Vasemmisto – oikeisto – keskusta

KapiKorhonen

Poliittiset käsitteet vasemmisto ja oikeisto ovat vuoden 1790 kahta puolta tapahtuneen Ranskan suuren vallankumouksen peruja. Silloin kovasti käymistilassa olleessa Ranskan parlamentissa vallankumouksellisimpia muutoksia halunneet istuivat puheenjohtajasta katsoen vasemmalla, enemmän entistä säilyttää haluavat oikealla. Jako yleistyi muidenkin maiden parlamentteihin niin, että liberaalit istuivat vasemmalla, konservatiivit oikealla. Kun sosialismin aate alkoi nousta 1800-luvulla, aatteen kannattajat liberaaleja radikaaleimpina ottivat parlamenteissa paikkansa vasemmalta ja liberaalit siirtyivät keskemmälle konservatiivien pitäessä paikkansa oikealla.

Maailma on muuttunut paljon niistä ajoista, jolloin tuo viimeksi mainittukin asetelma syntyi. Niin ovat muuttuneet myös puolueet ja niiden näkemykset, mutta perinteiden laahuksina edelleen meillä ovat käsitteet vasemmisto ja oikeisto, vaikkakaan noille käsitteille perinteisessä mielessä ei ole enää sisältöä. Liberaali-käsite on muuttunut tarkoittamaan lähinnä vapaamielistä. Onko se ”hällä väliä –ajattelua vai jotain muuta? On syntynyt myös käsite keskusta. Mitä se on? Ajastamme ja sen tarpeista nousevana todellisena uutena ajatteluna on tullut poliittiselle kentälle mukaan vihreä liike. Onko se vasemmistoa, oikeisto vai keskustaa tai jotain muuta? Noita asioita ja vähän muutakin nimenomaan meillä Suomessa nähtävää pyrin lyhyesti tarkastelemaan.


Nykypäivän vasemmistolaisuutta sisäpolitiikassa lienee kiistatta se sosiaalisuus ja pyrkimys markkinavoimien kahlitsemiseen, jota ehkä ammattiyhdistysliike selvimmin tavoittelee. Yhtä kiistatta oikeistolaisuutta lienee työnantajien tavoittelema markkinavoimien kahlitsemattomuus. Mutta mitkään puolueistamme eivät ole vain jommankumman kannalla. Talouspolitiikassa perinteisten vasemmiston ja oikeiston eroavuudet tulevat kuitenkin edelleen varsin selvästi esille siinä, että vasemmisto pitää tarpeellisena markkinavoimien kahlitsemista mm. valtion aktiivisen roolin avulla, ja oikeisto haluaisi valtion säätelyn mahdollisimman vähäiseksi. Keskusta on tässä asiassa ollut joskus ”vasemmistolaisempi,” joskus ”oikeistolaisempi”, mutta nyt taas jonkin aikaa jatkuneen ”oikeistolaisen” kauden jälkeen näkyy siirtyneen ”vasemmistolaisiin” näkemyksiin puheenjohtajansa ja pääministerimme viimeaikaisissa esityksissä.

Ulkopolitiikassa vasemmistolaisuus on usein halunnut näyttäytyä rauhanliikkeenä, joka on kritisoinut suurvaltojen voimapolitiikkaa, mutta tuollainen vasemmistolainen ”rauhanliike” menetti uskottavuuttaan, kun se ei arvostellut Neuvostoliiton imperialismia, vaikka tuomitsi vastaavan ilmiön länsimaissa. Vasemmistolaisuuteen liitetään usein myös kaikki sotavarustelun vastustaminen ja myös meidän Nato-jäsenyytemme vastustaminen, mutta tässäkin jakolinja ei kulje puolueiden välillä vaan niiden sisällä: luultavasti Nato-jäsenyyden vastustajia on enemmän keskustan kuin sosialidemokraattien kannattajissa., eivätkä aivan kaikki kokoomuksenkaan kannattajat näe Nato-jäsenyydellemme tarvetta.

Sosialismin vastustaminen nähdään usein vieläkin leimallisena oikeistolaisuutena, mutta harhaa on paljon siinäkin näkemyksessä. Sosialismia tai pyrkimystäkään sellaiseen sanan varsinaisessa merkityksessä ei enää kannata mikään puolue, ja toisaalta sosialismin parhaita puolia ovat omaksuneet ja sulattaneet itseensä kaikki puolueemme. Mitä muuta kuin eräänlaista sosialismia on esim. maataloutemme voimakas tukeminen, jota keskusta kannattaa puolueistamme varauksettomimmin?

Eikä kokoomuskaan vastusta lapsilisiä, työttömyyskorvauksia, sairausvakuutusta, Kela-korvauksia, asumis- ja opiskelutukea yms. selvästi sosiaalisia elementtejä. Työeläkkeetkin ovat oikeastaan sosiaalitukea, ja ovat alunpitäen tulleet nimenomaan sosialistien vaatimuksesta, samoin kansaneläke, josta saatiin laki vasta hieman ennen talvisotaa. Virkamiehillä tosin oli ollut eläkeoikeus jo sääty-yhteiskunnassa 1800-luvulla, ja vähän myöhemmin syntyi myös talollisille syytinkioikeus, jonka nojalla he voivat siirtää talonsa elatustaan vastaan jälkipolvilleen tai jopa vieraille ihmisille. Sosialismia on tavallaan myös progressiivisessa verotuksessa, jonka jyrkkyyttä tosin ainakin kokoomus pyrkii lieventämään, joskaan sekään ei kannata siirtymistä tasaveroon, jollainen vallitsee esim. naapurissamme Virossa.

Pyrkimys siihen, että ihmiset voivat saada lapsuuden, vanhuuden, sairauden tai työttömyyden aikana tarvitsemaansa tukea, on nykyään yleisesti hyväksytty ja järkevä. Kaikki tuo kuitenkin vaatii tulonsiirtoja, jotka vanhan katsannon mukaan ovat sosialismia. Sellaiset nyt itsestäänselvyyksinä pidetyt tulonsiirrot eivät ole syntyneet itsestään, vaan niitä on usein edeltänyt voimakas poliittinen kamppailu. Niiden puolesta on syntynyt kokonaisia kansaliikkeitä, joita poliittisella tasolla on synnyttänyt ja tukenut nimenomaan vasemmisto ja oikeisto aikoinaan niitä aikansa voimakkaasti vastustanut. Niiden syntymistä ja itsestään selvyyksiksi muuttumista voidaan pitää ennen muuta vasemmiston voittona.

Sosialidemokraattien vielä varsin uuden puheenjohtajan Jutta Urpilaisen esille ottama ajatus maksuttomasta päivähoidosta kaikille lapsille on nähty hyvin vasemmistolaisena. Sitä vastustetaan lähinnä perusteella, että se lisäisi valtion tehtäviä ja menoja. Niin se tekisi, mutta samoinhan tekee kouluopetuskin, jota ei vastusteta missään. Oikeastaan eniten veroja maksaville ja myös keskiluokalle tulisivat suurimmat hyödyt, jos palveluita kehitettäisiin enemmän kaikille avoimiksi kuin tarveharkinnan pohjalta.

Ekologisiin tekijöihin suhtautuminenkaan ei erota perinteistä vasemmisto ja oikeistoa, vaan jako siinäkin kulkee puolueiden sisällä. Tietenkin vihreät ovat asialle myönteisimmät – onhan se tärkeimpiä perussyitä puolueen syntymiselle – mutta suurta myönteisyyttä on paljon myös sosialidemokraateissa ja muussa ”vanhassa vasemmistossa”, myös kokoomuksessa ja muussa ”vanhassa oikeistossa”, osassa keskustaakin, joskin siellä lienee myös eniten kielteisyyttä asialle johtuen siitä, ettei siellä haluta myöntää maatalouden suurta merkitystä ympäristön saastuttajana.

Vihreiden asema poliittisessa kentässä ei ole perinteisellä vasemmisto-oikeisto-jaolla määritettävissä. Usein kyllä maailmalla vihreät nähdään puolueena keskustasta vasemmalla ja Ruotsissa ne luetaan vasemmistoon kuuluvaksi, ja ovathan he nyt muodollisestikin liittyneet siihen sosialidemokraattien johtamaan vasemmistoblokkiin, jolla on nyt selvästi suurempi kannatus kuin hallitsevalla oikeistoblokilla ja pidetään todennäköisenä sen saavan seuraavaksi hallitusvastuun ja myös vihreiden jonkun ministeripaikan. Meillä vihreitä nyt nimitellään ”kokoomuksen puutarhaosastoksi” johtuen ilmeisesti siitä, että vihreät ovat nyt mukana hallituksessa, monien ulkopuolisten mielestä menivät sinne kaikista tärkeimmistä periaatteistaan luopuen.


Mutta mitä sitten lopultakin on tuo meidän keskustamme? Onko se vähän kaikkea vasemmalta ja oikealta, vai? Onko se samaa kuin morsiuspuvussa kuulemma pitää olla: vähän uutta, vähän vanhaa, vähän lainattua ja vähän sinistä? Ainakin suomalaisessa puolueessa nimeltä Suomen Keskusta taitaa olla myös vähän punaista. Ja vaikka se EU-parlamentissa kuuluu liberaaliryhmään, Keskusta on puolueistamme kenties vähiten liberaali nykymerkityksessä eli vapaamielinen, ja onhan vannoutunut keskustalainen Oiva Härkönen ollut täällä sitä mieltä, että tuota sanaa ei saisi käyttääkään Keskustan yhteydessä.

Mutta keskusta-käsitteellä näkyy kyllä olevan vetovoimaa. Kokoomuskin ilmoittaa olevansa keskustaoikeistolainen puolue, ja eräät demarit haluaisivat, että heidän puoluettaan pidettäisiin keskustavasemmistolaisena – ilmeisesti etäisyyttä vasemmistoliittoon hakiessaan – vaikka nuo ”keskustavasemmistolaiset” taitavat olla poliittisesti oikeammalla kuin enemmistö kepun kannattajista. Väittäähän tuo em. Oiva H, että Paavo Lipponen oli hallitustensa oikeistolaisin ministeri, vaikka niissä hallituksissa oli mukana kokoomus ja ruotsalaiset.

Tässä tuo keskustamme on määritelty näin:

http://hikipedia.info/wiki/Keskusta

Ehkä yhtä hyvin paikkansa pitävää kuvausta kuin esim. kyseisen puolueen puolueohjelma ja varsinkin eräiden puolueen kannattajien mielipiteet täällä!


Ehkä keskustaakin hankalammin vanhalla vasemmisto-oikeisto-jaolla käsiteltävä on jo varsin suureksi (ainakin tällä hetkellä) meillä noussut puolue Perussuomalaiset. Sen kannattajakunnan enemmistö on silmiini osuneiden tutkimustulosten mukaan keskiarvoista vähätuloisempaa väkeämme, mutta puolueen ideologiassa ja varsinkin fraseologiassa välähtelee näkemyksiä, jotka aiemmin on mielletty jopa äärioikeistolaisiksi. Perussuomalaisten poliittinen asema vanhalla jaolla on liian epämääräinen käsiteltäväksi tässä yhteydessä.


Olen kyllä sitä mieltä, että jako vasemmisto-oikeisto olisi edelleen tarpeen puoluekentässämme, mutta se pitäisi laittaa aivan uusiksi ja uusin perustein. Häiriötekijänä siinä ovat meillä nuo Suomen Keskusta ja Perussuomalaiset nimiset puolueet. Ne eivätole oikeastaan kumpaakaan ja ovat toisaalta vähän kumpaakin, asiasta riippuen, ja usein kulloinkin tilanteen ja tarpeen mukaan. Eikä siis sdp:kaan ole ainakaan yksiselitteisesti vain vasemmistolainen puolue. Mutta ehkä keskusta ja perussuomalaiset hajottamalla kuitenkin saataisiin varsin hyvin paikkansa pitävä vadsemmisto-oikeisto-jako puoluekenttäämme seuraavasti:

Vasemmisto: Vasemmistoliitto, sosialidemokraatit, vihreät, n. 50 % keskustasta ja n. 70 % perussuomalaisista.
Oikeisto: Kokoomus, ruotsalaiset, kristilliset, n.50 % keskustasta ja n. 30 % perussuomalaisista.

Tällä jaolla taitaisivat nykytilanteen muodostamat voimasuhteet mennä jokseenkin tasan oikeiston ja vasemmiston kesken. Sellaisessa kaksipuoluejärjestelmässä demokratia toimisi aina parhaiten; jompikumpi blokki hallitsisi ja toinen olisi oppositiossa, ja jos hallitseva blokki ei pysty kansalaisia tyydyttäviin tuloksiin, hallitusvastuu vaihtuu; jos vaalikauden hallitusvastuussa ollut blokki pysyy suurimpana seuraavissakin vaaleissa, se on silloin hoitanut asiat niin hyvin, että on ansainnut jatkonsa.

Mutta miten tuo jako saataisiin meillä aikaan? Ei kai mitenkään äkkirynnäkkönä, mutta toivottavasti aika hoitaa asiat tuohon suuntaan!

Voisi poliittisen kentän jako olla toki muukin kuin jako oikeistoon ja vasemmistoon. Mutta minä en kyllä tiedä, mikä olisi parempi jako. Yhtään parempi ei olisi jako porvarillisiin ja sosialistisiin puolueisiin, kun noita kumpiakaan ei sanojen varsinaisessa merkityksessä enää ole, sen mielestäni varsin hyvin pystyn edellä osoittamaan. Toisaalta on kai hyvä, että noita erilaisia jakoja on olemassa; niitä kukin voi käyttää vapaasti halunsa ja kulloistenkin tarkoitusperiensä mukaan ja niillä mukavasti hämmentää poliittista soppaa,

17

1260

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ja täyttä soopaa...

      Olipa kertakaikkiaan patavanhoillinen ja surkea esitys. Millähän vuosituhannella elät?

      Tuon ajattelusi menneisyyden lemun lisäksi jutussasi oli niin paljon asiavirheitä, ettei niiden kaikkien korjaamiseen viitsi ryhtyä.

      Muutamia huomioita kuitenkin.

      Aloitetaan historiasta ja vähän Suomea laajemmin. 1800-luvun alkuvuosikymmeninä syntyi Adam Smithin opeista liberalismi, vapaata markkinataloutta korostava talousfilosofinen oppi. Sen vastapainoksi syntyi taaksepäin katsova ja sääty-yhteiskunnan perään haikaileva konservatismi, joka tarjosi enemmän tukea köyhille ja syrjäytetyille silloin kun osoittautui, että liberalismin itsesäätely, "näkymätön käsi " ei toiminutkaan odotetulla tavalla. Kirkko oli konservatismin keskeinen toimija. Mutta kun kirkkokaan ei tarjonnut riittävää materialistista turvaa liberalistisen talousjärjestelmän nopeasti kasvavalle työläisten joukolle syntyi sosialismi, siis liberalismin vastapainoksi ja vaihtoehdoksi konservatismille.

      Tällä haluan korjata sen harhakäsityksen, että sosialismi ja konservatismi olisivat vastakkaisia voimia, asia on juuri päinvastoin, ne molemmat ovat liberalismin vastapainoja.

      Sosialismin keskeinen strategia oli alkuun ammatillinen järjestäytyminen, jolla tähdättiin
      kollektiivisin palkkasopimuksin parantamaan työläisten asemaa. Toinen keskeinen tavoite oli
      julkisen vallan hallinnoima sosiaaliturvajärjestelmä.

      Valitettavasti sosialismi muuttui nopeasti "ahneeksi" ja syntyi ajatus poistaa yritysten yksityinen omistusoikeus ja tehdä niistä kollektiivisesti omistettuja, alettiin haaveilla kaikkien tuotantovälineiden, siis kaikkien yritysten, valtiollista omistusta ja suunnitelmataloutta.

      Sosialismi oli saavuttanut tuon vaiheen kun se saapui Suomeen. Työläisten aseman parantamisen sijaan liikken kärki oli tuotantovälineiden omistukseen liittyvissä tavoitteissa. Venäjän
      sosiaalidemokraattien bolshevikit kaappasivat lokakuussa 1917 poliittisen yksinvallan, ja nopeasti vaallankumous levisi meillekin, meidänkin sosialidemokraattinen puolue ryhtyi vallankumousyritykseen.

      Valtiollinen omistuksen tavoite säilyi meillä myös SDP:n ohjelmassa oikeastaan Neuvostoliiton hajoamiseen saakka.

      Sosialismin alkuperäistä poliittista filosofiaa korvaamaan meillä syntyi aate joka korostaa perusarvoinaan ihmisten poliittista, taloudellista ja sosiaalista tasa-arvoisuutta ja eroaa liberalismista lähtökohtaisesti siinä, että se ei pidä taloutta sellaisena omalakisena alueena, jonka pelisääntöihin ei saa demokraattisen lainsäädännön keinoin puuttua, ja eroaa sosialimista siinä, ettei se pyri kajoamaan yksityiseen omistukseen. Tämä liike on Maalaisliitosta muotoitunut nykyiseksi Keskustaksi.

      Meillä Kokoomus on edustanut liberalismia, vaikkakaan ei sen puhtaimpana edustajana, sillä heidänkin ohjelmassa on ollut aina paljon toita samoja teemoja kuin keskustalaisessa ajattelussa, ja jopa jotain sosialistien alkuperäisistä ajatuksista.

      Nämä siis ihan vaan kommentteina tuohon kankeaan esitykseesi

      • Näet varsin kummallisesti maalaisliiton poliittisen ideologian. Se ei ole alunperin syntynyt sosialismin ja liberalismin väliin tarkoituksena näyttää jokin oma kolmas tiensä niiden väliltä. Maalaisliitto oli talonpoikaispuolue, jolle maaseutupolitiikka ja itsellisten talonpoikien edunvalvonta on ollut keskeistä. Puolue on kylläkin äänestäjiä hämätäkseen yrittänyt asemoida myöhemmin itseään sosialistien ja liberaalien väliin jääväksi poliittiseksi keskustaksi ja muuttanut nimensäkin sen takia. Kapunkilaisäänestäjille Kepun todellinen olemus maalaispuolueena on kuitenkin säilynyt kristallinkirkkaana senkin yli.

        Tässä mielessä maalaisiitto on aina tietysti vastustanut liberalistista talousjärjestelmää sen omalakisuuden vuoksi, koska sen on nähty vaarantavan maaseutumaisen agraarikulttuurin. Maalaisliitto/Kepua voidaankin luonnehtia pitkälle äärikonservatiiviseksi maaseutuelämään liittyvän perinnekulttuurin vaalijaksi. Puolueen arvomaailma on ollut tässä suhteessa hyvin konservatiivinen ja on osin sitä edelleenkin.

        Sosialismia Kepu on kaihtanut, mutta valinnut siinäkin rusinat pullasta, jos sen avulla voidaan vain tukea maaseutumaista elämäntapaa, talonpoikaisuutta. Aluepoliittinen teollistaminen ja maataloustukijärjestelmän hurmoksellinen puolustaminen on tällaisia sosialismiin viittaavia piirteitä. Esim kaupunkien sosiaalisten ongelmien ratkaisusta Kepu ei politiikassaan ole koskaan ollut kiinnostunut.

        Kepu on myös hyvin impivaaralainen puolue. Sekin liittyy maaseutukulttuurin puolustamiseen. Ensin kyse oli teollistumisen esiinmarssista ja nyt myöhemmin sitä laajemmasta EU:n sisään raknetuneesta talousjärjestelmästä. Suurimpina peikkona on EU:n muodostuminen liittovaltioksi, koska se voi merkitä taloudessa myös työnjaollisten kysymysten esille nousemista. Onhan maatalous Amerikan Yhdysvalloissakin keskittynyt sinne, missä sillä on parhaat luontaiset edellytykset. Ei Coloradon tai Alaskan omavarainen maatalous ja sellaisen tukeminen ole mikään poliittinen tavoite.


      • lisää...
        Mielipidepankki kirjoitti:

        Näet varsin kummallisesti maalaisliiton poliittisen ideologian. Se ei ole alunperin syntynyt sosialismin ja liberalismin väliin tarkoituksena näyttää jokin oma kolmas tiensä niiden väliltä. Maalaisliitto oli talonpoikaispuolue, jolle maaseutupolitiikka ja itsellisten talonpoikien edunvalvonta on ollut keskeistä. Puolue on kylläkin äänestäjiä hämätäkseen yrittänyt asemoida myöhemmin itseään sosialistien ja liberaalien väliin jääväksi poliittiseksi keskustaksi ja muuttanut nimensäkin sen takia. Kapunkilaisäänestäjille Kepun todellinen olemus maalaispuolueena on kuitenkin säilynyt kristallinkirkkaana senkin yli.

        Tässä mielessä maalaisiitto on aina tietysti vastustanut liberalistista talousjärjestelmää sen omalakisuuden vuoksi, koska sen on nähty vaarantavan maaseutumaisen agraarikulttuurin. Maalaisliitto/Kepua voidaankin luonnehtia pitkälle äärikonservatiiviseksi maaseutuelämään liittyvän perinnekulttuurin vaalijaksi. Puolueen arvomaailma on ollut tässä suhteessa hyvin konservatiivinen ja on osin sitä edelleenkin.

        Sosialismia Kepu on kaihtanut, mutta valinnut siinäkin rusinat pullasta, jos sen avulla voidaan vain tukea maaseutumaista elämäntapaa, talonpoikaisuutta. Aluepoliittinen teollistaminen ja maataloustukijärjestelmän hurmoksellinen puolustaminen on tällaisia sosialismiin viittaavia piirteitä. Esim kaupunkien sosiaalisten ongelmien ratkaisusta Kepu ei politiikassaan ole koskaan ollut kiinnostunut.

        Kepu on myös hyvin impivaaralainen puolue. Sekin liittyy maaseutukulttuurin puolustamiseen. Ensin kyse oli teollistumisen esiinmarssista ja nyt myöhemmin sitä laajemmasta EU:n sisään raknetuneesta talousjärjestelmästä. Suurimpina peikkona on EU:n muodostuminen liittovaltioksi, koska se voi merkitä taloudessa myös työnjaollisten kysymysten esille nousemista. Onhan maatalous Amerikan Yhdysvalloissakin keskittynyt sinne, missä sillä on parhaat luontaiset edellytykset. Ei Coloradon tai Alaskan omavarainen maatalous ja sellaisen tukeminen ole mikään poliittinen tavoite.

        Toin esiin sen mitä Korhonen kyselee, ja jolle ei löydä selitystä, eli miksi meillä on niin vahva keskusta kuin on.

        Suomalainen sosialismiaate, puolueena alkuun siis pelkkä SDP, syntyi hiukan myöhemmin kuin muualla Euroopassa. Siinä vaiheessa kun aatteeseen oli jo tullut tuo tuotantovälineiden ottaminen työläisten itsensä valvontaan. Ja työläiset pitivät valtiota omanaan, siis myös välineenä hallita sosialisoitava omaisuutta. Tuo sosialisointitavoite korostui liiaksi, ja aate näyttää monen mielestä vinolta, sosialistien perimmäinen ajatus työläisten edunvalvojana ja rauhanomaisen kehityksen kautta toteutettavat yhteiskunnan epäkohtien korjaukset jäivät tuotantovälineiden omistuksen ja muun vallantavoittelun varjoon.

        Maalaisliiton aatteessa, olkoonkin sen käytännön sovellus tänä päivänä mitä on, on aina kunnioitettu yksityisomistusta ja rauhanomaista kehitystä. Maalaisliiton alkuperäisestä aatteesta löytyy melko puhtaana ne elementit joita eurooppalaisesta sosialismista sen alkuaikoina.

        Myöhemmässä historiassa Suomessa vasemmisto säilyi vanhakantaisempana pitkään Neuvostoliittoon sodan jälkeen muodostuneen erityissuhteen vuoksi. Vaikka SDP olikin kommunisminvastainen, ei se uudistunut eurooppalaisen sosialidemokratian tahdissa, vaan jäi suomettuneisuuden pauloihin ja itse asiassa taantui pahasti 70- luvulla. Muun Euroopan sosialidemokraatit ovat lähempänä Suomen Kokoomusta kuin Suomen demareita.

        Keskusta otti osaltaan suomalaisessa politiikassa sitä mitä demarit muualla Euroopassa koko kansan yleispuolueena, ja on säilyttänyt tuon asemansa ihmeen hyvin. Siinä missä muualla sosialidemokraatit ovat myös maaseutuväestön edunvalvojia, meillä se on profiloitunut puhtaasti työväen edustajaksi, ja jopa maaseutuvastaiseksi.

        Siis vastauksena Korhoselle, meillä on sellainen poliittinen kenttä kuin on pitkälti sosialidemokraattien historiallisen kehityksen omalaatuisuuden vuoksi. Muualla Euroopassa sosialidemoratia ei lähtenyt vallankaappauksiin eikä luonut niin tiivistä sidosta itäblokkiin kuin meillä


      • KapiKorhonen

        Sen on antanut Mielipidepankki, eikä minulla ole tarvetta lisätä siihen mitään, kun se ilmeisesti tuon asenteesi huomioon ottaen olisi turhaa.

        Mutta jos kiinnostaa, niin katso vastineeni mpp:lle, sinuakin siinä sivuan.


      • lueppa sinäkin
        KapiKorhonen kirjoitti:

        Sen on antanut Mielipidepankki, eikä minulla ole tarvetta lisätä siihen mitään, kun se ilmeisesti tuon asenteesi huomioon ottaen olisi turhaa.

        Mutta jos kiinnostaa, niin katso vastineeni mpp:lle, sinuakin siinä sivuan.

        Lueppa sitten vastaus MPP:lle.

        Ja kommetoi sitä


    • Esität asian selkeästi, järkevästi ja kansantajuisesti. Ei tuossa ole paljon huomatettavaa, vaikka tässä minua ennen ehtinyt pitikin esitystäsi patavanhoillaisena ja kankeana asiavirheita pullottavana kirjoituksena. Toki siinä saattaa olla liberalismin, sosialismin ja konservatismin sisältö ja historia pintapuolisesti hahmoteltuna, mutta ei se heikennä kirjoituksen asemaa hyvänä avauksena.

      Minusta onkin aika kummallista, että aletaan ensimmäisenä arvostelemaan itse avauksen yleisesti sen sijaan, että esitettäisiin omia perusteltuja vastanäkemyksiä. Kohdallasi näen tämän usein vain merkkinä siitä, että palstoilla esiintyy sinulle vihamielisiä kirjoittajia, joilla ei olekaan muuta huvia kuin päästä mollaamaan kirjoituksiasi kirjoitit sitten ihan mitä hyvänsä.

      Itse asiasta olen pääosin samaa mieltä. Rajaviiva vasemmiston ja oikeiston välillä on muuttunut häilyväksi. Se johtuu paljossa siitä, että 1910-luvulla vallitsi suuri eriarvoisuus ja poliittiset vastakohdat olivat suuria. Kun sitten lähinnä vasemmiston ajamia vaatimuksia on ajan kuluessa toteutettu, vastakkainasettelu on vähentynyt ja meille on muodostunut iso keskiluokka, jonka näkemyksissä on vain vivahde-eroja verrattuna siihen, mikä tilanne oli joskus 1910-luvulla. Elintason nousu yhdessä demokratisoitumisen kanssa ovat nostaneet tämän keskiluokan poliittisesti hallitsevaan asemaan.

      Rajanvedon tärkein kriteeri asettuu nykypäivänä siihen, missä laajuudessa markkinataloutta halutaan kahlita taikka vapauttaa aivan kuten toit esille.

      Puolueiden osalta niiden vasemmistolaisuuteen tai oikeistolaisuuteen olen vain yhdessä kohdin eri mieltä. Se koskee kristillisdemokraatteja. Heidän poliitiikassaan on hyvin paljon ja koko ajan painokkaammin esillä sosiaalisia kysymyksiä, suorastaan köyhien aseman ajamista. Ainakin puolueen johdossa olleet Päivi Räsänen ja Bjarne Kallis ovat vahvasti korostaneet tällaisia teemoja, minkä olen pannut mielihyvällä merkille. Puolue näyttäisi sen sijaan vähentäneen konservatiivisten näkemysten esille tuomista.

      • Kaupunki keskustal,

        Tämä on varmaan oikeampi.
        Kommari ja demarit= vasemmisto 28%
        Keskusta-oikeisto puolueet 72%


      • ja ilman
        Kaupunki keskustal, kirjoitti:

        Tämä on varmaan oikeampi.
        Kommari ja demarit= vasemmisto 28%
        Keskusta-oikeisto puolueet 72%

        iänkikuisia satuja.


      • KapiKorhonen

        ...ainakin siinä, että täällä on olemassa varsin suuri popula, joka jo periaatteellisesti suhtautuu minuun niin vihamielisesti, että usein antavat "lausuntonsa" esityksestäni sitä lukematta, sen huomaa, ja joskus itsekin niin ilmoittavat. Miksi minut koettaneen niin vihattavaksi, tällainen hyvin monissa porukoissa ollut ja aina niihin hyvin sopeutunut mukava mies; olisikohan niin, kuin sanotaan: säälin saa pyytämättä, kateus täytyy ansaita.

        Lukaisin myös tuon yllä olevan ja ehkä hänelle jotakin myös vastaan, vaikkei sillä mitään merkitystä liene. Toki minäkin tunnen nuo hänen ensiarvoisiksi nostamansa historialliset kulut Adam Smitheineen muineen, mutta en voinut enkä halunnutkaan niillä laajentaa muutenkin jo pitkäki venähtänyttä esitystäni.

        Avaukseni aihe syvällisemmin tarkasteltuna saa varmasti moniakin erilaisia näkemyksiä pintaan mm. erilaisten jakojen ja jakoperusteiden olemassaolosta ja niiden tarpeesta.

        Keskiluokan ja sen merkityksen ja vaikutusvallan kasvaminen on tosiasia, mutta poliittisesti yhtenäistä tuosta keskiluokasta ei saada eikä liene tarpeenkaan. Puolue nimeltä keskusta ei ainakaan keskiluokkaamme parhaiten edusta. Luulen, että ns. keskiluokkaan kuuluvista - johon kai mekin kuulunemme - ehä täälä hetkellä enemmistö kannattaa kokoomusta, kun puolue on kasvanut niin suureksi. Mutta kyllä siellä on aina ollut ja myös tulee olemaan kannatusta demareilla, ja varmasti myös kristillisillä ja ruotsalaisilla, ja yhä enemmän vihreillä, jotka saattavat nyt ollakin toiseksi suurin keskiluokan puolue. Mutta onko se vasemmistoa vai oikeistoa, siinä kysymys; Ruotsissa se luetaan vasemmistoon ja meillä kai ainakin tällä hetkellä paremmin oikeistoon kuuluvaksi.

        Taidat olla oikeassa tuossa kristillisiä koskevassa näkemyksessäsi; minun kristillisyyden parhaita arvoja arvostamaan pyrkivänä olisi pitänyt tuo huomata eikä olla noin yksioikoinen. Asiallinen huomautus, kiitos!

        Tuolla keskustan palstalla vanha ystävämme jäbä on käyttänyt avauksellani oikein hyvän puheenvuoron, ja toisen, jossa hän on mielenkiintoisella tavalla hahmotellut puoluepoliittista nelikenttää kaksinapaisuuden sijaan. Vaikka et nykyisin siellä debatoikaan, käypä vilkaisemassa ja jos ne herättävät sinussa ajatuksia, esitä niitä sitten vaikka täällä, jos et siellä viitsi!


    • ja korjaus

      Valitettavasti pilaat sinällään hyvän esityksen tuolla keskusta osuudella johon linkität jotain huumorijuttuja.

      Jos sinulle ei poliittisen keskustamme synty ja merkitys aukea ongelma on sinun.

      Tuo markkinavoimien kahlitsemispyrkimys on jotenkin outo jakolinja, en ole nänhyt vasemmiston pyrkivän kahlitsemaan markkinavoimia sen enenpää kuin muidenkaan. Lipponen nojasi politiikassaan täysin markkinalähtöisyyteen, eikä ammatiyhdistysliikekään ole millään muotoa esitänyt markkinoiden kahlitsemista.

      Taidat tarkoittaa markkinoiden talouteen antaman lisäarvon tuottamista ja sen jakamista. Siinähän se ero on. "Vasemmisto" näkee, että lisäarvosta mahdollisimman iso osa tulisi kierrättää valtion ja yhteiskunnan järjestelmien kautta, verottaa ja sitten jakaa tulonsiirtoina. "Oikeisto" taas näkee, että lisäarvoa ja jaettavaa syntyy entistä enemmän silloin kun yhteiskunta jättää mahdollisimman suuren osan rahasta tuotannon omaan käyttöön, siis vapaille markkinoille. Tähän pyritään käytännössä kevyen verotuksen avulla.

      Laitoin vasemmiston ja oikeiston heittomerkkeihin, sillä meillä kaikki puolueet ovat viime vuosina olleet tuon jälkimmäisen vaihtoehdon toteuttajia, tosin SDP oppositiossa on esittänyt joitakin unelmiaan joita voitaneen pitää vanhan vasemmiston teeseinä.

      Nyt kun markkinat ovat maailmanlaajuisesti vaikeuksissa, hallitukset pyrkivät tukemaan niitä elvytyspaketein, siltä osin ollaan palattu vanhaan keysiläiseen oppiin, mutta tässäkään tapauksessa ei olla puuttumassa niinkään itse markkinoiden vapauksiin vaan tukemassa kysynnän elpymistä.

      Rauhanliikkeestä sen verran, että koko rauhanliike oli KGB:n masinoima ja siten puhtaasti yritys levittää reaalisosialismia kapitalistiseen maailmaan.

      Sanoppas yksi esimerkki jossa sosiaalisia tulonsiirtoja on kovasti vastustettu oikealta. Tuo on yksi sellainen mielikuva joita etenkin sosialidemokraattien toimesta on kovasti vaalittu. Eripura näistä tulonsiirroista on yleensä aina johtunut niiden rahoituksesta - ja kattavuudesta. Ei niinkään periaatteesta pitääkö niitä olla vai ei.

      Ekologisuudessa vihreillä on tietysti ansionsa yleisen tietoisuuden levittämisessä. Sillä tavalla kaikki muutkin ovat ottaneet asian omalle agendalleen. Hyvä esimerkki on nykyhallituksen toteuttama autoverouudistus jossa vero määräytyy päästöjen mukaan. Tuo muutos lopetti kerralla isojen citymaastureiden ja muiden paljon kuluttavien kaupan ja ohjaa ihmisiä ympäristöystävällisempään autoiluun.

      Ympäristöasioissa kuitenkin teollisuuden edustajat ja työmarkkinajärjestöt ovat yhdessä olleet eniten vastahankaan, tarkoittaahan isot ympäristöinvestointitarpeet usein myös tehtaiden sulkemisia - ja työttömyyttä. Eli taas perinteinen oikeisto ja vasemmisto ovat samalla puolella vihreitä vastaan. Ydinvoima lienee paras esimerkki näistä ympäristö asioiden suhteista - SDP:n Lipponen on ydinvoimalobbarina teollisuuden rinnalla.

    • suurpaskuria

      riitelee "paperista".

      • Hävettääkö?

        Kun olet niin pieni. Hyvin pieni. Pystyt vain tuollaiseen. Todella mitätöntä.


      • no minnekkäs itse pystyit
        Hävettääkö? kirjoitti:

        Kun olet niin pieni. Hyvin pieni. Pystyt vain tuollaiseen. Todella mitätöntä.

        no et edes siihen mitä edellinen joten joopa joo.


    • lisää....

      Nyt se puolueiden "ajatusjako" on todella vanhoillinen monien äänestäjien mielikuvissa. Puolueiden sisällä paljon eri mielipiteitä.

      Äänestäjiä helpottaisi, jos olisi enemmän pieniä puolueita.

    • Maxwell Fart

      Tämä on mielenkiintoinen keskustelun aihe. Varsinkin, kun otetaan huomioon se, että vasemmistoliitto teki yhden Suomen historian suurimmista koko puvuston käännöistä vuoden 2011 hallitusneuvotteluissa.

      Eikä siinä mitään, jos aiheesta olisi kerrottu edes vasemmistoliittoa äänestäjille taikka puolueen jäsenille.

      Vaan kun ei. Asia koskee perustuslain "uudistusta", joka hyväksyttiin eduskunnassa 22.10.2011. Vastaan äänestivät vain perussuomalaiset ja vasenryhmä.

      "Uudistetun" perustuslain mukaisesti ja sen 1§, 94§ sekä 95 § koplauksen mukaisesti kokoomusjohdettu Suomi voi nyt luovuttaa itsemäärämisoikeuden kannalta merkittävää toimivaltaa Euroopan unionille, nimeämättömälle kansainväliselle järjestölle tai toimielimelle.

      Ilman häiritseviä kansanäänestyksiä.

      Toisaalta vasemmistoliiton valtaan päästessä sama toimivallan poisluovuttaminen onnistuu myös Kiinan taikka Venäjän suuntaan Afrikan unionia unohtamatta.

      Joten erilaisia rintamalinjoja, puolue- tai aaterajoja on enää olemassa vain puheissa ja tiedotusvälineiden luomissa mielikuvissa.

      Tiedonvälityskin on entistä enemmän tiedon"mani"pulointia.

      ← Eduskuntavaalit 2011 – eduskunnan puhemiesten vaalirahoittajat taas piilossa
      Sosiaalinen media (SM) on nyt myös meidän suomalaisten taistelukanava! →

      Vasemmistoliitto onkin nyt oikeistoliitto!
      Julkaistu elokuu 7, 2011

      Sosiaalisen median (SM) uutisia. 7.8.2011 kello 00:01.

      Klikkaamalla uutisartikkelin kuvia hiirelläsi, saat kuvan ruudulle isompana. Lopussa oleva kokonainen viestiketju on .pdf-muodossa.

      Tätä kysyttiin pääministeri Kataiselta ja varapääministeri Jutta Urpilaiselta. Useita kertoja. Alkaen 22.6.2011: http://suomi2017.wordpress.com/2011/08/07/vasemmistoliitto-onkin-nyt-oikeistoliitto/

    • Anonyymi

      Oliko tämä aito Kapin tekemä aloitus? Nimimerkki?

      • Anonyymi

        Kape Aihinen asialla?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mihin sinussa haluan koskea

      Tilanne, että pääsisin tutustumaan eri kohtiin sinussa, mitä haluaisin kokeilla. Käsiin haluaisin tutustua, hieroa niitä
      Ikävä
      37
      2071
    2. Sairaammaksi menee: Musk alkaa sensuroida Zelenskyin viestintää X:ssä

      IL: Musk puuttuu Zelenskyin viestintään – X:ään tulossa muutoksia "Elon Musk sanoo korjaavansa X:n, jotta käyttäjät voi
      Maailman menoa
      182
      1490
    3. Kerro nyt jotain

      Itsestäsi minkä haluaisit kaivattusi tietävän?
      Ikävä
      94
      1401
    4. Toisen ihmisen sydämellä

      leikkiminen on äärettömän moraalitonta. Antaa turhiaa toiveita ja sitten olla kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kuinka vo
      Ikävä
      142
      1209
    5. On tämä meidän ikäero jo turhan suuri

      Kannattaisi tutustua samanikäisiin.
      Ikävä
      115
      1098
    6. PAM:in mainos, älä mene tänään ruokakauppaan

      kannatan kovasti kaupan työntekijöille lisää liksa. MUTTA lakossa on huonoa, nyt kauppiaat näkevät kuinka vähällä henki
      Ammattiliitot
      135
      1050
    7. Oho! Toivo Sukari paljastaa erikoisista iltatoimista Nadja-vaimon kanssa: "Hän aina putsaa mun..."

      Oho! Onpa iltatoimet tällä pariskunnalla. Toivo Sukari ja Nadja Sukari menivät naimisiin v. 2019. Lue lisää: https://
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1000
    8. Millaisena luonteena

      Pidät kaivattuasi??
      Ikävä
      74
      960
    9. Olen otettu, mutta turhaan kulta testailet

      Sinua minä vaan ❤️
      Ikävä
      70
      894
    10. Mukavaa keskipäivää

      Hyvää huomentakin 😊💛❤🔆2️⃣0️⃣2️⃣5️⃣
      Ikävä
      250
      886
    Aihe