teetä?
Hei, miten keitetään
7
1691
Vastaukset
- mounlex
Mää googletan, kerron kohta, älä hermostu kaikki järjestyy....Mitenkäs pärjättäisiin ilman internettiä.
Teen valmistaminen
Teen valmistaminen ei ole vaikeata, mutta saadakseen laadukkaasta teestä parhaan nautinnon, kannattaa siihen kiinnittää huomiota. On myös syytä huomata, että erilaisilla teelaaduilla on hieman erilaiset vaatimukset veden lämmön ja haudutuksen keston suhteen. Toimitamme teen mukana aina tarkat teelaatukohtaiset haudutusohjeet.
Vesi - laatu, keittäminen ja lämpötila
Teen valmistamisessa kaikki lähtee vedestä. Huono vesi pilaa hyvänkin teen, joten hyvälaatuinen tee vaatii vähintäänkin yhtä hyvälaatuista vettä, onhan liki 100 prosenttia lopullisesta juomasta vettä!
Veden tulisi olla raikasta, pehmeää (ei siis liian kalkkipitoista), hajutonta, väritöntä ja mautonta. Veden ei tulisi olla myöskään liian mineraalipitoista, eikä tietenkään hiilihappoista.
Toinen tärkeä seikka on veden keittäminen. Veden tulisi kuumennettaessa vain pikaisesti kiehahtaa, sillä pidempään keitettäessä veden happipitoisuus laskee ja teestä tulee latteaa.
Useimmat teelaadut kärsivät, jos niitä haudutetaan liian kuumassa vedessä. Onkin odotettava, että vesi jäähtyy kyseiselle teelle sopivan lämpöiseksi. Mustat ja punaiset teet vaativat melkein kiehuvan veden, jotta niistä irtoaa veteen tarpeeksi makuaineita. Myös sinivihreät teet (wulong) vaativat melko kuuman, 90-95 asteisen, veden. Herkemmät hapettamattomat teet on paras hauduttaa huomattavasti jäähtyneessä noin 70-80 asteissa vedessä. Liian kuuma vesi ”polttaa” herkät kärkisilmut ja turmelee siten hienoimmat aromit. Näin on todennäköisesti käynyt, jos vihreä tee maistuu kovin kitkerältä. Mitä hienommasta teestä on kysymys, sitä herkempi se yleensä on veden lämpötilalle.
Teen hauduttaminen
Mikään muun ei vaikuta teestä valmistetun juoman makuun yhtä paljon kuin hauduttaminen. Lopputulokseen vaikuttaa teelehtien määrä suhteessa veden määrään, veden lämpötila, haudutusaika ja haudutusastian materiaali ja malli.
Aika
Kiinalaiset teelaadut eivät kuitenkaan ole turhantarkkoja haudutusajan suhteen ja kiinalaiset itse suhtautuvat haudutusaikoihin suuripiirteisimmin kuin monet länsimaalaiset teenystävät. Tapana on myös hauduttaa samoja lehtiä useampaan kertaan - itse asiassa monien teelaatujen kohdalla toisesta haudutuskerrasta syntyvää juomaa pidetään parhaimpana.
Astia
Arkisessa käytössä, toimistoista riisipelloille, teetä nautitaan usein kannellisista lasitölkeistä eli teepulloista, jotka tunnetaan Kiinassa nimellä chaping. Tällaisessa astiassa teetä on kätevä hauduttaa, nauttia ja kuljettaa mukana. Periaatteessa mikä tahansa reilun kokoinen, tiiviskantinen ja leveäsuinen lasitölkki ajaa asian. Tölkkiin laitetaan aamusella reilusti teelehtiä ja kuumaa vettä, jota sitten tarpeen mukaan lisätään termoksesta. Teelehdet saatetaan vaihtaa iltapäiväksi, mutta monesti samat lehdet palvelevat iltaan asti. Tällöin ei tavoitellakaan suuria aistinautintoja, vaan kyseessä on tavallinen arkitee.
Hienostuneempi astia teenhaudutukseen ja nauttimiseen on kannella ja aluslautasella varustettu korvaton kuppi, zhong. Pienimmät zhongit ovat 1 - 1.5 desin vetoisia. Posliiniset kupit ovat yleensä ulkopinnalta perinteisin kiinalaisin aihein koristeltuja ja sisältä teen värin havaitsemisen takia valkoisia.
Zhong huuhdellaan ensin tilkalla kuumaa vettä. Huuhtelun jälkeen siihen lisätään noin kolmasosan verran 70-80 asteista vettä, johon lisätään 2,5 - 3 grammaa teelehtiä. Tämän jälkeen odotetaan 40-60 sekuntia ja täytetään loput astiasta kuumalla vedellä. Noin kolmen minuutin kuluttua tee on valmista.
Nykyään teetä juodaan myös korkeasta lasista - sitä voidaan pitää jopa muodikkaana. Joillekin teelaaduille, kuten Longjingille, korkeata lasia pidetään jopa oikeana tapana nauttia teetä. Onkin totta, että haudutettaessa lohikäärmeenlähdettä korkeassa lasissa mukaan tulee myös visuaalinen nautinto: niin sanottu teelehtien tanssi lehtien auetessa hiljalleen ja ”leijuessa” hiljalleen lasin pohjalle on sielua hivelevää katseltavaa teen hautumista odotellessa.
Teen määrä
Yleensä teetä hyvä varata 2-2,5 grammaa juojaa, siis yhtä desin kuppia kohden. Kuitenkin jos teetä nautitaan teepullosta tai lasista pitkin päivää, on teelehtiä hyvä varata vajaa kourallinen noin puolen litran astiaan.
Haudutusaika
Kiinalaisittain samoista lehdistä haudutetaan teetä useampaan kertaan. Hyvät vihreän, valkoisen ja keltaisen teen lajikkeet kestävät kolmisen haudutuskertaa, wulong-teet jopa 6-7 kertaa. Tällöin ensimmäinen haudutus kestää noin minuutin ja seuraavat kerrat aina 15-30 sekuntia pidempään. Oleellista on, että tällöin haudutusastiaan jää aina riittävästi vettä pohjalle, jotta teelehdet pysyvät vedessä haudutuskertojen välillä.
Kiinalaiset teet eivät yleensä kitkeröidy herkästi, joten teelehdet voivat liota astiassa pidempäänkin juomakertojen välillä. Tämähän on yleensä tilanne teepullosta teetä nautittaessa.- Ammattikokki
se kovin monimutkaista ookkaan... heh... täytyypä opetella.
Mitenkähän olis kahvin laita.. siinä on varmaan viisi sivuinen ohje. - mounlex
Ammattikokki kirjoitti:
se kovin monimutkaista ookkaan... heh... täytyypä opetella.
Mitenkähän olis kahvin laita.. siinä on varmaan viisi sivuinen ohje.Mulli hoitaa.....
Kahvin keittäminen
Kahvin keittäminen ei ole kovin vaikeaa. Sen oppii parissa minuutissa. Hyvän kahvin keittäminen on vähän vaikeampaa, moni ei opi sitä koskaan. Hyvän kahvin keittämisen salaisuus on kahvin oikea mittaaminen ja kahvin asianmukainen säilytys.
Kahvin ostaminen
Jos keität kahvia kahvinkeittimellä tai muuten suodatat kahvin suodatinpussin läpi, niin osta suodatinjauhatus kahvia. Kahvipaketissa on yleensä pieni kahvinkeittimen, suodattimen tai suodatinpussin kuva. Samaa kahvimerkkiä myydään sekä suodatinjauhatus että pannujauhatus kahvina. Jos kuitenkin ostit pannujauhatus kahvia, niin no hätä. Laita vain vähän enemmän kahvijauhetta niin se ajaa saman asian.
Kahvinkeittimellä
Huuhtele pannu vedellä. Jos keittimellä ei ole pitkään aikaan keitetty kahvia, niin pese pannu huolella ja pese myös suodatin. Mittaa vettä sopiva määrä. Mittaamisen apuna voit käyttää esimerkiksi samoja kuppeja joista kahvi juodaan. Jos kietät kahvia vieraille, niin keitä mielummin vähän enemmän kuin vähemmän. Aseta suodatinpussi suodattimeen. Monet taittavat suodatinpussin reunat, jolloin pussi on vähän kestävämpi ja päästää kahvin hitaammin läpi. Annostele kahvijauhe. Sopiva määrä on yksi mitallinen per pieni kahvikuppi (1 1/4 dl). Kahvinkeittimen kyljessä on yleensä mitta-asteikko josta näkee paljonko keittimeen on laitettu vettä. Yleensä hyvä muistisääntö on, että ensimmäinen mitallinen annetaan "koneelle" ja sitten yhtä monta mitallista jauhetta kuin mitta-asteikossa on kuppeja. Pieniä kupillista kohti mitallinen on "tasan" eli kahvijauhe ei ylety mitan reunojen yli ja isoja kuppeja käytettäessä mitat ovat kukkuraisia.
Jos kahvista tulee liian vahvaa niin lisää kahvin joukkoon kuumaa vettä. Liian laihan kahvin saa vahvemmaksi lisäämällä suodattimeen pari mitallista kahvia ja keittimeen puoli desiä vettä.
Ilman kahvinkeitintä
Nykyään harvoin enää keitetään kahvia ilman kahvinkeitintä. Keittimet ovat halpoja ja sähköä on saatavilla lähes kaikkialla. Ilman kahvinkeitintä keitetään kahvia retkillä ja kesämökeillä joissa ei ole sähköä. Vaikka kahvinkeitin olisi rikki, niin sen avulla voi edelleen keittää kahvia! Muista kytkeä rikkinäinen keitin aina irti sähköverkosta. Annostele jauhe normaalisti suodattimeen. Kuumenna vesi liedellä, vedenkeittimessä tai mikroaaltouunissa. Kaada vesi hitaasti suodatinpussiin. Jos keität kahvia paljon, niin lisää vettä useassa erässä aina kun edellinen vesi on laskeutunut. Tällä tavoin kahvia voi myös keittää kesämökillä, jolloin tarvitset vain kannun ja suodattimen. Suodatin pitää olla sellainen, että se tulee kannun päälle eikä kiinni kahvinkeittimeen (jos on toimiva tippalukko, niin kahvinkeittimessä kiinni oleva malli kelpaa). Tällä tavoin keitettynä kahvi ei pysy kauaa lämpimänä. Lämpimänä pysymiseen auttaa jos: laitat kannun alle patalapun tai pari palaa talouspaperia, huuhtelet kannun kiehuvalla vedellä juuri ennen keittämistä tai kaadat valmiin kahvin termospulloon.
