Edusta luopuminen?

Konttori Rotta

Uudet tuulet puhaltaa ja ilmoitettiin että autoetuja tullaan puulaakissa vähentämään (niiltä jotka eivät välttämättä autoa työssä tarvitse).
Vaan kukaan ei tunnu tietävän mitä tuo merkitsee tilinauhassa. Voiko pokkana pyytää autoedun verotusarvon verran palkankorotusta? Vai vain sen mitä edusta maksaa oikeasti (siis sen mikä lähtee palkasta pois)? Onkohan tästä mitään lakia tahi asetusta edes olemassa?

11

7904

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • firmasta

      firmasta. Itsellä oli 12 vuotta vapaa autoetu ja aina vaihdon yhteydessä harkitsin siitä luopumisetsa. Vaikka olisin vapaa ehtoisesti luopunut olisin saannut sen autoedun täysimääräisesti muutettua rahapalkaksi. Käytännössä olisin saannut sen 700 eur/kk nettona enmmän käteen. No silloisten 6000 euron kuukausituloilla ei autoedun kulut niin paljon rassanneet talouttani. Nykyisessä työssäni huomattavasti pienemmällä palkalla en edes suostunut ottamaan autoa vastaa.
      Joissain firmoissa vapaaehtoisti edun luopumisesta ei korvata missään muodossa mutta jos työntekijä pakotetaan luopumaan jostain edustaan niin se korvataan jossain muodossa. Tuttavani sai palkkalisänä puolet autoedun verotus arvosta mikä kuullostaa aika järkevältä. Eipä sinun auta muu kuin kysyä työnantajalta. Varo kuitenkin antamasta sen käsityksen että lupuisit vapaaehtoisesti autosta.

    • Palkkaahan ei

      voi niin vain laskea. Autoetu on kuitenkin osa palkkausta, verotettavaa tuloa, joten oudolta tuntuisi, jollei tuota korvattaisi rahallisesti, eli suurempana palkkana.

    • hessuautoilija

      kyse on ihan sinun sopiman työsuhteen ehdoista. Miten sulla on autoetu määritelty. Onko auto osa kokonaispalkkaa vai oletko vaihtanut osan palkkaasi autoetuun ja mikä se osa on (verotusarvo, leasingarvo, joku % osuus näistä tms.)
      katso siis työsopimuksestasi ja muistele mitä tuli sovittua.

      Auton poistuminen tarkoittaa tuon laskutoimituksen toisinpäin tekoa, jos sovittua palkkaa on pienennetty jollain summalla auton takia.
      Sitten jos on sovittu auton tulosta rahapalkan päälle niin silloin auto on ollut osa palkkaa ja auton poistuminen tarkoittaa palkan kasvua auton vertusarvon määrällä.

    • .......

      Tilinauhassa se merkkaa sitä, että kun autoetu otetaan pois ja jos sun autoedun verotusarvo on esim. 700 euroa kuukaudessa, sulle tulee jäämään käteen n. 350 euroa enemmän.

      • poistetaan

        otetaan pois niin nettona jää noin 350 eur/kk enemmän käteen. Jos auton verotusarvo korvataan täysimääräisenä rahana niin kuukaudessa jää tuo 700 eur enemmän käteen.


    • oikea vastaus

      No autoedun verotusarvo tietysti tippuu pois luontaiseduistasi, jos sinulla ei enää etua ole; siis tulosi josta ennakonpidätyksesi lasketaan pienenee nykyisen verotusarvon verran. Yksinkertaista?
      Jos rahapalkastasi nyt on kuukausittain vähennettu osuus aton leasing-vuokrasta, niin autoedun jäätyä pois tuota vähennytä ei luonnollisestikaan enää tehdä. Yksinkertaista?
      SummaSummarum: Käteen jäävä nettopalkkasi kasvaa, mutta sinulla ei enää ole autoa - ainakaan etuautoa.

      • monta vastausta

        Ei se noin yksinkertaista ole.

        Riippuu aivan siitä, mitä on alussa sovittu. Nyt tilanne palautuu "autohaittaa" edeltäneelle tasolle. Siis aivan tapauskohtaisesti.

        Yleisesti ottaen oikeudenmukaisinta on nostaa palkkaa verotusarvon verran, jolloin nettotulot kasvaa tuon 700 euroa, kun autoa ei enää ole. Työantajan kulutkin pysyy samoissa.


    • meikäläinen tässä

      Toisilla on ns. kokonaispalkka systeemi;
      palkka 5000e ja sis kaikki edut - oli niitä tai ei.

      Sitten voi olla rahapalkka edut;
      4000e 1000e autoetu

      Ja sitten vielä työnantajan tulkinta.
      Ensimmäisessä tapauksessa palkka ei muuttuisi vaikka etu jää pois=saat sen rahana.
      Toisessa etu häviää ja alkuperäinen rahapalkka jää samaksi.

      Sitten vielä verotusmuutokset näiden lisäksi

    • tähti**

      Kyllä mä ainakin vaatisin rahapalkkaani autoedun arvoisen korotuksen. Jos autoetu otetaan pois, niin pitäähän se jollain kompensoida, muuten se on palkanalennus.

    • Kilometribongari

      Eikös se ole niin, että on kokonaispalkka ja siitä kun poistetaan luontaisedut (autoetu, kännykkä, jne.), jää jäljelle rahapalkka. Kokonaispalkan alentaminen ei liene mahdollista mikäli työtehtävät eivät muutu. No ylemmillä toimihenkilöillähän ei ole mitään TESsiä ja kaikkeen suostutaan mitä työnantaja ehdottaa. Mutta jos on toimihenkilö, niin edusta luopuessa pitäisi ilmeisesti rahapalkkaa korottaa verotusarvoa vastaavasti, jottei kokonaispalkka alene. TESseistä voi tarkistaa, mikäli sellainen on.

      Oikeasti firmoissa kannattaisi johdon käyttää edes vähän järkeä säästöissä. Meillä päätöksen tultua tehdyksi jätettiin firman pihalle useita autoja seisomaan ja odottamaan leasingsopimuksen loppua. Jätkät hommasi omat autot ja alkoi bongaamaan reissuja mahdollisimman kauas, jotta kilometrikorvaukset juoksee ja autot saadaan maksettua. Vapaan autoedun aikana sentään priorisoitiin se, mikä oli hyvä businekselle. Nyt on järki totaalisesti lähtenyt alemmallakin tasolla...

      • Konttori Rotta

        Kuukausipalkka nousi vajaan 3/4 verran auton verotusarvosta. Auto vaihtuu omaan ja pykälää pienempään kokoluokkaan. Omilla työkilometreillä ei kyllä omaa ylläpidetä mutta kai se toinen vaihtoehto olisi lopulta ollut lopputili ja työpaikan vaihto.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2773
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2360
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2130
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1914
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1757
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1756
    7. 124
      1722
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1706
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      130
      1491
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe