylmää siideriä ja join yksin surumielisenä yöhön. Nyt meni muistikin yleensä. Aamulla saattoi olla rapaa housussa. Maha alkoi mennä kuralle.

Suihkuun jos pääsi, niin jopa sitä taas jaksoi mennä. Nyt vähän lähiöpubiin proletariaatin sekaan, villapaita päällä valehtelemaan. Ja siitä sitten yöllä taksilla vaikka Tikkurilaan jatkamaan. Neljäs päivä, ei ihme kankkusta vielä. Muisti toki jo veks.

Viidentenä aamuna aloitin yrjöämällä pitkää ja kuivaa sylkeä, varovainen aloitus krouvissa vatsaystävällisellä championsoodalla. Kassa jo katseli ymmärtäväisesti. Niskassa helmeili hiki ja ihmiset katselivat oudosti. Ei oikein naurattanut. Itsetunto alkoi olla romuna. Joskus piti saada kuuntelija ja tarjosin mielelläni.

Sama villapaita oli päällä useamman päivän. Viikon mentyä umpeen Savoy oli vaihtunut kontulalaiseen baariin, jossa oli vähemmistöläisiä. Mutta kalja niin halpaa, ettei siitä kukaan ainakaan veroja maksanut.

Jossakin vaiheessa ei uloskäynti ollut kivaa. Oravat heittelivät kävyillä. Matka kauppaan tai kioskille oli helvetillisen pelottava kokemus. Muistelin, että olin syönyt viimeksi "kuuripäivänä 2" eli viiteen-kuuteen päivään ei ollut puuro oikein maistunut. Toisaalta en ollut varma päivästä. Enkä siitä, oliko minulla enää töitä. Puhelimen olin pistänyt roikkumaan langasta. Pankkiautomaatilla oli tällaisia lukuja: otto -240, otto -240, otto -240 jne...

Tilillä oli 32,50.

Siitä vielä viikko, pari piti ostaa viina kortilla, kunnes korttia ei huolittu. Nyt alkoi se, mitä kankkuseksi sanoisin. Koston ja oikeudenmukaisuuden jumalatar laskeutui tekemään minusta selvää. Sängyssä oli turha olla sellaisen satakiloisen vibraattorin, joka tärisi niin, että talo heilui. Lattialla oli hyvä, lakana peitteeksi. Päässä pihahteli ja poksahteli, pumppu löi niin ja näin, oli kuuma ja kylmä. Välillä menin polvilleni vessaan. Pönttöön tuli verta. Maksaan koski niin helvetisti.

Päivät ja yöt vaihtuivat. Jossakin vaiheessa sekoittelin suolaa ja sokeria veteen. Se imeytyi aina vähän. Oma tiputusletku.

Ensin tuli Kauhu vieraaksi. En tahdo puhua enempää siitä.

Mahtavinta oli ensimmäinen pelon jälkeinen tyyni hetki, jolloin toivoin kuolemaa rauhallisena kuin intiaanipäällikkö Istuva Härkä, mutta ei se ikinä tullut. Piti rakentaa taas kaikki alusta.

Työpaikka hommattava, siivottava lukaali, maksettava velat.

Pian oli taas aika, että oli kortteja taskussa, tilillä rahaa ja uusi puku päällä, kengät kiillotettu ja parta ajettu. Bisnes sujui. Ja hienossa kuppilassa oli tuoreita kampasimpukoita ja kylmää Bordeauxia...

Ei onneksi ole hetkeen tarvinnut kokea!

5

1083

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Foster´s
      • Muistotko suloiset?

        Surullinen kohtalo tuolla Saarikoskella, kun ei voinut ylpeydeltään asioille mitään. Hän sanoi vaimolleen, joka ehdotti AA:ta: "Kaikista entisistä juopoista tulee sellaisia vanhoja ämmiä." (Tuula-Liina Varis: Kilpikonna ja olkimarsalkka, WSOY 1994)

        1980-luvun puolivälissä Saarikoski oli jo aivan "kusessa", kuten kansankieli sanoo.

        Saarikoski mainitsee saman lääkkeen, klometiatsolin (Heminevrin), jonka Henrik Tikkanenkin osoitesarjassaan ottaa esiin omakatkaisun paikalla. Nykyisin legendaarista unipilleriä käytetään lähinnä lepositeissä makaavien taltuttamiseksi uneen. Klometiatsoli on erittäin helposti riippuvuutta aiheuttava lääke, ja vielä 1960- ja 1970-luvuilla lääkärit kirjoittelivat sitä juopoille. Se esti deliriumin ennalta, kun aivot saivat lepoa. Pitihän taiteilijankin levätä juomistyön ja luomistyön välissä, muuten jäi duuni tekemättä.


    • rapajuoppo.

      Normipäivä.

    • kirjoitat kuin

      Bukovski, vai mikä se nyt oli, joka kirjoitti niitä juoppojuttujaan Jenkeissä joskus 60-70-luvuilla. Bar fly mm. Luin niitä juopon alkuna ja ihailin sitä elämäntapaa. Tuli koettua livenä itsekin ja kun siinä kirjoitettiin helvetistä, niin sitä se myös tarkoitti, mutten sitä silloin uskonut. 20 vuotta piti juoda, mutta nyt ei enää tule sellaista bourgognea tai chirazia, että uskaltaisin siemaista, en edes pikkuisen...

      • heilutaan humalassa

        Ton tekstin luettua, rupes tekemään mieli ihan helvetisti viinaa!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2936
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      106
      2500
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      92
      2256
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      22
      2082
    5. 177
      1896
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      44
      1883
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      46
      1825
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1756
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1558
    10. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1323
    Aihe