Minun täytyisi keksiä eräisiin juhliin teema-ruuat 50-, 60-, 70-, 80- ja 90 luvuille. Mitkä ruuat mielestäsi leimasivat näitä vuosikymmeniä tai mikä oli uutta ja ihmeellistä silloin.
Oma elämänkokemus alkaa vasta 80-luvulta, joten apu olisi tarpeen.
Vuosikymmenten ruuat
20
4036
Vastaukset
60-luvun lopulla uutuus oli ainakin meidän perheessä risotto. 70-luvulla siirryttiin pizza- ja pastakauteen ja 80- luku oli kiinalaisen ruuan sesonkia. 90-luvulla ruokapöytään ilmestyi thai-ruoka. Näin ainakin minun näkövinkkelistäni.
Muistan kun 80-luvulla Helsingin Kalliossa eräs pieni ruokapaikka mainosti tulisia ja voimakkaasti maustettuja eksoottisia ruokia. Tulisuus oli sitä, että annos oli todella kuuma ja voimakkaasti maustettu taisi tarkoittaa sitä, että annoksessa oli yhden ihmisen kuukauden suolakiintiö. Eksotiikkaa tarjoili pari säilykepersikan lohkoa lautasen reunalla. Oi niitä aikoja.- Vanha kokki
Oli Huhtamäkiyhtymän, (en muista silloista nimeä) valmistamat suklaalevyn kokoiset tiivistekeitot.
Vain vesi ja palanen levystä ja kiehautus ja sinulla oli keitto valmiina.
Näitä keittoja oli ainakin kolmea sorttia: Keisarikeitto, kanakeitto ja kaalikeitto.
Ensimmäinen tuttavuuteni kyseisiin ruokiin ajoittuu kesään 1955.
Vapaasti myytävä kahvi oli myös tuon ajanjakson merkittävä uutuus, tosin tauon jälkeen, jonka sota-aika asetti.
60-luvulla kotitalouksissa alettiin käyttää ruoanvalmistuksen yhteydessä lisävärin antajana myös säilykehedelmiä, etenkin possuruokien lisäkkeinä.
Ensimmäiset pizzat puhuttivat suomalaisia.
Aloitettiin sateenkaariraudun, eli kirjolohen viljely kaupalliseksi tuotteeksi. Jokaisessa kodissa tarjottiin pian punaista kalaa uunissa valmistettuna Lasse Mårtensonin ohjeen mukaan, "Noin ja kalalta takki pois"! runoili Lasse TV: mainoksissa myöhemmin.
70-luvulla broileri oli huikea uutuus, siihen asti oli vain kanaa saatavilla.
Saman vuosikymmenen lopulla yritettiin myös broilerikania saada pöytiin, mutta se ei saanut kannatusta hyvästä lihastaan huolimatta, olisiko syynä ollut liian läheinen sota-aika ja sen jälkeiset vuodet, jolloin miltei joka mökissä oli kanitarha lihan tarpeen tyydyttämiseksi.
Herkkusienien viljely alkoi ja ihmiset oppivat ostamaan tuoreita herkkusieniä.
Harvinaisempi liharuoka yritelmä oli nutrian lihan eli vesirotan lanseeraaminen ensin ravintoloille, tarkoituksena levittää sitten myöhemmin laajemminkin kauppoihin, homma epäonnistui jo ennakkoluuloihin.
80-luvulla ruokavalikoimat kansainvälistyivät kiihtyvää vauhtia, ihmiset matkustivat yhä enemmän ja osasivat vaatia kauppiailta yhä eksoottisempia mausteita ja ruoka-aineita. Hampurilaisen haastajaksi tuotiin kebap-ravintolat.
90-luvulla yhä eksoottisemmat ruuat saivat lisää jalansijaa, kuten Arska totesi, thai-ruoka oli kova sana ja wokkaaminen joka perheessä tavallista arkirutiinia.
Sen jälkeen onkin ruokakauppojen valmisruokatiskit ohjailleet "kiireisten" perheenemäntien ruokailutottumuksia, syntyi niin sanottu uusavuttomien joukko, joka ei osaa, eikä viitsi valmistaa omaa ruokaansa vaan ostavat kaiken mikrovalmiina, tai peräti kaupan keittiön annoksina ja valmiiksi lämpöisinä. Vanha kokki kirjoitti:
Oli Huhtamäkiyhtymän, (en muista silloista nimeä) valmistamat suklaalevyn kokoiset tiivistekeitot.
Vain vesi ja palanen levystä ja kiehautus ja sinulla oli keitto valmiina.
Näitä keittoja oli ainakin kolmea sorttia: Keisarikeitto, kanakeitto ja kaalikeitto.
Ensimmäinen tuttavuuteni kyseisiin ruokiin ajoittuu kesään 1955.
Vapaasti myytävä kahvi oli myös tuon ajanjakson merkittävä uutuus, tosin tauon jälkeen, jonka sota-aika asetti.
60-luvulla kotitalouksissa alettiin käyttää ruoanvalmistuksen yhteydessä lisävärin antajana myös säilykehedelmiä, etenkin possuruokien lisäkkeinä.
Ensimmäiset pizzat puhuttivat suomalaisia.
Aloitettiin sateenkaariraudun, eli kirjolohen viljely kaupalliseksi tuotteeksi. Jokaisessa kodissa tarjottiin pian punaista kalaa uunissa valmistettuna Lasse Mårtensonin ohjeen mukaan, "Noin ja kalalta takki pois"! runoili Lasse TV: mainoksissa myöhemmin.
70-luvulla broileri oli huikea uutuus, siihen asti oli vain kanaa saatavilla.
Saman vuosikymmenen lopulla yritettiin myös broilerikania saada pöytiin, mutta se ei saanut kannatusta hyvästä lihastaan huolimatta, olisiko syynä ollut liian läheinen sota-aika ja sen jälkeiset vuodet, jolloin miltei joka mökissä oli kanitarha lihan tarpeen tyydyttämiseksi.
Herkkusienien viljely alkoi ja ihmiset oppivat ostamaan tuoreita herkkusieniä.
Harvinaisempi liharuoka yritelmä oli nutrian lihan eli vesirotan lanseeraaminen ensin ravintoloille, tarkoituksena levittää sitten myöhemmin laajemminkin kauppoihin, homma epäonnistui jo ennakkoluuloihin.
80-luvulla ruokavalikoimat kansainvälistyivät kiihtyvää vauhtia, ihmiset matkustivat yhä enemmän ja osasivat vaatia kauppiailta yhä eksoottisempia mausteita ja ruoka-aineita. Hampurilaisen haastajaksi tuotiin kebap-ravintolat.
90-luvulla yhä eksoottisemmat ruuat saivat lisää jalansijaa, kuten Arska totesi, thai-ruoka oli kova sana ja wokkaaminen joka perheessä tavallista arkirutiinia.
Sen jälkeen onkin ruokakauppojen valmisruokatiskit ohjailleet "kiireisten" perheenemäntien ruokailutottumuksia, syntyi niin sanottu uusavuttomien joukko, joka ei osaa, eikä viitsi valmistaa omaa ruokaansa vaan ostavat kaiken mikrovalmiina, tai peräti kaupan keittiön annoksina ja valmiiksi lämpöisinä.Hienoa, että muistit tuon nutrian. Muistan kun kaverini sai tätä rämemajavan lihaa - rasvaista, mutta vaaleaa - ja päätimme rohkeina poikina tehdä siitä jotain. Yksi ohjekin löytyi: uunipaisti, johon käytettiin normaalien mausteiden ja juuresten lisäksi siihen aikaan aivan tolkuton määrä valkosipulia. Reseptissä oli joko virhe tai valkosipulilla koetettin peittää nutrian makua, joka ei ole mitenkään epämiellyttävä josko ei nyt kuitenkaan miellyttäväkään.
Tänäkin päivänä nousee sanasta "nutria" väkevä valkosipuliröyhtäys kurkunpäähän. Yhden kerran syöty - ja siirretty makumuistojen arkistoon .
Tuossa oli jo mainioita ajankuvauksia parikin kappaletta. Ehkä niihin voisi jotain lisätä parilta ajalta:
50-luku
Aikaa leimasi vielä pula-ajan läheisyys – sokeri, kahvi, margariini, riisi olivat vielä kortilla hetken aikaa. Olympialaiset toivat Suomeen Cocal Colan ja purukumi tuli markkinoille. Elämä oli kuitenkin vielä kovin maalaismaista: matkalle lähtijälle tehtiin eväät; kurkkua, voita leivän päälle, kinkkua.. maito laitettiin pulloon, jossa oli suljettava porsliininen patenttikorkki. Elintarvikkeet ostettiin vielä tiskiltä ja kauppias leikkasi haluamasi palan isommasta kimpaleesta – asiakasta palveltiin. Ylellisimpiä ruokia oli porsaankyljys, sipulipihvi – yleensä liha. Lämmitykseen käytettiin vielä uuneja, joita käytettiin myös ruoanvalmistukseen: märkiin sanomalehtiin ja voipaperiin kiedottiin lahna, hauki ja pantiin uuninpesään kypsymään. Kalaa savustettiin.
Kukaan ei vielä grillannut – makkara paistettiin nuotiolla, samoin kala.
60-luku
Valmistuotteiden ja einesten esiinmarssi – työpaikoille tuli työpaikkaruokailu. Sitä ennen oltiin eväitten varassa. Ravintoloissa syötiin leikkeitä: wieninleike, oskarinleike sekä pakkovoileipää, koska alkoholijuomia ei vielä saanut ilman syömistä. Kotona syötiin paljon keittoja – lihakeitto, hernekeitto, kesäkeitto, makkarakeitto, kaalikeitto, kalakeitto… Samoin tillilihaa, vatkulia, makkarakastiketta, lihapullia. Joka koti muisti vielä pula-ajan ja säilöi kesän satoa kellariin, joka useammassa talossa löytyi vielä. Tuoreita vihanneksia ja juureksia sai vain kesällä ja syksyllä – muulloin syötiin säilykkeitä.
Ja hei – silloin sai vielä kunnon läskisoossia.- Vanha kokki
Asuin tuohon aikaaan vielä Pihlajatiellä ja Elannon maitokauppa sijaitsi lähellä Kuusitien kulmassa. Se oli varsin edistyksellinen puoti, sillä sen yksi seinä oli konstruoitu siten, että kylmä vesi virtasi lähes seinän leveydeltä ohuena mattona ja näin piti myymälän kylmänä. Maito myytiin tuohon aikaan, siis 50 luvulla vielä asiakkaan omiin astioihin. Meilläkin oli emaloitu maitoastia, oikein kannellinen, johon myyjätär mittasi isosta tonkasta maitoa litran tai puolen litran pitkävartisella mitalla.
Joka aamu minulla oli töihin lähtiessäni voileivät, joiden päällä yleensä paksut siivut "sinkkua" ja tomaattiviipaleita. Kesän vihannekset olivat meille ilmaisia, olinhan Wardin puutarhassa töissä.
Paistetut kananmunat olivat myös leivän päällyksinä hyviä, samoin kuin servelaati makkara.
Ja toden totta, sen aikainen läskisoosioli jotain ihan erilaista kuin tämä nykyinen.
Muistaakseni White Lady ravintola avasi ovensa noihin aikoihin.
Tapana oli että anniskelua harjoittavaan ravintolaan eivät naiset päässeet edes syömään, ellei heillä ollut miesseuralaista mukanaan.
Käsittämätöntä, mutta määräys oli Alkosta annettu.
Ovat ajat muuttuneet, mutta enpä osaa sanoa ovatko kaikilta osin ainakaan parempaan suuntaan. - vinkkejä
Vanha kokki kirjoitti:
Asuin tuohon aikaaan vielä Pihlajatiellä ja Elannon maitokauppa sijaitsi lähellä Kuusitien kulmassa. Se oli varsin edistyksellinen puoti, sillä sen yksi seinä oli konstruoitu siten, että kylmä vesi virtasi lähes seinän leveydeltä ohuena mattona ja näin piti myymälän kylmänä. Maito myytiin tuohon aikaan, siis 50 luvulla vielä asiakkaan omiin astioihin. Meilläkin oli emaloitu maitoastia, oikein kannellinen, johon myyjätär mittasi isosta tonkasta maitoa litran tai puolen litran pitkävartisella mitalla.
Joka aamu minulla oli töihin lähtiessäni voileivät, joiden päällä yleensä paksut siivut "sinkkua" ja tomaattiviipaleita. Kesän vihannekset olivat meille ilmaisia, olinhan Wardin puutarhassa töissä.
Paistetut kananmunat olivat myös leivän päällyksinä hyviä, samoin kuin servelaati makkara.
Ja toden totta, sen aikainen läskisoosioli jotain ihan erilaista kuin tämä nykyinen.
Muistaakseni White Lady ravintola avasi ovensa noihin aikoihin.
Tapana oli että anniskelua harjoittavaan ravintolaan eivät naiset päässeet edes syömään, ellei heillä ollut miesseuralaista mukanaan.
Käsittämätöntä, mutta määräys oli Alkosta annettu.
Ovat ajat muuttuneet, mutta enpä osaa sanoa ovatko kaikilta osin ainakaan parempaan suuntaan.Täältähän löytyykin hienoja vinkkejä! Tarkoituksena on siis järjestää kahden neidin yhteiset 50-vuotis kekkerit, eli ikää tulee täyteen 25 v kappale. Saisikohan Roslundilta tilauksesta vesirotan potkaa. =)
Kiitokset vastauksista ja eiköhän tältä pohjalta saada kehiteltyä buffet-pöytä, jonka ruokalajit liittyvät ainakin löyhästi kuhunkin vuosikymmeneen. - tulee olemaankin
vinkkejä kirjoitti:
Täältähän löytyykin hienoja vinkkejä! Tarkoituksena on siis järjestää kahden neidin yhteiset 50-vuotis kekkerit, eli ikää tulee täyteen 25 v kappale. Saisikohan Roslundilta tilauksesta vesirotan potkaa. =)
Kiitokset vastauksista ja eiköhän tältä pohjalta saada kehiteltyä buffet-pöytä, jonka ruokalajit liittyvät ainakin löyhästi kuhunkin vuosikymmeneen.PITSA,POPKORNI JA,PEUKALOISEN PYLLY.
- elliivo
vinkkejä kirjoitti:
Täältähän löytyykin hienoja vinkkejä! Tarkoituksena on siis järjestää kahden neidin yhteiset 50-vuotis kekkerit, eli ikää tulee täyteen 25 v kappale. Saisikohan Roslundilta tilauksesta vesirotan potkaa. =)
Kiitokset vastauksista ja eiköhän tältä pohjalta saada kehiteltyä buffet-pöytä, jonka ruokalajit liittyvät ainakin löyhästi kuhunkin vuosikymmeneen.Meillä ainakin oli juhlissa -50 ja-60 luvuilla aina tarjolla voileipäkakkua, täytekakkua ja pullarinki jonka keskus täytettiin kotona leivotuilla pikkuleivillä.
Tuontihedelmät kuten appelsiini olivat uusi herkku.
Spagetti tuli kauppoihin ja oli jotain aivan ihanaa lapsen suussa :)
70-luvulla vietettiin nuorten kekkereitä juustofondyen ympärillä.
Ravintolassa otettiin lankkupihvi tai leikkelelautanen.
Nakkarilta sai niin hyviä lihiksiä nakilla että ei niitä enää ole olemassakaan. - Muut tuontihedelmät
elliivo kirjoitti:
Meillä ainakin oli juhlissa -50 ja-60 luvuilla aina tarjolla voileipäkakkua, täytekakkua ja pullarinki jonka keskus täytettiin kotona leivotuilla pikkuleivillä.
Tuontihedelmät kuten appelsiini olivat uusi herkku.
Spagetti tuli kauppoihin ja oli jotain aivan ihanaa lapsen suussa :)
70-luvulla vietettiin nuorten kekkereitä juustofondyen ympärillä.
Ravintolassa otettiin lankkupihvi tai leikkelelautanen.
Nakkarilta sai niin hyviä lihiksiä nakilla että ei niitä enää ole olemassakaan.Eivät olleet uusi herkku, sillä ennen sotia niitä kyllä myytiin siirtomaatavarakaupoissa. Sota vain keskeytti monien tuontitavaroiden laivaukset.
Mm. kahvi kuului noihin haluttuihin herkkuihin.
Erittäin monille tuontitavaroille keksittiinkin kotimainen vastike, eli korvike.
Sota-aikana syntyneille appelsiini ja banaani olivat todellakin eksoottinen uutuus.
Tuo pullarinki tunnetaan paremmin "kranssina" ja se todella täytettiin seitsemällä sortilla pikkuleipiä, kuten kaneliässiä, herrasväenleipiä jne.
Kermaa ja voita ei säästelty täytekakuissa, eikä leivoksissa, kun niitä taas vihdoin sai muualta kuin mustasta pörssistä kiskurihintaan. - -nainen-
Muut tuontihedelmät kirjoitti:
Eivät olleet uusi herkku, sillä ennen sotia niitä kyllä myytiin siirtomaatavarakaupoissa. Sota vain keskeytti monien tuontitavaroiden laivaukset.
Mm. kahvi kuului noihin haluttuihin herkkuihin.
Erittäin monille tuontitavaroille keksittiinkin kotimainen vastike, eli korvike.
Sota-aikana syntyneille appelsiini ja banaani olivat todellakin eksoottinen uutuus.
Tuo pullarinki tunnetaan paremmin "kranssina" ja se todella täytettiin seitsemällä sortilla pikkuleipiä, kuten kaneliässiä, herrasväenleipiä jne.
Kermaa ja voita ei säästelty täytekakuissa, eikä leivoksissa, kun niitä taas vihdoin sai muualta kuin mustasta pörssistä kiskurihintaan.Minulla on mummoni Keittiökirja, painettu 1927 (Garl Tigerstedt/Katri Laine) Tässä kirjassa on paljon ruokaohjeita, joissa on appelsiini, banaani, aprikoosi ja sitruuna ruuanlaiton, tai leipomisen osana.
- hehehhe
-nainen- kirjoitti:
Minulla on mummoni Keittiökirja, painettu 1927 (Garl Tigerstedt/Katri Laine) Tässä kirjassa on paljon ruokaohjeita, joissa on appelsiini, banaani, aprikoosi ja sitruuna ruuanlaiton, tai leipomisen osana.
Äiti oli jostakin löytänyt 50-luvun keittokirjan, se ainakin perustui pitkälti seisovan pöydän antimiin. Mulla on siitä tuossa ylhäällä ohjen pikaperinne ruoasta, Kolme ämmää. Keittokirja sisälsi paljon sellaisia nopeita ohjeita ja paljon makkara- ja makaroniruokia.
- ja makunautintoja
hehehhe kirjoitti:
Äiti oli jostakin löytänyt 50-luvun keittokirjan, se ainakin perustui pitkälti seisovan pöydän antimiin. Mulla on siitä tuossa ylhäällä ohjen pikaperinne ruoasta, Kolme ämmää. Keittokirja sisälsi paljon sellaisia nopeita ohjeita ja paljon makkara- ja makaroniruokia.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalainen_keittiö
sain tehtävksi 30 luvun herrapäivällisen :
Lohta ja perunaa sinappikastike
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/65898/Jääkellarin lohil
sen jälkeen kirkas lihaiemi ja pasteija
pääruokana
lammaspaisti lisukkeineen unohtamatta minttuossossia
lopussa pieni kulho kuutoamokiisselliä kera puolikkasurvoksen.
Juhlakalu on synttäreihinsä tyytyväinen
20-luvun meininkiä
http://www.kokousnet.fi/mp/db/ohjelma_tiedostot/x/IMG/16719/file/Herrasvaen_paivalliset_menu.pdf
ja Babetten pidot ne vasta
http://www.recipes4us.co.uk/Babettes Feast.htm - kelepaaherkutella
elliivo kirjoitti:
Meillä ainakin oli juhlissa -50 ja-60 luvuilla aina tarjolla voileipäkakkua, täytekakkua ja pullarinki jonka keskus täytettiin kotona leivotuilla pikkuleivillä.
Tuontihedelmät kuten appelsiini olivat uusi herkku.
Spagetti tuli kauppoihin ja oli jotain aivan ihanaa lapsen suussa :)
70-luvulla vietettiin nuorten kekkereitä juustofondyen ympärillä.
Ravintolassa otettiin lankkupihvi tai leikkelelautanen.
Nakkarilta sai niin hyviä lihiksiä nakilla että ei niitä enää ole olemassakaan.hernekeitto, kaalilaatikko, talakkuna puuro, ohra rieska, on hyviä juhla ruokia, jäläki ruuaks letti vehnes kahvit.
60-luvun teemaruoaksi suosittelen seuraavaa: wieninleike, itsetehdyt ranskalaiset perunat/perunamuusi lehtisalaattia, tomaattia ja kurkkua. Jälkiruoaksi nougatvanukasta.
70-luku: Tonnikalasalaatti (kurkkua, tonnikalaa, makaronia,vihr. oliiveja, herneitä, tillimajoneesikastike esim. thousand island). Jälkiruoaksi uunijäätelö.
80-luku: Katkarapukasari ja patonki. Suklaamousse.- Makaronivelliä
50-luvulla makaronivelli oli yleinen ruoka. Sitä ei nykyisin enää tehdä.
- läm_mintä
Miks ei tehdä - tummat makaroonit tai aakkoset
https://www.myllynparas.fi/reseptit/vanhanajan-makaronivelli
- 50-60-lukujenleikkele
Leikkeleeksi berliinin makkara. Se oli suosittu ja arvostettu leikkelemakkara 50-60 luvuilla. Voi olla vaikeaakin saada, mutta muutama pieni valmistaja sitä vielä tekee.
- OiBerliini
50-luvulla en vielä ollut olemassa, mutta siitä tulee mieleen hampurilainen, kokis ja popcornit.
Hämärästi muistan, että minun äiti teki 60-luvulla berliininmakkarasta makkarakuppeja. Berliininmakkarasta leikkasi vajaan sentin paksuisia siivuja ja paistoi valurautapannussa, makkaran kuori kutistui kuumuessaan ja veti siivun kupiksi. Ne sitten täytti vihreillä herneillä. Kyllä ne oli hyviä. Keitettyjen perunoitten kanssa syötiin. Maito oli ruskeissa lasipulloissa ja 60-luvun lopulla tuli maitopussit. Mummo leikkasi maitopussit suikaleiksi ja virkkasi niistä vessaan maton.
70-luvulta paras ruokamuisto on nuotiossa tikun päässä paistettu Atrian hiillosmakkara. Siihen jotain makeahkoa sinappia ja juomaksi sekamehua. Muuten ne 70-luvun ruuat ei mitenkään hyviä muistoja ole jättäneet.
80-luku oli kummallinen vuosikymmen, alkupuoli oli vähän kuin jatkoa 70-luvulle, paitsi elintaso nousi ja tosiaan pitsat alkoi yleistyä, mutta ei ne nyt mitään yleisiä olleet tähän päivään verrattuna. Siinä puolivälin tienoilla vähän taantui ja loppuvuodet olikin sitten ihan hurjaa nousukiitoa, juppiaikaa. Siihen loppuun kuului kuntosalit, aerobic, olkatoppaukset, disco, kiilto, glitteri ja drinkit. Sininen enkeli, heinäsirkka, auringonnousu, sellaisia ainakin oli. Ruokina oli milloin mitäkin hienoa, uunibroileri ja riisi oli suosittu, ja kaikki hedelmäiset lisukkeet liharuokien kanssa, niin kuin vaikka aprikoosilla täytetty porsaan filee.
90-luvulla moni söikin sitten maksalaatikkoa. Alepa laski ruokien hintoja 90-luvun alkuvuosina, olisko ollut -93, ja lähetti kotiin hinnastot, niitä luettiin ja suunniteltiin että mitä kaikkea halpaa voi ostaa. Niihin aikoihin tuli meille eka tietokone. Puolivälin jälkeen alkoi hiljalleen normalisoitua ja 90-luvun lopulla oltiin jo Nokian kyydissä. Sain ekan kännykän, joka oli iso. Niihin aikoihin söin ekan kerran intialaista ruokaa, Berliinissä muuten. - vuokerta
Vuosikymmen ruoat ruokalitaa löytyy
http://www.hotellijaravintolamuseo.fi/news_articles/nautinnon-nalka-antologia/
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1112892Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302395Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222344Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081976- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701365Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881188- 801044
- 711034
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2471023