Yksi vai kaksi pressua?

uusi vene

Uusi vene tulossa lokakuussa ja täytyy ostaa talvitelakointivälineet. Ajattelin hankkia NoTool-pressutelineen niillä levityspaloilla ja tuohon kunnon lainapeite-tyyppisen pressun päälle. (valkoinen jos mahdollista). Vene on 32 jalkainen ja pitäisi päättää, että onko kaksi peitetettä parempi kuin yksi? Edut ovat ainakin: kevyemmät ja helpommat käsitellä (yksin?) ja haittana tietenkin, että on sauma keskellä venettä (kuinka paljon täytyy mennä päälekkäin?).

Kannattaako pressuun teettää valmiiksi päätyihin "kolmiopalat" vai onko ihan turhaa hifistelyä?

Muita kommentteja / asioita huomioitavaksi

15

1382

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • paksut vihreät

      Painavia peitteitä on hankala käsitellä. Kevytpeitteet puolestaan eivät kestä repeilemättä muuta kuin suojaisilla telakointipaikoilla. Harkitse myös pressun väriä vielä uudelleen. Valkoinen pysyy valkoisena vain pari talvea ja on sitten likaisen harmaa. Eikö yhtä hyvin voi hankkia vihreää pressua? Itselläni on 3kpl bilteman paksuja pressuja (veneeni on 10,6x3,3 m), ei mitään kolmiopaloja (miksi niitä?). Niitä on aika helppo käsitellä yksinään.

      • uusi vene

        Mulla oli aikaisemmin paksu valkoinen pressu kunnes se pöllittiin. Jep, eihän se puhtaan näköinen ollut, mutta toisaalta ei ollenkaan sen likaisempi kuin esim. vihreäkään. Valkoisen hyvä puoli on se, että päästää valoa läpi, joten presssun alla työskennellessä ei tarvitse lisävaloa.


    • purjehtijapuuseppä

      Minulla samankokoinen vene, johon tein pressutelineen puusta (vastaava kuin tuo NoTool).
      Yhtä riittävän isoa Lainapeitettä ei ollut tarjolla, joten ostin kaksi. Ovat sitä paksumpaa laatua, joten pysyvät hyvin tuulessa paikoillaan eikä mitään repeytymiä ole tullut. Tavalliset kiinnitysreiät ovat kestäneet ongelmitta.
      Mielestäni kaksi pienempää pressua on parempi ratkaisu, sillä niistä isomman nostaminen ylös on kohtuullisen työlästä. Kahdelta henkilöltä kyllä onnistuu ihan ok. Pressut menevät päällekkäin reilun metrin ja se tuntuu riittävän. Ei ole tullut lunta/vettä sisään.

    • valkoinen...

      Ota yksi tukeva valkoinen. Totta on, että syksyllä sen nosto telineelle on raskas tehtävä, mutta kestää vain muutaman minuutin. Ajatuksella laskostettuna se sieltä sitten jo leviää veneen päälle ilman suuria ponnistuksia. Toisesta käsiparista niiden minuuttien aikana on kyllä apua. Keväällä taas se ja sama, mitä pressu pudotettaessa painaa. Sauma keskellä on aina hankala, koska päälle tulevan pressun reunaa ei sidottua oikein mihinkään ja pinnalle jäävät narut pidättävät lunta tehokkaasti.

      Ja valkoinen on todella valoisa keväällä töitä aloittaessa. Ei se tietenkään hohtavan valkoisena pysy kuin ensimmäisen syksyn, seuraavat kymmenen vuotta se on sitten tasaisen "tummanvalkoinen". Antaa valoa silti alleen suunnilleen samalla tavalla. Materiaali sitten vanhetessaan ja kovettuessaan määrää käyttöiän, ei likaantuminen. On vielä ikänsä takuulla kauniimpi katsella ympäristölle kuin vihreä.

      Jos mahdollista, tee telineestä reilun korkea. Silloin alla on tilaa työskennellä ja lape niin jyrkkä, että lumi liukuu pois. Tekemällä "kurkihirrestä" vähän venettä pidemmän, samoin kuin pressusta, saat ne päätykolmiotkin kaupan päälle ylimenevistä pressun kulmista. Ja jos "kattotuolit" ovat kaikki tasamittaisia ja hiukan yli pressun leveyden ulottuvia, kiristyy pressu rypyttömästi.

      • Simo1

        Valkoinen pressu on paras. Työskentely pressunalla on valoisampaa. Laita pressuun nimesi ja puhelinnumero niin kukaan ei varasta. Oma pressuni on pinnoitettu vain toiselta puolen joten on kykäisempi kuin molemmin puolin pinnoitettu kuormauton pressu. Tälläisen pressun voi paikata jos tulee reikä. Pressun valmistaja yleensä myös paikkaa tekemiään pressuja. Päätykolmioita ei tarvita koska ilman täytyy päästä kiertämään pressun alla. Pulloa ei saa missään nimessä tehdä. Pressun narujen painona olen käyttänyt vanhoja moottoripyörän renkaita. Tämä sallii pressun liikkeet tuulella. Renkaan paino laskee tuulenpuuskan jälkeen pressun alas paikoilleen.


      • PGN
        Simo1 kirjoitti:

        Valkoinen pressu on paras. Työskentely pressunalla on valoisampaa. Laita pressuun nimesi ja puhelinnumero niin kukaan ei varasta. Oma pressuni on pinnoitettu vain toiselta puolen joten on kykäisempi kuin molemmin puolin pinnoitettu kuormauton pressu. Tälläisen pressun voi paikata jos tulee reikä. Pressun valmistaja yleensä myös paikkaa tekemiään pressuja. Päätykolmioita ei tarvita koska ilman täytyy päästä kiertämään pressun alla. Pulloa ei saa missään nimessä tehdä. Pressun narujen painona olen käyttänyt vanhoja moottoripyörän renkaita. Tämä sallii pressun liikkeet tuulella. Renkaan paino laskee tuulenpuuskan jälkeen pressun alas paikoilleen.

        Tietty kannattaa tarkistaa säilytys alueelta minkä värinen pressu saa olla. Toisissa kerhoissa kerhon alueella on määrätty peitteen väri. Sekään ei aina siis riipu kerhosta vaan kaupungista. Meillä on vihreä, valitettavasti.


    • H 320

      Hei

      Meillä on suunnilleen saman kokoinen vene, ja telineenä on NoToolin kaltainen Noa-systeemi. Viime syksynä pohdimme uuden veneemme pressuasiaa ihan samalla tavalla kuin sinäkin. Olimme kierrelleet lähiseudun telakointialueita useampana talvena, joten sekä hyviä että varoittavia esimerkkejä oli paljonkin mielessä. Teimme lopulta oman ratkaisumme, johon olemme olleet tyytyväisiä. Veneen voi toki kattaa monin tavoin, ja valinnat ovat aina kompromissejä. Koska mielestäni meillä oli keskimääräistä parempi lopputulos, kokemuksemme saattaa kiinnostaa.

      Ostimme veneemme viime kesänä, ja syksyn lähestyessä meillä oli olemassa sekä vene, pukki että pressutelineen osat. Vain pressu puuttui. Liian monia surullisen oloisia kevytpeiteratkaisuja nähtyämme olimme päättäneet valita raskaan materiaalivaihtoehdon. Lisäksi päätimme tilata sen yhtenä kappaleena. Ennen talvitelakoitia yritimme tilata valmiin sopivan kokoisen suorakaidepeitteen samalta toimittajalta kuin mistä ostimme pukkimme, mutta se ei enää siinä vaiheessa onnistunut. Onneksi, sillä silmiin sattui Espoon Juvanmalmilla toimiva yritys, joka teki suunnilleen samaan hintaan peitteitä mittojen mukaan. (Vaikka tämä taitaa mennä hiukan mainostamisen puolelle, niin toisaalta juuri tällaisia myönteisiäkin kokemuksia halutaan varmasti kuulla ikuisen valittamisen ohella.)

      Kun vene oli nostettu ylös, asensimme putkitelineen ja otimme siitä mitat. Seuraavana maanantaina faxasin firmaan mittatiedot, ja perjantaina hain mittatilaustuotteena valmistetun pressumme. Siinä on suorakaiteen muotoisen kappaleen keskellä lisävahvistus kurkihirren kohdalla, ja takakolmio muodostuu suorakaideosan hitsatuista kappaleista. Kun veneen päälle asetettua katetta katsoo takaapäin, niin diagonaaliosa on saumattu varsinaiseen pressuun ja vertikaaliosat on kiinnitetty keskenään köysillä, joita varten pressussa on köysilenkit. Myös keulaosassa pystysauma harsitaan köydellä kokoon.

      Peite on odotusten mukaisesti raskas käsitellä. En voisi mitenkään kuvitella saavani sitä yksin veneen päälle. Vaimon kanssa kahdestaan se kyllä onnistui, joten mistään ylivoimaisesta asiasta ei ole kysymys. Perusideana on nimittäin se, että koko painoa ja pinta-alaa ei kannata yrittää pitää samanaikaisesti ilmassa.

      Peitteen tulee olla laskosteltuna tai rullattuna kurkihirren suunnassa ulospäin kahteen suuntaan siten, että peite voidaan vetää aluksi "makkarana" suunnilleen veneen keskikohdasta kannelle. Kun rulla on saatu kannelle, sen toinen pää nostetaan kurkihirren päälle ja peite keskitetään veneen poikkisuunnassa. Tässä vaiheessa peitteen keskikohta on siis melko lähellä lopullista sijaintiaan, ja missään vaiheessa ei ole ollut tarvetta kannatella koko peitteen painoa. Loppu onkin jo helppoa, peite rullataan auki kurkihirren suunnassa molempiin suuntiin ja lopullinen asemointi tapahtuu peitettä alapuolelta nostaen ja työntäen.

      • Uusi vene

        Minkä verran pressun kannattaa tulla laidan yli? Tai ali :)


      • H 320
        Uusi vene kirjoitti:

        Minkä verran pressun kannattaa tulla laidan yli? Tai ali :)

        Täydennystä edelliseen vastaukseen...

        Meidän pressun leveys on 7 metriä, ja se osoittautui varsin sopivaksi. Suorakaideosan pituus on vajan metrin pidempi kuin itse vene, ja sekin on ok. Pressua voisi periaatteessa keventää jonkin verran sillä, että keulan suunnassa otettaisiin pienet kolmiot pois suorakaiteesta; nythän katteen pystysauma tulee keulassa paljon muuta katetta alemmas. Meitä se ei ole kuitenkaan häirinnyt, varsinkin kun keula on kohti telakointialueen kuormittavinta tuulensuuntaa.

        Korjaan samalla edellisen vastauksen kirjoitusvirheen, tarkoituksena oli nimittäin kirjoittaa: "Takakolmio muodostuu SUORAKAIDEOSAAN hitsatuista kappaleista".

        Todettakoon vielä, että jo aiemmin mainittu kurkihirttä varten tarkoitettu vahvistusosa auttoi yllättävän paljon katteen asentamista. Sen ansiosta peitteen sai helposti keskitettyä poikkisuunnassa, sillä muuten pressun alla huhkiessa olisi ollut melko hankalaa hahmottaa pressun keskikohtaa.

        Alumiinisten peitetelineiden osalta en halua verrata eri merkkejä, koska meillä on kokemuksia vain Noasta - emmekä myy kumpaakaan. (Joillakin muilla kirjoittajilla näyttäisi olevan toisenlainen tilanne.) Suosittelen merkistä riippumatta rungon ulkopuolella olevien vaakaputkien yhdistämistä poikittaissuuntaisella putkella veneen peräpuolelta. Myös kurkihirsi kannattaa tilata hieman ylipitkänä, jotta se ei läpäise peitettä.

        Meillä putkiteline kiinnittyy veneeseen keula- ja peräkaiteeseen sekä molemmilta puolilta kolmeen kaidetolpan jalkaan. Eräänlaisena yllätyksenä tuli se, että takimmaiset kaidetolpan jalat pyrkivät nousemaan ylöspäin, vaikka peitteen liepeissä oli aivan asialliset painot. Niinpä pystyputket täytyy kiinnittää ensi talveksi.

        Vielä pieni lisäys kokemuksiin yksiosaisen peitteen käsittelystä. Mielestäni tällaisen mittojen mukaan tehdyn peitteen käsittely veneen luona on oleellisesti helpompaa ja nopeampaa kuin useasta kappaleesta muodostettavan systeemin kokoon harsiminen. (Tilanne on tietysti toinen, jos ei pysty värväämään avuksi yhtä tai kahta apulaista vaan joutuu tekemään kaiken yksin.) Meillä on ollut enemmän riesaa peitteen siirtelyssä kotiympäristössä. Mahtuu se toki auton takapenkille, mutta sen siirtely esimerkiksi autosta ulkovarastoon on melko vaivalloista kahden hengen voimin.


      • uusi vene
        H 320 kirjoitti:

        Täydennystä edelliseen vastaukseen...

        Meidän pressun leveys on 7 metriä, ja se osoittautui varsin sopivaksi. Suorakaideosan pituus on vajan metrin pidempi kuin itse vene, ja sekin on ok. Pressua voisi periaatteessa keventää jonkin verran sillä, että keulan suunnassa otettaisiin pienet kolmiot pois suorakaiteesta; nythän katteen pystysauma tulee keulassa paljon muuta katetta alemmas. Meitä se ei ole kuitenkaan häirinnyt, varsinkin kun keula on kohti telakointialueen kuormittavinta tuulensuuntaa.

        Korjaan samalla edellisen vastauksen kirjoitusvirheen, tarkoituksena oli nimittäin kirjoittaa: "Takakolmio muodostuu SUORAKAIDEOSAAN hitsatuista kappaleista".

        Todettakoon vielä, että jo aiemmin mainittu kurkihirttä varten tarkoitettu vahvistusosa auttoi yllättävän paljon katteen asentamista. Sen ansiosta peitteen sai helposti keskitettyä poikkisuunnassa, sillä muuten pressun alla huhkiessa olisi ollut melko hankalaa hahmottaa pressun keskikohtaa.

        Alumiinisten peitetelineiden osalta en halua verrata eri merkkejä, koska meillä on kokemuksia vain Noasta - emmekä myy kumpaakaan. (Joillakin muilla kirjoittajilla näyttäisi olevan toisenlainen tilanne.) Suosittelen merkistä riippumatta rungon ulkopuolella olevien vaakaputkien yhdistämistä poikittaissuuntaisella putkella veneen peräpuolelta. Myös kurkihirsi kannattaa tilata hieman ylipitkänä, jotta se ei läpäise peitettä.

        Meillä putkiteline kiinnittyy veneeseen keula- ja peräkaiteeseen sekä molemmilta puolilta kolmeen kaidetolpan jalkaan. Eräänlaisena yllätyksenä tuli se, että takimmaiset kaidetolpan jalat pyrkivät nousemaan ylöspäin, vaikka peitteen liepeissä oli aivan asialliset painot. Niinpä pystyputket täytyy kiinnittää ensi talveksi.

        Vielä pieni lisäys kokemuksiin yksiosaisen peitteen käsittelystä. Mielestäni tällaisen mittojen mukaan tehdyn peitteen käsittely veneen luona on oleellisesti helpompaa ja nopeampaa kuin useasta kappaleesta muodostettavan systeemin kokoon harsiminen. (Tilanne on tietysti toinen, jos ei pysty värväämään avuksi yhtä tai kahta apulaista vaan joutuu tekemään kaiken yksin.) Meillä on ollut enemmän riesaa peitteen siirtelyssä kotiympäristössä. Mahtuu se toki auton takapenkille, mutta sen siirtely esimerkiksi autosta ulkovarastoon on melko vaivalloista kahden hengen voimin.

        Onpas ollut virkistävän asiallinen keskustelu! Kiitokset mielipiteensä antaneille!

        t. aloittaja.


      • H 320
        uusi vene kirjoitti:

        Onpas ollut virkistävän asiallinen keskustelu! Kiitokset mielipiteensä antaneille!

        t. aloittaja.

        Kun nyt oikein kiiteltiin, niin täydennän vielä hiukan vastauksiani.

        Koska peitetelineen pystytys olisi muutenkin tullut lähiviikkoina ajankohtaiseksi, kaivoin esiin viime syksynä otettuja kuvia. Ne palauttivat entistä selvemmmin mieleen yhden perusasian: pystytä peiteteline ennen mittojen ottamista! Mittoja voi toki yrittää arvata ennakkoon ja alumiinitelinettä voi jonkin verran säätää, mutta nykyaikaisten veneiden geometria asettaa silti omat rajoituksensa.

        Meidän tapauksessa kurkihirttä kannattaa keula- ja peräkaiteiden yli menevät diagonaaliputket sekä kolme kaidetolppien jalkoihin kiinnittyvää diagonaaliputkiparia. Diagonaaliputkien alapäässä eli varvaslistan ulkopuolella on vaakasuuntainen putki, jonka ansiosta peitteen ja veneen väliin jää vapaata tilaa. Edellisessä viestissäni mainitsemani takimmaisten kaidetolppajalkoihin kiinnittyvien tukien pyrkimys nousta ylöspäin johtúu siitä, että takakaiteeseen kiinnittyvät tuet ovat huomattavasti loivemmassa kulmassa. Niinpä veneen ulkopuolella kiertävä vaakaputki nousee perään päin mentäessä ylöspäin ja nostaa toiseksi takimmaisia diagonaaliputkia irti kaidetolppien jaloista. Painovoimaa kumoavaa voimaa tulee lisäksi tuulesta, joten kaikki kaidetolppajalat kannattaa kiinnittää kunnolla.

        Jos edellä kerrottu tuntuu vaikeasti ymmärrettävältä, niin ei syytä huoleen: en olisi itsekään ymmärtänyt em. kuvausta vielä vuosi sitten. Siksi todellakin suosittelen, että virittelelet peitetelineen rauhassa ennen peitteen tilaamista. Itse hoidin asian siten, että olin etukäteen yhteydessä jo aikaisemmin vihjaamaan Silverplastiin ja sovin tilauksesta pääpiirteissään, ja telineen pystyttämisen jälkeen faxasin heille lopulliset mittatiedot. Tällä tavoin tilaukseni mahtui heidän tuotantoaikatauluunsa, ja saimme peitteen jo seuraavaksi viikonlopuksi.

        Jos veneen peittely on ajankohtaista vasta ensi kuussa, suosittelen lämpimästi kiertelyä erilaisissa venesatamissa katselemassa ihmisten touhuja. Kovin on monenlaisia ratkaisuja nähtävissä, ja varsinkin peitteen takaosan viimeistelyssä mielikuvitus on toisinaan varsin lennokas. Todettakoon vielä, että oma takakolmiomme syntyi vaivattomasti siten, että rullasimme peitettä pitkin kurkihirttä, minkä jälkeen liitimme pystysaumat peitteessä olevien köysireikien avulla yhteen.

        Pitää toki ottaa huomioon myös se, että monilla veneilijöillä on ollut mahdollisuus saada valmis käyttökelpoinen peite edullisesti ilman, että sen kokoon ja muotoon on voinut vaikuttaa. Koska alkuperäinen kysyjä oli ilmeisesti tilaamassa täysin uutta peitettä, halusin tuoda esille kokemuksiamme mittatilauspeitteestä sekä sellaisen tilauksessa huomioon otettavia seikkoja. Mielestäni kyse ei ole "hifistelystä" vaan telakointia helpottavasta pitkäaikaisesta hankinnasta.


    • noa 1

      En suosittele NO Toolia, ei kestä pitkässä juoksussa.
      NOA U teline ehdottomasti. Ostín juuri kyseisen
      telineen. oli helppo asentaa. Tällä hetkellä
      edullisin toimittaja www.classyachts.net

      • Uusi vene

        Mikä siinä ei kestä ja miksi noa parempi?


      • vahvasti
        Uusi vene kirjoitti:

        Mikä siinä ei kestä ja miksi noa parempi?

        Mahdollinen ja jopa todennäköinen syy voi olla, että NoTool on tiukemmin sidoksissa myyntisopimuksiin, eli classyyachts ei sitä voi kaupitella. Ja classyyachts taas tunnetusti käyttää vain ilmaisia ilmoittelukanavia.


    • Onnellinen peitteen omistaja

      Jos olet kiinnostunut kunnon peitteestä, tsekkaa www.tarpaulin.fi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Häiriköinti

      Sinä joka rälläsit viime yönä aamuun klo. 00 :04 koulun pihassa ja pitkin kyliä. Rekkari ylhäällä. Terv. Kerrostalon as
      Ähtäri
      64
      3202
    2. Askanmäessä Huippu esitys

      Kävimme Ystävien kanssa Askanmäen kesäteatterissa. Kaikki tykättiin esityksestä aivan valtavasti. En varmaan koko vuonna
      Puolanka
      24
      2978
    3. rakastan sinua!

      Tule ja ota, kasvetaan yhdessä paremmiksi ❤️❤️❤️❤️ kaikki anteeksi ❤️❤️❤️
      Ikävä
      51
      2872
    4. Näin lähellä

      Se on näin 🤏 lähellä että heitän hanskat tiskiin sun kanssasi.
      Ikävä
      56
      2678
    5. Mä sanon tän suoraan.

      Se on sun käytös mikä ajaa pois. Et välitä muitten tunteista kun omistasi.
      Ikävä
      58
      2568
    6. Kerro jotakin hauskaa. :)

      Kirjoita jotakin mukavaa vaikka kaivatustasi. :) Ei törkytekstejä kiitos. :)
      Ikävä
      48
      2540
    7. On olemassa tiettyjä sääntöjä!

      Ja jos aiot pärjätä mun kanssa niin teet vain niinkuin mä sanon. Mieheltä Naiselle
      Ikävä
      53
      2311
    8. Pohdinttavaksi

      No siis, saiko yrityksen toimitusjohtaja potkut vaiko älysi ihan itse jättää nimellisen tittelin ettei maine enää enempä
      Kotimaiset julkkisjuorut
      78
      2198
    9. Mulla ei oo anteeksi pyydettävää

      Muista se! Mieheltä yhdelle naisellE
      Ikävä
      69
      2088
    10. Siis hetkonen

      Rakastetaankohan me kummatkin toisiamme, ja aletaan tajuamaan se pikkuhiljaa 🤯
      Ikävä
      45
      2082
    Aihe