Vanhan hirsitalon eristäminen ja yksinkertaisten ikkunoiden kaksinkertaistaminen?

amppari77

Kunnostamme merenrannalla sijaitsevaa n. vuonna 1830 rakennettua Villaa tulevaksi kodiksemme.

Villa oli huonossa kunnossa kuin ostimme sen - lähes kaikki ylä- ja alavälipohjaa kannattavat hirret olivat lahonneet toisesta tai molemmista päistä ja näin ollen, olemme joutuneet tyhjentämään välipohjat ja poistamaan kannattavat hirret, eli vuoliaiset ja niskat.

Lisäksi kesäloma sujui mukavasti rungon hirsiä vaihdellessa, vaihdoimme useasta kohdasta alimmaisen hirren, yhden rännin kohdalta koko seinän puolentoista metrin leveydeltä, ja luonnollisesti ikkunoiden ja ovien alta olen myös joutunut vaihtamaan hirsiä.

Villa on suojeltu SR3- merkinnällä ja meidän tarkoituksenamme on kunnostaa villa kuntoon uusimalla vain pakolliset kohdat ja hyödyntämällä ja paikkaamalla mahdollisimman paljon vanhaa - Panun talotohtori on yöpöydällä iltalukemisena.

Alkuperäisenä toivomuksenamme oli että voisimme jättää Villan hirrelle, mutta nyt vaikuttaa siltä että joudumme lautaverhoilemaan Villamme.

Koska:

- Hirsiä on jouduttu vaihtamaan paljon ja villa näyttää aika tilkkutäkiltä, eivätkä tekemämme liitokset - hyvästä yrityksestä huolimatta - ole aivan yhtä kauniita kuin alkuperäiset.

- Vaikka vaihdettavaa on ollut paljon emme ole vaihtaneet yhtään ylimääräistä metriä hirttä, vaan paikannut sitä pienillä paloilla ja lankulla.

- Sisäpihan puoleiselta seinustalta olemme joutuneet purkamaan koko seinän noin viiden metrin pituudelta ja ajatuksenamme on tehdä tähän ns. "tavallinen seinä" hirsiseinän sijasta.

- Villan pohja on noin 200m2 ja se on puolitoistakerroksinen, joten villaa ei lämmitetä yhdellä kaakeliuunilla.

- Villa sijaitsee meren rannalla ja paikka on suhteellisen tuulinen.

- Kivijalka on usesta kohdasta alahirren ulkopuolella ja muodostaa hirren alle "sadealtaan".

- Villa on joskus ollut lautaverhoiltu.


.. ja lopulta kysymykseen / kysymyksiin ..

Riittääkö Villan eristämiseksi 25mm tuulileijona vai tarvitaanko myös Ekovillaa väliin? Hirren paksuus on noin 17 - 18cm.

Suunnitelmissa on yksi takka ja kaksi alkuoperäistä kaakeliuunia (sitten joskus kun ne on kunnostettu) tämän lisäksi olemme ajatelleet maalämpöä, jotta lämmityskustannukset olisivat edes jotenkin kohtuulliset. Löytyykö kokemuksia vanhan hisitalon maalämpöistämisestä?

Sitten kysymys ikkunoista..

Suurin osa ikkunoista on alkuperäisiä ja olemme kunnostaneet niitä pikkuhiljaa ja ne tulemme ehdottomasti säilyttämään. Koska ikkunat ovat yksinkertaiset joudumme jotenkin muuttamaan ne kaksinkertaiseksi - kuinka tämä tulisi tehdä?

Jos ja kun lautaverhoilemme Villan ulkoseinä työntyy noin 5-7cm ulospäin ja näin ollen myös tämänhetkiset ikkunan karmit ovat saman verran kapeat.. joten onko parempi teetättää uudet yksinkertaiset karmit ikkunoineen ja kiinnittää ne vanoihin karmeihin, vai teetättää vanhoihin karmeihin vain uudet ikkunat - tässä tapauksessa karmeihin pitäisi ilmeisesti jyrsiä uusille ikkunoille "kolot".

Toivottavasti joku saa edes jonkinlaisen kuvan projektistani ja ongelmistani.

4

1694

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JOS

      Olen pohtinut itse samoja kysymyksiä omassa talossa:

      Meidän pikku hiljaa remontoimamme vanhan hirsitalomme seinärakenne on ulkoapäin sisälle seuraavanlainen: 1. ulkoverhouspaneeli, 2. tuuletusväli, 3. 12 mm huokoleijona tuulensuojalevy, 4. hirsi, 5. pari kerrosta vanhoja pinkopahveja ja useita kerroksia tapettia, 6. vanha puukuituinen n.15 mm "Insuliittilevy", 7. ja jälleen muutama kerros vanhoja tapetteja, joiden päällä 8.kerroksena 25 mm huokoleijona ja sen päällä lopuksi vielä yksi paperitapetti. Hirren lisäksi seinässä on siis eristeenä ja tuulensuojana noin 60-70 mm paksuudelta hengittäviä puukuitumateriaaleja. Se tuntuu riittävän. Vetoa ei ole ja energiankulutus on kohtuullinen.

      Muutaman vuoden kokemuksella voin kertoa, että paljaalla hirrellä olevat sisäseinnät ovat aluksi mukavan eksoottiset, mutta pitemmän päälle ne alkavat vaikuttaa hieman synkältä ja hallitsevalta sisustuselementiltä. Siksi päädymme peittämään uudellen tapetilla edellisten asukkaiden auki ottamia väliseiniä. Ulkoseiniin lisäsimme 25 mm. huokoleijonan. Paneeli- tai lautaverhoilu ei ole myöskään pahitteeksi ulkona. Varsinkin kaupunkitaloon se kuuluukin.

      Ikkunoiden kanssa joudutte varmaan turvautumaan puuseppään, joka voi tehdä uudet sisäpuoliset ikkunat vanhojen mallin mukaan. Rakennusapteekista yms voi olla vaikea löytää täysin sopivia pareja vanhoille ikkunoillenne. Kun asioitte puusepän kanssa, ratkeaa pohtimasi karmikysymys samalla.

      Itse olen harrastanut puutöitä ja olen tehnyt taloomme muutaman sisäpuolisen uuden ruutuikkunan. Lisäsin vain uuden vanhan ikkunan mittojen mukaan tekemäni ikkunan ja karmin vanhan yksilasisen ikkunan sisäpuolelle. Ne eivät "pistäneet ulos" sisäseinästä, koska samalla lisäeristettiin edellä kuvatulla tavalla ulkoseiniä.

      Nykyään on vain kovin hankala saada tiheäsyistä ja pihkaista puuta, josta vanhat ikkunat on tehty. Meilläkin monet ulkopokat olivat tosi huonossa maalissa ja lähes vailla kittejä, mutta alapuutkaan eivät olleet lahonneet puun tavattoman runsaan pihkan ansiosta. Se oikein tirisi ulos kun poistin maalia kuumailmapuhaltimella. Tosin sisäpuolisen ikkunanhan pitäisi olla suojassa säältä, joten hieman haperompi nykypuu menettelee. Käytin tosin vain punertavaa männyn sydänpuuta.

    • kylttifi

      Kunnostimme 90 luvulla hirsikotiimme (muutimme koko talon 50 km, helppo vaihtaa lahoiset hirret).

      Meillä ei ole muuta eristystä kuin 1. Vuorauslaudat 2. Bitumivuorauspaperi. 3. hirsi n.150mm 4. 25mm:stä insuliittilevy.
      Kuulostaa vähän nykyään, mutta tuntuu kuitenkin riittävän.

      Kunnostettiin vanhat kaksilasiset ikkunat ja käytimme vanhat lasit- tässä voisin antaa vinkin: Jos teille on esim. kuusiruutuiset lasit- laita yhdelle ruutulle per ikkuna uusi lasi, sillon on ainakin yksi kohta missä näet selvää (varsinkin kiikarilla).

    • amppari77

      Kiitoksia vastauksista!

      Itseänikin hieman arvelluttaa käyttää "uutta" puuta sisäikkunoiden tekemiseen.
      Olen haaveillut löytäväni jostain vastaavan kokoisia ikkunoita karmeineen jotka sahaisin pystysuunnassa kahtia ja liittäisin sisäpuolelta nykyisiin karmeihin.

      Onkohan kukaan tehnyt tällätavalla ja onkohan yleensä mahdollista?

      • JOS.

        Vanhojen ikkunoiden halki sahaaminen ei mielestäni kuulosta hyvältä idealta.

        Rakennusapteekissa ja Metsäkylän navetassa on kyllä laajat valikoimat erilaisia ikkunoita, joten huolellisella etsimisellä voi tuurilla löytää sopivat parit.

        Paikallinen puuseppä ja uusien ikkunoiden teettäminen ei myöskään välttämättä tule kalliiksi. Kannattaa ainakin kysyä hinta-arviota.

        Kuten aiemmin kerroin, päädyin itse tekemään muutamia sisäpuolisia ikkunoita, kun on hieman kokemusta puuaskartelusta.

        Tutkin vain huolella vanhojen ikkunoiden valmistusmenetelmää ja kulmaliitoksia. Sitten ryhdyin kokelilemaan. Muutama yritys epäonnistui, mutta lopulta opin tekemään alkuperäisten kanssa lähes identtisiä pokia.

        Tarvitsin sirkkeliä, jyrsintä, vannesahaa, höylää ja hiomakonetta. Eli aikamoinen konearsenaali.

        Työväenopistojen kautta pääsee puutyökursseille ja käyttämään koulujen koneita.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14881
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3066
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3065
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe