Kuka oikein poltti Turjanlinnan?

Turjake.

Kuka oikein poltti Turjanlinnan?


Onni Palaste: Talvisodan ääniä, Karisto 1980, kertoo samasta tapauksesta Kiannon ottaman valokuvan kera.

Sivuilla 50-55 on tarkka kuvaus tapahtuneesta ja kuvaliitteessä sivujen 80-81 välissä on Kiannon itsensä Jatkosodan aikana ottama valokuva Turjanlinnan raunioilta. Kuvassa on sotamies Ville Huusko ratsun selässä ja kuvatekstinä Kiannon kirjoittamana seuraava (sivulla 54 on sama selväkielisenä):

"Sotamies Ville Huusko, talleta tämä jälkipolville, ikuiseksi muistoksi vahingon syvästi kärsineeltä Turjanlinnan vanhalta isännältä, korpikirjailija Ilmari Kiannolta."

"Ihminen, älä katso hevosta, sillä se on Luojan edessä syytön ja puhdas. Katso miestä, jonka sota teki syylliseksi. Kukako hän on? Haihtukoon hänen nimensä, sillä hän on se joka käskystä teki kamalan työn. Kuva on hyvä. Asia on kehno. Jumala tuomitsee. Turjanlinnan polttajan valokuvasi Raunioruhtinas Iki-Kianto."

Polttajaporukka on nimetty kirjassa ja ne 2 muuta olivat "renkipoika" Huovinen ja kersantti Hurskainen.


Täällä on Erkki Ahon sivuilla kovin erilainen versio:

4. maaliskuuta 2009

Aarne Korhonen poltti Turjanlinnan

http://suomenhistoriaa.blogspot.com/2009/03/aarne-korhonen-poltti-turjanlinnan.html



Turjanlinna

Aarne Korhonen poltti Turjanlinnan.
.
.
.

"Partion painuessa sisälle Kianto oli jo lähtenyt evakkoon. Myöhemmin julkisuuten tuli tieto, että kirjailija oli raapustanut venäläisille joukoille viestin tyhjän sikaarilaatikon kanteen. Partion johtajana toiminut vänrikki kääri viestin rullalle ja työnsi sen asetakkinsa povitaskuun. Sen jälkeen Korhonen ja muut miehet sytyttivät talon palamaan."

10

406

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ole Porvari

      Voiko joku uutuuskirjailija olla noin pielessä?

      Ahon jutun lopussa on "lähteet"...

      • Anonyymi

        "Pielessä" miten?

        -----

        Via Karelia (Runon ja Rajantie ry)

        Ilmari Kianto, Turjanlinna ja talvisota


        Suomussalmella merkittävän osan elämästään vaikuttanut kirjailija Ilmari Kianto – joka tunnetaan mm. korpikansan kuvauksistaan Punainen viina ja Ryysyrannan Jooseppi - hankki itselleen Kianta-järven rannalta kruununtorpaksi Lepokanta nimisen tilan ja rakensi sinne Turjanlinnaksi nimittämänsä talon. Vuonna 1934 hän lunasti tilan omistukseensa.

        Kianto oli talvisodan syttyessä talossaan. Kun suomalaiset polttivat 6.12. illalla Suomussalmen kirkonkylän, Kianto pakeni talostaan. Turjanlinna oli pitkän aikaa rintamalinjalla ja suomalaiset valtasivat sen 19.12. ja polttivat rakennuksen.

        Kianto tuomittiin talvisodan jälkeen maanpetoksen yrityksestä puoleksi vuodeksi kuritushuoneeseen, koska hän oli jättänyt Turjanlinnan kuistin pöydälle tyhjän sikarilaatikon, johon hän oli kirjoittanut venäjänkielisen viestin: ”Venäläiset toverit! Kunnioittakaa köyhän kirjailijan kotia. Tuossa on saari autiona ynnä tästä itään päin rinne rakennuksineen. - Olen minäkin ollut Moskovassa 1901-03. Ilmari Kianto.”

        Saaressa, johon Kianto viittaa oli hänen kalamajansa ja viereinen talo oli hänen sisarensa. Kiannon katsottiin viestillään auttaneen venäläisiä.


        https://viakarelia.fi/teema/sotahistoria/talvisota/suomussalmen-taistelut-1939/ilmari-kianto-turjanlinna-ja-talvisota/

        https://web.archive.org/web/20240410203848/https://viakarelia.fi/teema/sotahistoria/talvisota/suomussalmen-taistelut-1939/ilmari-kianto-turjanlinna-ja-talvisota/


      • Anonyymi

        Kari Kallonen

        Operaatio Turkoosin taistelija: Rauno Juholan matka Ranskan muukalaislegioonasta menestyväksi yrittäjäksi

        (painopaikka Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu 2023)

        s. 15 - 17


        Muutaman asteen päiväntasaajasta etelään sijaitsevasta Ruandasta, tuhansien kukkuloiden maassa - pays de mille collines - on pitkä matka niin maantieteellisesti kuin henkisestikin Kainuuseen. Asumattomien metsien peittämät vaarat kohoavat hieman etelään pohjoisen napapiirin ja yöttömän yön rajasta. Maakunnan tunnuslaulu on osuvasti Ilmari Kiannon vuonna 1911 Kajaanin maaviljelysseuran tilauksesta kirjoittama Nälkämaan laulu, johon sävelmän laati Oskar Merikanto. Kappale on suosituin maakuntalauluista, ja luultavasti useimmille tuttu koulussa laulettuna.


        " Kuulkaa korpeimme kuiskintaa,

        jylhien järvien loiskintaa!

        Meidänpä mainetta mainivat nuot

        koskien ärjyt ja surkeat suot!

        Meidänpä vapautta vaarat on nää!

        Meidän on laulua lahtien pää! "


        Ilmari Kianto tunsi maansa, Kainuu sijaitsee lähellä Suomen maantieteellistä keskipistettä. Korpimaakunta on vallannut erämaat ja tiettömät taipaleet Oulujärven ympärillä, rajanaapurinaan idässä Vienan Karjala. Kitsaasta maasta kirjoittanut Kianto tuli tunnetuksi köyhälistöromaaneistaan Punainen viiva ja Ryysyrannan Jooseppi, toisaalta Iki-Kianto osallistui myös valkoisen Suomen heimoretkiin ja elämään on hänen jälkeensä jäänyt säe "Suomi suureksi, Viena vapaaksi".

        Talvisodassa Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ja taisteluja käytiin Suomusalmella, jossa Kiantajärven rannalla sijaitsi Turjanlinna, kirjailijan taiteilijakoti. Kirkonkylä oli jo tulessa, suomalaisten joukkojen sytyttämänä, sillä viholliselle ei haluttu jättää rakennuksia käyttöön. Asukkaat joutuivat pakenemaan evakkoon miehittäjän edeltä ja korpikirjailija halusi pelastaa talonsa. Tyhjän sikarilaatikon kanteen piirtyi venäjänkielinen teksti valloittajille:

        "Venäläiset toverit! Kunnioittakaa sivumenolla köyhän kirjailijan kotia. Tuossa on saari autiona ynnä huvila itään päin muine rakennuksineen."

        Viestin löysivät ensimmäiseksi kuitenkin suomalaiset sotilaat, Turjanlinna poltettiin ja Kianto tuomittiin talvisodan jälkeen maanpetoksen yrityksestä puoleksi vuodeksi kuritushuoneeseen. Viestiä pidettiin ohjeiden antamisena viholliselle, vakoiluna. Tekstissä mainitun idässä sijaitsevan kookkaan asumuksen omisti Kiannon vanhin sisar - jonka kanssa kirjailijalla oli ajoittain huonot välit. Vastakkaiseen suuntaan länteen, pakoon, olivat puolestaan lähteneet jäätä pitkin Kiannon vaimo ja tytär.

        Kainuu ei ehkä olekaan niin kovin kaukana Ruandasta, eikä yhtä selkeä se raja, mikä on maapetturin ja sodan uhrin välillä. Sodassa mitataan vakaumuksen suoraselkäisyys ja luonteen lujuus, erotuksena opportunismista, veljeilystä vihollisen kanssa, jonka avulla henkilöt uskovat pystyvänsä säilyttämään omaisuutensa sekä läheistensä hengen.

        --------

        Se siitä yksityisomaisuuden puolustamisesta sosialismia vastaan!



        Mainittu myös ketjussa:

        Kysymys MeAgainille Ruandan kansanmurhan kieltämisestä

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18179411/kysymys-meagainille-ruandan-kansanmurhan-kieltamisesta#comment-127436546


    • Silkkoa sisältä

      Hankin kirjan lähimmästä divarista ja luin tänään tuon Turjanlinnajutun Porvalin kirjasta. Kun sitä Vertaa Onni Palasteen kirjan juttuun niin onpa sanottava että silkkoa on Seppo haukannut...

      Porvali Seppo Talvisodan sankarit 105 kunnian päivää - 105 legendaa
      valitut palat, 2004, 340 s.

      • Anonyymi

        Morjensta! Olen ranualainen, joka on käynyt raatteentien opastetulla käynnillä. Haluaisin käydä vielä turjanlinnan paikalla ja ehdottaisin, että suomussalmen kunta rakentaisi alkuperäisen näköisen turjanlinnan uudelleen. Uskoisin sen tuovan kuntaan rahaa ja työpaikkoja. On tärkeää muistaa Ilmari Kianto, sillä me vanhempi sukupolvi muistamme hänet. Panostakaa hankkeeeseen, sillä se tuo elämää SUOMUSSALMELLE. Terveisin Mies mätäskairasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Morjensta! Olen ranualainen, joka on käynyt raatteentien opastetulla käynnillä. Haluaisin käydä vielä turjanlinnan paikalla ja ehdottaisin, että suomussalmen kunta rakentaisi alkuperäisen näköisen turjanlinnan uudelleen. Uskoisin sen tuovan kuntaan rahaa ja työpaikkoja. On tärkeää muistaa Ilmari Kianto, sillä me vanhempi sukupolvi muistamme hänet. Panostakaa hankkeeeseen, sillä se tuo elämää SUOMUSSALMELLE. Terveisin Mies mätäskairasta.

        Huluus on tarttuvaa.

        Kianto oli täysin sekopää vuosikymmeniä.

        Joihinkin se näkyy tarttuvan vieläkin.


    • Anonyymi

      Ensimmäisen Turjanlinnan suomalaiset tuikkasi tuleen.
      Toisen linnan rakentamisessa tehtiin virheitä, joiden seurauksena uunin lämmitys aiheutti tulipalon ja koko tönö palo poroksi.

      • Anonyymi

        Eikös suomalaisten pitänyt taistella yksityisomaisuuden puolesta valtionsosialismin vaikutusta vastaan? Suomalaisten jos keiden olisi pitänyt ymmärtää, jos Valkoisia puoltanut Kianto anoo omaisuuttaan säästettävän. Aivan sama olisiko puna-armeija säästänyt Turjanlinnan vai ei, poltetun maan taktiikoiden ja "maanpettureiden" kaltoinkohtelun piti olla Neuvostoliiton erikoisuuksia. Näköjään suomalaiset halusivat oman palansa kakusta! Vieläpä omiensa Valkoisten puolta hurrannutta vastaan! Tekopyhyyttä mitä tekopyhyyttä.


    • Anonyymi

      Tuo Ahon kirjoittama on totta: "Alikersantti Hurskaisen ryhmä lähti retkelleen yön pimeydessä. Ryhmänjohtajan lisäksi mukana olivat sotamiehet Toivo Huovinen, Iikka Hurskainen, Vilho Huusko, Heikki Kylmänen, Eljas Moilanen, Heikki Moilanen ja Matti Ridell."
      Yksi näistä osallisista antoi aikoinaan haastatelun ja kertoi näin tapahtuneen. Miehet olivat säräisniemeläisiä. Tuon haastattelun antaja oli Veneheiton, Mustanmaan asukas, jo edesmennyt.

      • Anonyymi

        Saisiko linkkiä tai muuten tarkempaa viittausta kyseiseen haastatteluun?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe