Yrityksen perustaminen

Worker09

Mitä pitää ottaa huomioon jos perustaa oman firman kilpailemaan entistä työnantajaa vastaan eli samalla toimialalla? Kannattaako firma perustaa vasta irtisanoutumisen jälkeen? Pitääkö odotta irtisanoutumisajan loppuun?

Mitä kaikkea voi tehdä ja valmistella oman firman eduksi kun vanha työsuhde on vielä voimassa? Miten vanha työnantaja voi yrittää estää yrityksen perustamista?

10

4622

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • irtisanomisaikana

      Kilpailevan firman perustaminen irtisanomisajan aikana on voi oikeuttaa työnantajan lopettamaan palkanmaksun välittömästi. Ts. on riski ettet saa palkkaa irtisanomisajan loppuun asti.

      Kaikkea firman perustamista valmistelevia toimia voi toki tehdä, kunhan mitään ei näy paperilla.

      • jäsenyys ...

        Kilpailevassa firmassa ei voi olla töissä, mutta toki hallituksen jäsenenä voi olla vaikka miten monella kilpailijalla, koska se ei ole töitä. Kilpailijoita voi myös omistaa mielin määrin.

        Tuo on hämmästyttävän yleistä suomalaisessa liike-elämässä, ja kysymyksiä herättävää.


      • /Tutkain
        jäsenyys ... kirjoitti:

        Kilpailevassa firmassa ei voi olla töissä, mutta toki hallituksen jäsenenä voi olla vaikka miten monella kilpailijalla, koska se ei ole töitä. Kilpailijoita voi myös omistaa mielin määrin.

        Tuo on hämmästyttävän yleistä suomalaisessa liike-elämässä, ja kysymyksiä herättävää.

        Kilpailevaa toimintaa saa harjoittaa, jos nykyinen työnantaja sen sallii. Tuskin näin tapahtuu, mutta taoriassa mahdollista kuitenkin. Epäilisin myös tuon hallitusjäsenyyden olevan hieman kyseenalainen juttu. Kaikista näistä kannattaa keskustella nykyisen työnantajan kanssa, vaikka yritys ei olisi samalla alalla sen kanssa.

        Työnantajan direktio-oikeus työaikaan tarkoittaa sitä, että oman firman hommia ei pidä tehdä työnantajan ajalla. Tai jos oman firman pyörittäminen omaallakin ajalla alkaa vaatimaan liikaa aikaa ja se vaikuttaa työntekoon/työn laatuun työnantajan palveluksessa, on työnantajalla oikeus puuttua siihen.


    • xxwwwweee

      niin on moni tehnyt. Etukäteen pitää haalia monta asiakasta. Myyt hieman halvemmalla heille. Parhaiten kaappaus onnistuu, jos useampi lähtee samaan aikaan ja varastaa työnantajansa asiakkaat.
      Yrittäjyys ei onnistu, ellei asiakkaita ja suhteita ole jo valmiina. Tyhjästä aloittaminen on idea, jolle ns. tulee kantajat hyvin äkkiä.

      Tiedän kaksi tapausta, mutta ne eivät olleet IT-yrityksiä, joissa tuollainen keikaus tehtiin. Ainakin jälkimmäisessä oli pieni vittumainen firma jolla palkanmaksuongelmiakin. Ilmeisesti työnantaja ei ollut osannut suojautua kaappausta vastaan.

    • /Tutkain

      ...viimeistään irtisanomissopimuksessa.

      Ensinnä kannattaa tehdä hyvä liiketoimintasuunnitelma - mottivin pitäisi olla jokin muu, kuin tuo mainitsemasi entisen työnantajan kilpailijaksi ryhtyminen. Tämä vaaditaan myös, jotta saat rahoitusta (pankit, T&E-keskus, yksityiset rahoittajatahot)

      Jos haluat starttirahaa, pitää sitä (ja paria muuta tukea) hakea ennen yrityksen perustamista. Starttiraha on palkkatukea ja sitä ei saa, jos saat muuta tuloa.

      Mm. täällä lisäohjeita:

      http://uusyrityskeskus.tx.fi/suomi/
      http://www2.if.fi/flash/aloittavayritys/flash.html
      http://www.ura-arena.fi/yrittajyys/haetaan/
      http://www.yrityssuomi.fi/default.aspx?nodeid=15103

      Toimitusjohtajan arvonimi on Suomen halvin (n. 70 eur):
      http://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/yeh.html

      Voit valmistella paljonkin (epävirallisesti/"offline"), vaikka työsuhde ei olisikaan päättynyt. Suurin ongelma sisältyy tuohon kilpailunrajoitusehtoon - eteenkin jos se jatkuu työsuhteen purkautumisen jälkeenkin. Siitä pitäisi päästä sopimalla eroon. Jos sinulla ei ole tällaista ehtoa työsopimuksessasi, niin silloin voit valmistella turvallisesti yrityksesi asiakirjoja myös viranomaisten kanssa.

      Suosittelen ottamaan ensimmäisenä yhteyttä alueesi TE-keskukseen ja osallistumaan yritysvalmennuskurssille (tämä on myös vaatimus kaikenlaisen TE-rahan saamisen kannalta, ellet voi osoittaa "yrittäjäpätevyyttä" muulla tavalla - esim. 10 vuoden sisällä harjoitettu yrittäjätoiminta on sellaainen). Siellä (TE-keskuksessa) autetaan myös liiketoimintasuunnitelman tekemisessä.

      Nyrkkisääntönä: liikevaihtoa pitäisi saada n. 3x (yrittäjä)palkkatavoitteesta (brutto), jos sinulla on merkittävästi yrityslainaa ja maksat kiinteistöstä kohtuullista vuokraa (et tee yritystoimitaa kotoa käsin). Yrittäjäpariskunta pääsee pienemmällä veroprosentilla, kuin yksinäinen yrittäjä samalla tulolla => T:mi voi olla usein aloittavalle yrittäjälle paras ratkaisu (osakeyhtiöksi muuttoa kannattaa harkita myöhemmin).

      YEL:stä voi joustaa, mutta sitten saa pienempää eläkettä. Tässä joustossa on kuitenkin rajansa - eli tiuetty minimimäärä pitää maksaa:

      http://www.yrittajanetera.fi/Yrittajanetera/perustaminen/vakuutukset.htm

      "Perusmaksun määrästä voit joustaa ylöspäin 10–100 prosenttia ja alaspäin 10–20 prosenttia. Joustoa saa käyttää kerran kalenterivuodessa. Joustomaksujen yhteismäärä ei saa ylittää YEL:n enimmäistyötuloa eikä alittaa minimityötuloa. Alennusta voit käyttää kolme kertaa seitsemän perättäisen vuoden aikana. Lisämaksuille ei ole vastaavia rajoituksia."



      Tässä on referenssipalkat:
      http://www.etera.fi/NR/rdonlyres/9887F7BC-B97D-4F3B-B293-4ABF3980F3A1/0/Yrittajan_tyotulo_2008.pdf
      (s. 36)

      Esimerkiksi alle 300 000 eur liikevaihdolla ravintolayrittäjän yritystulona voidaan käyttää 15 500 – 19 000 eur/v

      "Hyvin suuri osa ravitsemisliikkeistä on pieniä 1–3 työntekijän yrityksiä, joiden liikevaihto jää alle 0,3 milj. euroa vuodessa."



      Tämä nyt ainakin kannattaa tehdä:


      ALUSTAVA
      KANNATTAVUUSLASKELMA



      TAVOITETULOS (Netto)
      lainojen lyhennys
      =TULOT VEROJEN JÄLKEEN
      verot (valtio kunta)
      =RAHOITUSTARVE
      Yityslainojen korot

      A = KÄYTTÖKATETARVE

      YEL
      - muut vakuutukset
      - työntekijöiden palkat
      - palkkojen sivukustanukset
      -vuokrat
      -sähkö/vesi
      - puhelin/fax
      - kirjanpito
      - toimistokulut
      - matka/auto
      - markkinointi
      - koulutus
      - lehdet ym.
      - korjaukset
      - yrittäjän työttömyyskassamaksu
      - muut kulut

      B = KIINTEÄT KULUT

      A B = MYYNTIKATETARVE

      ostot (iman ALV)

      = LIIKEVAIHTO

      ALV

      = KOKONAISMYYNTI/LASKUTUS

    • jne...

      Työnantajan liikesalaisuudet ja omaisuus, myös intellektuaali, ovat suojattuja. Lisäksi työsopimuksessasi voi olla kilpailukieltopykälä.

      Suomessa on jonkinlainen yrittämisen vapaus eli sinulla on oikeus perustaa yritys, mutta ex-työnantajasi yrityksen omaisuus ja liikesalaisuudet ovat lailla suojattuja.

      Jos esimerkiksi asiakastiedot ovat yrityksessäsi liikesalaisuuksia, niin niitä ei saisi käyttää, tai entinen työnantajasi voi alkaa riitelemään niistä. Mutta jos ne löytyvät keltaisilta sivuilta tai nykyisen työnantajasi webbisivuilta referensseinä niin eivät ne silloin ole liikesalaisuuksia.

      Kävipä kerran niin, että ostaja meni kilpailijalle töihin ja käytti ex-työnantajansa hintatietoja tinkimisensä pohjana. Oikeusjuttuhan siitä tuli, kun myyjä kosti tinkimisen. Tässä oli siis tapahtunut liikesalaisuuden loukkaus.

      Myös eräät tyypit perustivat automaatioalan yrityksen varastamalla ex-työnantajansa koodit. Käry kävi ja tuomarin nuija paukkui.

    • ihan ensiksi

      Ennenkuin teet yhtään mitään, tee pieni kannattavuuslaskelma. Se mitä tienaat on noin 1/4-osa siitä mitä laskutat.

      Eli se mitä saat nyt palkaksi, kerro se neljällä ja jaa sillä tuntimäärällä minkä aiot tehdä kuukaudessa. Onko tuntihinta sellainen jolla voit myydä työtäsi?

      Jos on, niin hyvä, jatka suunnitteluasi...

    • Firmator

      Nykyisessä työsopimuksessa ja osakassopimuksessa molemmissa on kielletty kilpaileminen ja valmisteleva toiminta. Mutta mitäpä sitä pienistä, esimerkiksi puolivuotta tai vuosi menee nopeasti.

      • Onhan näitä

        Työsopimuksen ehto on laiton eli pätemätön, mutta osakassopimuksesta en tiedä.

        Laillista kilpailua ei siis voi sopimuksin rajoittaa. Joku lakirunkkari varmaan voisi vääntää tuosta sopimusehdosta rikoksen. Esimerkiksi jos perustaa firman ja ilmoittaa olevansa laittomassa kartellissa ex-työnantajansa kanssa sopimusehdon takia-> kartellin ilmiantajalle ei tule rikosseuraamuksia, mutta ex-työnantajalle tulee.

        Laitonta kilpailua (asiakastietojen varastaminen yms.) taasen rajoittaa laki. Tämä on äärimmäisen harvinaista, mutta kerran varastettiin kooditkin niin että niille oli kaupallista käyttöä muutenkin kuin nörttien märissä unissa. Tästä taitaa olla kymmenkunta vuotta aikaa.

        Yleensä varastetaan asiakastietoja, tällöin varkaana on useimmiten alihankkija, joka pyrkii pudottamaan päämiehensä pois välistä. Mercuri Urvalin rekryilmoituksessa haettiin kerran suoraan henkilöä, joka olisi tuonut asiakkaat mukanaan.

        Eli jos jotain on kirjoitettu ylös bisneksessä niin se ei suinkaan tarkoita, että se olisi laillista. Päinvastoin, joskus se on näyttö rikoksesta.


      • Keikkandaa
        Onhan näitä kirjoitti:

        Työsopimuksen ehto on laiton eli pätemätön, mutta osakassopimuksesta en tiedä.

        Laillista kilpailua ei siis voi sopimuksin rajoittaa. Joku lakirunkkari varmaan voisi vääntää tuosta sopimusehdosta rikoksen. Esimerkiksi jos perustaa firman ja ilmoittaa olevansa laittomassa kartellissa ex-työnantajansa kanssa sopimusehdon takia-> kartellin ilmiantajalle ei tule rikosseuraamuksia, mutta ex-työnantajalle tulee.

        Laitonta kilpailua (asiakastietojen varastaminen yms.) taasen rajoittaa laki. Tämä on äärimmäisen harvinaista, mutta kerran varastettiin kooditkin niin että niille oli kaupallista käyttöä muutenkin kuin nörttien märissä unissa. Tästä taitaa olla kymmenkunta vuotta aikaa.

        Yleensä varastetaan asiakastietoja, tällöin varkaana on useimmiten alihankkija, joka pyrkii pudottamaan päämiehensä pois välistä. Mercuri Urvalin rekryilmoituksessa haettiin kerran suoraan henkilöä, joka olisi tuonut asiakkaat mukanaan.

        Eli jos jotain on kirjoitettu ylös bisneksessä niin se ei suinkaan tarkoita, että se olisi laillista. Päinvastoin, joskus se on näyttö rikoksesta.

        Kilpailukiellon pätevyydestä olisi kiva kuulla. Samoin siitä, että työnantaja pyrkii työsopimuksessa rajoittamaan muiden töiden tekemistä. Voisi vaikka eezy:n kautta tehdä muita keikkoja silloin tällöin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nyt tajusin mitä haet takaa

      En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä
      Ikävä
      41
      3123
    2. Kaksi tyttöä putosi

      Minkä takia ne tytöt katolle oli kiivenny?
      Helsinki
      82
      3064
    3. Mitä haluaisit tänään sanoa kaivatullesi?

      Onko sydämelläsi jotain?
      Ikävä
      196
      2549
    4. Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?

      En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?
      Suomussalmi
      36
      2225
    5. Kiitos kun sanoit ikävästi minulle, herkälle

      Sait kesälomani pilattua😔
      Ikävä
      30
      1551
    6. Salilla oli toissapäivänä söpö tumma

      Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen
      Ikävä
      41
      1426
    7. Naiselle mieheltä

      Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?
      Ikävä
      23
      1413
    8. Kaipaan niin....

      Aaawww mikä kaipuun tunne iski ja lujaa🥺😭❤️
      Ikävä
      10
      1284
    9. Eiii...

      Etkä! 😘
      Ikävä
      13
      1279
    10. Mikset vain

      Unohtaisi?
      Ikävä
      22
      1251
    Aihe