Viikinkien alkuperä

0y m4w0

Kysyn: Olivatko viikingit peruja germaaneista? Eli germaanit ovat viikinkien kantasuku. Ja toisaalta mikä on germaanien kantasuku ja voidaanko ylipäänsä puhua yhtenäisestä germaanisesta heimosta?

29

6938

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 43fgr3

      Mikäli vastaajan mukana tulisi viittaus johonkin lähteeseen, josta voin lukea enemmän aiheesta olisi se ihanaa

    • Ainakin isoissa kirjastoissa on mielenkiintoinen kirja: Ibn Fadlan: Viikingit arabin silmin. Ibn Fadlan oli arabialainen löytöretkeilijä, joka kulki idäntietä vuonna 922 ja kirjoitti viikingeistä.

      Historia-osastolta pitäisi löytyä myös esimerkiksi Else Roesdahlin "Viikingit" ja useita muita saman nimisiä kirjoja aiheesta. Romaanimuodossa Frans Bengssonin "Orm Punainen" on jännittävä ja yksityiskohdiltaan varsin pätevä - Bengtsson oli historiantutkija.

      • 4jk58rh65g

        Mitähän kieltä Ibn Fadlan on puhunut viikinkien kanssa? Latinaako? Vai Välimeren silloista lingua francaa, eivätkös viikingit olleet oleskelleet seudulla aika kauan?


      • opetteli puhumaan skandinaa...
        4jk58rh65g kirjoitti:

        Mitähän kieltä Ibn Fadlan on puhunut viikinkien kanssa? Latinaako? Vai Välimeren silloista lingua francaa, eivätkös viikingit olleet oleskelleet seudulla aika kauan?

        Michael Crichton on kirjoittanut kirjan joka perustuu Ibn Fadlanin kirjoituksiin, (vähän oman pään mukaan). En tiedä löytyykö kirja suomeksi, ainakin ruotsiksi. Kirjan nimi on ruotsiksi "människoätarna" eli ihmissyöjät, Löytyy jos löytyy kirjastosta. Kirjan pohjalta on tehty elokuva jonka nimi on "Kolmastoista soturi", löytyy DVD:nä.


      • varjaagiko
        opetteli puhumaan skandinaa... kirjoitti:

        Michael Crichton on kirjoittanut kirjan joka perustuu Ibn Fadlanin kirjoituksiin, (vähän oman pään mukaan). En tiedä löytyykö kirja suomeksi, ainakin ruotsiksi. Kirjan nimi on ruotsiksi "människoätarna" eli ihmissyöjät, Löytyy jos löytyy kirjastosta. Kirjan pohjalta on tehty elokuva jonka nimi on "Kolmastoista soturi", löytyy DVD:nä.

        Suosittelen Viron entisen presidentin Lennart Meren kirjaa Hopeanvalkea. Se pistää ajattelemaan tuon aikaista maailmaa ja siinä puhutaan paljon Hopeatiellä matkanneista arabeista mm. Ibn Fadlalanista. Erittäin mainio teos!


      • 4jk58rh65g kirjoitti:

        Mitähän kieltä Ibn Fadlan on puhunut viikinkien kanssa? Latinaako? Vai Välimeren silloista lingua francaa, eivätkös viikingit olleet oleskelleet seudulla aika kauan?

        että idän kauppateillä oli omat lingua francansa. Lennart Meri kuvaa, miten ymmällään Ibn Fadlan oli hetkittäin; hänellä oli ilmeisesti tulkki mukanaan, mutta tämäkään ei ymmärtänyt kaikkea.


      • viikinkejä joista

        Ibn Fadlaan kirjoitti.

        Rusi tulee vepsän sanasta joka tarkoittaa punaista. Samasta sanasta on Venäjä - Rossija.

        Tämä tulee Hakon Stångin kirjasta The Naming of Russia, josta suosittelen luettavaksi. Löytyy netistä pdf:nä.

        Oikeastaan viikinkejä olivat tanskalaiset ja norjalaiset. Ruotsissa ei ollut viikinkejä vaan varankeja, venäjäksi varyjag eli suomen/vepsän sansta vartijah. Varankeja vastaava toinen joukko oli kolbjag (muinaisvenäjäksi) = kylfing (norjaksi). Olivatten suomalaisheimoisia. Sekä vartijah että kalpijah (kolbyag) olivat Bysantin palkkasotureita.

        Tässä niiden nimiä:

        911 Sopimus

        Vuoden 911 rauhansopimuksen allekirjoittajina on 15 rusi ylimystä. Teoksen mukaan heistä 2 on suomalais nimisiä ja loput 13 skandinaavi nimisiä. Skandinaavi nimiksi tosin lasketaan esm. Karn (kaarna) sekä Kari. Suomalaisnimiä ei listata, sori vaan. Näitä skandinaavinimiä kyllä käsitellään. Yhtään slaavilaista nimeä ei sopimuksessa ole.
        Reallexikon der germanischen Altertumskunde , vuodelta 1998.


        WE of the Russian nation, Karly, Inegeld, Farlof, Veremud, Rulav, Gudy, Ruald, Karn, Frelav, Ryuar, Aktevu, Truan, Lidulfost, Stemid, who were sent by Oleg, the Russian Grand Prince,
        http://www.shsu.edu/~his_ncp/RusByz.html
        944 oli sopimus myös
        Ei mitään nimiä tiedossa. Problems of Ethnicity in the Interpretation
        of Written Sources on Early Rus’ John Lind väittää osan heistä olleen kristittyjä

        947 Sopimus
        Vuoden 944 sopimuksessa on nimiä 76 kpl, alkaen ruhtinaista ja heidän edustajistaan. Lisäksi sopimuksessa on rusien asiamiesten ja kauppiaiden nimiä. Löysin sopimuksen suomeksi käännettynä. Tässä tuo nimilistaus osa:

        ”Vuosi 6453 maailman luomisesta. - - - .

        Rauhansopimus, joka solmittiin Kristusta rakastavien hallitsijoiden, keisareiden Romanoksen, Konstantinoksen ja Stefanoksen kanssa. Venäjän maan suuriruhtinas Igor ja kaikki ruhtinaat ja kaikki Venäjän maan ihmiset ovat lähettäneet meidät syntyjämme venäläiset lähettiläät ja kauppiaat uudistamaan vanhan rauhan, jota hyvää vihaava ja pahaa rakastava Perkele on rikkonut vuosia ja rakentamaan rakkauden kreikkalaisten ja venäläisten välille.

        Venäjän maan suuriruhtinaan lähettiläs on Ivor ja tavalliset lähettiläät ovat:

        Igorin pojan Svjatoslavin lähettiläs Vuefast,
        ruhtinatar Olgan lähettiläs Iskusevi,
        suuriruhtinas Igorin veljenpojan Igorin lähettiläs Sludy, Volodislavin lähettiläs Uleb,
        Predslavan lähettiläs Kanitsar,
        Ulebin vaimon Sfandran lähettiläs Skibjörn,
        Turodin lähettiläs Prasten,
        Fastin lähettiläs Libiar,
        Sfirkin lähettiläs Grim,
        Igorin veljenpojan Håkonin lähettiläs Prasten,
        Tudkin lähettiläs Kari,
        Turodin lähettiläs Karshev,
        Jevliskin lähettiläs Egri,
        Voikin lähettiläs Voist,
        Aminodin lähettiläs Istr,
        Björnin lähettiläs Prasten,
        Gunnarin lähettiläs Javtjag,
        Aldanin lähettiläs Sjöbrid,
        Klekin lähettiläs Kol,
        Jetonin lähettiläs Steggi,
        (.?.) lähettiläs Sfirka,
        Gudin lähettiläs Alvad,
        Tuadin lähettiläs Fudri,
        Utanin lähettiläs Mutur.

        Kauppiaat ovat: Adun, Adulb, Ingivlad, Oleb, Frutan, Gomol, Kutsi, Jemig, Torbrid, Fursten, Bruni, Roald, Gunnastr, Frasten, Igeld, Torbjörn, Mony, Ruald, Sven, Stir, Aldan, Tilen, Abu-Bakr, Vuzlev, Sinko ja Boritsh. - -
        Reallexikon der germanischen Altertumskunde , vuodelta 1998

        Vuoden 947 Bysantin vartijasopimuksessa oli allekirjoittajaa.
        Istr Amindov ( Istervo, Isto, Istru)
        lähettiläs Utin Mutur (Utti)
        kauppias Kutsi (karjalan Kutsi)
        Vartijah Kary (Kari)
        Vartijah Libi (Lipiäinen)
        Vartijah Gomol (Komola)
        Vartijah Ruar (Ruoranen)
        Vartijah Sinko (Sinkko)
        Vartijah Tuky (Tukia)
        Vartijah Turd (Turtia)
        Vartijah Tury (Turi, Tuuri)
        Vartijah Tulb (Tulppa)
        Vartijah Voist (Voistio)
        ym joita ei ole mainittu.
        Lähde: Suom,en suvun tiet.

        The edict of 1060 comprises a limited list of foreigners: Varangians, Rus’, Saracens, and Franks; in 1073 the enigmatic Koulpingoi (Kolbjagi of the Lex Rossica) are added, in 1074 Bulgarians. In 1082 the formula includes Rus’, Varangians, Koulpingoi, English, and Germans (Nemitzoi ); the absence of the Franks (the Normans of South Italy) in the heat of the war against Robert Guiscard is understandable. They reappear in the chrysobull of 1086, and the edict of 1088 supplements the list with two new ethnic groups —Alans and Abasgians (most probably Georgians in general).


    • Viikingit eivät olleet kansallisuus tai heimo vaan ammatti, elämäntapa. Viikinkejä oli useilta alueilta myös esim. Baltiasta. Vaikka oli tunnetusti tanaskalaisia ja norjalaisia viikinkejä, kaikki tanskalaiset ja norjalaiset eivät olleet viikinkejä. Viikingiksi ei välttämättä synnytty vaan ryhdyttiin. Juuri siksi puhutaan "viikinkiajasta", jolloin viikinkiretket olivat tavallisia. Mahdollisesti oli myös germaaniperäisiä viikinkejä. Virolaisperäisiä oli varmasti. Esim. kuuluisa vikinkipäällikö Olov Trygvason oli heidän vankinaan. Ehkä oli myös suomalaisia viikinkejä.

      • viik man

        Nimi viikinki tarjoaa sekin etymologisen selityksen hommasta. Se ei tosiaan ollut etninen nimi, puhumattakaan että se olisi viitannut kansallisuuksiin (joita ei tuohon aikaan edes ollut).
        Vikingar, toinen kirjoitusmuoto Vikngr jne. Vik = lahti. Meren lahdista lähdettiin liikkeelle ja lahtia käytettiin kiertävien laivalla liikkuvien joukkioiden väliaikaisina suojapaikkoina, satamina jne. Viinkingit olivat siis merillä seilaavia joukkoja, jotka pysähtyivät lahtiin lepäilemään jne.
        Skandinaviassa viikinki aikaa kesti noin 700-1000 lukujen paikkeilla, joskin aikaisempiakin oli ja myöhemipiä (eräs Erik-niminen päällikkö teki lednungretken meren yli itään Sviothodista Finniaan n.1150).
        1100-luvulla elettiin jo balttilaisviikinkien aikaa Itämerellä. Saarenmaalaisilla oli pelottava maine ja kuurilaisiksi kutsutut idän "viikingit" tuhosivat mm. Tanskan rannikoita pitelemättömästi.
        Myös Sigtunan tuho 1187 oli loogisesti ajateltuna näiden tekosia, vaikka myöhmpi propaganda syyttääkin venäläisiä. Saarenmaalaiset "merirosvot" tappoivat "molempien Suomien piispa Rodolfon" joskus 1190-luvulla.
        Touhu mureni 1200-luvun ristiretkisotien myötä ja loppui pikkuhiljaa valtioiden vahvistuessa ja hansa-järjestön voiman avulla. Tosin viimeiset Itämeren merirosvot nähtiin 1500-1600-luvuilla, joten perinne eli pitkään.
        Ns. idän viikingeissä oli aivan varmasti mukana suomalaisia, eestiläisiä ja karjalaisia skandinaavien ohella.


      • keskiaikainen kauppapaikka
        viik man kirjoitti:

        Nimi viikinki tarjoaa sekin etymologisen selityksen hommasta. Se ei tosiaan ollut etninen nimi, puhumattakaan että se olisi viitannut kansallisuuksiin (joita ei tuohon aikaan edes ollut).
        Vikingar, toinen kirjoitusmuoto Vikngr jne. Vik = lahti. Meren lahdista lähdettiin liikkeelle ja lahtia käytettiin kiertävien laivalla liikkuvien joukkioiden väliaikaisina suojapaikkoina, satamina jne. Viinkingit olivat siis merillä seilaavia joukkoja, jotka pysähtyivät lahtiin lepäilemään jne.
        Skandinaviassa viikinki aikaa kesti noin 700-1000 lukujen paikkeilla, joskin aikaisempiakin oli ja myöhemipiä (eräs Erik-niminen päällikkö teki lednungretken meren yli itään Sviothodista Finniaan n.1150).
        1100-luvulla elettiin jo balttilaisviikinkien aikaa Itämerellä. Saarenmaalaisilla oli pelottava maine ja kuurilaisiksi kutsutut idän "viikingit" tuhosivat mm. Tanskan rannikoita pitelemättömästi.
        Myös Sigtunan tuho 1187 oli loogisesti ajateltuna näiden tekosia, vaikka myöhmpi propaganda syyttääkin venäläisiä. Saarenmaalaiset "merirosvot" tappoivat "molempien Suomien piispa Rodolfon" joskus 1190-luvulla.
        Touhu mureni 1200-luvun ristiretkisotien myötä ja loppui pikkuhiljaa valtioiden vahvistuessa ja hansa-järjestön voiman avulla. Tosin viimeiset Itämeren merirosvot nähtiin 1500-1600-luvuilla, joten perinne eli pitkään.
        Ns. idän viikingeissä oli aivan varmasti mukana suomalaisia, eestiläisiä ja karjalaisia skandinaavien ohella.

        Suomessahan on paljon paikkoja, joiden nimi on Vik. Siis ihan suomen kieltä puhuvilla sisämaan alueilla. Eivätkä ne ole välttämättä edes vesistöjen varrella. Tulkinta on, että Vik tarkoittaisi keskiaikaista kauppapaikkaa, jossa on pidetty markkinoita.

        Viikinki tarkoittaisi tällöin markkinoilta toiselle kulkevaa kauppamiestä tai sellaisen apulaista (siis veneen soutajaa ja jonkinlaista sotilasta).

        Useinhan nuo kauppareissut muuttuivat myös ryöstretkiksi.


      • aaapeeeseee
        keskiaikainen kauppapaikka kirjoitti:

        Suomessahan on paljon paikkoja, joiden nimi on Vik. Siis ihan suomen kieltä puhuvilla sisämaan alueilla. Eivätkä ne ole välttämättä edes vesistöjen varrella. Tulkinta on, että Vik tarkoittaisi keskiaikaista kauppapaikkaa, jossa on pidetty markkinoita.

        Viikinki tarkoittaisi tällöin markkinoilta toiselle kulkevaa kauppamiestä tai sellaisen apulaista (siis veneen soutajaa ja jonkinlaista sotilasta).

        Useinhan nuo kauppareissut muuttuivat myös ryöstretkiksi.

        Wut? Saisko muutaman esimerkin?


      • kagxonen
        keskiaikainen kauppapaikka kirjoitti:

        Suomessahan on paljon paikkoja, joiden nimi on Vik. Siis ihan suomen kieltä puhuvilla sisämaan alueilla. Eivätkä ne ole välttämättä edes vesistöjen varrella. Tulkinta on, että Vik tarkoittaisi keskiaikaista kauppapaikkaa, jossa on pidetty markkinoita.

        Viikinki tarkoittaisi tällöin markkinoilta toiselle kulkevaa kauppamiestä tai sellaisen apulaista (siis veneen soutajaa ja jonkinlaista sotilasta).

        Useinhan nuo kauppareissut muuttuivat myös ryöstretkiksi.

        pohjanmiehet olivat kainuulaisia kauppamiehiä. Tutkimusten virhe on näissä oletetuissa runsaissa germaanisissa lainasanoissa. sanalainat kulkivat molempiin suuntiin. Lainasanoja ja kulttuuria levisi enemmän maailmaa nähneiltä kainulais-kauppiailta primitiivisimmille ostajille, joiden täytyi korvata puuttuvia sanoja käsillä huitoen, kuten eräillä kansoilla vieläkin on tapana.


      • viikinkejä?
        aaapeeeseee kirjoitti:

        Wut? Saisko muutaman esimerkin?

        Esimerkkinä voisi olla vaikka Viikin kartano Nokialla. Se on pirkkalaisten johtajan Matti Kurjen asuinpaikka ja myös tunnetusti muinaisten pirkkalaisten kauppapaikka.

        "Se oli myös muinaisten pirkkalaisten kauppapaikka, koska se sijaitsi suurten vesien yhtymäkohdassa."

        Linkki:
        http://www.viikinkartano.fi/index.php?mid=5&pid=15

        Muinaiset pirkkalaiset siis nimittivät kauppapaikkojaan nimellä "viik".

        Voisiko sanoa, että pirkkalaiset olivat Suomen viikinkejä?


      • aaapeeeseee
        viikinkejä? kirjoitti:

        Esimerkkinä voisi olla vaikka Viikin kartano Nokialla. Se on pirkkalaisten johtajan Matti Kurjen asuinpaikka ja myös tunnetusti muinaisten pirkkalaisten kauppapaikka.

        "Se oli myös muinaisten pirkkalaisten kauppapaikka, koska se sijaitsi suurten vesien yhtymäkohdassa."

        Linkki:
        http://www.viikinkartano.fi/index.php?mid=5&pid=15

        Muinaiset pirkkalaiset siis nimittivät kauppapaikkojaan nimellä "viik".

        Voisiko sanoa, että pirkkalaiset olivat Suomen viikinkejä?

        On ollut ruotsalaisten kartanonisäntien perustama ja omistama. Tuskinpa nimessä mitään myyttistä hohtoa ole, kun vesistön vieressä sijaitsee.


      • yleisluontoinen sana
        keskiaikainen kauppapaikka kirjoitti:

        Suomessahan on paljon paikkoja, joiden nimi on Vik. Siis ihan suomen kieltä puhuvilla sisämaan alueilla. Eivätkä ne ole välttämättä edes vesistöjen varrella. Tulkinta on, että Vik tarkoittaisi keskiaikaista kauppapaikkaa, jossa on pidetty markkinoita.

        Viikinki tarkoittaisi tällöin markkinoilta toiselle kulkevaa kauppamiestä tai sellaisen apulaista (siis veneen soutajaa ja jonkinlaista sotilasta).

        Useinhan nuo kauppareissut muuttuivat myös ryöstretkiksi.

        todistamaan mitään kovinkaan erikoista. Vanhojen kartanoiden ja hovien nimet väliin ovat ruotsinkielisiä suomen- ja savonkin kielisillä seuduilla, -viikkejä siinä ohessa jos -pärejäkin (berg).


      • kauppamatka
        aaapeeeseee kirjoitti:

        On ollut ruotsalaisten kartanonisäntien perustama ja omistama. Tuskinpa nimessä mitään myyttistä hohtoa ole, kun vesistön vieressä sijaitsee.

        Tuosta vik sanan käytöstä merkitsemään kauppapaikkaa on maininta myös wikipediassa.

        Toisen tulkinnan mukaan termi on johdettu muinaisenglannin sanasta wíc, joka tarkoitti kauppapaikkaa (vrt. latinan sanaan vicus, "kylä").

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Viikinki

        Ja norjalaiset käyttivät viikinkiretkistä nimitys "farar i vikingr". Hieman tuo selitys "lähteä lahtia koluamaan" tuntuu huonolta. Enemmänkin voisi ajatella kauppapaikoille matkustamista.

        Ainakin Viikin kartanon mailla sijaitsi keskiaikainen kauppapaikka. Voi hyvin olettaa, että kartanon nimi tulee siitä. Sijainti järven rannalla on huono selitys, koska kaikki lähistön kartanot sijaitsivat järven rannalla.


      • erikoismerkitys
        yleisluontoinen sana kirjoitti:

        todistamaan mitään kovinkaan erikoista. Vanhojen kartanoiden ja hovien nimet väliin ovat ruotsinkielisiä suomen- ja savonkin kielisillä seuduilla, -viikkejä siinä ohessa jos -pärejäkin (berg).

        Kuitenkin harvoin pelkkiä viikkejä tai pärejä. Paitsi jos ne on lyhennetty ruotsinkielisistä nimistä. Lahti tai vuori riittää harvoin talon nimeksi, ainakaan ison kartanon.

        Maailma on täynnä lahtia ja vuoria. Jos nimenä käytetään pelkkää lahtea (tai vik), täytyy sillä olla jokin erityismerkitys paikkakunnalla.


    • TonyH
      • levinnäisyyden

        Multippeliskleroosi-tautia esiintyy vain siellä missä on viikinkiperäistä väestöä - siis skandinaaveja.
        Me Karjalassa olimme hädintuskin kuulleetkaan koko taudista, ennen kuin länsirannikolta muuttaneita siihen on nyt sairastunut.


      • Iivari seppo
        levinnäisyyden kirjoitti:

        Multippeliskleroosi-tautia esiintyy vain siellä missä on viikinkiperäistä väestöä - siis skandinaaveja.
        Me Karjalassa olimme hädintuskin kuulleetkaan koko taudista, ennen kuin länsirannikolta muuttaneita siihen on nyt sairastunut.

        N1 ei tosiaan viittaa viikinkeihin vaan länsirannikon I1haplo. MS-tautia esiintyy enimmillään nimenomaan satakunnan alueella missä myös I haploryhmä on maailman eniten edustettu. Tätä haploa pidetään yleisesti maailmassa "viikinkihaplona"

        Silti historia edelleen tykkää ajatella, että suomessa ei ikinä viikinkiejä ole ollut. Skandinaviassa, venäjällä ja virossa kyllä, mutta EI ikinä yhtään suomessa.
        Kuinka uskottavaa? Varsinkin kun ne viikinkihaplot näyttää keskittyvän enimmillään suomen satakuntaan.
        Hei haloo! Nyt jotain logiikkaa tähän touhuun jo.


    • kagxonen

      saagassa kerrotaan kainulaisveljeksistä gorr ja norr, jotka läksivät etsimään sisartaan goiaa. gorr purjehti mm. tanskaan, jossa hänellä oli SUKULAISIA. germaaneilla ei ole muuta tekemistä viikinkien kanssa, kuin että he olivat kainuiden hevosrenkejä ja tallipoikia.

    • merkityksineen

      näyttää tulleen jo noissa muissa viesteissä. Joten kommentti vain noista germaaneista: Ainakin kielitieteessä germaanisiin kieliin kuuluvat sellaiset kielet kuin englanti, saksa, hollanti ja skandinaaviset kielet (eli ruotsi, tanska jne.). Samaan kieliryhmään kuuluminen ei aina merkitse samaan geneettiseen ryhmään tai "heimoon" kuulumista mutta esim. noita joissakin viesteissä mainittuja ruotsalaisia ja tanskalaisia (joista noita viikinkejä mm. oli) pidetään germaanisina kansoina muutenkin kuin vain kieleltään (mikä taas ei pidä paikkansa kaikkien germaanisia kieliä nykyään puhuvien kansojen osalta).

      • yhtenäisestä väestöstä

        K'sitykseen miltä viikingit n'äyttivät sisältyy oletus siihen että etelän ihmisten silmissä viikingit olivat tietyllä tapaa yhtenäisen näköisiä - myös ilman vaatteita.


      • Kauheeta nääs
        yhtenäisestä väestöstä kirjoitti:

        K'sitykseen miltä viikingit n'äyttivät sisältyy oletus siihen että etelän ihmisten silmissä viikingit olivat tietyllä tapaa yhtenäisen näköisiä - myös ilman vaatteita.

        Joskus tuli telkasta Pirkkalaisista ohjelmaa eikä viikingeistä voi puhua.Lyhyen elokuvan oli tehnyt Kummeli ja se oli todellisuuteen pohjautuva.

        Meinaako joku näiden kulkeneen ympäri mustanmeren rantoja huudelleen nääs nääs nääs nääs!

        Kuuluuko sen alueen nykyisen väestön sanavarastoon nääs.


    • aivan selvästi

      tarkoittaa" sotaisaa kansaa",--nimen ovat varmasti antaneet muinaiset romaaniset kansat naapurilleen eli ranskalaiset ,--sanahan tarkoittaa ,sotaa "Guerre", ranskaksi.

      • juu ei

        Ranskaksi saksalainen on allemand, germaani taas esiintyy vain muodossa peuples germaniques, joka lausutaan aivan eri tavalla kuin guerre.

        Sanojen etymologia on myös eri, germaani-sanan alkuperä on latinan germanus, olihan jo Rooman aikana alueen nimi Germania.

        Guerre-sana tulee indo-eurooppalaisesta sanasta wers.


    • Kirja kertoo

      Viikingit arabin silmin : "Ibn Fadlan" vuodelta 922 = Vikingarna i en arabs ögon : "Ibn Fadlan" från år 922 = Vikings through Arab eyes : "Ibn Fadlan" A.D. 922 / [toimittanut = utgiven av = edited by Faruk Abu-Chacra] ; esipuhe = förord av = introduction: Matti Klinge]

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"

      Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde
      Ensitreffit alttarilla
      19
      2460
    2. 148
      2214
    3. Ymmärrän paremmin kuin koskaan

      Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän
      Tunteet
      29
      2132
    4. Hullu liikenteessä?

      Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.
      Kiuruvesi
      52
      2109
    5. Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"

      Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti
      Suomalaiset julkkikset
      20
      1674
    6. Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?

      Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks
      NATO
      387
      1583
    7. Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta

      Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään
      Maailman menoa
      96
      1506
    8. Pyhäinpäivän aamua

      Oikein hyvää huomenta ja rauhallista päivää. ❄️😊🥱☕❤️
      Ikävä
      277
      1388
    9. Varokaa! Lunta voi sataa kohta!

      Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm
      Maailman menoa
      13
      1369
    10. Kunta ostaa kivitipun

      Kunnanjohtajan tuleva uusi ostokohde
      Lappajärvi
      130
      1346
    Aihe