ehkäisykapselin haittavaikutukset

pampara

Minulle asennettiin synnytyksen jälkeen sairaalassa ehkäisykapseli, otin sen sillä se oli ilmainen mutta nyt kadun sillä hormoneista aiheutuvia haittoja on tässä ollut jo aivan tarpeeksi, raskausaikana rakaushormonit pisti pään mutkalle, kärsin jatkuvista mielialan vaihteluista. Aiemmin olen käyttänyt yhdistelmäehkäisypillereitä jotka sopivat minulle hyvin, ja ainakin tiesi milloin kuukautiset tulevat kun niiden avulla ne pysyivät säännöllisinä.
Nyt en enää imetä joten kyse ei voi olla imetyshormoneista. Estrogeenin taso tietysti laskee synnytyksen jälkeen mutta nyt kapseli tuuttaa minuun keltarauhashormonia enkä tiedä onko tämä minulle sopiva, sillä olen jatkuvasti eri tuulella. Mielialanvaihtelut on tosi rankkoja ja niinpä tiedustelen onko kellään kokemusta kapseleiden aiheuttamista mielialanvaihteluista? Vai johtuuko tämä kenties baby bluesista? Aion hankkiutua eroon kapselista jälkitarkastuksessa johon on pari viikkoa vielä aikaa, jos tämä olo ei ala tasoittua. Alan olla kyllästynyt tähän hormonihommaan ihan kokonaan ja kohta siirryn pelkkään kondomiin.. No ehkä kuitenkin haluaisin ne e-pillerit takaisin.. Verta on tullut jo viisi viikkoa, ensin tietysti jälkivuoto, sitten alkoi tiputtelu joka johtuu kapselista. Nyt ilmeisesti menkat kun on semmoisia menkkakipuja ollut.
Kadun kapselin ottoa mutta onneksi sentään se oli ilmainen.
Verellä läträys alkaa jo riittää. Kyse ei voi olla enää jälkivuodosta, sillä se alkoi muuttua limaiseksi ja vaaleni, nyt veri on taas kirkasta ja on ollut niitä menkkatuntemuksia. Yhtä hormonimyllyä prkl!!!
-vuodatuskysely-

11

18237

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lasikeiu

      Mulla tainnut nyt olla kapseli puoli vuotta ja se on aiheuttanut aivan hirveitä mielialan vaihteluita sekä rajusti pitkittyneitä/lisääntyneitä menkkoja. Aivan hirveetä, ei sovi.

      • xez

        Mä olen luullut, ettei imettäessä saa käyttää hormoneja?


      • mimmamomma
        xez kirjoitti:

        Mä olen luullut, ettei imettäessä saa käyttää hormoneja?

        Saa käyttää joitain hormoniehkäisyjä (kuten juuri tuota kapselia) imettäessäkin.

        Yhdistelmäpillereitä ei suositella, koska ne saattaa tyrehdyttää maidontulon. Mutta jos on jo lopettelemassa imetystä voi niitäkin käyttää. Vauvalle eivät siis ole haitallisia (maidon kautta "nautittuna").


    • zinn1

      Itselläni on ollut 2,5 vuotta tämä kapseli ja vuotoja vieläkin hetkittäin tulee tippa siellä, tippa täällä... Mielialojen vaihteluista kärsin hirvittävästi ja jopa ennen kärsivällinen ja iloinen luonne on muuttunut kärsimmättömäksi ja jopa väkivaltaiseksi. Ensin kuvittelin kireyden johtuvan stressistä, mutta nykyään elämääni ei mitään voisi enempää toivoa ja olo on edelleen ahdistunut selittämättömästä syystä ja hetkessä voin muuttua todella iloiseksi. Ystäväni ja avomieheni kertoi jo kuukauden jälkeen kun otin kapselin, että olen muuttunut, enkä sitä silloin myöntänyt. Nyt olen menossa poistamaan parin kuukauden päästä kapselia (kunhan jonot lyhenee)ja siirryn cerazetteen :)

    • Pambula

      Ihmettelen suuresti että miksi te, joilla ikäviä sivuvaikutuksia ilmenee, ette ole vaihtaneet ehkäisymenetelmää?
      Ei ole olemassa vain yhtä ainoaa ja oikeaa menetelmää kaikille. Meistä jokainen on yksilö.

      Rohkeasti vain puhelin käteen ja aikaa varaamaan ehkäisymenetelmän vaihtamiseksi!

    • hyjm

      Sen sijaan, että hankkiudut siitä eroon jälkitarkastuksen yhteydessä, ota asia puheeksi esim. neuvolassa /lääkärissä jotta voidaan selvittää ettei kyse ole synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Vasta sitten kun se on suljettu pois laskuista (tai todettu) kannattaa miettiä mitä teet kapselin kanssa.

      On epäilty, että hormoniehkäisy tuo mielialaoireet paremmin esille niille naisille, joilla on alunperinkin ollut piileviä mielialahäiriöitä tai piilevää masennusta. Siksi olisi jokatapauksessa hyvä keskustella lääkärin kanssa masennuksen mahdollisuudesta.

      itse käytän kuparikierukkaa, koska koen että minun keholleni ei sovi synteettiset hormonit. jouduin yhdistelmät lopettamaan aurallisen migreenin vuoksi, että ei niistä mitään järisyttäviä ongelmia tullut, mutta huomasin sitten pillerit lopetettuani olevani enemmän "oma itseni" kuin niiden aikana. Siitä lähtien olenkin pysynyt kierukassa ja siinä lisänsä sitten joskus kondomi.

      ihmettelen kyllä sitä miksi heti synnytyksen jälkeen kannustetaan alkamaan hormonaaliselle ehkäisylle: eihän keho ole edes vielä ehtinyt palautua synnytyksestä (hormonaalisessa mielessä). Minusta ainakin tuntuisi luonnollsiemmalta antaa kehon ensin palautua synnytystä edeltävään tilaan ja odotella vaikka parit ovulaatiot ja vasta sen jälkeen hormonaalinen ehkäisy. En tiedä, ehkä olen jostain kukkaislapsisukupolvesta... : D

    • moivain1

      En voi suositella ehkäisykapselia, minulle tuli niin rajut mieliala vaihtelut! Laiton kanssa ei mitään ongelmia, ei ollu käsi yhtään kipeä. Kaikki sujui hyvin kunnes alkoi se että joka asia itketti Saatoin jutella äitini kanssa iha normaaleista asioista ja naureskella siinä niin kesken kaiken rupesin itkemään ja masentunut olin! Seuraavaksi kokeiltavana ehkäisylaastaria!

    • Fanny_93

      Minulla kanssa laittettiin 2010 marraskuuta ehkäisy kapseli jotka oli 5vuotta mulla, silloin tuli kuukautiset ihan normaalisti. Mutta mulle laitettiin maaliskuussa 2016 kolmen vuoden kapseli nyt ei ole tullut kuukautisia, vasen käsivarsi ihan kipeenä, ja kyllä niinku alavatsa kipuja on, mutta ei kuukautisia.

    • Nip-93

      Minulla alkoi heti kauhet vuodot jopa kolmen viikon kahen viikon välein kestivät yli kahdeksaa päivää kerran oli vähän yli kuukauden poissa sen jälkeen vuotanut melkein jatkuvasti kolmen viivan viikon välein tullut nyt ja välil eka tiputtelu vuotoo sit alkaa runsas ja tiputteluu mutta vaihtelee. Erittäin itku herkä nainokset saa mut itkemään imisten kanssa jutteleminen melkein kaikki. Lihonut ihan sikana hirveet herkku hit 24/7 suunilleen ja ruoka himot kans koko ajan nälkä eli ruika ei pid kauaa jonka takia joudun olemaan koko ajan syömässä ja yrittänyt poistattaa mutta ehkäsy neuvola ei suostu ellen vaihda kierukkaan. Koska veritulppa ollut niin kovin monia ehkäsyä saa enään käyttää mutta en sitä kierukkaa suostu ottaa eivöt kuulma silti suostu poistaa mikä on erittäin väärin mun kroppa mä päätän ainakin minun mielestä sori jos kirjotus virheitä kun puhelimella kirjotan 🙂

    • Nip-93

      Minulla siis 5.v kapseli jadelle ollut nyt jokusen 8-9kk ihan kauheeta en suosittele aiheuttanut myös raskauoireita vaikka en raskaana ole pakko jotenin tämä saada pois

    • Huhhei

      Mulla ehkäsykapseli ollu pari vuotta. Ihan järkyttävä karvojen kasvu, mieliala vaihtelut, painonnousu. Olen maanantaina menossa ottamaan sen pois kirurgisella toimenpiteellä koska se oli jostain syystä lähtenyt liikkeelle ja röntgenin avulla se löytyi luun ja hauiksen välistä joten normaali poisto ei onnistu. En ikinä suosittele kellekkään tätä ehkäsymenetelmää kyllä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1888
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      119
      1858
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1620
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1442
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe