Hei kaikki (ex-)sappivaivaiset...

MGil

Jonotan tässä sappileikkaukseen ja haluaisin kuulla kokemuksianne siitä, auttoiko leikkaus oireisiinne. Tiedän, että perusoireet ovat kovat kipukohtaukset, mutta oliko teillä muuta?

Itselläni nimittäin on kovin epämääräinen oirekuva. Alkoi tämä kesänä jatkuvana kauheana närästyksenä, johon närästyslääkkeetkään eivät auttaneet. Lopulta sain luonnonmukaisin keinoin närästyksen kuriin. Tämän jälkeen aloin herätä yöllä pahoinvoinnin tunteisiin. Miltei samalla kellonlyömällä (kahden-kolmen aikaan) pompahdan refleksinomaisesti istumaan sängyssä kun on kuvottava olo. Toistaiseksi en ole kuitenkaan oksentanut. Seuraavaksi alkoivat ongelmat ruoka-aineiden kanssa. Söin aamiaismuroissa ja lohisalaatissa omenaa, ja sain oksettavan olon puoleksi päiväksi. Myös kurkku, banaani ja tumma liha aiheuttavat huonoa oloa, samoin pesto, paahdettu leipä ja leivonnaiset. Yhtenä viikonloppuna sitten minulle tuli tosi huono olo kun olimme kyläilemässä; aluksi tuntui että heikottaa, sitten tuli oksettava olo ja sen jälkeen rupesi sattumaan selkään. Se voimistui niin että tuntui kuin jokin pistävä ja korventava olisi lävistänyt minut tuosta rintojen alta. Se kesti monta tuntia ja säteili hartioihin. Seuraavana päivänä sitten sama uudestaan, tosin nyt korvennusta oli myös oikeassa kyljessä ja jossain rintalastan takana oikealla puolella. Tämäkin kesti monta tuntia ennen kuin nukkumaan mennessä tajusin kokeilla Litalginia, joka auttoi ja seuraavana päivänä pistosta ei ollut. Näiden lisäksi on vielä ollut kutinaa käsivarsissa ja mahassa sekä vaaleita ulosteita. Nyt tuollaisia "kohtauksia" ei ole tullut kun olen yrittänyt noudattaa sappiruokavaliota, mutta muutoin kuvottava olo, johon herään joinakin öinä, ja päivälliset satunnaiset närästykset ovat edelleen seuranani. Ultra on tehty ja sappirakko on täynnä kiviä, tulehdusta ei näkynyt.
Mahantähystystä harkittiin, mutta minut tähystettiin juuri viime syksynä ja silloin mitään erityistä ei näkynyt. Lisäksi minut tähystänyt kirurgi oli sitä mieltä että nykyisten vaivojeni syy todnäk on sappi.

Nyt kävin leikkaavan kirurgin haastattelussa ja sieltä sain vähän pelotteita siihen suuntaan että kaikki oireet eivät välttämättä poistu sappirakon poiston jälkeen. Tulipa jopa semmoinen olo että kirurgi oli sitä mieltä että minua ei kannattaisi leikata lainkaan. Sanoin että haluan leikkaukseen, mutta totta kai sen lopputulos mietityttää. Tahtoisinkin nyt tosiaan kuulla onko muilla ollut moninaisia oireita, jotka ovat helpottaneet sappileikkauksen jälkeen? Usein saa lukea vaan näistä pahoista kohtauksista, mutta kuuluuko oirekuvaan muutakin?

14

7075

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sapettaa

      Olen tietoinen, että aina eivät kivut loppu sappileikkaukseen, itse en ole menossa, pärjään ruokavaliolla ja tarvittaessa lääkityksellä.

      • mirellao6

        minulla leikattu sappi huhtikuussa 09 ja kyllä kaikki kivut jäi sairaalaan ja olen voinut jo syödä kaikkea mitä en voinut ennen leikkausta. leikkauksen jälkeen muutama kuukausi meni siihen kun söin ruokaa josta ennen tuli kipu niin pietä tuntemusta oli edelleen mutta ei tarvinnut edes litalginia. kannattaa mennä jollei muutama pieni arpi mahassa haittaa.


    • MGil

      Kiitokset, lisää kommentteja vaan!

      • mamma-

        leikkakseen vaan!!! ettei käy niiku ukollani, se piti vuosi sitten leikata sappirakko pois, mut ku ei ollu hetkeen oireillu/vaivannu lekuri päätti ettei leikata, no meni puoli vuotta ja mun piti sit yhtenä iltana ajaa ukkoni tuhatta ja sataa sairaalaan, luulin oikeesti et ny se kuolee. Se oli sit saanu haimatulehduksen joka siis jouhtui niistä hemmetin sappikivistä, EI alkoholista!


    • MGil

      ylös

    • sappikivetkö?

      minulla on ollut samanlaisia oireita. ultrassa löydettiin sappikivet. olivat kuitenkin isoja ja liikkuivat, joten lääkäri sanoi, ettei leikkauksella ole kiire. herään juuri yöllä kuvottavaan oloon, enkä saa enää sinä yönä useinkaan unta. miten sinulla? häipyykö kuvottava olo ja saat nukutuksi? minulla tuo kuvottava olo esiiintyy myös kovana ylävatsakipuna. aluksi kohtauksia tuli vain yöllä, mutta tätä nykyä kuvottavaa oloa esiintyy päivälläkin . olisi kiva, jos kirjoittaisit leikkauksen jälkeenkin. auttoiko vai jatkuvatko oireet yhä? Toivottavasti oireet katoavat ja saat taas nauttia täysillä elämästä!

      • MGil

        Mukavaa että vanhaan viestiini on vastailtu :) Tässä edelleen odotellaan leikkausta, soittelin ja kyselin aikataulua ja sanoivat että tuonne helmikuun puolelle menee. Öinen kuvottava olo on nyt onneksi vähän rauhoittunut ja esiintyy vain, jos olen syönyt jotain tosi huonosti sulavaa tai rasvaista. Aiemmin tosiaan piti ponkaista yöllä pystyyn sängyssä kun kuvotti, ja siinä sitten meni vähintään puoli tuntia istuskellessa ja vettä juodessa. Olo kuitenkin helpotti sen verran että sain vielä nukuttua. Yöllinen pahoinvointi on nyt sitten vaihtunut päiväsaikaan tai heti aamusta tapahtuvaksi. Joskus on ihan törkeän oksettava olo. Varsinaisia kipukohtauksia ei nyt ole ollut (koputan puuta), viimeksi erään illan jälkeen kun olin ravintolassa syömässä ja konsertissa. Olen pystynyt lisäilemään ruokavaliooni vähän niitä ruoka-aineita, jotka aiemmin aiheuttivat ongelmia. Esimerkiksi jauhelihaa voin nyt syödä kohtuudella. Olen huomannut että minulle tulee ongelmia etenkin siitä jos syön jotain epäsopivaa ruokaa useana päivänä peräkkäin; kertakokeilu ei välttämättä tee mitään. Mutta esim. toissapäivänä söin lanttua ja tuntui että mahani meni siitä ihan totaalisen sekaisin, kipuilee ja kuvottaa. Sittemmin olen kuullut että juurikin lanttu voi olla pahasta sappiongelmaiselle. Kai näissä pahoinvointi/ruuansulatusongelmissa on kyse siitä että sappinesteiden erityksessä on häiriötä ja ruuansulatus ei siis kykene toimimaan normaalisti.

        sappikivetkö?, kannattaa sinunkin kokeilla ruokavaliota. Itse söin jossain vaiheessa vain kanaa ja kalaa kun mikään muu ei tuntunut sopivan. Googlella löydät sappiruokavaliosta lisätietoa. Laittoihan lääkäri kuitenkin sinutkin leikkausjonoon? Tekikö muita tutkimuksia? Jaksamista sinullekin!


    • kippisavi

      juuri kuvaamiasi yöllisiä pahoinvointeja, närästyksiä ja kuvotuksia mutten oksennellut koskaan, en ees pahimmissa kipukohtauksissa. Itseltäni kaikki vaivat hävisivät leikkauksen myötä kahdeksi vuodeksi, nyt kun olen lihonut sappielikkauksen ajoista 7-8 kg niin pikkuisen on närätyksen ja pahoinvoinnin kaltaisia oireita ollut, tosin olen varmaan syönyt huolettomammin. Kipukohtauksia ei ole ollut kertaakaan leikkuun jälkeen.

      Jos sappirakko on täynnä kiviä ja aiheuttaa oireita niin ihmettelen miksi sitä ei leikattaisi??? Vaikka vatsakipuihin olisi jokin muukin syy, niin kai joku kannattaa näin hoitaen sulkea pois. Ei ymmärrä tuota logiikkaa...! Ja hoitamaton sappikivitautikin voi olla aikas hankala ja jopa kohtalokas.

    • MGil

      Hei kaikille! Leikkauspäiväni on varmistunut, se on 10.3. Alkaa jo vähän jännittää :) Kävin jo verikokeissa ja sydänfilmissä ja pian olen menossa hoitajan haastatteluun. Palaillaan myöhemmin asiaan!

    • MGil

      No niin, nyt on leikkaus läpikäyty :) Siirtyi hieman kun tulin kipeäksi juuri ennen aiottua leikkauspäivää. Leikkaus onnistui hyvin tähystyksellä ja ilokseni sain heti heräämisen jälkeen kuulla kuinka nukutuslääkäri kertoi että kyllä kannatti leikata, kiviä oli tosi paljon. Joutuivat jopa tekemään napaan vähän suuremman aukon kun sappirakko oli paisunut kivistä ja se piti vetää haavilla pois. Minut leikkasi se samainen kirurgi, joka tuumaili etukäteen että kannattaakohan tätä nyt edes leikata, ja lähtiessäni hänkin sanoi että ehdottomasti kannatti :) Olen siis tyytyväinen ja nyt innolla odotan millaiseksi olo muodostuu kun tilanne tästä normalisoituu.

      Tämä on nyt 4. päivä leikkauksesta ja minulla on ollut kaikenlaista vaivaa. Nukkuminen ei ole onnistunut kovinkaan hyvin kun mikään asento ei ole ollut sopiva tai sitten maha on ollut muuten vaan kipeä - jostain syystä tunnen suolen liikkeetkin! Voi johtua siitäkin että maha on kamalalla ummetuksella. Röyhtäilyä on ollut mutta varsinaista närästystä ei tippaakaan, ja olen sentään jo kokeillut makkarakeittoa ja jauhelihaa :) Ruokahalu oli aluksi kateissa mutta tuli takaisin parissa päivässä. Leikkauksen jälkeen tunsin miten sisuskalutkin ovat kipeät eikä suorassa kävely meinannut onnistua, mutta särkylääkkeiden syöminen on auttanut ja nyt pystyn jo ihan mukavasti tekemään kaikkea ilman ettei satu. Yllättävän nopeasti tästä tulee parempaan kuntoon, toivotaan että hyvä tahti jatkuu :) Kerron mieluusti lisää kokemuksia jos jotakuta kiinnostaa!

      • villirucola

        siis paraneminen, oman aikansa se ottaa. Itse parannuin aika hyvin, lukuuunottamatta komplikaatiota. Mutta siis tuo sappivaiva ei ole enää vaivannut yhtään. Aluksi kannatta syödä varoen ja vähitellen lisätä liikuntaa, niin soikin alkaa pelata. Itse jouduin ottamaan leikauksen jäkeen pari kertaa suolen toimintaa vauhdoittavaa lääkettä, mutta kun liikunta lisäänty alkaa suolikin pelittää. paranemisia!


    • Anonyymi

      Luen näitä juttuja nyt vuonna 2021.
      Olen menossa sapen ultraääni tutkimukseen.
      Nuo oireet, mitä muut on kertoneet, noita minulla juuri on. Etova olo on melkein se pahin. Jännä, miten sekin tulee kuin ajastimesta. Minulla ei oikeastaan koskaan yöllä, mut alkaa joskus aamupäivällä, kestää useuita tunteja ja sit häipyy. Yöt olen toistaiseksi onneksi saanut nukkua melko rauhasa. Paitsi jos pääsee käymään niin, et oon syönyt jotsin rasvaista, mikä aiheuttaa taas sen, et sappinestettä alkaa työntyy ohutsuoleen enemmän kuin pitäis, saa aikaan kovankin kivun tai sanoisinko poltteen. Siitä olen päässyt kyllä eroon omerazolilla. On toistaiseksi auttanut kipun ja poltteeseen.
      Mut ihan mielettömän kovia kipuja ei ole ollut. Välillä juuri siellä, missä sappi sijaitsee on ollut kipuja, eli oikealla puolen kylkikaaren alla. Välillä se kyllä myös sirtyy ylemmäksi ja keskemmälle mahaa, kuin sitten myös enemän oikealle ja jopa alemmaksi. Myös selkäpuolella, 'munuaisten' kohdalla saataa esiintyä kipuja. Eli hyvin tyypillisesti kuten sappivaivoissa yleensä. Äidiltäni leikattiin sappikivet jo 70-luvun puolivälin jälkeen. Äiti oli välillä, ennen leikkausta, todella kipeä. Valitti usein lääkäreille, mut siihen aikaan ei tunnuttu suhtautuvan kovin vakavasti potilaan valituksiin. Eräskin lääkäri sanoi, että päässä teillä on vikaa. Mihin äitini, et pitäisköhän se hoitaa sit kuntoon. No, pääsi lopulta hoitoon ja leikkaukseen. Sappikiviähän siellä oli ja enemänkin. Eli olen tainnut periä äidiltä sappikivi geenit. Nyt odotan päivää, et menen ultratutkimukseen. Se on 27.9.2021. Mitä sen jälkeen tapahtuu, jää nähtäväksi. Jos ei ite näe, niin omaiset.

      • Anonyymi

        Kuinka nopeasti pääsit leikkaukseen ?? Mulla kanssa sappikiviä ja juuri samat oireet.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuinka nopeasti pääsit leikkaukseen ?? Mulla kanssa sappikiviä ja juuri samat oireet.

        Mulla todettiin sappikivet 1.12.2021 ja leikattiin 22.3.2022. Eli nopeasti, mutta kovia kohtauksia oli lähes koko ajan


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1935
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1868
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1568
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1413
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1174
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1152
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe