Aihe

Askites

apua tervitseva

Hei
Miten vatsaonteloon tulee nestettä? Minkä seurauksena(muutama esimerkki)? Mitä elimistössä tapahtuu silloin? Ja mistä se neste tulee?

Tarvitsisin saman tiedon keuhkoihin tulevasta nesteestä.

On todella tarkeää. Mistään kirjoista en apua löydä.

Olisin syvästi kiitollinen asiallisista vastauksista.

3

6932

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • sunny

   Vatsankalvonontelo muistuttaa rakenteeltaan että toiminnallaan sydänpussia, keuhkopussia ja niveliä. Vatsaonteloon vaikuttaa suolen liikkeet. Erilaisissa tulehduksissa (esim. vatsakalvontulehdus) ja sydämen vajaatoiminnassa saattaa vatsakalvononteloon kertyä jopa ämpärikaupalla nestettä. Miehen vatsakalvonontelo on täysin umpinainen - naisen vatsakalvononteloon bakteerit voivat levitä ulkopuolelta emättimen, kohdun ja munanjohtimien kautta (todella harvinaista!).
   Nestetäytteinen vatsaontelo (ascites) on vakavan maksataudin merkki(maksakirroosi, maksasyöpä).

   Ja kysyit keuhkoihin tulevasta nesteestä..
   Terveellä henkilöllä on keuhkopussin kahden lehden, pleura parietaliksen ja pleura viskeraliksen, välissä pieni määrä voitelevaa nestettä, joka peittää pleurat ohuena kalvona.
   Nesteen valkuaispitoisuus on noin 15 g/l ja siinä löytyy mesoteelisoluja ja jonkin verran valkosoluja. Normaalitilassa nestemäärä pysyy vakiona, koska sen muodostuminen ja imeytyminen ovat dynaamisessa tasapainossa. Aikuisella ihmisellä pleuranesteen vaihto on noin 300 ml vuorokaudessa. Nestettä tihkuu plasman ultrafiltraattina pleura parietaliksen hiussuonten kautta. Hydrostaattisen paineen erojen vuoksi suurin osa imeytyy takaisin pleuran venuloihin. Valkuainen ja solut imeytyvät pleuralehtien laajaan lymfaattiseen verkostoon. Tasapainoon vaikuttavat siis mm. hiussuonten läpäisevyys ja niissä vallitseva hydrostaattinen paine, mutta myös pleuratilan alipaine sekä veriplasman ja pleuranesteen kolloidiosmoottinen paine. Jos jokin näistä tekijöistä muuttuu, syntyy helposti pleuratilaan päin suuntautuva nesteen liike, josta seurauksena on nestekertymä eli effuusio.

   Pleurakipu on yleensä paikallista, mutta esim. pallean keskiosan ärsytystila voi tuntua heijastekipuna saman puolen hartiaseudussa palleahermon välittämänä.

   Syyt:Sydämen vajaatoiminta, maksakirroosi, nefroottinen oireyhtymä, keuhkoembolia, tuberkuloosi, muut bakteeri-infektiot, sieni-infektiot, virusinfektiot
   Keuhkosyöpä muut metastaattiset syövät, mesoteliooma, lymfoomat, keuhkoembolia, keuhkoinfarkti, vatsan alueen sairaudet: haimatulehdus, subfreeninen absessi, askites ja sen aiheuttamat tilat, vatsakirurgian jälkitilat.

   Auttoiko yhtään?

   • alkuperäinen

    Voi hyvän tähden sunny!!!
    Sinä et rakas ihminen tiedä miten kiitollinen minä olen. Olen etsinyt ja etsinyt tietoa, mutta en selvästikkään tarpeeksi tehokkasti. Lähteissä on ollut vain, että vakavissa sairauksissa tätä ilmenee. Ei sen kummempaa.
    Kiitos ja ylistys. Sinun kaltaisia ihmisiä täällä tarvitaan. :)


   • sunny
    alkuperäinen kirjoitti:

    Voi hyvän tähden sunny!!!
    Sinä et rakas ihminen tiedä miten kiitollinen minä olen. Olen etsinyt ja etsinyt tietoa, mutta en selvästikkään tarpeeksi tehokkasti. Lähteissä on ollut vain, että vakavissa sairauksissa tätä ilmenee. Ei sen kummempaa.
    Kiitos ja ylistys. Sinun kaltaisia ihmisiä täällä tarvitaan. :)

    Ole hyvä vaan=). Ja hyvä jos osasin olla avuksi. Talven jatkoja!!


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuolleille ei pitäisi nauraa mutta nyt naurattaa

   Norjan johtava koronakieltäjä sairastui koronaan ja kuoli https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fbbd4cec-3688-4113-9424-bbd5d9c5a3c8
   Maailman menoa
   611
   15787
  2. Maisa sairaalassa

   https://aijaa.com/JHObE3 Nonni.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   356
   12088
  3. Kohujulkkis Sofia Belorf avautuu suhteestaan huumetuomittu Niko Ranta-ahoon: "Rakkaus on sokea"

   Sofia Belórf on avautunut Katiska-vyyhdin tuomiosta ja rakkaudestaan Niko Ranta-ahoon. Rakkaus on sokea, Sofia tuskailee. https://www.suomi24.fi/viih
   Kotimaiset julkkisjuorut
   127
   8007
  4. Yksin oli Sofia tullut Espanjasta

   https://www.seiska.fi/kotimaa/jattiriita-espanjassa-sofia-belorf-palasi-yksin-suomeen-ilman-stefan-thermania-kuvat Harmi, että tää ja muut riidat on v
   Kotimaiset julkkisjuorut
   128
   7853
  5. Oho! Vappu Pimiä yllättäen myös Kokkisota-juontajaksi - Sikke Sumari pois äkillisestä syystä

   Maajussille morsian, TTK ja nyt myös Kokkisota. Pimiällä riittää vientiä... https://www.suomi24.fi/viihde/oho-vappu-pimia-yllattaen-myos-kokkisota-juo
   Kotimaiset julkkisjuorut
   81
   3986