Huonot iskarit huomaako ?

Kusetettuko

Katsastusmiehen mukaan oikea etuiskari oli niin huono, että just ja just meni katsastuksesta läpi.
Ihmeellistä on se, etten ole itse huomannut mitään ajossa. Samoin viime vuonna molemman etuiskarit olivat 100% ja autolla on vuoden aikana ajettu vain 2500km (se on vara-auto).

Siis voiko vuodessa iskari huonontua niin paljon?

14

13152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Draivari

      Tietenkin huomaa kun tehtävänsä on etsiä vikoja. Tavallinen autoilija ei huomaa välttämättä iskarien vikoja, ammattilainen huomaa.
      Iskareitten huono kunto korostuu esim. kurvissa ajettaessa jos tien pinta on kuoppainen
      On ne ennen olleet kunnossa perustelu, hmm...
      On sen liikenteessä olevan vara-autonkin oltava kunnossa.
      Kai vara-autollasi alkaa jo olla kuitenkin ikää...

    • jokumuu.

      Mittaus voi heittää jos toisessa eturenkaassa on mittaushetkellä ollut vajaat paineet.

    • mennä niin

      Yksi täräys pakkasella terävään kuoppaan ja siinä se...

      • henr

        ajoin toissa päivänä terävään kuoppaan, ja vasemmalla edessä kolahti metallisesti, sama toistui samana päivänä matalammassa kuopassa, onko iskari vai jouset vai molemmat huonossa kunnossa ??


    • joskus hajonneena

      on se kohta jossa sen voi todeta, tosin, jos se on todella huono, pitäs pienissäkin kanteissa tuntua. Riippuu tietysti auton merkistä mallista yms. muista mekaanisista asioista iskarin ympärillä.

    • aasintunnistaja

      "oli vuotta aiemmin 100%"

      Tuskinpa oli. Ensin iskarit menettää tehoaan pikkuhiljaa ja lopussa menettää tehonsa nopeasti. 2000km matkalla voi iskari ihan hyvin muuttua hyvästä huonoksi, etenkin jos ajo on tullut harvakseltaan ja pätkissä.

      • 2+14=16

        omalle kohdalle sattui kerran että iskari alkoi vuotaa öljyä ja menetti toimintakykynsä täysin, rengas pompotti melko holtittomasti ja tuhosi renkaan kulutuspinnankin.
        Muutoin luultavasti kuluneen iskarin huomaaminen voi olla hankalampaa, ajo-ominaisuudet heikentyy tietysti huonolla iskarilla mutta muutos tapahtuu niin pikkuhiljaa ettei sitä välttämättä huomaa. Erityisesti jos autolla ajetaan vain harvoin.
        Katsastuksessa ne prosenttilukemat on todella epämääräisiä, ainoa minkä siitä ehkä näkee on erot eri puolilla tai eri akseleilla. Tekniikan Maailma teki kerran testin jossa auto käytettiin katsastuksessa ensin kuluneilla iskareilla ja sitten juuri vaihdetuilla uusilla iskareilla eikä prosenttilukemassa näkynyt juuri minkäänlaista muutosta joten en ole kyllä vakuuttunut katsastuksen iskaritestin hyödyllisyydestä ollenkaan, se vain nostaa katsastusmaksua aivan turhaan. Hyöty vs kustannus-suhde on tosi huono.


      • niin se

        Tuliterätkin iskarit usein 60%, riippuen asennusasennosta, vaimentimien laadusta, renkaista ja rengaspaineista jne. Yleensä konttorilla tietävät eri merkkien rajat.


      • täydet sata

        Kyllä iskarin ominaisuudet voi muuttua kertalaakistakin.

        Mulla kehitteli yksi autonruppana loppumetreillään sellaisen ominaisuuden, että pakkasella toisesta takarenkaan tuennasta hävisi jousto tykkänään. Ilmeisesti iskariin oli päässyt vettä, joka jäätyi venttiileihin, lukiten vaimentimen ja koko pyöräntuennan.

        Silloin oli kyllä auto melkoinen kivireki ajettavaksi... perä pomppasi iloisesti ilmaan jo pienistäkin töyssyistä (vähän upoksissa oleva kaivonkansi yms.) ja hidastetöyssyt totisesti hidastivat menoa ;-)


    • sanoa...

      On aika vaikea uskoa että aikaisemmin iskaritestissä olisi tullut 100%:n lukemat. Omalle autolle tuliterillä iskareilla tuli testerillä lukemiksi eteen n. 70 % ja taakse n. 50 %. Iskareiden kunnon heikkeneminen on yksi sellainen vika, jota ei välttämättä itse huomaa jos ajelee rauhallisesti ja kaikki iskarit heikkenevät samaan tahtiin. Ehkä parhaiten iskareiden huono kunto ilmenee nopeissa kaistanvaihdoissa korin keinuntana.

      Testeriä käytetään katsastusasemilla kuitenkin ainoastaan apuvälineenä iskareiden kunnon arviointiin, eikä ole olemassa mitään yleisiä raja-arvoja, joiden alittuessa auto automaattisesti hylättäisiin. Testerin antama lukema vaihtelee automallin mukaan, ja siihen vaikuttaa mm. jousituksen jäykkyys ja se, kuinka tehokkaaksi vaimennus on aluperin suunniteltu. Lisäksi lukemiin vaikuttavat ainakin auton renkaat, rengaspaineet, ja auton paino. Katsastusmiehen ammattitaitoon kuuluu, se että hän osaa testerin lukemista päätellä iskareiden kunnon.

