Englanti kiinnostaa, mutta....

siltikin...

kannattaako sitä pyrkiä opiskelemaan? Millainen työtilanne on englantia opiskelleilla? Riippuu toki varmasti sivuaineistakin. Itse haluaisin kovasti opiskella englantia, mutta pelkään että olisiko minusta opettajaksi... kuitenkin jollain tavalla olen myös kiinnostunut opettajan työstä. Kuinka laajat uramahdollisuudet valmistuneilla on?
Miten hyvä kielitaito täytyy olla sisäänpääsemiseksi? Mitataanko pääsykokeissa myös suullista kielitaitoa? Siinä on itselläni vielä kehittämisen varaa.
Olen katsonut yliopistojen sivuja, mutta voiko opettajaksi siis valmistua mitä kautta vain, jos pääaineena on englanti? Oli sitten kyseessä englantilainen filologia, kääntäminen ja tulkkaus tjsp. Vai täytyykö opettajaksi haluavien opiskella erikseen jollain aineenopettajaksi tähtäävien linjalla..? Mitä yliopistoa pidätte parhaana, jos tahtoo englantia opiskella?
Entä jos ei halua opiskella muuta kieltä kuin englantia, onko työnsaantimahdollisuudet silloin tulevaisuudessa huonommat kuin niillä jotka ovat opiskelleet useampaa kieltä? vai pystyykö yliopistossa aloittamaan jonkun ihan uuden kielen lähes alkeista? Itse kun olen englannin lisäksi opiskellut kunnolla vain ruotsia, mutta sitä ei kiinnostaisi yliopistossa lukea...

Nämä kysymykset nyt lähinnä ovat mielessä pyörineet kun olen miettinyt kannattaako pyrkiä englantia opiskelemaan ja jos kannattaa, niin minne. Olisin kovasti kiitollinen vinkeistä ja mielipiteistä!

1

1340

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • An Englishman

      K: Kuinka laajat uramahdollisuudet valmistuneilla on?

      V: Yleisimmät ammatit kielten opiskelijoilla ovat tietysti opettaja tai kääntäjä - näin omallakin kohdalla. Toisaalta tiedän ihmisiä, jotka toimivat toimittajana, copywriterina mainostoimistossa, myyntiassistenttina, kustannustoimittajana, kirjailijana jne.


      K: Miten hyvä kielitaito täytyy olla sisäänpääsemiseksi?

      V: Englannin kohdalla vaaditaan erittäin hyvä kielitaito. Englanti on suosittu oppiaine ja suurin osa koululaisistahan lukee englantia A-kielenä. Lisäksi englannin kielen yliopisto-opinnot ovat täysin englanniksi, joten pohjan täytyy olla kunnossa.


      K: Mitataanko pääsykokeissa myös suullista kielitaitoa?

      Ei, pääsykoe on kirjallinen.


      K: Olen katsonut yliopistojen sivuja, mutta voiko opettajaksi siis valmistua mitä kautta vain, jos pääaineena on englanti?

      Opettajaksi voi pätevöityä jo yliopisto-opintojen aikana suorittamalla aineenopettajan pedagogiset opinnot tai vasta opintojen jälkeen - itse suoritan parhaillaan opettajan pätevyyttä ammatillisessa opettajakorkeakoulussa.


      K: Vai täytyykö opettajaksi haluavien opiskella erikseen jollain aineenopettajaksi tähtäävien linjalla..?

      V: Joissain yliopistoissa voi jo hakuvaiheessa hakea suoraan opettajankoulutukseen tähtäävälle linjalle - toisaalta päätöksen voi tehdä myös vasta opintojen aikana tai tosiaankin jopa vasta FM-tutkinnon jälkeenkin.


      K: Oli sitten kyseessä englantilainen filologia, kääntäminen ja tulkkaus tjsp.

      En ole 100% varma antaako kääntämisen oppiaine mahdollisuutta pätevöityä opettajaksi - käsittääkseni opintojen aikana tämä ei ainakaan onnistu, mutta ilmeisesti kääntäjäkoulutuksen käynytkin voi pätevöityä esim. juuri ammatillisessa opettajakorkeakoulussa FM-tutkinnon suorittamisen jälkeen. Mutta tästä en tosiaan ole ihan varma.


      K: Mitä yliopistoa pidätte parhaana, jos tahtoo englantia opiskella?

      Englantia voi opiskella pääaineena Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Tampereella, Turussa (Turun yo ja Åbo A), Oulussa ja Vaasassa. Kaikki ovat hyviä, mutta toki Helsinki on suosituin ja myös laitoksella tehtävä tutkimus on korkealuokkaista. Itse opiskelin englantia Vaasassa ja olen tyytyväinen. Lisäksi opiskelin muita aineita Oulun, Joensuun ja Helsingin yo:ssa.


      K: Entä jos ei halua opiskella muuta kieltä kuin englantia, onko työnsaantimahdollisuudet silloin tulevaisuudessa huonommat kuin niillä jotka ovat opiskelleet useampaa kieltä?

      Eivät välttämättä huonommat. Tosin jos nyt sattuu olemaan jokin sopiva toinen kieli rinnalla (en kyllä varmuudella osaa sanoa, mikä kieli se sitten olisi), niin esim. tuntiopettajana voi saada tietysti enemmän opetettavia tunteja kuin vain yhdellä kielellä. Toisaalta taas kääntäjänä voi saada enemmän tietysti töitä, mutta hyvin usein kääntäjilläkin on yksi pääasiallinen kielipari (etenkin jos vielä on kyse jotain erikoisalaa kääntävästä henkilöstä). Kääntäjäksi suuntautuvan on tietysti hyvä (ja joissain paikoissa myös pakko) opiskella jonkin verran suomea.


      K: vai pystyykö yliopistossa aloittamaan jonkun ihan uuden kielen lähes alkeista?

      Periaatteessa kyllä. Se on sitten eri asia, miten realistista on jaksaa suorittaa niin paljon opintoja (eli perus- ja aineopinnot), että voi kyseistä kieltä opettaa.

      Kannattaa muistaa, että englantilaisen filologian opinnot pitävät sisällään aika tavalla kirjallisuuden, kirjallisuustieteen ja kielitieteen opintoja, jonkin verran käännöstieteen ja kääntämisen opintoja ynnä muuta. Opiskelu on hyvin, hyvin erilaista kuin kielen opiskelu lukiossa.

      Kyse ei usein niinkään ole kielen opiskelusta vaan enemmänkin englannin kielellä opiskelemisesta. Englantilaisen filologian opintoja voi monessa suhteessa verrata vaikkapa yleisen kirjallisuustieteen opintoihin - opintojen aikana käydään kirjallisuuden ja kirjallisuusteorian kursseilla läpi samoja asioita (toki painottaen englanninkielistä maailmaa) kuin yleisen kirjallisuustieteen opinnoissa, mutta sillä erotuksella että opetus on englanniksi. Tai toisaalta filologian opinnoissa on myös paljon kielitieteen kursseja, kuten edellä mainitsin. Jos taas haluaa astetta käytännöllisempää opetusta ja käytännönläheisempiä opintosisältöjä, niin silloin kääntämisen oppiaine lienee parempi vaihtoehto kuin filologia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ja taas ammuttu kokkolassa

      Kokkolaisilta pitäisi kerätä pois kaikki ampumaset, keittiöveitset ja kaikki mikä vähänkään paukku ja on terävä.
      Kokkola
      30
      3701
    2. Kuinka kauan

      Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?
      Ikävä
      113
      1503
    3. Milli-helenalla ongelmia

      Suomen virkavallan kanssa. Eipä ole ihme kun on etsintäkuullutettu jenkkilässäkin. Vähiin käy oleskelupaikat virottarell
      Kotimaiset julkkisjuorut
      229
      1371
    4. Helena Koivu on äiti

      Mitä hyötyä on Mikko Koivulla kohdella LASTENSA äitiä huonosti . Vie lapset tutuista ympyröistä pois . Lasten kodista.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      1066
    5. Purra saksii taas. Hän on mielipuuhassaan.

      Nyt hän leikkaa hyvinvointialueiltamme kymmeniä miljoonia. Sotea romutetaan tylysti. Terveydenhoitoamme kurjistetaan. ht
      Maailman menoa
      248
      930
    6. Kun näen sinut

      tulen iloiseksi. Tuskin uskallan katsoa sinua, herätät minussa niin paljon tunteita. En tunne sinua hyvin, mutta jotain
      Ikävä
      34
      923
    7. Yhdelle miehelle

      Mä kaipaan sua niin paljon. Miksi sä oot tommonen pösilö?
      Ikävä
      62
      918
    8. Ja taas kerran hallinto-oikeus että pieleen meni

      Hallinto-oikeus kumosi kunnanhallituksen päätöksen vuokratalojen pääomituksesta. https://sysmad10.oncloudos.com/cgi/DREQ
      Sysmä
      72
      916
    9. Löydänköhän koskaan

      Sunlaista herkkää tunteellista joka jumaloi mua. Tuskin. Siksi harmittaa että asiat meni näin 🥲
      Ikävä
      98
      859
    10. Kaipaan sua, Jii

      Haluaisin vaan olla sylissäsi ja kuunnella mitä ajattelet, mistä haaveilet, mistä olet huolissasi jne 🥹 🫂
      Ikävä
      56
      744
    Aihe