Köyhän(minun) tarina. Lue!

Parempaa elämää

Mitä sinä tekisit jos olisit minä? Minä kirjoitin tämän aamupäivällä 10.2.2010 klo.11:00-12:10 kun normaalia elämää elävät ihmiset olivat vielä töissä.. Voi kun itsekin olis töissä, mutta kun suuri laman jalka talloo sinut maan tasalle niin sinun ainoa työ on miettiminen. Joka päivä sinä joudut käyttämään aivoja kunnes tunteet ottavat vallan ja masennut taas puoli 4 aikaan kun työnvälitystoimistot menevät kiinni ja käteen ei jäänyt mitään muuta kuin lista työnvälitystoimistojen osoitteita ja omat työtodistukset.

No miksi minä en sitten saa töitä? Miksi en pääse aikuiskoulutukseen? Ainii, joo, kuka minä olen?
Minä olen 20-vuotias miehenalku. Paljon kavereita, muutamia ystäviä. Hyvä tyyppi, luotettava ja rehellinen. Spontaani, ahkera ja työtäpelkäämätön.
Joskus vähän jääräpää mutta tietyissä asioissa se on minun kohdallani osoittautunut hyväksi luonteenpiirteeksi. Periksiantamaton, hyvät suhteet sukulaisiin.
Hyvä sydän, mies naisten mieleen(just joo).

Asiaan taas, minulla on työkokemusta aika monelta eri alalta ja olen muutenkin todella nopea oppimaan mutta se ei nykyään enää riitä työnantajille. pari vuotta sitten kun minulla oli paljon pätkätöitä niin puheluita tuli kokoajan että tuletko huomenna töihin. Heti kun joutuu työttömäksi niin työnantajat katsoo pahalla jos on ollut pitkään työttömänä eikä ole tehnyt mitään. HERÄTYS! Olen 20v ja minulla ei ole koulutusta, en saa töitä ja aikuiskoulutukseen en ole päässyt 3 vuoteen.. Näinkö tämä jatkuu yhtenä oravanpyöränä vaikka kokoajan ahkerasti koittaa hakea töihin sekä kouluun? Kun kaupungilla näkee niitä hylkiöitä tumppi huulella ja 4 euron viinipullo kädessä niin näinkö ne on saanut alkunsa?
Joutuu ikäänkuin työttömyyskierteeseen. 3 vuotta minä olen hakenut aikuiskoulutukseen eri aloille mutta minkäänlaista mahdollisuuttakaan ei ole tullut vaan aina kielteinen vastaus.
Suomi Finland The Hyvinvointivaltio. Niinkuin sanotaan, on lottovoitto syntyä Suomeen. Alan pikkuhiljaa uskoa tuohon kun suhde on yksi 16 miljoonasta joka päätyy syntymään tänne roskaläjään. No, joo, onhan täällä paljon hyviäkin puolia mutta tämä työttömyys tuo hirveesti asioita mieleen joita sitten paisuttelee omassa päässään kun ei ole muutakaan tekemistä (alan ymmärtämään työttömien alkoholistien elämänhalua).
Minä en toivo tätä kenellekkään. Joka päivä tunnen sen kiukun joka tuntuu poranterältä silmieni välissä kun mietin tätä missä nyt olen. Ei varaa ostaa uusia vaatteita, aika nihkeillä ruoilla joutuu elään, ei varaa käydä elokuvissa tai joskus ulkona syömässä tai varaa lähtee mihinkään kotikaupunkini ulkopuolelle..

Todella mukavaa vanhana miettiä, kuinka tapahtumarikas nuoruus on ollut, kun on istunut vain kotona vatta tyhjänä, masentuneena ja huonokuntoisena kun vessaankin kävellessä tulee jo hiki (olen siis normaalivartaloinen). Joskus jopa urheilin montaa eri lajia ja olin elämäni kunnossa kun siihen riitti rahat ja motivaatio (aamulenkin juoksen joka päivä mutta ei sitä nyt lasketa). Enää ei voisi vähempää kiinnostaa kun ruokavaliokin pistää vain vihaseks. Ei ole varaa käydä edes ilmaisella kuntosalilla koska siinä kuluttaa energiaa niin paljon että minulla ei ole varaa ostaa ruokaa sellaisia määriä että voisin tankata itseni reenien jälkeen.
Näitä pieniä seikkoja on niin monia joita ne ihmiset eivät nää jotka käyvät töissä tai siellä eduskunnassa koittavat ajatella meidän etua, mutta mitä ne työttömyydestä tietää kun niiden koko elämä siellä on turvattu.
Pelkkä ruokavalio tekee hallaa elämälle ja ihmissuhteille. Terveellinen ruoka maksaa paljon ja jos syö epäterveellisesti on vain kokoajan väsynyt, turvonnut ja vihainen.

Ei tämä ole sellaista elämää jota minä uskoin eläväni kun pienenä poikana mietin mikä minusta tulee isona. Ei näin kukaan voi elää. Koskaan en ole töistä nirsoillut tai valittanut. Menin suoraan ylä-asteelta töihin kun halusin päästä nopeasti tienaamaan. Vuosi oltuani töissä aloin hakemaan aikuiskoulutuksiin vuonna 2006. Nyt olen 2 vuotta ollut työttömänä jos mukaan ei lasketa muutaman viikon pituisia pätkä töitä joita oli 3-4 kertaa. Eläisin rikasta elämää jos pääsisin töihin, saisin kuntosalikortin ja terveellistä ruokaa. Tällä hetkellä varani on kaiken kaikkiaan 180,00€/kk josta vuokra on jo maksettu. Sillä tulisi ostaa kuukauden ruoat, maksaa nettilasku, pesuaineet, vessapaperit yms. Ei ole varaa ostaa edes puheaikaa. Eihän tää nyt voi toimia näin. Pliis, työnantajat, tarvitsen apuanne! Miettikää omia lapsianne. Ette te halua niille tällaista elämää mitä minä elän nyt. Kiitän ja kuittaan Jaksamisia teille jotka joudutte saman kärsimään.

P.S. Minulla ei ole minkäänlaisia mielenhäiriöitä tai mitään muutakaan vastaavaa. Halusin vain jakaa ajatukseni muidenkin kuin aivolohkojeni kesken.

Jos haluat olla ystävällinen, ymmärrät tilanteeni ja sinulla on halua auttaa minua saamaan elämäni kuntoon niin ota yhteyttä sähköpostilla: [email protected]
Kiitos erittäin paljon jo etukäteen!

7

775

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • piikatar

      ja tosi liikuttava tarina. Sinulla on aineksia vaikka toimittajaksi, niin sujuvaa tekstisi on. Todella ikävä tilanteesi, eikä varmaan paljon lohduta, kun sanon, älä anna periksi vaan jatka sisukkaasti. Entisenä maat.tal.oppilaitossa työskelleenä tyrkytän opiskelua. Nykyään työnantajat vaativat ammattitutkinnon alalle kuin alalle.

      Minulle jäi töissä ollessa pari kymppiä enemmän käteen verojen ja vuokran jälkeen. Tosin olen jo vanha akka, enkä varsinkaan kelpaa enää kenellekkään töihin. Kuitenkin 15-20 vuotta pitäisi jaksaa ennen eläkeikää. Ratkaisin työttömyyteni alkamalla yrittäjäksi.En tarvinnut isoja investointeja, aloin kotipalveluyrittäjä. Kovin paljoa en vielä tienaa, mutta saan totisesti enemmän kuin 1020€/kk brutto.

      Tsemppiä ja kannustavia ajatuksia sinulle

    • ...

      Onko jokin syy mikset pääse aikuiskoulutukseen? Liikaa hakijoita / liian vähän paikkoja? Pisteet ei riitä?

      Miksi lopetit opinnot peruskouluun? Mikset heti jatkanut opintoja? Oliko päästötodistuksesi koulusta tolkullinen?

      Jos peruskoulu meni juosten kusten ja ammatillista jatkokoulutusta (tai lukiota) et ole hankkinut peruskoulun jälkeen niin ei kai sulla sitten ole tarpeeksi näyttöä että pääsisit mihinkään muuhunkaan koulutukseen? Kaikki "fiksummat" menee edelle. Ja vakitöihin vaaditaan ammatti, tutkinto, paperit.

