Virhe ehtoollisella

Jumalaa kaipaava

Olin jumalanpalveluksessa ja osallistuin ehtoolliselle, jossa minulle kauhukseni jaettiinkin vain pelkkä viini. Olin niin hämmästynyt, että en oikein tiennyt miten olisi kuulunut toimia, otin siis viinin ja poistuin paikalta. Ilmeisesti menin ehtoolliselle jotenkin väärään aikaan tai polvistuin väärään paikkaan, kun en tiennyt miten olisi pitänyt toimia (edellisesta ehtoollisella käymisestä on varmaan 10 vuotta), ja yritin tehdä samoin kuin muut ehtoolliselle osallistuvat. Syyllistyinkö siis jumalanpilkkaan? Ilmeisesti ehtoolliselle (tai kirkkoon) ei enää ole asiaa tämän kömmähdyksen jälkeen? Miten tällaisessa tilanteessa olisi pitänyt oikeaoppisesti toimia, olisiko minun pitänyt jättää viini ottamatta?

40

2158

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Apupappi

      Seurakuntien ehtoolliskäytännöt ovat muuttuneet vuosien varrella. Ennen yleisesti käytössä olleen yhteismaljan tilalla on usein pikarit. Joissakin erityistilanteissa voi olla myös ns. intinktiomalja, johon ehtoollisleipä kastetaan ennen ehtoollisen nauttimista. Erilaiset toteutustavat voivat olla seurakuntalaisesta hämmentäviä. Myös papeille ja muille avustajille saattaa uusi toteutustapa aiheuttaa epävarmuutta ja kömmähdyksiä. Nämä inhimilliset kömmähdykset eivät ole kuitenkaan jumalanpilkkaa.

      Suomen ev.-lut. kirkon jumalanpalvelusoppassa käsitellään teologiselta kannalta ehtoollista erityistilanteissa, joissa nautitaan vain toinen ehtoollisaine ja tuodaan esille, että näin vastaanotettuna ehtoollinen sisältää täyden siunauksen. Ole siis huoleti!

      http://www.evl.fi/kkh/to/kjmk/opas2/asia7.html
      "Sairaan kohdalla tai muussa erityistilanteessa ehtoollinen voidaan jakaa vain toisessa muodossa (usein leipä). Ehtoollisopetuksessa on samalla painotettava sitä, että näinkin vastaanotettu ehtoollinen kantaa mukanaan sakramentin täyden siunauksen."

    • 9yöuo-jlm.

      Se rikollisen kannibalistisuuden tarjoama raadonliha on nyt loppu. Kirkon rotat söivät sen ja kuolivat.

    • avustajana

      Sinun kohdallesi sattui ilmeinen kömmähdys. Arvatenkin jakopareja oli kaksi ja leivän jakaja luuli että toisen jakoparin jakaja oli jo jakanut sinulle. Todella ikävää, mutta voin valuuttaa että toisessakin elementissä sait koko ehtoollisen.
      Itse pohdiskelen jätinkö tänään epähuomiossa yhden ehtoollisvieraan vaille Kristuksen verta. Niin ei pääse käymään jos toimitaan ilman "säätämisiä". Sellaista voi syntyä jos vaikkapa lapsia tulee ehtoolliselle ilman vanhempiaan.

    • minua ei kuseteta

      Eihän tuollaisilla rituaaleilla ole täysjärkisille mitään merkitystä :)

    • Ville-Hart

      Rauhoitu ensin, virhettä ei ole tapahtunut. Luultavasti jakaja luuli sinun jo saaneen leivän. Ne ihmiset, jotka tavallisesti käyvät ehtoollisella, ovat ns. "konkareita", jotka käyvät alttarilla lähes viikoittain. Se on heille tuttua. Harvakseltaan kävijä voi hämmentyä, jos toiminta ei ole tuttua. Kannustan, että menet ehtoolliselle uudelleen ja jos olet epävarma, seuraa yksi jumalanpalvelus sivusta, miten ihmiset toimivat ja käyttäytyvät.

      Kun alttarilla on populaa, niin ihmiset tavallisesti täyttävät vapaat aukot, jos niitä on. Ja sitä mukaa kun joku poistuu, joku siirtyy vapaalle kohdalle alttarikaiteella. Eli voit seurata, miten jakajat alttarilla liikkuvat (ensin leivänjakaja ja sitten viininkaataja). Mene vain rohkeasti ja jos sinulle ei vahingossa jaeta toista ehtoollisainetta, jää vain odottamaan tai pyydä jakajaa jakamaan sinulle leipä. Saa alttarilla pyytää rohkeasti, ei siellä kukaan toista syö. Luulen sinun olleen turhan häveliäs, joten kannustan vain uskaltamaan ja toimimaan. Jos jokin asia ihmetetyttää, mene vaikka sakastiin jumalanpalveluksen jälkeen ja kysy, miten toimia ja mitä tapahtuu milloinkin. Ei kannata aina mennä pelkästään virran mukana, jos jotain jää mietityttämään.

      Muista se, että alttaripalveluksessa olevat ihmisiä ja ihmiselle sattuu inhimillisiä virheitä varsin usein. Niistä ei kannata murhetta ottaa itselleen, sillä virheet ovat vain harvoin vakavia, yleensä ymmärrettäviä ja hieman huvitusta aiheuttavia. Papistolta tai muilta ei kannata vaatia jumalanpalveluksessa täydellistä suoritusta, kuten ei itseltäkään seurakuntalaisena olemisessa. Jumalanapalvelus ei ole teatterinäytös tai paikka, jossa suoritetaan, siellä ollaan ja eletään.

    • Anonyymi

      Sako ehtoollisella puhua vierustoverille?

      • Anonyymi

        Ei se mikään molotuskokous ole.

        Siinä menee kyllä silloin siunaukset ja tulee kirkon kirous.


    • Anonyymi

      pahempaa olisi jos ehtoollisjuomana tarjottaisiin vesi tai mehu niinkuin lahkoissa tekevät.

      Jeesus puhuu viinistä ja viiinipuusta , "minä olen se hyvä viinipuu ja te olette oksat"

      "oksat" > "oksastetaan JALOON VIINIPUUHUN"
      raamattu ei missään kohtaa sano, että "oksastetaan jaloon mehupuuhun . . .

    • Anonyymi

      Eihän se ehtollisviini mitään oikeaa viiniä ole.

      Väkevällä alkoholilla terästettyä rypälemehua.

      Itseasiassa siinä ei ole mitään järkeä käyttää sitä.

      • Anonyymi

        tutkipas tarkemmin aidon viinin valmistus. Ei todellakaan LISÄTÄ mitään terästettyä , vaan VALMISTETAAN , > viinin käymisprosessi.


    • Anonyymi

      Mitähän Kirkko ja kaupunki lehti sitten menee oikein valehtelemaan ehtoollisviinin valmistamisesta.

      "Kun käyminen keskeytyy, rypäleissä oleva sokeri ei ehdi muuttua alkoholiksi, ja viiniin jää makeutta. Viini väkevöidään tislatulla alkoholilla, joka nostaa alkoholipitoisuuden 15 prosenttiin. "

      Se tehdään lähinnä Espanjassa, mutta myös joku kotimainen valmistaja on. Väkevä viini kuitenkin kiertää aina Alkon kautta.

      Se ei siis ole käymällä tehtyä viiniä, vaan kuin pultereiden tekemä paukku.

      • Anonyymi

        hyvä viini valmistetaan todellakin viiniköynnöspuusta , joka on yksi maailman vanhimpia hyötykasveja.

        HYVÄ VIINI "käytetään" LOPPUUN asti , käymisprosessilla ,
        >kun kuollut hiivasakka on käymisen loputtua valunnut astian pohjalle , kirkas neste on
        helpompi erottaa<

        viini on viini ja mehu on mehu , edelleenkin.


