Työväenluokka ja valtio

Prole

Proletariaatti eli kapitalistisen yhteiskunnan työväenluokka on se yhteiskunnallinen kerros, joka johtaa sosialistista vallankumousta. Työväenluokkaan kuuluu kapitalismissa ihmisten suuri enemmistö. Ainoastaan työväenluokka voi johtaa sitä historiallista taistelua, joka käydään riisto- ja alistussuhteiden täydelliseksi ja lopulliseksi hävittämiseksi.

Kapitalistinen tuotantotapa ja näin ollen kapitalistinen valtio sisältää porvariston ja työväenluokan välisen sovittamattoman (antagonistisen) ristiriidan. Tämä ristiriita voidaan poistaa ainoastaan työväenluokan vallankumouksen kautta, jossa proletariaatti syrjäyttää porvariston luokkavallan valtiossa ja perustaa sen tilalle proletaarisen valtion. Tästä työväenluokan valtiosta käytetään nimitystä proletariaatin diktatuuri. Proletariaatin diktatuuri on työläisten rajoittamatonta valtaa ylitse porvariston ja muiden taantumuksellisten kerrosten.

Jokainen valtio on marxilaisen käsityksen mukaan aina jonkin yhteiskuntaluokan käsissä oleva väkivalta- ja alistamiskoneisto. Riisto- ja alistussuhteet voidaan lopettaa vain lakkauttamalla valtio. Valtiota ei voida hävittää kerralla, vaan se kuoleutuu kommunistisen vallankumouksen edetessä. Jotta valtio voi kuoleutua, täytyy myös yhteiskuntaluokkien kadota. Tällöin myös luokkavalta ja luokkadiktatuuri käy mahdottomaksi.

Neuvostoliitossa tehtiin perustavanlaatuinen virhe arvioitaessa valtion olemusta. Nikita Hrushtshovin kaudesta lähtien Neuvostoliitossa nähtiin proletariaatin diktatuuri tarpeettomaksi. NKP omaksui virheellisen ajatuksen siitä, että kommunismiin on mahdollista siirtyä valtiossa ja sen sisällä. NKP alkoi puhua ”koko kansan valtiosta”. Sen sijaan, että Neuvostoliitossa olisi valtiokoneistoa purettu, se vahvistui ja byrokratisoitui jatkuvasti. Neuvostovaltio ei enää palvellut työväenluokkaa vaan uutta nousevaa porvaristoa ja by-rokraattista kerrostumaa. Toisaalta ei valtiota (proletariaatin diktatuuria) voida kokonaan lakkauttaa niin kauan kuin on olemassa kapitalistisia valtioita.

Kiinan kansantasavalta on ajautunut pitkälti samaan tilanteeseen kuin Neuvostoliitto. Kiinassa tosin kapitalisoituminen on kommunistisen puolueen johdolla viety vielä pidemmälle kuin mihin se Neuvostoliitossa pääsi ennen NKP:n totaalista vararikkoa ja koko Neuvostoliiton hajottamista. Kiinan kansantasavalta ei ole enää sosialistinen marxilaisessa mielessä. Kiinassa ei toteuteta proletariaatin diktatuuria, vaan vallan on kaapannut revisionistinen ja porvaristoa palveleva kerros. Kapitalistit siirtävät tuotantolaitoksia Kiinaan kapitalistisista maista voittoja maksimoidakseen. Jos Kiina olisi aito työläisvaltio, ei siellä olisi mahdollista riistää enemmän lisäarvoa kuin kapitalismissa. Kiinassa siis kommunistisen puolueen luvalla työläisiä riistetään ankarammin kuin ns. länsimaisissa kapitalistivaltioissa.

Kaiken kaikkiaan valtio on aina luokkadiktatuuria. Kapitalismi on porvariston diktatuuria ja sosialismi on proletariaatin diktatuuria. Sosialismin, eli proletariaatin diktatuurin, ja kommunismin välillä ei ole niinikään ”koko kansan valtioita” tai muuta erityistä valtiomuotoa.

