Haistavitunkoulutus

Lievästi pettynyt

Menneisyydestä ja menneisyyden esineistä kiinnostuneena juuri valmistuneena filosofian maisterina (ja aiemmin kysyttynä miespuolisena) esitän nyt lievää vahvemmän ja raskaamman pettymykseni osoituksena kyseistä suuntausta vastaisena kannanottona kysymyksen, mihin meitä tarvitaan?

Aiemmassa elämässäni sain metalli- ja autoalan koulutusta, en ollut hyvä, vaikka olin hyvä kokeissa. Valmistuin kuitenkin nyt myöhemmin (välissä toki ylioppilastutkinto) filosofian maisteriksi (20.8.2009) oikein hyvin paperein. Nyt pitäisi tuon vuosien humanistisen koulutuksen päälle löytyä taloushallinnon koulutusta ja asiakaspalvelutaitoa. Eli en löydä nykyisellä koulutuksellani huonopalkkaista työtä, koska minulta puuttuu taito tehdä rahaa toisille.

Ja tiukan paikan tullen Minä osaan edelleen hitsata ja korjata autoja, vaikka olenkin nyt maisteri!

8

1062

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pppoooop

      Eipä tuohon oikein osaa sanoa mitään. Jotenkin suurin osa humanisteistakin tuntuu elämästä selviytyvän, mutta en sitten tiedä keskimääräisestä tyytyväisyydestä?

      Itse aloitin humanistisella alalla (josta kandin aion tehdä loppuun), mutta nykyään opiskelen taloutta/kauppaa pääasiallisesti. Luovuin aiemmasta "ihannealastani", kun ymmärsin, että se ei yksinkertaisesti kannata. Onneksi kuitenkin talouskin ihan aidosti kiinnostaa.

      Se kannattaa toki muistaa, että juuri nyt on aika ruikulitilanne lähes alalla kuin alalla taantuman vuoksi. Eiköhän niitä töitä ala taas löytymään pian, kun tilanne rauhoittuu.

      Ja minusta Suomessa on ongelmana ylikoulutus - siksi kilpailu työpaikoista on niin kovaa. Pitäisi tarkemmin miettiä, montako FM:ää ja KTM:ää tarvitaan, ja kannattaako yliopistojen rahoitus perustaa koulutusmääriin (kuten se menee, älytöntä kyllä).

      • Teekkarirenttu

        Olet oikeassa, ylikoulutus on päivän sana. Tätä vastaan taistellakseen moni on ruvennut haalimaan itselleen tuplatutkintoja: esim. DI KTM ei ole enää samanlainen harvinaisuus kuin 20 vuotta sitten. Yliopistojen vastaisku lisääntyneelle maisteritarjonnalle on tohtoritehtailu, joka vähentää koulutuksen arvoa entisestään.

        Olen kuullut monilta jo maisterin paperit saaneilta kauhutarinoita, joissa FM:n jälkeen ei ole tiedossa kuin väikkäripaikkoja kehnolla palkalla, ja sen jälkeen ei käytännössä mitään, koska usein tohtorit ovat ylikoulutettuja perusmaisterin hommiin. Kaiken lisäksi monet post-doc -virat pyörivät apurahoilla kahden vuoden pätkissä, eli työsuhteen ehdot ovat roimasti huonommat. Tietysti riippuu henkilöstä, onko valmis vaihtamaan paremman toimeentulon vapaampaan työhön, jossa saa tehdä itseä kiinnostavia asioita.

        Tarkoitukseni ei kuitenkaan ollut vähätellä akateemisen koulutuksen saaneita tai maalailla piruja seinille, sillä itsekin akateemista tutkintoa tavoittelevana toivoisin, että jokainen pääsisi kiinnostavaan, koulutusta vastaavaan työhön. Keskustelun herättäminen oli tämänkin kirjoituksen perimmäinen pointti.


    • it-alaa ja kas vain...

      koulupa teki rohkean vedon ja opettaa näille it-toivoille yrittäjyyttä ja bisnestä siinä samassa! Että silleen!

    • Yrittäjämaisteri

      Jollet osaa tehdä rahaa toiselle, rupea tekemään sitä itsellesi. Näin minä tein.

      Eipä tässä muuta osaa sanoa ihmiselle, joka valittaa humanistisesta koulutuksestaan, muttei osaa sanoa, mikä se noin onneton aineyhdistelmä on.

      • panique!!!

        Eihän humanistisessa koulutuksessa ole yhtikäs mitään vikaa; tuntuu vain siltä, että sinä et nyt oikein osaa hyödyntää suurta henkistä pääomaasi? :D

        Nyt ryhtiliike pystyyn ja omaa osaamistaan aktiivisesti ja optimistisesti myymään! :D

        Muista laittaa koko persoonasi peliin; haluathan tehdä työtäsi persoonallasi, jolloin erotut muista? :D

        Oma aktiivisuus on elintärkeää, ja jos töitä ei heti löydy, voi aina kartuttaa henkistä pääomaansa opiskelemalla lisää; esimerkiksi kansatieteen perusopinnoilla vakuutat työnhakutilanteissa työnantajat suunnitelmallisuutesi ja pitkäjänteisyytesi suhteen! :D

        Aina voi opetella uuden kielen. :D

        Yleisen kielitieteen kursseilla voit kohentaa loogisen ajattelun taitojasi; ne kun ovat korvaamattomat! :D

        Muistathan oikeanlaisen CV:n tärkeyden, korostat siinä vain ja ainostaan niitä puolia, jotka erottavat sinut muista! :D

        Ja lopulta, tärkeimpänä, aina voi harkita alanvaihtoa. Se voi tuntua työläältä ja isolta muutokselta, mutta loppuelämää ajatellen se on lopulta aika helppo nakki.


      • Naapurin pellon kulottaja

        Oli aineyhdistelmä mikä tahansa, voiko joku muka väittää, etteikö ammattiin valmistamattoman yliopistokoulutuksen volyymi olisi kysyntään nähden selvästi ylimitoitettu. Aloittajaa korpeaa selvästi se, että vuosien korkeakoulun jälkeen on valmistuttuaan periaatteessa palannut lähtöruutuun. Ja tilannehan on tuttu monille. Luultavasti yleistä taloustilannetta pahemmin maisterien työllisyystilannetta viime kesäinen maisterisuma, jonka johdosta työmarkkinoilla on nyt enemmän vastavalmistuneita maistereita kuin koskaan.

        Voivatko he kaikki sitten ryhtyä yrittäjiksi? Onko yhteiskuntamme yrittäjyyttä aidosti tukeva. Yrittäjiksi toki odotetaan monien ryhtyvän, koska sekin on eräs keino kaunistella tilastoja.

        Mikähän koulutus Yrittäjämaisterilla mahtaa olla takana? Tuettiinko yrittäjäksi ryhtymistä jo opiskeluaikana. Oletko kenties humanisti? Kannattaako yritys? Ilmeisesti, koska hän tekee sillä rahaa itselleen. Tunnen tuottavaan työhön suuntautuneita yrittäjiä, jotka tällä hetkellä tekevät rahaa vain pankille, koska kaikkeen tuotantoon vaikuttava vienti ei vedä. Käteen ei jää mitään. Monen tavoitteena on vain päästä tilanteesta yli ehjin nahoin, konkurssia vältellen.

        Miten aito humanisti voisi yrittää? Humanistille maksetaan vaativastakin työstä huonosti ja paljon hänen katsotaan voivan tehdä myös ilmaiseksi, esim. kirjoittavan artikkeleita meriittipalkalla. Miten siis humanisti voisi yrittää kannattavasti? Ei sillä, että tosissani kysyisin, sillä minulla on kyllä ideoita, joilla humanistikin voi itselleen rahaa tehdä ja omana herranaan toimia. Mutta ei kannata yleistää, sillä omakaan humanistinen koulutukseni ei todellakaan antanut valmiuksia yritystoimintaan. Sinänsä humanistisen koulutuksen saaneiden osaamisen kysyntä ei riipu viennistä ynnä muusta sellaisesta, mutta pitää ymmärtää, että tässä taloustilanteessa rahavirtoja ei välttämättä kohdenneta esimerkiksi yrityshistoriikkien ja kahvipöytäkirjojen teettämiseen.


    • freejoy

      Mä koen olevani humanisti aidoimmillaan :) En opiskele humanistisessa kaikkea mukavaa hölynpölyä luodakseni sillä uraa, vaan kehittääkseni ja sivistääkseni itseäni. En mieti mitään järkeviä sivuainevalintoja, vaan opiskelen sitä mikä milloinkin eniten kiinnostaa. Humanistisessa tiedekunnassa opiskelu on mulle elämään mukavaa sisältöä tuova harrastus ja tuon ajattelun vuoksi olen vapaa antamaan tieteelle tilaa.

      Tosin mulla on ennestään 2 tutkintoa, vakituinen työpaikka, kohtalainen liksa, pari alaista, työsuhdepuhelin, oma käyntikortti, melkein maksettu asuntolaina... Mulla ei ole mitään paineita työllistymisestä, valmistumisesta, opintotukikuukausien riittävyydestä yms. Mulla on vapaus nauttia humanistina olemisesta ja elämän läpi jatkuvasta opiskelusta. Toisaalta koen vasta kaiken tuon jo eletyn elämän jälkeen olevani paljon kypsempi opiskelemaan humanistisessa. Heti lukion jälkeen en olisi saanut tästä alasta irti yhtään mitään.

      • 412421

        Töitä ei nyt tunnu olevan kuin siivojille ja puhelinmyyjille. Perus- lapiohommiakaan ei ole tarjolla ainakaan pohjois-pohjanmaalla. Töitä ei ole. Ottakaa rennosti ja tilatkaa pitsaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1815
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1514
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1203
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1194
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1146
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1114
    Aihe