Ponta Delgada, paikalliset, asunnot

Samise

Toistamiseen käytyäni Azoreilla kiinnitin huomiota asuntojen myyntimäärään. Ponta Delgadassa tuntuu olevan paljon huoneistoja myytävänä, mutta miten ihmeessä paikalliset niitä pystyvät hankkimaan?

Masseur on kirjoittanut alemmissa viestiketjuissa keskipalkasta jne. ja nämä asunnot taasen ovat hintaluokkaa 70 000 - 200 000 euroa.

Ei kai vain Azoreillekin ole pesiytynyt grynderi-vitsaus. Myyvät mannereurooppalaisille rikkaille asuntoja Azori-nuorten kustannuksella?

Mm. Sao Miguelin saaren itäpäässä tuntui olevan luksustaloja vieri vieressä ja joka toisessa kylässä.

9

1200

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ulkomaalaisten tai muiden saariryhmän ulkopuolelta tulevien omistuksessa on azorilaisia huoneistoja ja kiinteistöjä todennäköisesti häviävän pieni osa, sillä Azorit eivät ole kohde joka kummenmin kiinnostaa sen enempää suurta kuin pientäkään ostajakuntaa. Saaret ovat kaukana muusta maailmasta, virallisesti Euroopan äärisyrjäseudulla (região ultraperiférica, RUP), köyhillä Azoreilla, joihin liikenneyhteydet ovat huonot ja kalliit. Saariryhmän ilmastosta levitetään jatkuvasti harhaajohtavaa tietoa niin matkailuteollisuuden kuin Portugalin mantereen tiedotusvälineidenkin kautta, mikä ei suinkaan lisää kiinnostusta.

      São Miguelilla maksaa maa. Ponta Delgadan keskustan alueella tontista saa pulittaa noin 500 e/m2. 250 000 euron uudesta talosta noin 200 neliön suuruisen tontin hinta on siten 100 000 e. Siirryttäessä etäämälle hinnat luonnollisesti laskevat mutta kaavoitettu hyvä tontti kunnallistekniikoineen saattaa silti maksaa 200-300 e/m2. Maata voi kyllä ostaa pienemmällä hinnalla, esim. laidunmaata kauniilla näköalalla saa muutamalla eurolla per neliö ison alan. Eri asia on, saako sille rakentaa.

      Azoreilla on myymättömiä uusia asuntoja toista tuhatta sekä niiden lisäksi myytävänä runsaasti jo käytössä olleita asuntoja. Jota kuinkin kaikki uudet asunnot myydään välittäjän kautta. Myynti on vetänyt huonosti jo ainakin vuodesta 2006 saakka. Taloudellisen kriisin alettua vaikuttaa hinnat ovat jonkun verran pudonneet. Vaikka korot ovatkin laskeneet, ovat pankit samanaikaisesti kiristäneet lainaehtojaan. Laina-ajat ovat pitkät, pääsääntöisesti 30 vuotta. Vain näin päästään kuukausieriin, jotka asunnonostajilla on jotenkn varaa maksaa.

      Vuoden 2007 tilastot kertovat, että keskimääräinen kerrostalohuoneiston myyntihinta oli 143 000 e kun vastaava hinta Portugalin mantereella oli 115 000 e. Keskimääräinen huoneiston koko samassa tilastossa oli 73 m2 Azoreilla, Portugalin mantereella 91 m2.

      Azorien yhdeksän saarta sijaitsevat noin 1500 km:n päässä Portugalin mantereelta. Saarilla asuu vain noin 240 000 asukasta. Kuljetuskustannukset ovat merkittävät, sillä niitä eivät alenna isot volyymit. Rakennusliikkeiden voittomarginaaleja en tunne, mutta kovin isot ne eivät voi olla, kun potentiaalinen ostovoima on vaatimaton. Lamasta on Azoreilla eniten kärsinyt juuri rakennusteollisuus. Pienempiä yrityksiä pitävät jotenkin hengissä korjausrakentaminen.

      "Luksustalot" on todennäköisesti hankittu osittain muualla tienatuilla rahoilla (USA, Kanada) ja osittain perityllä varallisuudella. Harmaan talouden osuudeksi arvioidaan pariakymmentä prosenttia. Siihen on mahdollisuus mm. omaan piikkiin työskentelevillä juristeilla, lääkäreillä, sähkö-, putki- ym. ammattimiehillä.

      Kaupan yhteydessä ostajan maksettavaksi tulevat kulut ovat merkittävät. Esim. varainsiirovero on 2,8% kauppahinnasta. Lisäksi tulevat notaarinpalkkiot ja mahdolliset juristin ja insinöörin palkkiot. Viimeksi mainituissa voi luonnollisesti säästää, mutta asiantuntijan käyttö on suositeltavaa, jotta menettely noudattaisi paikallista käytäntöä ja turvaisia ostajan selustan.

      Azorit ovat pohjoismaalaiselle mainio paikka asua ympäri vuoden, sillä koskaan ei ole kylmä eikä kuuma. Kaikki pelaa ja elämä on rauhallista. Luonto on aina lähellä. On kulttuuria. On kaikkea. Käytännössä mitään ei puutu. Asuin- ja elinkustannukset ovat merkittävästi alhaisemmat kuin Suomessa. Huoneistoja ei tarvitse lämmittää eikä viilentää. Energiakustannuksia voi säästää mm. aurinkopaneleilla.

      • Samise

        Kiitoksia kovasti selventävästä kirjoituksesta.
        En nyt aivan ajatellut itse muuttaa sinne asumaan, kun töitäkin pitäisi tehdä ja varmaan kiven alla siellä Azoreilla työpaikat (olen ICT ammattilainen). Mutta harmitti kovasti paikallisten nuorten mahdollisuus päästä kiinni omaan asumiseen moisilla hinnoilla ja kyseisellä elintasolla.

        Tiedän toki, että mm. manner-Portugalissa lapset asuvat pitkään vanhempiensa luona ja vielä silloinkin kun ovat jo naimisiin menneet. Näin ainakin maaseudulla. Mantereella on alkanut nuorisoa jälleen kiinnostaa maaseutuelämä, mutta on mahdottomuus sikäläisillä palkoilla hankkia maatila - meille puolestaan hinnat mantereella (Portugali) ovat naurettavan halpoja kohtuullisine maa pläntteineen.


      • Pekka K.

        Tervehdys.

        Miten tuo asuntojen kosteus on hoidettu Azoreilla, jos ei ole lämmitystä.
        Luulisi, että elokuun lämmin ja "kostea" (?) ilma on ongelma mm. sisätiloissa ilman tuuletusta sekä kosteuden poistoa ja taas sateisempaan aikaan talvella lämmitys vähentäisi kosteusvaurioita.


      • masseur
        Pekka K. kirjoitti:

        Tervehdys.

        Miten tuo asuntojen kosteus on hoidettu Azoreilla, jos ei ole lämmitystä.
        Luulisi, että elokuun lämmin ja "kostea" (?) ilma on ongelma mm. sisätiloissa ilman tuuletusta sekä kosteuden poistoa ja taas sateisempaan aikaan talvella lämmitys vähentäisi kosteusvaurioita.

        Ilman suhteellinen kosteus Azoreilla on ympäri vuoden keskimäärin luokkaa 70-80 prosenttia. Kosteammat ja kuivemmat päivät vuorottelevat oli mikä vuodenaika tahansa.

        Ratkaisu ei mielestäni ole lämmitys ilmastossa, jossa se ei lämpötilan vuoksi ole tarpeen. Huoneilman kosteutta poistamaan myydään kosteudenpoistolaitteita, jotka ovat varsin tehokkaita. Ilman suhteellinen kosteus ei ole ainulaatuista Azoreille, sillä maailmassa on paljon alueita, joissa ilman kosteus on jatkuvasti korkeampi kuin Azoreilla.

        Tehokkain tapa vähentää huoneilman kosteutta on oikea rakennustapa. Perinteinen azorilainen talorakentaminen on rakentamista kivestä, tänä päivänä luonnollisesti betonista, etenkin massivisista betoniharkoista. Olen tarkkaillut pientalorakentamista Ponta Delgadassa enkä vielä ole huomannut, että seiniin asennettaisiin kosteuseristeitä.

        Monissa vahoissa taloissa myös ikkunat vaatisivat uudistamista. Uusiin taloihin asennettavat ikkunat ovat alumiinipokaiset, kumitiivisteiset ja kaksinkertaiset.

        Meidän talomme seinämateriaalit, sanwich-tyyppiset rakenteet eristyksineen, on tuotettu Saksasta. Sisä- ja ulkoseinärakenteen väliin jää ilmaa, joka eristää. Kantavat rakenteet ovat terästä, jotka maanjäristysriskiä silmälläpitäen ovat tarkoituksenmukaisempia kuin teräsvahvisteiset betonirakenteet.

        Meillä ei ole ollut ongelmia huoneilman kosteuden kanssa. Se saattaa joskus joissakin tiloissa nousta yli 70, mutta pysyttelee yleensä 45 ja 60 prosentin välillä.

        Betonirakenteissa kosteus ilmenee sisäseinässä betonin "kukkimisena". Kukinta poistetaan, yleensä kesäaikaan, jolloin haihtuminen ja sen vuoksi kuivaminen on nopeampaa kuin talvella, minkä jälkeen seinä maalataan uudelleen. Näin tehdään vuodesta toiseen tarpeen vaatiessa.

        Vanhempia taloja lämmitetään satunnaisesti puilla talvisaikaan. Tavallisimpia tulisijoja ovat takka ja eräänlaiset modernit kamiinat. Näitä lämmityspäiviä on harvassa, sillä yölämpötila putoaa vain kerran kaksi talvessa alle 10 C:een. Alle 15 C:een päiviä ei myöskään ole kuin kourallinen. Lämittämättömässä kodissamme saattaa yölämpötila talvella joskus laskea 16 C:een, mutta tuskin on päivää, jolloin se ei kuitenkin kohoaisi vähintään 18 C:een.


      • vähentää %
        Pekka K. kirjoitti:

        Tervehdys.

        Miten tuo asuntojen kosteus on hoidettu Azoreilla, jos ei ole lämmitystä.
        Luulisi, että elokuun lämmin ja "kostea" (?) ilma on ongelma mm. sisätiloissa ilman tuuletusta sekä kosteuden poistoa ja taas sateisempaan aikaan talvella lämmitys vähentäisi kosteusvaurioita.

        Jäähdyttävän ilmastoinnin (huoneiston sisäkierrolla) käyttö pienentää kosteutta ilmasta, sillä vesi kondensoituu laitteen sisällä, josta se ohjataan ulos poistoputkella.
        Liika jäähdyttäminen ei taas auta, voi tulla sisällä huoneistossakin kastepiste vastaan...


      • vähentää % kirjoitti:

        Jäähdyttävän ilmastoinnin (huoneiston sisäkierrolla) käyttö pienentää kosteutta ilmasta, sillä vesi kondensoituu laitteen sisällä, josta se ohjataan ulos poistoputkella.
        Liika jäähdyttäminen ei taas auta, voi tulla sisällä huoneistossakin kastepiste vastaan...

        Mistä mahtaa olla alkuisin käsitys siitä, että kosteus Azoreilla olisi jokin erityinen ongelma? Minulle pöly ja kuiva ilma oli ongelma Helsingissä.

        Meidän kotimme ei tarvitse minkäänlaista koneellista ilmastointia. 40-60 prosentin välillä oleva huoneilman suhteellinen kosteus on ymmärtääkseni sopiva. Helsingissä kodissamme ilman suhteellisen kosteus ylitti vain aniharvoin 40 prosenttia, vaikka käytimme ilmankostutinta.


        Pelkkä ajoittainen huoneilman kosteuden alentaminen on Azoreilla täysin riittävä ja eikä sekään ole kaikissa kodeissa välttämätöntä. Kosteuden alentamista
        varten myydään siirettäviä laitteita eri ominaisuuksin.

        Huoneilmamme lämpötila ilman lämmitystä vaihtelee vuositasolla haarukassaa noin 16-26 C. Huiput ovat hetkellisiä. Ulkoilman keskimääräinen lämpötilahaarukka vuositasolla on 11-25 C. Ilman viilentämiseen riittää tuuletus. Lämpötilat laskevat yöllä kesälläkin yleensä hieman 20 C:een alle.

        Pitkät yhtämittaiset kosteat jaksot eivät ole Azoreilla tavallisia, vaan säätilan parametrit vaihtelevat nopeasti. Mielestäni terveen ihmisen on turha investoida laitteisiin, kuten ilmastointiin, joita Azoreilla ei käytännössä tarvitse. Paljon tärkeämpää on on asianmukainen rakennustapa, aurinkoenergian laaja hyödyntäminen, sadeveden hyötykäyttö (Azoreilla täytyy kastella, sillä haihtumnen on nopeaa) ja ylipäätään turhan veden- ja energiankulutuksen vähentäminen.

        Azorien ilmastoa oppii tuntemaan ainoastaan saarilla asumalla. Lyhyillä oleskeluilla säästä ei saa kokonaiskäsitystä.


      • Samise
        masseur kirjoitti:

        Mistä mahtaa olla alkuisin käsitys siitä, että kosteus Azoreilla olisi jokin erityinen ongelma? Minulle pöly ja kuiva ilma oli ongelma Helsingissä.

        Meidän kotimme ei tarvitse minkäänlaista koneellista ilmastointia. 40-60 prosentin välillä oleva huoneilman suhteellinen kosteus on ymmärtääkseni sopiva. Helsingissä kodissamme ilman suhteellisen kosteus ylitti vain aniharvoin 40 prosenttia, vaikka käytimme ilmankostutinta.


        Pelkkä ajoittainen huoneilman kosteuden alentaminen on Azoreilla täysin riittävä ja eikä sekään ole kaikissa kodeissa välttämätöntä. Kosteuden alentamista
        varten myydään siirettäviä laitteita eri ominaisuuksin.

        Huoneilmamme lämpötila ilman lämmitystä vaihtelee vuositasolla haarukassaa noin 16-26 C. Huiput ovat hetkellisiä. Ulkoilman keskimääräinen lämpötilahaarukka vuositasolla on 11-25 C. Ilman viilentämiseen riittää tuuletus. Lämpötilat laskevat yöllä kesälläkin yleensä hieman 20 C:een alle.

        Pitkät yhtämittaiset kosteat jaksot eivät ole Azoreilla tavallisia, vaan säätilan parametrit vaihtelevat nopeasti. Mielestäni terveen ihmisen on turha investoida laitteisiin, kuten ilmastointiin, joita Azoreilla ei käytännössä tarvitse. Paljon tärkeämpää on on asianmukainen rakennustapa, aurinkoenergian laaja hyödyntäminen, sadeveden hyötykäyttö (Azoreilla täytyy kastella, sillä haihtumnen on nopeaa) ja ylipäätään turhan veden- ja energiankulutuksen vähentäminen.

        Azorien ilmastoa oppii tuntemaan ainoastaan saarilla asumalla. Lyhyillä oleskeluilla säästä ei saa kokonaiskäsitystä.

        Oletko Pekka käynyt Azoreilla?

        Käytyäni ensimmäisen kerran Azoreilla 2005 sanoi silloinen matkaopas, että elokuussa koteihin läkähtyy kuumuuden ja kosteuden takia, eikä mikään kuiva. Tuli mieleen, jos vaikka olisit kuullut saman tarinan.

        Minunkaan mielestä kosteus ei tunnu olevan ongelma. Korkeampi kosteus, kuin Suomessa tuntuu mukavalta. Liiallinen kosteus taitaa haihtua atlanttisen tuulen mukana.

        Ollessani manner-Portugalissa, Bejassa, eräällä maatilalla vasta olikin kosteutta. Talvi aikaan se oli jäkyttävää. Ei ilmastointia, ei lämmitystä. Seinissä kosteusvaurioita ja ulkona katolle tiivistinyt vesi tippui maahan.


      • Samise kirjoitti:

        Oletko Pekka käynyt Azoreilla?

        Käytyäni ensimmäisen kerran Azoreilla 2005 sanoi silloinen matkaopas, että elokuussa koteihin läkähtyy kuumuuden ja kosteuden takia, eikä mikään kuiva. Tuli mieleen, jos vaikka olisit kuullut saman tarinan.

        Minunkaan mielestä kosteus ei tunnu olevan ongelma. Korkeampi kosteus, kuin Suomessa tuntuu mukavalta. Liiallinen kosteus taitaa haihtua atlanttisen tuulen mukana.

        Ollessani manner-Portugalissa, Bejassa, eräällä maatilalla vasta olikin kosteutta. Talvi aikaan se oli jäkyttävää. Ei ilmastointia, ei lämmitystä. Seinissä kosteusvaurioita ja ulkona katolle tiivistinyt vesi tippui maahan.

        Vaikuttaisi siltä, että tämä viesti oli osoitettu Pekalle, joka aikaisemmin kirjoitteli. Kun se on kuitenkin kiinnitetty oman viestini perään, kommentoin.

        Kaikki kunnia matkaoppaan työlle ja niille, jotka kyseisessä tehtävässä toimivat. Tehtävä ei ole helppo, kun noin kolmen viikon työhönopastuksen ja opiskelun jälkeen pitää asiantuntevasti kertoa kohteesta, josta aikaisemmin ei ole tiennyt mitään. Tämän lisäksi oppaat ovat valtaosaltaan nuoria, parikymppisiä, joista vain harvoilla on kokemusta eri ilmastoista, etenkään pitempiaikaista sellaista. Niinpä opas saattaa antaa sellaistakin informaatiota, joka voi joko kokonaan tai ainakin osittain olla harhaanjohtavaa.

        Kun kävimme ensi kertaa Azoreilla vuoden 2006 syyskuun alussa, yksi opas kertoi värikkään tarinan siitä, miten hänen nahkakenkänsä sängyn alla homehtuivat korkean kosteuden vuoksi. Tarina voi olla totta, mutta ei dramaattisuudessan suinkaan anna oikeaa kuvaa Azorien ilmankosteuden vaikutuksista.

        Lämpöön ja korkeampaan ilmankosteuteen tottumaton, fyysisesti täysin tervekin suomalainen kokee yleensä tukalana ilmaston, jossa kosteuden ja lämmön yhteysvaikutuksella on suuri merkitys. Maailmassa on kuitenkin paljon alueita, joissa korkea ilman suhteellinen kosteus ja yli 30 C:een päivälämpötilat ovat jokapäiväinen ilmiö vähintään kesäaikana. Näin on esim. monin paikoin Yhdysvaltoja juuri kesäaikana.

        Azoreilla kerrotaan ennustettu ilmankosteus ja todelliset lukemat päivittäin sekä lehdissä että televisiossa ja radiossa. Tällä palstalla suomalaiset kyselevät yleensä vain lämpötiloista ja sateesta. Lämpötilan ja ilmankosteuden yhteisvaikutuksesta he ovat pitkälti tietämättömiä. Suhteeellisen korkea ilmankosteus ei tarkoita sitä, että sataisi usein, sillä ilma voi olla kosteaa, ilmeisesti haihtumisen vuoksi, myös mantereen yllä kaukanakin merestä.

        Azorien lämpötilavaihtelut ovat vuositasolla varsin vaatimattomia. Myös yö- ja päivälämpötilojen erot ovat pienet, keskimäärin ehkä 3-5 C. Sekä helmikuussa että toukokuussa voidaan mitata aivan samat lukemat, esim. 14 C yöllä ja 18 C päivällä.

        Elokuun päivälämpötilojen keskimääräinen maksimi on hieman yli 25 C, yön keskimääräinen minimi runsaat 18 C. Ilmankosteus on keskimäärin vähintään luokkaa 70-80 prosenttia. Miten läkähdyttäväksi nämä parametrit jokainen kokee, on fyysisesti terveen ihmisen kohdalla varsin subjektiivista. Yölämpötilat laskevat joka tapauksessa useimmiten alle 20 C:een eikä läheskään joka päivä mitata 25 C. Useimmissa Azorilaisissa kodeissa on läpivetotuuletusmahdollisuus ja ulkona käy aina vähintään pieni tuulenvire. Mainittakoon vielä, että pyykki kuivaa ulkona ympäri vuoden. Koska haihtuminen on nopeaa etenkin kesäaikaan, täytyy kasvimaita muutaman sateettoman päivän jälkeen kastella.

        Bejan ilmasto on varsin erilainen kuin Azoreilla. Kesällä päivälämpötilat pysyttelevät pitkään 35 C tai sen yläpuolella. Talvella taas mittari laskee monesti pakkasen puolelle. Tietääkseni ilma Alentejossa on kesällä kuivaa.

        Azorien kotien kosteusongelmat johtuvat rakennustavasta, eivät ilmastosta. Jo pelkkä ikkunoiden vaihtaminen moderneiksi, tiiviiksi, laskisi merkittävästi huoneilman kosteutta vanhoissa rekennuksissa. Kosteuden hallitsemista helpottanee merkittävästi se, että esim. toisin kuin Suomessa, lämpötilavaihtelut ja niistä johtuva kondensaatio on todennäköisesti korkeintaan pienestä merkityksestä.

        Tekstistä tuli jälleen pitkä, mutta uskon, että sitä lukevat muutkin kuin pelkästään kysyjä ja vastaaja.


      • Samise
        masseur kirjoitti:

        Vaikuttaisi siltä, että tämä viesti oli osoitettu Pekalle, joka aikaisemmin kirjoitteli. Kun se on kuitenkin kiinnitetty oman viestini perään, kommentoin.

        Kaikki kunnia matkaoppaan työlle ja niille, jotka kyseisessä tehtävässä toimivat. Tehtävä ei ole helppo, kun noin kolmen viikon työhönopastuksen ja opiskelun jälkeen pitää asiantuntevasti kertoa kohteesta, josta aikaisemmin ei ole tiennyt mitään. Tämän lisäksi oppaat ovat valtaosaltaan nuoria, parikymppisiä, joista vain harvoilla on kokemusta eri ilmastoista, etenkään pitempiaikaista sellaista. Niinpä opas saattaa antaa sellaistakin informaatiota, joka voi joko kokonaan tai ainakin osittain olla harhaanjohtavaa.

        Kun kävimme ensi kertaa Azoreilla vuoden 2006 syyskuun alussa, yksi opas kertoi värikkään tarinan siitä, miten hänen nahkakenkänsä sängyn alla homehtuivat korkean kosteuden vuoksi. Tarina voi olla totta, mutta ei dramaattisuudessan suinkaan anna oikeaa kuvaa Azorien ilmankosteuden vaikutuksista.

        Lämpöön ja korkeampaan ilmankosteuteen tottumaton, fyysisesti täysin tervekin suomalainen kokee yleensä tukalana ilmaston, jossa kosteuden ja lämmön yhteysvaikutuksella on suuri merkitys. Maailmassa on kuitenkin paljon alueita, joissa korkea ilman suhteellinen kosteus ja yli 30 C:een päivälämpötilat ovat jokapäiväinen ilmiö vähintään kesäaikana. Näin on esim. monin paikoin Yhdysvaltoja juuri kesäaikana.

        Azoreilla kerrotaan ennustettu ilmankosteus ja todelliset lukemat päivittäin sekä lehdissä että televisiossa ja radiossa. Tällä palstalla suomalaiset kyselevät yleensä vain lämpötiloista ja sateesta. Lämpötilan ja ilmankosteuden yhteisvaikutuksesta he ovat pitkälti tietämättömiä. Suhteeellisen korkea ilmankosteus ei tarkoita sitä, että sataisi usein, sillä ilma voi olla kosteaa, ilmeisesti haihtumisen vuoksi, myös mantereen yllä kaukanakin merestä.

        Azorien lämpötilavaihtelut ovat vuositasolla varsin vaatimattomia. Myös yö- ja päivälämpötilojen erot ovat pienet, keskimäärin ehkä 3-5 C. Sekä helmikuussa että toukokuussa voidaan mitata aivan samat lukemat, esim. 14 C yöllä ja 18 C päivällä.

        Elokuun päivälämpötilojen keskimääräinen maksimi on hieman yli 25 C, yön keskimääräinen minimi runsaat 18 C. Ilmankosteus on keskimäärin vähintään luokkaa 70-80 prosenttia. Miten läkähdyttäväksi nämä parametrit jokainen kokee, on fyysisesti terveen ihmisen kohdalla varsin subjektiivista. Yölämpötilat laskevat joka tapauksessa useimmiten alle 20 C:een eikä läheskään joka päivä mitata 25 C. Useimmissa Azorilaisissa kodeissa on läpivetotuuletusmahdollisuus ja ulkona käy aina vähintään pieni tuulenvire. Mainittakoon vielä, että pyykki kuivaa ulkona ympäri vuoden. Koska haihtuminen on nopeaa etenkin kesäaikaan, täytyy kasvimaita muutaman sateettoman päivän jälkeen kastella.

        Bejan ilmasto on varsin erilainen kuin Azoreilla. Kesällä päivälämpötilat pysyttelevät pitkään 35 C tai sen yläpuolella. Talvella taas mittari laskee monesti pakkasen puolelle. Tietääkseni ilma Alentejossa on kesällä kuivaa.

        Azorien kotien kosteusongelmat johtuvat rakennustavasta, eivät ilmastosta. Jo pelkkä ikkunoiden vaihtaminen moderneiksi, tiiviiksi, laskisi merkittävästi huoneilman kosteutta vanhoissa rekennuksissa. Kosteuden hallitsemista helpottanee merkittävästi se, että esim. toisin kuin Suomessa, lämpötilavaihtelut ja niistä johtuva kondensaatio on todennäköisesti korkeintaan pienestä merkityksestä.

        Tekstistä tuli jälleen pitkä, mutta uskon, että sitä lukevat muutkin kuin pelkästään kysyjä ja vastaaja.

        Joo, pahoillani. Kirjoitin vahingossa sinun tekstisi alle. Ja hyvä vain kun kirjoitat pitkät vastaukset. Tietoa tulee paljon.

        Tuosta kosteudesta sen verran, että itse kärsin Suomessa eräänlaisesta reumaattisesta särystä - ei reumasta - varsinkin syksyisin ja talvisin ja siksi mielelläni lennän etelään, jossa hieman korkeampi kosteus ja lämpö tuntuvat auttavan. Tai ehkä se vain on tuo lämpö, mutta korkeampi ilmankosteus ei ainakaan kuivata limakalvoja, niin kuin Suomessa kotiolot talvisin ja kokonaisuudessaan tuo tuo tullessaan paremman olon fyysisesti (öh, menikö sekavaksi?).

        Manner-Portugalista vielä sen verran, että kyllä portugalilaisilla on hieman erikoinen tapa rakentaa, mutta perinteinen huokoisesta kivestä rakennetut talot yleensä kalkittiin ja näin rakenteista tuli hengittäviä. Paksut kiviseinät (50 cm) pitivät talot kesäisin viileinä porottavassa helteessä ja pintamateriaali puolestaan päästi kosteuden haihtumaan talvisin. Isot takat lämmittivät hyvin talvisin ja pitävät kosteuden kurissa - takat olivat ruuan laittoon ja tietenkin lämmitykseen, mutta puun menekki on valtavaa koska mitään eristeitä ei käytetty ja takatoissa on suora hormi ulos. Katollakin rimojen päälle vain asetellaan tiilet.
        Pahin ratkaisematon rakennusvirhe portugalilaisilla mielestäni on ollut aikaisemmin se, että heillä on maalattiat pohjakerroksessa. Nämä maalattiaiset tilat ovat toimineet varastoina sekä se, että usein rakennuksen yksi seinä (usein päätyseinä) on rakennettu maavallia vasten. Talvisin tämä on varsinainen pomppi. Kosteus tihkuu rakenteisiin maasta.

        Osittain tuo riittävän hyvä rakennustapa ja ylläpito on hylätty elintapojen muuttuessa, mutta rakennukset seisovat entisellään. Näihin vanhoihin taloihin maalataan uudemmilla maaleilla pinnat ja saattavat olla osaamattomien käsissä kosteusloukkuja ja ovatkin. Lisäksi ihmiset eivät enää saa elantoaan talonsa ympäristöstä vaan käyvät yhä pitemmällä töissä ja näin ollen talot ovat kylmillään pitempiä jaksoa talvisin.

        Tämäkin talo, jossa asustelin helmikuussa oli alueen lämpimimpiä sillä suomalainen omistaja oli asentanut eristeet välikattoon ja kaksi takkaa oli muutettu varaaviksi. Tästä huolimatta yön kylmyyttä oli vaikea pitää loitolla ja pari huonetta oli jätettävä omilleen joista huokui puilla lämmitettyihin muihin huoneisiin kylmää ja kosteutta.

        Helmikuussa yöt olivat n. 8 astetta plussalla ja iltapäivisin päästiin 18 ja 20 asteeseen. Aamupäivisin laaksojen yllä leijui sumupilviä, jotka hitaasti haihtuivat auringon kurottautuessa taivaalle. Atlantin rannalle oli 64km, mutta atlantin talvinen kosteus vallitsi yhä tuolla alueella.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      140
      4295
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      125
      1681
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1497
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1422
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1304
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      51
      1207
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1141
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1126
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1091
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      66
      1083
    Aihe