      Halusit siis heti koulun jälkeen töihin tienaamaan? No mitä teit? Meinaan, sen verta fiksulta kuulostat että varmasti ymmärsit jo silloin että kouluttamaton yleismies ei helposti uralla etene. Varmasti OPt ja kaverit on sua koittanu tyrkkiä johonkin - vaikka levyseppähitsariks jos nyt ei yliopistoon. Mitä vastasit niille?

      Ootko muuten inttiä käyny? Siinä menee mukavasti yks vuos ihan valtion elättinä. Ja jos siellä skarppaat niin että pääset AUKkiin tai RUKkiin niin sulla on vielä mahikset pyrkiä armeijan leipiin kapiaiseksi tai joksikin rajavartijaksi. Jos ei semmonen natsaa niin sitten koitat päästä autokomppaniaan ja saada edes ilmasen rekkakortin.

      Onko sulla jotain erityistaitoja? Taiteellisesti lahjakas? Onko elinpiirisi kuinka laaja? Älä jumitu yhdelle paikkakunnalle - mahdollisuuksia on myös muualla, eikä ainoastaan etelässä. Muuta maalle; kerää käpyjä, sieniä, marjoja. Missä olet ollut kesätöissä? Entä muut vanhat duunit? Olet jo tuttu niissä paikoissa, ei niistä irtoisi? Olisko oppisopimuskoulutus mitään? Työkkäristä ja Kelasta lisäinfoa.

      Millaista elämää sitten haaveilit? Onko sinulla jokin ammatti mitä haluaisit tehdä?
      Olet vasta 20 v. - aikaa on.

      Sen verran kerron omaa taustaani että peruskoulun jälkeen lukio armeija jatkokoulutus (5 paikkaan pyrin, yhteen pääsin) 6 kk työttömänä vakiduuni oppisopimuksella jossa edelleen. Työn ohessa olen suorittanut jo toisenkin ammattitutkinnon. Eli opiskella on pitänyt kovasti ja koko ajan.

      Kieltämättä ajat ovat nyt vaikeat ja vaikeammaksi menee. Hanttiduunit viedään Kiinaan, Intiaan ja Itä-Eurooppaan jos voidaan. Kouluttamaton pienipalkkainen ei pysty kilpailemaan Aasian koulutettujen ja vielä pienipalkkaisempien kanssa. Syrjäytyminen on pienestä kiinni, pelkästään paikallaan juokseminen vaatii paljon.

    • yritystä...
    • no justiinsa

      Eipä toi kurjuudella mun elämää voittanut. Iässä olen sua vuotta edellä mun elämä on ollut täyttä paskaa lähes alusta tähän asti. Olen nähnyt paikalliset kapakat jo ennen kun olin itse edes 10v. Samoin tiesin mitä väkivalta on, mitä poliisit tekee, minkälaista on mennä kouluun kun ei ole kunnolla nukkunut koko viikkoon ja koulusta ei uskaltanut mennä kotiin. Muutaman asian olen kyllä tästä maasta oppinut täällä ei mitään saa ilmaseksi muista se ja toinen tulee tähän opiskeluun sulla on kaikki ovet auki mieti sitä. Ite todellakin olen halunnut olla rikas koko elämän mutta koskaan en sitä ole ollut. Sen todellakin olen huomannut ettei mitään ilmasiksi saa joten koulun penkille olen menossa ulos pitäs tulla inssinä. Mitä minä olen 22v pesunkestävä streittari, kavereita on peräti 1 jota sitäkään näkee kerran kuussa jos sillonkaan. Minä vaan eroan siitä, että ite en ole paskaa elämää ittelle järkännyt niin kun sinä. Ja itse yritän sentään tehdä asialle jotain.

    • kevättä

      moi, varamiespalvelu- ja vastaavat yritykset työllistävät pätkätöihin. Varamiespalvelun kautta vuosittain noin 20 % keikkatyöläisistä työllistyy vakituisesti asiakasyritykseen. Lisäksi työvoimatoimistoilla on työnantajalle halvempi keikkatyöpalvelu.

      • Aha ihanko oikeesti?

        Vai, että oikein vakituiseks? in your dream. Pätkätöitä niitä just ite olin viimeks joulukuussa töissä... Ite piti ettiä tässä taas töitä ja sainkin 4 viikoksi mitään ei vuokrafirmoilta ole kuulunu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      105
      7431
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2802
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2392
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      109
      2093
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1789
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1553
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1416
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    9. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1369
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1327
    Aihe