    • Anonyymi

      Ehtoollisen asetussanat on antanut juutalainen Paavali Herran kuoleman julistamiseksi.

      Kaikessa törkeydessään ne on kannibalistisena riittinä siitretty evankeluihimin Jeesuksen sanomaksi, kuin 'tämä Paavalin opin Jumalaksi julistettu' teurastettu lammasuhri olisi vähä-älyisenä käskenyt virlä kuolemansa muistelemiseksi syödä ruumiinsa ja juoda verensä.

      Löytyy Raamatusta Paavalin 1.Korintolaiskirje 11:23. Ja ehtoollinen on nautittava oikein, ettei tule vikapääksi. Oikein nauttiminen löytyy Augsburgin tunnustuksesta: on kuviteltava ruumiin ja veren olevan todellisesti läsnä.

      Riitti tulee intiaaneilta ja on vihollisen kuoliaaksi julistamisen riitti, ettei tämä tule kostamaan.

      Raamatun suurin Jeesuksen häpäiseminen ja pilkkaaninen.

      • Anonyymi

        ehtoollisasetus on kylläkin evankeliumissa, jolloin Paavali oli vielä tappohommissa.


    • Vanha kristillinen ajatus on, että Kristuksen ruumis on jakamaton. Nauttiipa ehtoollisella kumpaa tahansa tai molempia, ei nauti vain osaa Kristuksesta, vaan koko Kristuksen kaikessa täyteydessään.

    • Anonyymi

      söin tuhat öylättiä ja nälkä lähti 🤣🤣🤣

      • Anonyymi

        Siinä ei ole mitään järkeä. Terästettyä ehtoollisviiniä olisi pitänyt latkia sammumiseen asti. Joskin jos on 15 prosenttista, niin kovin montaa litraa sitä ei olisi tarvinnut latkia kun olisi alkanut kieli laulamaan.


    • Anonyymi

      Kömmähdys on ehtoollista suorittaneen papin ei sinun.

    • Anonyymi

      Ehtoollisviini on keskenkäynyttä rypälemehua, jota on tavallaan käytetty lantrinkina väkiviinalle. Mitään loppuun käynyttä viiniä se ei ole. Se on kuin viinapaukku ravintolassa, mutta veden tilalla on keskenkäynyttä rypälemehua.

      • Anonyymi

        Ehtoollisviini on Malagaa jos hintavampaa kuin moni kyykkyviini. Ainostaan lahkoissa käytetään rypälemehuja koska muuten jää putki päälle.
        Kirkossa on tarjolla myös alkoholiton viini tarjolla koska välttämättä kaikki ehtoolliselle osallistuvat eivät ole 18v tai eivät esimerkiksi sairauden takia voi alkoholia ottaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ehtoollisviini on Malagaa jos hintavampaa kuin moni kyykkyviini. Ainostaan lahkoissa käytetään rypälemehuja koska muuten jää putki päälle.
        Kirkossa on tarjolla myös alkoholiton viini tarjolla koska välttämättä kaikki ehtoolliselle osallistuvat eivät ole 18v tai eivät esimerkiksi sairauden takia voi alkoholia ottaa.

        Rypälemehua suositaan siksi että suositaan alkoholista pidättäytymistä, vaikkei olisi mitään erityistä alkoholiongelmaa. Rypälemehua taidetaan suosia alkoholittoman viinin sijaan taloudellisista syistä?

        Jumalan Sana ei vaadi, että ehtoollismaljan sisältö on käynyttä rypälemehua.

        Raamatussa puhutaan sekä alkoholipitoisesta että alkoholittomasta viinistä. Eri asiayhteyksissä on kyse eri asiasta. Kun kyse on ehtoollisviinistä, sitä ei koske kaikki mahdolliset Raamatun jakeet, joissa sana viini esiintyy.


    • Anonyymi

      Mitään lantrattua väkiviinaa ei olisi kyllä mitään järkeä tarjota kellekään. Mikä idea siinä yleensä on.

      • Ainoa syy, että käytetään korkea-alkoholista viiniä, on säilyvyys. Mutta jos on runsaasti ehtoollisvieraita, käytetään tavallisesti mietoja viinejä.

        Uskon kannalta ei ole mitään väliä alkoholipitoisuudella. Sen tulee kuitenkin olla 'viinipuun antia'. Siis vaikka viinirypäletuoremehu käy. Mutta ei missään tapauksessa viinimarja- tai muuta marjamehua. 🌹👀


      • Anonyymi
        ouro kirjoitti:

        Ainoa syy, että käytetään korkea-alkoholista viiniä, on säilyvyys. Mutta jos on runsaasti ehtoollisvieraita, käytetään tavallisesti mietoja viinejä.

        Uskon kannalta ei ole mitään väliä alkoholipitoisuudella. Sen tulee kuitenkin olla 'viinipuun antia'. Siis vaikka viinirypäletuoremehu käy. Mutta ei missään tapauksessa viinimarja- tai muuta marjamehua. 🌹👀

        Ja höpö , höpö, kunnon viiniä pitää olla .
        Siksi sitä kirkoissakin käytetään ei mitään rypälemehuja.

        Kyseessähän on viimeisen ehtoollisen muistoateria, joiko Jeesus muka rypäkemehua?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ja höpö , höpö, kunnon viiniä pitää olla .
        Siksi sitä kirkoissakin käytetään ei mitään rypälemehuja.

        Kyseessähän on viimeisen ehtoollisen muistoateria, joiko Jeesus muka rypäkemehua?

        Kun tarjosin ehtoollista ryhmälle kuivilla olevia alkoholisteja, ainoa mahdollinen oli juuri rypälemehu. Raamatussakin mainitaan käymätön nuori viini, joka pakattiin nuoriin leileihin, ettei se sitten pakahduttanut käydessään hapristuneita vanhoja leilejä. 🌹👀


      • Anonyymi
        ouro kirjoitti:

        Kun tarjosin ehtoollista ryhmälle kuivilla olevia alkoholisteja, ainoa mahdollinen oli juuri rypälemehu. Raamatussakin mainitaan käymätön nuori viini, joka pakattiin nuoriin leileihin, ettei se sitten pakahduttanut käydessään hapristuneita vanhoja leilejä. 🌹👀

        Selityksiä, ehtoolliseen kuuluu viini. Se nyt on vaan niin.

        Jos ei sitä kestä niin ei kait sitten ole uskossakaan. Eihän se ole kuin mitätön hörppy jolla juuri saa saa sen ehtoollisleivän alas kurkusta. Mitä muuten en ole koskaan tajunnut miksi se on tehty sellaiseksi, ehkä joki helpommin alas menevä olisi ajanut saman aseman mutta ei sellainen lätty se on joka sopivasti asettuu kitalakeen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Selityksiä, ehtoolliseen kuuluu viini. Se nyt on vaan niin.

        Jos ei sitä kestä niin ei kait sitten ole uskossakaan. Eihän se ole kuin mitätön hörppy jolla juuri saa saa sen ehtoollisleivän alas kurkusta. Mitä muuten en ole koskaan tajunnut miksi se on tehty sellaiseksi, ehkä joki helpommin alas menevä olisi ajanut saman aseman mutta ei sellainen lätty se on joka sopivasti asettuu kitalakeen.

        Totta alkolistit hakevat erityiskohtelu.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Selityksiä, ehtoolliseen kuuluu viini. Se nyt on vaan niin.

        Jos ei sitä kestä niin ei kait sitten ole uskossakaan. Eihän se ole kuin mitätön hörppy jolla juuri saa saa sen ehtoollisleivän alas kurkusta. Mitä muuten en ole koskaan tajunnut miksi se on tehty sellaiseksi, ehkä joki helpommin alas menevä olisi ajanut saman aseman mutta ei sellainen lätty se on joka sopivasti asettuu kitalakeen.

        Pyhyyden tunto kieltää nimittämästä Kristuksen ruumista mainitsemallasi nimellä, ja puhumasta siitä noin. 🌹👀


    • Anonyymi

      Yöks

      Melkein 2 000 vuotta vanhan muumion kudosta vielä pitäis murustaa.
      Hervotonta meininkiä palvontarituaalissa.

      • Anonyymi

        Joo hommaa oma muumio niin ei tarvi täällä roikkua.


    • Anonyymi

      Se ei ole viiniä kun alkoholi ei tule käymisen kautta, vaan väkiviina lisätään siihen. Se on kuin ravintolapaukku.

      • Anonyymi

        väkiviinaa ei LISÄTÄ , vaan viini valmistetaan , käymismenetelmällä,
        > loppuun asti käynyt viini !


    • Anonyymi

      Lohdutukseksi voin sanoa, että minulle on sattunut sama 3 kertaa, enkä ole voinut huomauttaa asiasta, kun ripille pääsy palveluksessa on sählinkiä muutenkin. Kerran olen saanut kaksi leipää ja viinin. Olen silti Jumalan Armosta edelleen kristitty ja monta kertaa olen saanut yhden kumpaakin.
      Minua kuitenkin vaivaa, jos pappi ei aseta ehtoollista tutuilla sanoilla, ristinmerkillä Raamatusta, vaan alkaa jakaa vain pyynnöllä: "tulkaa kaikki on valmista!"

      Onko oikein?

      • Anonyymi

        Vaivaa siellä kotona niin ei tarvitse mennä kirkkoon pahastumaan.


      • Anonyymi

        Vai olet aina vaan kristitty kun olet saanut leivänkin pari kertaa ...voi hyvät ihmiset tätä umpisokeuden määrää taikauskolla kuorrutettuna !!

        Vaikka juot kaiken kirkkoviinin ja leivät sinusta ei tule jeesuksen seuraajaa !

        Kirkkokristitty tulee toki kunhan maksat kirkkoverosi ajallaan.


    • Anonyymi

      Mitähän saippuamerkkiä jeesus käytti jalkojenpesussa?

      Ei se nyt pelkkä vesi mitään kamelinsontajalkoja puhdista.

      Kokeilkaa kinata välillä siitäkin.

      • Anonyymi

        Ei niitä pesty niiden annettiin kulua . Sen vuoksi aitouskovat kaihoavat raamatun aikoja silloin ei ollut niin tarkkaa hygieniasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei niitä pesty niiden annettiin kulua . Sen vuoksi aitouskovat kaihoavat raamatun aikoja silloin ei ollut niin tarkkaa hygieniasta.

        Juutalaiset eivät peseytyneet, toisin kuin kreikkalaiset ja roomalaiset.
        Pulahtivat kaikki samoissa likaisissa altaissa henkipuhdistuksissa vain.


    • Anonyymi

      Jeesus pesi jalat kamelin paskalla.

      Ja puhdasta tuli paremmin kuin Omolla.

      Kun opetuslapset yrittävät samaa, jäivät jalat haisemaan paskalle.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      11
      1725
    2. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      151
      1342
    3. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      284
      1250
    4. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      66
      1149
    5. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      113
      1092
    6. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      5
      959
    7. Mää oikeasti vielä kuolen

      Tämän tilanteen takia. Minä tosissani yritin ja tiedän että tämä tilanne sattuu sinuunkin. Molemmat taidetaan olla niin
      Ikävä
      42
      937
    8. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      23
      900
    9. Kun Suomen uutisiin ei voi luottaa?

      Kertoisitteko te uutismaailmasn perehtyneet ASIANTUNTIJAT nyt sitten sen, mihin voi?
      Maailman menoa
      232
      838
    10. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      29
      799
    Aihe