      Jos auto läpäisi katsastuksen ja itse olet sitä mieltä, että vaimentimet ovat edelleen täydessä iskussa, en alkaisi niitä vaihtamaan. Vuoden päästä vaan katsastukseen ja katsomaan, onko inssi edelleen sitä mieltä että iskarit pitäisi vaihtaa. Aika usein käy niin, että seuraavana vuonna katsastusmies ei mainitse mitään asioista, joista edellisellä kerralla on ainoastaan suullisesti huomautettu.

      Ja iskari voi tosiaan hajota ihan kerrastakin. Jos iskarin tiivisteet jostakin syystä vaurioituvat saattaa vaimennusteho heikentyä hetkessä varsin radikaalistikin.

    • is Kari

      Voihan iskari hajota vaikka minuutissa. Ei siihen vuotta mene.

      Nykyisestä kakkosautosta mitattiin etuiskareille 55% ja takaiskareille 20% vaimennus viime vuoden katsastuksessa mutta jälkimmäisten kunnosta ei valitettu mitään. Mikä se hylkäysraja oikein on?

      Satasen vauhdissa syvään painumaan ajettaessa keula niiasi mutta pysyi vielä tiessä kiinni. Heti perään takapää osui samaan heittoon ja tuntui siltä kuin perä yrittäisi pukittaa katon kautta yli :D

      Vaihdoin lopulta joka nurkkaan uudet kaasuiskarit kun huomasin etteivät osat maksaneet kuin reilun 60€ kappale ja ajettavuus muuttui niin että vaikea uskoa autoa samaksi.

      Aiemmassa ykkösautossa oikea etuiskari hajosi mutta tätä ei heti tajunnut kun kolmessa nurkassa oli uudenveroiset iskarit ja jäykät kallistuksenvakaajat auton molemmissa päissä. Luulin että ABS-jarrut ovat hajonneet koska sopivan kuoppaisella tiellä tuntui kuin autossa ei olisi jarruja lainkaan. Kevyt hipaisu jarrupolkimeen sai ABS:n pärisemään ja jarrutusmatka venyi kaksinkertaiseksi. Vasta vähän ajan päästä tajusin että autosta katoaa jarrut täydellisesti jos ajaa oikean eturenkaan pieneenkin kuoppaan kesken jarrutuksen.

      • iskarit

        Tuli laitettua yhteen farmariin taka-iskarit. Oli korjauskehotus

        Taka-iskarit olivat todella vaihtokunnossa. Vanhat iskarin yläpäässä metalliseos oli niin haperoa ja ruostunutta, että hajosi ihan käsiin. Ja varsinkin jos ajoi hidastuksiin vähänkään kovemmin, perä tuntui aivan löysältä. Koitin uusilla taka-iskareilla samaan hidasteeseen ajaa yhtä nopeasti, niin kyllä iskarinvaihdon huomasi heti. Oli perä huomattavan paljon jäykempi. Kaverikin sanoi, hän istui takana, huomasi kyllä saman eron.

        Eli voisi sanoa, että iskareiden käyttöikä tuli päähänsä.

        Kävin nyt näyttämässä uudempaa autoani katsastuksessa, niin edessä annettiin kummallekkin iskarille 70% ja takana oli toisella puolella 71% ja toisella puolella 50%.

        Kyllä katsastaja taisikin sanoa jotain noista arvoista paljonko saa olla eroa, ennenkuin joutuu vaihtamaan.


      • :)
        iskarit kirjoitti:

        Tuli laitettua yhteen farmariin taka-iskarit. Oli korjauskehotus

        Taka-iskarit olivat todella vaihtokunnossa. Vanhat iskarin yläpäässä metalliseos oli niin haperoa ja ruostunutta, että hajosi ihan käsiin. Ja varsinkin jos ajoi hidastuksiin vähänkään kovemmin, perä tuntui aivan löysältä. Koitin uusilla taka-iskareilla samaan hidasteeseen ajaa yhtä nopeasti, niin kyllä iskarinvaihdon huomasi heti. Oli perä huomattavan paljon jäykempi. Kaverikin sanoi, hän istui takana, huomasi kyllä saman eron.

        Eli voisi sanoa, että iskareiden käyttöikä tuli päähänsä.

        Kävin nyt näyttämässä uudempaa autoani katsastuksessa, niin edessä annettiin kummallekkin iskarille 70% ja takana oli toisella puolella 71% ja toisella puolella 50%.

        Kyllä katsastaja taisikin sanoa jotain noista arvoista paljonko saa olla eroa, ennenkuin joutuu vaihtamaan.

        3 vkoa sitten katsastuksessa a-mies sanoi: "jos on vuotanut alas asti, niin vaihtoon menee!"
        Lip:n kaasut kestivät Mondeon etupäässä tasan kolme vuotta ja n. 65-70 tkm (rupesivat vuotamaan heti motonetin takuun päätyttyä).. Boget takana eivät ole vuotaneet ainakaan vielä mitään..
        Etupään ravistus ja ratin vatkaaminenkin loppui :) = oli kuskin puolella tyhjää yläpäässä, siis iskarissakin..


    • Anonyymi

      Meikällä ollut clio 3 vuotta, söi alapalloja 10tkm välein, oli epämääräinen ajettava ja kääntymisiin piti hidastaa kävelyvauhtiin. Olikin ollut iskarit tiensä päässä ja jousi poikki edestä(aivan ylhäältä). Auton keula nousi 5 senttiä ylöspäin remontin jälkeen. Jotenkin se vaan leimalta aina meni läpi. Ihan eri auto nyt. Jännästi myös ratti meni vinoon rempan jälkeen eli kulmat muuttuivat vaikka raidetankoihin ei koskettu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 110
      2156
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      59
      2020
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      1941
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1687
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1618
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1412
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1353
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      12
      1344
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1337
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe