Morfiinista

Miksi?

Mistä sairaalahenkilökunta tietää kuinka paljon kuoleva ihminen tarvitsee kivunlievitystä ? Omaiseni kuoli hiljattain . Hän sai suuret määrät morfiinia. Näin jälkeenpäin ajatellen mielestäni liikaa.Omaiseni ei osoittanut tarvitsevansa lääkitystä niin paljon kuin sitä tarjottiin. Koko ajan hoitaja kävi kyselemässä kivuista. Morfiinihan lamauttaa hengityksen ja tekee ihmisen täysin sekaiseksi .

Minkälaisia kokemuksia teillä muilla on kuolevan omaisenne kivunlievityksestä ?

31

17096

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sair.hoitaja

      Lääkäri määrää paljonko sitä morkkua annetaan. Hoitaja antaa tuon määrän eikä sovella mitään itse. Kuolevalla ihmisellä tärkeintä on juuri se kivunlievitys, morffiini on tehokas lääke ja kuoleva ei aina itse osaa tunnistaa esim. syöpäkipua kivuksi joka tuntuu esim. pahana olona. Kyllä, morffiini lamauttaa jonkin verran, mutta niin lamauttaa kipukin. Kun ihminen tekee kuolemaa, on "liiankin" hyvä kivunhoito tärkeämpää kuin jättää mitään arvelujen varaan. Lääkkeen sivuvaikutuksilla ei siinä tilanteessa ole enää mitään merkitystä.

      Voimia sinulle!

    • helvetin tuskissa

      Olin aikanaan helvetillisissä tuskissa sairaalassa mutta minusta ei näkynyt mitään ulospäin, enkä kyennyt kommunikoimaan yhtään mitenkään.Papereihin kirjoitettiin, että olin tajuton mutta valitettavasti juuri sitä en ollut.Aina ei voi ilmaista omaa kipuaan, olen varma että omaisellesi oli parempi näin.

    • lisää

      Käsittääkseni useimpien tutkimusten mukaan kuolevat eivät saa läheskään aina riittävää kivunlievitystä. Yleensä lääkäri määrää rajat ja hoitaja antaa lääkettä asetettujen rajojen puitteissa ja tarpeen mukaan. Kokeneet hoitajat huomaavat potilaassaan merkkejä, joita omaiset eivät ehkä huomaa. Turhan päiten kivun lievitystä tuskin tarjotaan.

      Isäni kuoli hengityslihasten hitaaseen halvaantumiseen ja usein mietin, nopeuttiko lopun morfiini kuolemaa. Toisaalta hän sai lähteä kivuttomasti vaihtoehtona sille, että olisi kärsinyt joitakin tunteja pidempään ilman sitä. Ehkä näin oli parempi.

    • saddenly

      hoitohenkilökunta ja varsinkin hoitava lääkäri on hyvin tarkkaan tietoinen siitä,missä vaiheessa kuoleva ihminen on.Toisin sanoen kuolemaa lähestyvällä ihmisellä on selvät samanlaiset oireet terminaalihoidossa,jolloin myöskin lääkkeen(morfiinin) annostus on tarkassa kontrollissa.Kipua lievittävää vahvaa lääkettä annetaan juuri sen verran kuin tarve vaatii.Pääasia on ihmisen saattaminen kivuttomasti rajan taakse,koska nykyaikana on mahdollista helpottaa kipuja.Ennen ei ollut.

      Terminaalihoito tarkoittaa kuolevan ihmisen hoitamista ja saattamista ajasta ikuisuuteen.Ko.hoito ei siis ole enää pienimmässäkään määrin parantavaa,vaan tarkoitus tosiaan on helpottaa potilaan oloa hänen viimeisillä elintunneillaan.

    • poislähtö

      on joillekin iso sokki, vaikka tilanteeseen olisikin jouduttu vähitellen. Monesti tällaisiin tilanteisiin reagoi miettimällä kaikki tapahtumat uudelleen, etsien syitä ja seurauksia.

      Reagointisi on siis täysin normaali, sinun on varmaan vielä paha mieli tapahtuneista.

      Aiemmat vastaajat ovat jo sanoneet sen mitä morfiinista kuolevan kivun hoidossa voi sanoa. Se, jonka itsekin olit huomannut, hoitaja oli käynyt usein kysymässä ja katsomassa tilannetta.
      Niin me teemme. Ainakin itse tunnen olevani erityisasemassa, kunniatehtävässä huolehtiessani lähtevästä. Olen kokenut, ettei kuolevan luona voi käydä liian usein, tosin, jos omaiset ovat toivoneet, että saavat olla täysin keskenään,olen korostanut, että jos tarvitsevat, riennän oitis paikalle.
      Kivunhoito on yksi tärkeimmistä tehtävistäni sairaanhoitajana. Morfiini on yleensä se viimeinen mikä auttaa. Lähtevän on helpompi olla kivuttomana. Moni sanoo pelkäävänsä enemmin kärsimystä kuin varsinaista kuolemaa. Kipua voidaan lievittää; se on niitä viimeisiä palveluksia, joita voi lähimmäiselleen tehdä.

      Jossain vaiheessa saat ajateltua tuon onko lääkitty liikaa- ajatuksen loppuun, ja tiedät sydämessäsi, että kaikki meni niinkuin pitikin. Sen hyväksymisessä saattaa mennä kauan. Mietit sen, että omainen oli tokkurassa. En muista olisiko yhtään kuolevaa ollut ihan täysin järjissään, elintoimintojan hidastuminen,kenties romahtaminen, suolatasapainon järkkyminen vaikuttaa myös tajunnan tasoon. Elokuvissa ja kirjoissa kuoleva kertoo vielä elämäntarinansa, oikeassa elämässä siinä vaiheessa on tarinat jo kerrottu. En muista edes olisiko kukaan kuoleva enää tarttunut edes käteeni.. Katsekin on ollut jo jossain kaukaisuuksissa jo tovin ennen viimeistä henkäystä. Morfiinin syytä tajunnan tason lasku ei varmaankaan kokonaan ole.

      Jos vielä miettii , sekin oli jo sanottu, on varmaan helpompi lähteä pienessä morfiinipumpulissa kuin kivuliaasti lasisirpaleitten päällä. Hetkeen vielä hellät lämpöiset kädet, suun kostutusta ja otsan pyyhkimistä, niin ei jää hoitajanakaan epävarma olo, tuliko tehtyä oikein, siten kuin itse itselleen haluaisi tehtävän. Sitten kun on oma aika poistua.

      • minä_-

        Täyttä asiaa kirjoitit. Minä olen itse "syöpäleikattu" ja tiedän, kuinka paljon hyvästä kipu- ym.lääkityksestä on apua.


      • kirjoittajille
        minä_- kirjoitti:

        Täyttä asiaa kirjoitit. Minä olen itse "syöpäleikattu" ja tiedän, kuinka paljon hyvästä kipu- ym.lääkityksestä on apua.

        Minäkin menetin vasta syöpäsairaan omaiseni. Viimeset hetket olivat niin rajuja, että todella toivoin omaiseni pääsevän nopeasti pois tuskista. Omaiseni sai myös morfiinia, joka rauhoitti hänet "tokkuraan" ja vei selvästi suurimmat kivut pois, välillä tosin tuli vielä läpilyöntikipua jolloin me omaiset painoimme nappia josta kipupumppu lisäksi annosteli hetkellisesti lisää morfiinia. Vaaraa ei ollut tulla siitäkään liikaa.

        Kuolinkamppailu ei kestänyt meidän tapaukseessa vuorokautta pidempään, ja kun loppu tuli ymmärsin ja hyväksyin sen sillä hetkellä hyvin. Nyt kun aikaa on kulunut itsellänikin on tullut ihan samoja kysymyksiä mieleen, oliko morfiini annostus oikein, joutuiko hän silti kärsimään yms.
        Viimeiset hetket ovat palanneet mieleeni kauhunsekaisina. Kai se on jotenkin käytävä mielessään uudestaan läpi ennenkuin asian kanssa on sinut

        Mutta hoitohenkilökuntaa ja hoitajia muistan ja kiitän erityisesti, he olivat todella kullanarvoisia ja tiesivät hyvin missä mennään ja tukivat myös meitä omaisia. Jälkeenpäin tajusi todella, kuinka tarkasti he osasivat jäljellä olevan ajan arvioida.


    • jalkaleikkaukseni

      Sain morfiinia jalkaleikkaukseni yhteydessä. Morfiini teki minut aggressiiviseksi ja hyvin sekavaksi. En tiedä poistiko se edes kipuja.

      Eräs hoitohenkilökuntaan kuuluva ei ymmärtänyt, mistä epäasialliset kommenttini johtuivat ja hän oli törkeä sairaalle ihmiselle takaisin. Hän vaikutti luulevan, että olen aina yhtä hankala.

    • sureva

      åitini poistettiin päiviltä morfiinin yliannostuksella

      • jumonhibgn

        Ja kertoisitko hieman lisää vai oletko täällä vain tekemässä kiusaa? Kerro koko stoori.


      • tipska

        Minun äitini makaa myös "terkkarissa" morfiinilla huumattuna odottaen viimeistä henkäystään. Saivat töppäyksillään aikaan munuais, hengitys, ym. vauriot. Morfiinin yritin kieltää heti, kun huomasin sitä käytettävän.TURHAAN! Kivuista ei ollut kysymys, vaan hengitysvajeesta. Morfiinihan sen parantaa, kun keuhkot täyttyi nesteellä ja tajuttomalle koitettiin syöttää nesteenpoisto lääkettä ym. Nyt vien asian eteen päin ja katsotaan voinko valituksellani saada pelastettua jonkun muun potilaan ylimieliseltä "sairaanhoito" henkilökunnalta, joka ei aina ole ihan ajan tasalla kaikesta. Äitiäni en varmaan enää saa kuntoon, mutta tiedän etten ainakaan kiitellyt hänen kuolemastaan vastuussa olevia.


    • Äitinsämyösmenettänyt

      Eiköhän se ollut väärä arvio surevalta?

    • kolmekuollutta

      Mun mis kans saatiin nopeasti pois päiviltä morfiinilla. On aikoihin eletty. Omaisen mielipidettä ei enää kuunnella vaikka hän tuntee paremmin aviosiippansa. Vanhuksia ja vammaisia ei myöskään enää elvytetä oysissa.

      • Anonyymi

        Jos tilanne on toivoton tai on vaikeat perussairaudet niin tällöin lääkäri tekee lääketieteellisin perustein elvytyskiellon eli DNR-päätöksen.
        Tällöin on arvioitu että elvytys onnistuneenakaan ei paranna tilannetta vaan pahentaa. Selviytyneiden elvytettyjen vuosiennuste on karu. Harva selviää kuitenkaan.


    • Dshwlw

      Omaiset ei osaa käsitellä tilannetta, joten ne sitten syyttää hoitohenkilökuntaa ja potilasta jos ne on eri linjalla hoidosta. Surullista, mutta yleistä.

    • kaikkitietävä123

      uskon että ne lääkärit tietää mitä tekee paremmin kun omaiset. ainahan on niitä ketkä luulevat tietävänsä mikä on läheiselle potilaalle parasta mutta kyllä ne lääkärit hommansa hoitaa. ja kyllä tiedän et lääkäritki voi tehdä virheitä mut niihä me kaikki voidaan ihmisiähän tässä kaikki ollaan. ja tiedän myös että onhan niitä sellasia lääkäreitä ketkä haluaa oahaa potilaileeen mutta ei täällä suomessa niin huonosti asiat mene. ja täälläkin keskustelu sivulla varmaan puolet tarinoidta on liioteltuja aina ei pidä kertoa juuri sitä tarinaa minkä luulee itse olevan oikein

    • Elämä.myös.sattuu

      Sairaalassa on tapana kysyä potilaalta hänen oma arvionsa kivustaan asteella 1-10.
      1 = ihan hiukan tuntuu. 10 = aivan sietämätön kipu. Olen itse arvioinut kovimmat kipuni 8-9. Peruskova kipu n. 6-7.

      On olemassa suoraan selkäytimeen liitettäviä kipukoneita, jotka antavat kaiken aikaa kipulääkitystä. Potilas voi myös itse lisätä lääkkeen määrää painamalla kipukoneen nappia, mutta kone ei anna kuitenkaan liikaa. Hoitaja käy kyselemässä vointia ja antaa myös lisäkipulääkettä, pistämällä tai suun kautta otettavilla kipulääkkeillä.

      Tosi kivuliasta on joskus ollut, mutta se kaikki on vain täytynyt kestää.

    • 75v-läheiskuolemaVS

      Ihmisen elinikä on kasvanut. Alle 85-vuotiaita, ei syöpäsairaita ns perusterveitä vanhuksia ei saisi heikentää ravinnotta tai riittmättömällä nesteytyksellä väistämätöntä kohti säästöjen nimissä. Eikä liian nuorena allekirjoittaa papereita, jotka estävät ravinnon. Vasta, kun riittävä nesteytys ei toimi saisi antaa nukuttavaa ja sekoittavat morfiinia jne. Lääketiede ei hoida oikein, jos heti heikennetään ravinnotta loppuun asti järkeviä vanhuksia. Maallikkokin tämän ymmärtää. Ei näin voi olla,kuin nyt on.

    • Vanhushoitoarvonnassa

      Äitini meni heikkoon kuntoon sairaala käynnin aikana. Palattuaan hoitokotiin sai saattohoitopäätöksen, annettiin morfiinia oletettuihin kipuihin. Morfiinia oli päätetty antaa neljän tunnin välein jotta kivut ei palaisi. Kielsin morfiinin annon sillä äitini olisi kuollut morfiiniin. Kahden vuorokauden kuluessa äitin selvisi morfiini tokkurasta ja mitään kipuja ei ollut, eikä tullut. Mitä nyt hieman ilmavaivoja joista pääsi pieraisemalla. Tämän jälkeen alkoi kuivatus, siitä äiti ei selvinnyt.

    • Anonyymi

      No herranen aika !! Lääkärit määräävät mielellään morfiinia niin saadaan vanhusväestöä alemmas ,kun heitähän on liikaa. anoppini kuoli yliannostukseen morfiinia sairaalassa ja se sanottiinkin että annetaan "liikaa"että hän lähtee täältä. Että kyllä sitä ainetta käytetään mielellään. ja kyllä omaisia pitää kuunnella ! ei se lekuri aina oikeessa ole

    • Anonyymi

      NAM! MISTÄ VOISI SAADA? OLISIHAN TUO LEMPEÄ TAPA LÄHTEÄ TÄSTÄ MAAILMASTA.
      Mistä voisi saada samaa ainetta mitä hammaslääkärit käyttää puudutukseen,siitä tulee sellainen autuas olo.

    • Anonyymi

      Ei ne voi tietää. ja mikä hassuinta , isälleni annettiin morfiinia , morfiinia ja morfiinia sitä lykättiin vaikka hänellä ei kipuja ollutkaan !!! Heidän mielestään oli !!! no siihen hän sitten kuolikin ja tuntui että sitä halusivatkin !! hän oli puolustuskyvytön ja toisten armoilla . Vanhuksia ei arvosteta yhtään että poispois vaan täältä ! Vanhuksellakin on oikeus hyvään elämään !!

      • Anonyymi

        Kai sitten teit rikosilmoituksen, kun tappoivat isäsi morfiinilla?


      • Anonyymi

        Kyllä hoitajat ja lääkärit tunnistavat ihmisestä onko hän kipeä vaikkei puhukaan; otsa on kurtussa, kivulias ilme kasvoilla ja verenpaine koholla, hikisyys iholla yms...
        Morfiinillakaan ei saa tavanomaisilla annoksilla hengityslamaa se on fakta.

        Kirjoituksista huomaa että monet ovat käsittäneet hoitohenkilökunnan tai lääkärin puheista väärin eikä tätä väärinkäsitystä ole jääty oikomaan tai kyselemään tarkemmin.
        KAIKKI lääkitysohjeet ja päätökset hoitopaikoissa perustuvat käypä hoito- suosituksiin sekä lääketieteeseen.

        Omaiset! Muistakaa kysyä jos jokin asia on epäselvää.


    • Anonyymi

      kyllä tein ja siitä tuli pitkä juttu

      • Anonyymi

        Kun ihmisellä ei ole arvoa, varsinkin mitä vanhempi olet ja korona aikaan tulijoita on muitakin huoneeseesi


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun ihmisellä ei ole arvoa, varsinkin mitä vanhempi olet ja korona aikaan tulijoita on muitakin huoneeseesi

        Ei ole arvoa vanhetessa, äitini kuoli juuri eilen. Morfiinia annettiin ,vaikka kielsin, että tuossa kunnossa jos annetaan, niin sydän kyllä pysähtyy. Itse olen toiminut vuosikaudet hoitajana ja nähnyt minkälaiset ovat todelliset kivut. En ymmärrä morfiinin käyttöä vanhuksilla, varsinkaan kun äitini ei sairastanut syöpää,
        eikä oikeata diagnoosia saatu koskaan selville.
        Lisäksi äitini kuoli suu auki, omaisten olisi kuulemma pitänyt tuoda sideharsoa hoitokotiin, koska heillä ei siellä ollut. Olisipa senkin osannut ennakoida, kun äitini vielä oli kävelevä sairaala- hoitokoti kierteeseen jouduttuaan n.2- 3 kuukautta sitten. Enpä olisi antanut äidin tuohon kierteeseen joutua, vaan olisin hoitanut hänet kotona loppuun asti niinkuin aikaisemminkin.


    • Anonyymi

      Morfiinia annetaan ja sitä on annettava niin että kipuja ei ole! Eli että kivut pysyvät poissa.

      Omaiset eivät aina ymmärrä, että se morfiini pitää kivut poissa, kun sitä saa riittävästi. Jos morfiinia ei annettaisi, kuoleva kierisi tuskissaan. Sekö olisi omaiselle hyvä, kun näkisi läheisensä tuskissaan?

      • Anonyymi

        Mä taas koen että äitiäni ei autettu tarpeeksi eikä luettu häntä. Minä luin häntä ja pyysin aineita. Puolestani olisi saatu tappaa morfiinilla paljon paljon aikaisemmin. Turhaa kipua turhan paljon.


      • Anonyymi

        Omaiset ei ymmärrä useinkaan että säännöllinen kipulääkkeen antaminen estää ''läpilyöntikivun'' tulon.
        Kukaan ei ''liialliseen'' kipulääkitykseen kuole. Ne on isoja annoksia mitä kerrallaan vaatisi että saisi hengityslaman aikaiseksi.

        Omaisien kannattaa keskustella hoitajien ja lääkärien kanssa avoimesti jos omaisen hoidossa joku jää kaivamaan hampaan koloon niin ei tarvitse enään sitten pahaa oloaan käydä läpi täällä.


    • Anonyymi

      Isälläni nyt kaksi viikkoa sitten todettiin pitkälle edennyt syöpä.
      Ei ole leikkauksilla tms. enään tehtävissä mitään.
      Viimeisen viikon aikana vointi Isällä heikentenyt joka päivä enemmä ja enemmän.
      Tänään aloitettiin kipuihin Morfiinia ja todellakin itse sitä myöskin
      toivoin että saisi kipuihin mahdollisimman hyvän lääkityksen.
      Morfiini on aloitettu pienellä annostuksella ja tarpeen mukaan
      annostusta tullaan nostamaan. Tätä myöskin toivon.
      Se että Isäni joutuisi kovia kipuja lopussa kärsimään
      olisi mielestän Isän elämän laadun loppuvaiheessa turhaa
      kärsimystä kipujen kanssa vaan että saa asian mukaista kipulääkettä
      jotta se siirtyminen ajasta ikuisuuteen olisi mahdollisimman rauhallinen.
      En usko että kukaan Lääkäri tms.henkilö turhaan Morfiinia
      määräisi vaan sen määräämiselle on aina ja melko varmasti riittävän
      suuri peruste.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      20
      1750
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1339
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1229
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      10
      1143
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1085
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1056
    8. Paske perse pillu

      Kulli seksi hiv
      Ikävä
      5
      1040
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1010
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1009
    Aihe