B3 kielellä sisälle?

mahdollistako?

Voiko yliopistoon päästä lukemaan kieltä jonka on lukenut lukiossa lyhyenä eli B3 ja saanut siitä M? Teoriassahan tuo on mahdollista, sillä vaatimuksena on hallita lukion oppimäärä, mutta toteutuuko käytännössä? Onko se niin että kaikki opiskelijat ovat kielen pitkänä lukeneita? En nyt tarkoita suosituimpia kieliä kuten englantia vaan ns. harvinaisempia kuten venäjää jonne hakee vähemmän ihmisiä.

9

649

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pitkänä lukenut

      Se, että vaatimuksena on lukion oppimäärä, tarkoittanee lähinnä sitä, että sillä saa kutsun pääsykokeeseen. Pääsykokeessa sitten testataan kielitaito ja monta muuta asiaa, eikä siinä enää kouluarvosana paina.

      • fm-englanti

        Paitsi että pääsykokeisiinhan saavat mennä kaikki, jotka vain lähettävät hakupaperit määräaikaan mennessä.


    • Humanoidi vai mikä se nyt oli

      Riippuu kielestä ja yliopistosta. Veikkaisin, että useimmilla on pitkä kieli tai muita suhteita kieleen esim. lähisukulaisten kautta, jolloin kielitaito on tietenkin parempi, mutta jos kiinnostusta riittää ja valmistautuu pääsykokeeseen huolellisesti, niin kyllä se on mahdollista. Tämä on tietysti vain minun mielipiteeni, ja kyse on toisesta kielestä, ei venäjästä, mutta tärkeintähän on yrittää opiskelemaan alaa, joka itseä oikeasti kiinnostaa. Ei sitten ainakaan myöhemmin kaduta.

    • mont_r_

      Noin se tosiaan menee, että pääsykoe perustuu monesti lukion oppimäärään noissa yleisimmissä "lyhyissä" kielissä (kuten venäjä, ranska, italia). Opiskelijoissa on pitkän kielen lukeneita, yläasteella aloittaneita sekä lukion lyhyen kielen opiskelleita. Minä olen lukenut überlyhyen ranskan (minimi kurssimäärä lukion iltalinjalla, jossa opetusta alle 20 tuntia/kurssi), kirjoittanut M:n ja päässyt yliopistoon ekalla yrittämällä. Mutta tietenkään en voi luvata, että sama metodi toimii sinun kohdallasi... Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, aika tavallista jopa.

    • X

      Meillä ainakin venäjän aloittaneista n. puolet oli lyhyen venäjän lukeneita. Hakijoita on niin vähän, että hyvät mahdollisuudet päästä sisään, ja pääsykoe tosiaankin perustuu lyhyeen venäjään.

      • Kielenopetuli

        Olen itse lukenut lyhyenä kielenä saksan kohtalaisella menestyksellä ja päässyt sitä lukemaan yliopistoon, en kuitenkaan heti lukion jälkeen. Tämä sisälsi huomattavan paljon opiskelua sekä erilaisilla kertauskursseilla että itsenäisesti. Olen lisäksi onnistunut erittäin aluperin erittäin huonolla kielitaidollani saamaan sivuaineeksi muita kieliä, mutta erittäin intensiivistä opiskelua tämäkin vaati, sillä kilpailu on kovaa. Valmennuskurssi voisi olla kohdallasi paikallaan.

        Jos sinulla on selkeä päämäärä ja teet aivan hirveästi töitä, kaikki on mahdollista, aina. Epäonnistumisten ei pidä antaa lannistaa, vaan uutta yritystä sitten kehiin.


    • encantada

      Luin itse lyhyen espanjan ja pääsin Helsinkiin ekalla yrittämällä sisään. Sain myös myöhemmin ranskan sivuaineeksi vain kahden vuoden ranskanopiskelujen jälkeen. Silloin oli vielä käytäntönä, että sivuainekoe oli sama kuin varsinaisten hakijoiden pääsykoe. Eli samat kirjat ja piti saada vähintään sama pistemäärä kuin alin pääsykokeella sisäänpäässyt. Itse sain kokeesta muistaakseni jotain 8/10 pistettä ;)

      Eli jos on motivaatiota, niin on todellakin mahdollista päästä sisälle lyhyellä kielellä. Nykyäänhän nettikin tarjoaa todella hyvät mahdollisuudet kehittää itse aktiivisesti omaa kielitaitoaan (nettilehdet, nettiradiot, youtube!...)

      • mietteliäs....

        jos ei ole opiskellut lukiossa kieltä yhtään, vaan itsenäisesti ja (hyvin kielitaitoisen) ystävän opetuksella, ja haluaa kielen sivuaineeksi? Onko mahdollista saada esim. ranska sivuaineeksi vaikkei ole sitä lukiossa opiskellut eikä kirjoittanut, mutta on muuten saavuttanut tarvittavat taidot?


      • encantada
        mietteliäs.... kirjoitti:

        jos ei ole opiskellut lukiossa kieltä yhtään, vaan itsenäisesti ja (hyvin kielitaitoisen) ystävän opetuksella, ja haluaa kielen sivuaineeksi? Onko mahdollista saada esim. ranska sivuaineeksi vaikkei ole sitä lukiossa opiskellut eikä kirjoittanut, mutta on muuten saavuttanut tarvittavat taidot?

        On mahdollista. En minäkään sitä lukiossa ollut lukenut enkä kirjoittanut. Aloitin ranskan siis alkeista yliopiston Kielikeskuksessa. Kahden vuoden opiskelun jälkeen sain ranskan sivuaineeksi. Eli ei sillä ole mitään väliä, miten olet taitosi saavuttanut :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1887
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1574
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1296
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1234
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1222
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1186
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1170
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1161
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1150
    Aihe