Jotta vallankumous toteutuisi, tarvitsee myös työväenluokka oman johtajansa. Kommunistinen puolue toimii työväenluokan etujoukkona. Vain kurinalainen ja organisoitunut marxilais-leniniläinen puolue pystyy viemään vallankumouksen loppuun asti. Sen pitää tukeutua työväenluokkaan, luottaa sen voimaan ja kykyihin vallankumouksessa eikä se saa asettua proletariaatin yläpuolelle tai laahustaa sen perässä.

Pelkällä julistautumisella ei puoletta tehdä aidosti kommunistiseksi - marxilais-leniniläiseksi. Jos puolue julistautuu kommunistiseksi tekemättä kommunistista työtä työväenluokan parissa, se ei tule menestymään. Silloin se jää proletariaatin ulkopuoliseksi, kuppikuntaiseksi joukoksi, joka ei pysty saavuttamaan työväenluokan luottamusta. Se menestyy proletariaatin keskuudessa vain työtä ja agitaatiota tekemällä, mutta se ei saa tyytyä pelkkään jäsenhankintaankaan. Puolueen on koulutettava jokaisesta jäsenestään marxisti-leninisti ja luokkataistelun johtaja, joten sen tulee kasvattaa jatkuvasti sekä omaansa että joukkojen tietoisuutta. Vain näin puolue pääsee eroon passiivisuudesta eikä siitä tule byrokraattinen. Kommunis-tisen puolueen jokaisen jäsenen on oltava kaaderi, puolueen sotilas.

Puolueen on oltava elävä organisaatio, eli sen on osattava toimia kaikissa luokkataistelun tilanteissa niiden vaatimalla tavalla. Jos se ei siihen pysty, ei se voi viedä vallankumousta loppuun. Puolueen ja sen jäsenten on osattava erottaa ne ajanjaksot, milloin pääpaino on julkisessa ja milloin maanalaisessa toiminnassa. Se ei saa nostaa kumpaakaan työtä toisen yläpuolelle. Jos näin käy, puolue jämähtää muotoonsa, muuttuu dogmaattiseksi ja se hylkää vallankumouksellisen käytännön sekä historiallisen tarkoituksensa kommunistisena puolueena. Sen pitää jatkuvasti olla valmis olosuhteiden muutokseen. Puolueen tulee aina pystyä toimimaan vallankumouksellista työväenluokkaa johtavana etujoukkona olosuhteiden määräämällä tavalla.

Vallankumouksen, kansojen vapauden sekä yleensä edistyksen päävihollinen on imperialismi. Ehdoton kriteeri minkä tahansa liikkeen edistyksellistä roolia arvioitaessa on sen tosiasiallinen suhde imperialismiin. Käsitykset, joiden mukaan imperialismi jollakin tavalla jatkaisi kapitalismin edistyksellistä roolia historiassa, ovat virheellisiä. Sellaisia ovat esimerkiksi Kautskyn ”ultraimperialismin” toisinto, post-moderni teoria globaalista Imperiumista. Sen mukaan Imperiumi kehittyy blokeista vapaaksi hallitsijaksi ja näin poistaa imperialismin sisäiset ristiriidat. Mikään edistyksellinen liike ei millään tekosyyllä voi tarjota tukeaan imperialismille, esim. julistamalla ”puolueettomuutta” imperialismin ja kansojen välisissä konflikteissa.

Imperialismin ristiriidat synnyttävät yhä kärjistyvää taistelua kansojen vapautumiseksi alistetusta ja riistetystä asemasta. Vapautusliikkeet ja vapautussodat eivät ole kadonneet. Niitä käydään joka päivä kaikkialla maapallolla, mm. Afganistanissa, Filippiineillä, Intiassa, Irakissa, Kolumbiassa, Kurdistanissa, Nepalissa, Palestiinassa, Perussa, Pohjois-Irlannissa jne. Nämä kamppailut ja sodat eivät ole ainoastaan oikeutettuja, vaan myös välttämättömiä. Sen vuoksi, jotta kansojen itsemääräämisoikeus saavutetaan ja imperialistinen maailmanjärjestelmä hajotetaan. Kansojen yhdistyminen käy imperialismista irtaantumisen kautta.

Kolme imperialismin valtakeskusta ovat Amerikan Yhdysvallat, EU ja Japani. Minkään imperialistisen blokin tukeminen verukkeella, että se olisi vastavoima toiselle, on taantumuksellista ja kansojen itsemää-räämisoikeutta loukkaavaa. Suomi kuuluu imperialismin leiriin EU-jäsenyytensä kautta. Suomen kapitalistiluokka on siis osallisena imperialismin harjoittamaan maailman kansojen riistoon. Sen vuoksi vaatimus EU:sta irtaantumiseksi suuntautuu sekä EU:ta itseään että Suomen kapitalistiluokan elintärkeitä etuja vastaan. Vaikka EU:sta irtaantuminen voidaan pinnallisesti katsoen käsittää eristäytymiseksi muista kansoista, on se vain irtaantumista Eurooppa-keskeisyydestä. Tosiasiallisesti se on liittymistä maailman kansojen enemmistön piiriin. Vaatimus EU:sta irtaantumiseksi on internationalistinen tunnus. Se viimekädessä ajaa myös Euroopan työväenluokan yhtenäisyyttä maailman proletariaatin ja alistettujen kansojen rintamassa.

Sellaiset imperialismin vastavoimiksi kutsutut liikkeet kuin Maailman sosiaalifoorumi tai Attac ovat itse asiassa imperialistien tuella perustettu kanavoimaan ihmisten viha imperialismille turvalliseen liikehdin-tään. Niillä ei ole yhtenäistä päämäärää realistisista keinoista puhumattakaan. Tällaiset liikkeet ovat vain omiaan taittamaan kärjen imperialismin vastaiselta taistelulta.

Oikeisto-opportunismi, josta käytetään usein nimitystä revisionismi, hajotti toisen internationaalin sata vuotta sitten. Sama tapahtui maailman kommunistisessa liikkeessä puolivuosisataa myöhemmin modernin revisionismin päästyä vallalle NKP:ssa sekä monissa muissa johtavissa kommunistisissa ja työväenpuolu-eissa. Kommunistista liikettä hajottivat - ja edelleen hajottavat - erilaiset revisionistiset opit. Sellaisia ovat rauhanomaisen sosialismiin siirtymisen teorian korottaminen yleiseksi strategiaksi, teoria rauhanomaisesta rinnakkainelosta imperialismin ja sosialismin välisenä liennytyksenä, marxilaisen valtio-opin vääristely ja sen tuloksena proletariaatin diktatuurin hylkääminen.

Revisionismin valtaanpääsy Neuvostoliitossa pysäytti yhteiskunnan sosialistisen kehityksen ja aloitti proletariaatin diktatuurin purkamisen. Kun tuotantovoimat kuitenkin jatkoivat kehittymistään, jäivät tuotantosuhteet jälkeen. Tähän ristiriitaan revisionistinen johto ei vastannut kehittämällä pidemmälle sosialistisia tuotantosuhteita. Päinvastoin se palautti asteittain kapitalistisia tuotantosuhteita. Niitä olivat mm. tuotantovälineiden tavaraluonne, voitto tuotannon ohjaajana ja keskitetyn taloudellisen suunnitelman heikentyminen yritysten johdon itsenäisyyden lisääntyessä. Näin alkoivat kasvaa reaalisosialismin sisällä sen kaatumiseen johtaneet objektiiviset tekijät ja luokkavoimat.

Hrushtshovin kaudella maailman kommunistinen liike jakaantui kahtia. Marxilais-leniniläiset puolueet arvostelivat oikeista lähtökohdista NKP:n revisionistista politiikkaa ja kykenivät ennustamaan kapitalismin palautumisen Neuvostoliitossa ja sen liittolaismaissa. Kuitenkin revisionismi sai yliotteen NKP:ta seuran-neista kommunistisista ja työväenpuolueista. Näin katosi selustatuki myös vallassa säilyneiltä marxilais-leniniläisiltä puolueilta. Kiinan kommunistinen puolue kamppaili opportunismia vastaan sekä kansainvälisellä areenalla että sisäisesti, muttei onnistunut torjumaan vastavallankumouksen hyökkäystä omissa riveissäänkään.

Toisella opportunismin lajilla, vasemmisto-opportunismilla (eli dogmatismilla), on taipumus vältellä re-formismia pidättäytymällä parlamentaarisesta toiminnasta. Yleisin keino tähän vasemmisto-opportunisteilla on vaalien boikotoiminen. Eräät kommunistiset puolueet boikotoivat EU:n parlamenttivaaleja. Vaaliboikottia voidaan kuitenkin käyttää aseena vain silloin, kun kansanjoukot ovat kommunistien johdettavissa ja alhainen äänestysprosentti, äänestämättömyys, johtuu kommunistien kampanjasta. Tällöin on kyseessä aktiivinen boikotti. Tämän ajatuksen esitti myös Lenin arvioidessaan kommunistien toiminnan suhdetta parlamentarismiin. Nyt päinvastoin alhaiset äänestysprosentit ovat osoituksia ihmisten passiivisuudesta ja alhaisesta tietoisuustasosta.

Trotskin nimeen vannova liike on tätä nykyä hajallaan sekä järjestöllisesti että ideologisesti. On siis lähes mahdotonta enää puhua mistään tietystä ”trotskilaisesta linjasta” tai kannasta aikamme kysymyksiin. Siis-pä on tyydyttävä tekemään yleistyksiä, sillä lukuisat ja toinen toistaan pienemmät trotskilaiset ryhmittymät eivät ansaitse kunkin arvioimista erikseen. Näitä kymmeniä ”neljänsiä internationaaleja” yhdistävänä tekijänä näyttäytyy perinteinen vastustus sosialismin rakentamiselle yhdessä maassa. Lisäksi ne tuomitsevat ns. ”stalinismin”, eli koko kommunistisen liikkeen mukaan lukien oikeisto-revisionistiset suuntaukset. Trotskilaisen liikkeen kiihtynyttä hajaannusta Trotskin kuoleman jälkeen selittää pitkälti se, että ainoa perusluonteeltaan lahkolaista liikettä koossapitävä voima oli Trotskin persoona.

1990-luvun lopulla trotskilainen liike rantautui Suomeen. Kuten tyypillistä, myöskään Suomessa trotskilaisuus ei ole levinnyt opiskelijapiirien ulkopuolelle. Se ei siis suoraan vaikuta työväenliikkeessä. Se kuitenkin verottaa potentiaalista vallankumouksellista nuorisoa, eivätkä marxilais-leniniläiset voi jättää sitä huomioimatta. Trotskilaiset ryhmät myös sotkevat jo muutenkin hämärtynyttä kuvaa marxismista ja leninismistä. Heidän toimintansa on omiaan etäännyttämään joukkoja kommunistisesta liikkeestä.

Tieteellisen sosialismin perustan laskivat Marx ja Engels. Siksi sitä kutsutaan marxismiksi. Kapitalismin monopolistinen kehitys johti kuitenkin monopolikapitalismiin ja kapitalistinen maailmanjärjestelmä kehittyi laadullisesti uuteen, imperialismin vaiheeseen. Lenin analysoi tätä kehitystä tullen näin kohottaneeksi tieteellisen sosialismin imperialismin aikakautta vastaavalle tasolle. Näin kehittyi leninismi.

Marxismi-leninismi on nimensä mukaisesti marxismin ja leninismin, eli Marxin, Engelsin ja Leninin perustavanlaatuisten töiden muodostama, vallankumouksellinen teoria ja toimintaohje. Marxismi-leninismi ei kuitenkaan ole pysähtynyt vaan jatkuvasti kehittyvä aate. Sen filosofinen ydin on dialektinen materialismi. Dialektinen metodi on läsnä kaikissa sen sovellutuksissa ja osa-alueilla, kuten esimerkiksi historiatieteessä, valtio-opissa ja kansantaloustieteessä. Dialektinen materialismi on elävä ja kehittyvä vallankumouksellinen teoria, jota sovelletaan kuhunkin tilanteeseen irrottamatta ilmiöitä asiayhteydestään ja suhtautuen pelottomasti ja ennakkoluulottomasti tosiasioihin.

Marxisti-leninistejä syytetään dogmaatikoiksi. Vain suhtautumalla itse dogmaattisesti marxismi-leninismiin voi sen tulkita dogmaattiseksi opiksi. Usein marxismi-leninismiä kritisoidessa väitetään kritiikin kohdistuvan vain yhden henkilön, Leninin, marxismin tulkintaa vastaan. Lukemattomat esimerkit osoittavat kuitenkin, että samat kriitikot hyökkäävät tosiasiassa marxismin ydintä, vallankumouksellisuutta ja proletariaatin diktatuuria vastaan. Sanalla sanoen, on nostettava kunniaan marxilainen tulkinta marxismista. Lenin taisteli opportunismia vastaan, ja marxilais-leniniläiset tulevat aina taistelemaan sitä vastaan. Opportunismi rehottaa edelleen maailman kommunistisessa liikkeessä.

12

365

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jos ton sais suomennettuna...?

    • Anonyymi

      Turhaa selittelyä pieleen menneestä "proletaarien johtamasta valtiosta".

    • Anonyymi

      Ei mennyt turhaan. Pitkä aloitus kertoo hyvin paljon maailmanhiustoriallisesta kehityksestä.
      Jokainen uusi tuotantotapa on luonut uuden hallitsevan luokan luokan, joka on hallinnut aikansa kunnes korkeampitasoisempi yhteiskuntaluokka syrjäyttää sen.
      Marx kehitti 1800 luvun puolivälissä historiallista materialismia, joka siihenastisilta materialisteilta puuttui lähes kokonaan.
      Lyhyesti Marxin ajatus. Ihminen tarvitsee ravintoa. Ravinnon hankkimiseksi hän tarvitsee työkaluja. Ensimmäisestä kättä pidemmästä esineestä tarve on määrännyt yhä parempia ja korkeatasoisempia työkaluja. Lopulta syntyi nykyaikainen teollisuus.
      Matkan varrella tuotanto syrjäytti monta kertaa vanhentuneen valtiokoneiston.

      Miten näemme nykyisen kapitalismin! Ukrainan sota on selvät esimerkki kapitalismin rappiosta. Kapitalismi tuottaa pääomaa niin paljon ettei sitä voi tuhlata edes kerskakulutuksella mutta sitä ei laiteta yhteiskunnallisiin tarkoituksiin mm. terveyteen, luonnon suojeluun vaan aseisiin.
      Kapitalismi on luonut historian mahtavimmat tuotantovoimat mutta kykenee jatkamaan olemassaoloaan vain tuhoamalla liikapääomia sodilla ja jota mm. Ukrainassa nyt harjoitetaan

      • Anonyymi

        "Kapitalismin rappiosta" kommunistien ikiaikainen hokema joka jatkaa elämäänsä romahtaneen kommunistisen yhteiskuntajärjestelmän raunioilla toiveajatteluna "kapitalismin rappiosta".
        Se on näin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Kapitalismin rappiosta" kommunistien ikiaikainen hokema joka jatkaa elämäänsä romahtaneen kommunistisen yhteiskuntajärjestelmän raunioilla toiveajatteluna "kapitalismin rappiosta".
        Se on näin.

        Tarkastelepa viimeisen 30 vuoden ajan historiaa. Se on lähes kauttaaltaan kapitalismin sisäisten sotien aikakautta. Natokapitalismi hahmottaa jo sotaa Kiinaa vastaan. Miksi?
        Kiinan kansan nousee kohisten. Piskuisen Suomenkin porvarit yhtyvät yleiseen Kiinan morkkaamiseen. Esitetään samaa kuin Venäjän suhteen. Kauppayhteyksiä ja tuotantolaitoksia tulisi siirtää muualle. USA:n parjaus Kiinaa kohtaan on esivalmistelua valloittaa Kiinan markkinat vapaaehtoisesti tai sotimalla.

        Yksittäiset oligarkit tai vähemmän rikkaat eivät välttämättä ole sotajermuja. Sota sotkee heidän taloutta kuten nyt Euroopassa tapahtuu. Poliittinen porvaristo näkee asian toisin. Rauhanomainen kehitys johtaa väistämättä sosialismiin. Porvarillisen sivistyneistön osa toimii takapiruna oligarkismin propagandistina. Se myös saastuttaa työläisväestöä kaikenlaisilla silmänkääntötempuilla kuten oikeutetulla sodalla, isänmaallisuudella, uskonnolla ynnä muulla sellaisella. Teesistä "rauhan maailma" tehdään ihmisten vihollista. Valtioita aseistetaan, sotahymnejä lauletaan. Rahvaan perusturvallisuutta elämään kutistetaan.
        Suomen työväenluokan parhaimmisto näkee totuuden; porvaristo yrittää maksattaa sotiensa kulut rahvaalla. Sodan puolesta huudetaan mutta lasku menoista ja kärsimyksistä siirretään palkkatyöläisille.
        Sosialismi voittaa joka tapauksessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tarkastelepa viimeisen 30 vuoden ajan historiaa. Se on lähes kauttaaltaan kapitalismin sisäisten sotien aikakautta. Natokapitalismi hahmottaa jo sotaa Kiinaa vastaan. Miksi?
        Kiinan kansan nousee kohisten. Piskuisen Suomenkin porvarit yhtyvät yleiseen Kiinan morkkaamiseen. Esitetään samaa kuin Venäjän suhteen. Kauppayhteyksiä ja tuotantolaitoksia tulisi siirtää muualle. USA:n parjaus Kiinaa kohtaan on esivalmistelua valloittaa Kiinan markkinat vapaaehtoisesti tai sotimalla.

        Yksittäiset oligarkit tai vähemmän rikkaat eivät välttämättä ole sotajermuja. Sota sotkee heidän taloutta kuten nyt Euroopassa tapahtuu. Poliittinen porvaristo näkee asian toisin. Rauhanomainen kehitys johtaa väistämättä sosialismiin. Porvarillisen sivistyneistön osa toimii takapiruna oligarkismin propagandistina. Se myös saastuttaa työläisväestöä kaikenlaisilla silmänkääntötempuilla kuten oikeutetulla sodalla, isänmaallisuudella, uskonnolla ynnä muulla sellaisella. Teesistä "rauhan maailma" tehdään ihmisten vihollista. Valtioita aseistetaan, sotahymnejä lauletaan. Rahvaan perusturvallisuutta elämään kutistetaan.
        Suomen työväenluokan parhaimmisto näkee totuuden; porvaristo yrittää maksattaa sotiensa kulut rahvaalla. Sodan puolesta huudetaan mutta lasku menoista ja kärsimyksistä siirretään palkkatyöläisille.
        Sosialismi voittaa joka tapauksessa.

        Rauhallisempia aikoja maailmassa eletään kuin kuin 50 vuotta sitten jolloin kommunistikaappaukset Nl:n tukemina ravisuttivat maailmaa. Kun NL romahti vähenivät kaappauksetkin ja sodat.
        NL-aikanaan aiheutti maailmassa kylmän sodankin.
        Venäjä jatkaa vielä "neuvostoliiton" perintöään hyökäten naapureitaan vastaan ja aiheuttanen Euroopassa asevarustelun, johon meillä pitää olla aina mahdollisuus vastavuoroisesti varautua.
        Kansa puolustaa maataan asemastaan riippumatta, Ukrainan kansa on hyvä esimerkki.


    • Anonyymi

      Sodatko vähentyneet 30 vuoden aikana.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_sodista#2000–1000_eaa.
      1990–1991 Persianlahden sota
      1991–1995 Kroatian sota
      1991 Slovenian sota
      1991–2002 Sierra Leonen sisällissota
      1991–2002 Algerian sisällissota
      1991–1993 Georgian sisällissota
      1991–1992 Etelä-Ossetian sota (1991–1992)
      1991–2000 Djiboutin sisällissota
      1992 Transnistrian sota
      1992–1993 Abhasian sota (1992–1993)
      1992–1995 Bosnian sota
      1992–1997 Tadžikistanin sisällissota
      1993 Venäjän kriisi
      1993–2006 Burundin sisällissota
      1994–1998 Tšadin toinen sisällissota
      1994–1996 Ensimmäinen Tšetšenian sota
      1994 Jemenin sisällissota
      1995 Cenepan sota
      1996–1997 Kongon toinen sisällissota
      1996–2001 Afganistanin sisällissota (1996–2001)
      1996–2006 Nepalin sisällissota
      1996–1997 Ensimmäinen Kongon sota
      1997–1999 Kongon tasavallan sisällissota
      1998–1999 Kosovon sota
      1998– Kongon kolmas sisällissota
      1998–2002 Toinen Kongon sota
      1998–1999 Guinea-Bissaun sisällissota
      1999– Nigerian šariakonflikti
      1999 Kargilin konflikti
      1999 Ituri konflikti
      1999 Dagestanin sota
      1999–2000 Itä-Timorin kriisi 1999
      1999–2003 Liberian toinen sisällissota
      1999–2009 Toinen Tšetšenian sota
      2000-luku

      Yhdysvaltalaisia joukkoja Bagdadissa Irakin sodan aikana.
      2000–2005 Al-Aqsan intifada
      2000–2006 Laosin konflikti
      2000 Terrorismin vastainen sota Jemenissä
      2001– Afganistanin sota
      2001 Makedonian konflikti
      2001 Bangaladeshin-Intian rajakonflikti
      2002–2007 Norsunluurannikon sisällissota
      2003–2011 Irakin sota
      2003 Baluchistanin sota
      2003 Keski-Afrikan tasavallan sota
      2003– Darfurin konflikti
      2004–2006 Waziristanin konflikti
      2004–2015 Huthikapina
      2004 Haitin konflikti
      2004– Kivun konflikti
      2005–2010 Tšadin kolmas sisällissota
      2005 Länsi-Saharan vapaussota
      2006 Libanonin sota 2006
      2006–2009 Somalian sota
      2006– Meksikon huumesota
      2007–2009 Toinen tuaregikapina
      2008 Venäjän–Georgian sota
      2008–2009 Operaatio Valettu lyijy
      2009– Pohjois-Kaukasian levottomuudet
      2009– Etelä-Jemenin konflikti
      2010-luku
      2011 Libyan sisällissota
      2011–2013 Irakin levottomuudet
      2011– Syyrian sisällissota
      2011– Siinain levottomuudet
      2012–2015 Malin sisällissota 2012
      2014– Itä-Ukrainan sota
      2014– Libyan toinen sisällissota
      2014 Operaatio Suojaava reuna
      2015– Jemenin sisällissota
      2016 Armenian ja Azerbaidžanin rajakonflikti 2016
      2020-luku
      2022– Venäjän hyökkäys Ukrainaan

      Luettelosta puuttuvat sisäiset konfliktit. Ukrainan sota koskettaa kehittynyttä kapitalismia suuressa laajuudessa..
      Nyt istuva hallitus kumoamassa ammattiliittoja. Suomalaisiin isketty sotakiihkon huuma.

    • Anonyymi

      Huippuvuosi sodissa oli 1990 luvun vaihteeseen jonka jälkeen maailma on rauhoittunut huomattavasti.
      Sotien määrä on vähäistä mitä se oli vielä muutama vuosikymmen sitten.
      Ennen toista maailmansotaa kaikki valtiot olivat jatkuvissa sodissa keskenään, Eurooppa ja Venäjä mukaan lukien.
      Euroopan valtiot kaikki olivat vihollisia keskenään vuosisatain sotien.
      Tämän päivän maailmassa tullaan toimeen paremmin, ristiriidat hoidetaan neuvotellen.
      Venäjä on todellinen murheenkryyni vielä ja vielä meidän naapurikin.?
      Sodat kokonaan eivät tule häviämään maailmasta, vähenevät kyllä.

    • Anonyymi

      "Sotien määrä on vähäistä mitä se oli vielä muutama vuosikymmen sitten."
      Niinköhän. Luitteko sotaluettelon vuodesta 1990 lähtien. Siitä löytyy erikoinen seikka.
      Vuoteen 2 000 saakka sodassa oli suuri joukko maita, jotka luopuivat sosialismista. Ne joko sotivat keskenään tai sisällissotina kapitalismin nostamiseksi valtaan.
      Siitä lähtien vanhemman kapitalismin sodat alkoivat lisääntyä rajusti. Olemassa oleva sosialismin suuntaus ei sodi lainkaan. Entiset sosialistiset valtiot Euroopassa ovat yhtyneet imperialistisen kapitalismin sotiin mm. liittymällä natoon ja tukemalla sotivia kapitalistimaita.

      Kuka teille väittää, että kapitalismi olisi siirtynyt rauhan maailmaan kun maailma on maailmansodan partaalla? Nato valmistelee parhaillaan konfliktia Kiinaan.

      • Anonyymi

        Venäjä ainoana imperialistisena "suurvaltana" Euroopassa haluaa jatkaa sotaista politiikkaansa aivan edeltäjiensä tapaan.
        NL-perustamisen aikaan 1922 ja sen jälkeen käytiin maailmassa jatkuvia sotia Euroopan valtioiden kesken, kaikki sotivat keskenään. NL-pahensi sotia maailmassa.
        Vihollisia olivat kaikki.
        Maailma ja Eurooppa ovat ovat noista ajoista rauhoittuneet ja sivistyneet rutkasti.
        Sotia ei kannata käydä, maailma pystyy rikastumaan muutenkin kuin valloitella toistensa alueita.
        Venäjä jatkaa vielä edelleen sotaista "suurvalta" politiikkaansa.
        Turhaa syytellä "porvareita", on kysymys ikiaikaisesta Venäjän imperialistisesta valloituspolitiikasta. Eikö mene komulle päähän.
        Täysiä idioottejahan te olette.


    • Anonyymi

      "Tämän päivän maailmassa tullaan toimeen paremmin, ristiriidat hoidetaan neuvotellen."

      Noin sen tulisi olla. Kilpaillaan markkinoista rauhanomaisesti. Alikehittyneitä valtioita tulisi jeesata vapaaehtoisesti. Tärkeämpää kuin sota on hoitaa ilmastonmuutos kuin kalistella aseita markkinoiden valtaamiseksi.
      SKP onkin esittänyt yleismaailmallista turvallisuusjärjestelmien uusimista koska nykyiset ovat pettäneet.
      https://skp.fi/artikkelit/maailma-tarvitsee-rauhaa-ja-rauha-sen-rakentajia-asiakirja-julkaistu

      Ukrainan sotaa tuskin olisi tullut mikäli nato olisi suostunut ennen Ukrainan sodan alkua neuvottelemaan Venäjän kanssa sen huolista. Sotimaan olisi keritty myöhemminkin mutta keskinäiset neuvottelut olisivat voineet estää sodan.
      Mikään ei estä asiallista mielipiteiden vaihtoa valtioiden välillä.

      • Anonyymi

        Sehän on juuri näin, että tämän päivän maailmassa osataan paremmin tulla toimeen keskenään kuin ennen jolloin kaikki valtiot olivat vihollisia keskenään.
        Eikö komu vieläkään tajua.
        Yhdentyvä maailma on niin riippuvainen toisistaan markkinoiden kautta, että sotia ei kannata, varsinkaan valloitella muita maita.
        Paljon paremassa ja rauhallisemmassa maailmassa me eletään nyt kuitenkin kuin ennen, vaikka Venäjä aiheuttaa meille vielä suuren turvallisuuspoliittisen ongelman.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      9599
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      394
      4100
    3. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      87
      2840
    4. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2825
    5. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2584
    6. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      189
      2571
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      152
      1813
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      68
      1648
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1590
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1403
    Aihe