Pannukahvin keitto
Monen mielestä pannukahvi on sitä ainoaa oikeaa kahvia. Niin tai näin, niin aina ei ole kahvinkeitintä saatavilla, jolloin kahvi on keitettävä ilman sitä. Pannukahvin keittämiseen tarvitset pannujauhatus kahvia. Paketissa on yleensä kahvipannun kuva. Pannujauhatus kahvin on suurirakeisempaa. Kuumenna vesi kiuhuvaksi kahvipannussa ja kaada kahvijauhe veden sekaan. Jauhetta tulee mitallinen tai kukkura ruokalusikallinen desilitraa kohti. Anna kahvin hautua noin 5 minuuttia. Kahvinporot laskeutuvat tänä aikan pannun pohjalle. Suodatinkahvijauhe kelpaa huonosti pannukahviin koska kahvijauhe on hienojakoista eikä laskeudu kunnolla pannun pohjalle. Jos käytössä on suodatin, niin kahvin voi lopuksi kaataa suodattimen läpi. Monet suodattavat myös pannukahvin, joilloin valmiin kahvin joukossa ei ole kahvinporoja ja keitetyn kahvin saa kaikki juotavaksi. Pannukahvin voi keittää hätätilassa myös missä tahansa astiassa joka kestää kuumaa. Pannukahvin voi esimerkiksi valmistaa litran teräsmitassa, jolloin kahvi annostellaan mitan pohjalle ja kiehuva vesi kaadetaan päälle.
Kahvin säilytys
Kahvin pahin vihollinen on ilma. Se koskee niin valmista kahvia kuin kahvijauhettakin. Valmis kahvi kannattaa nauttia heti keittämisen jälkeen. Termospullossa tai termoskannussa keitetty kahvi säilyy pidempään, koska sinne ei pääse ilmaa. Kahvijauhe kannattaa säilyttää ostopakkauksessa tiiviisti suljettuna ja mielellään sekin suljetussa kahvipurkissa. Todelliset kahvin ystävät sanovat, että kahvipaketista saa vain yhdet hyvät kahvit, ne ensimmäiset. Jos keität kahvia harvoin, osta kahvi pienessä paketissa. Älä keitä kahvia kovin pitkään auki olleesta paketista. Se ei ole vaarallista, se vain on pahaa.
Muuta
Kahvinkeittimiä on myös muunlaisia kuin perinteisiä kahvinkeittimiä. Aromikeitin eli perkolaattori ja erikoiskahvien valmistukseen tarjoitetut suuremmat "kahvikoneet". Näiden kanssa kannattaa menetellä kuten valmistajan ohjeessa neuvotaan. - Iso tähdistö.
mounlex kirjoitti:
Mulli hoitaa.....
Kahvin keittäminen
Kahvin keittäminen ei ole kovin vaikeaa. Sen oppii parissa minuutissa. Hyvän kahvin keittäminen on vähän vaikeampaa, moni ei opi sitä koskaan. Hyvän kahvin keittämisen salaisuus on kahvin oikea mittaaminen ja kahvin asianmukainen säilytys.
Kahvin ostaminen
Jos keität kahvia kahvinkeittimellä tai muuten suodatat kahvin suodatinpussin läpi, niin osta suodatinjauhatus kahvia. Kahvipaketissa on yleensä pieni kahvinkeittimen, suodattimen tai suodatinpussin kuva. Samaa kahvimerkkiä myydään sekä suodatinjauhatus että pannujauhatus kahvina. Jos kuitenkin ostit pannujauhatus kahvia, niin no hätä. Laita vain vähän enemmän kahvijauhetta niin se ajaa saman asian.
Kahvinkeittimellä
Huuhtele pannu vedellä. Jos keittimellä ei ole pitkään aikaan keitetty kahvia, niin pese pannu huolella ja pese myös suodatin. Mittaa vettä sopiva määrä. Mittaamisen apuna voit käyttää esimerkiksi samoja kuppeja joista kahvi juodaan. Jos kietät kahvia vieraille, niin keitä mielummin vähän enemmän kuin vähemmän. Aseta suodatinpussi suodattimeen. Monet taittavat suodatinpussin reunat, jolloin pussi on vähän kestävämpi ja päästää kahvin hitaammin läpi. Annostele kahvijauhe. Sopiva määrä on yksi mitallinen per pieni kahvikuppi (1 1/4 dl). Kahvinkeittimen kyljessä on yleensä mitta-asteikko josta näkee paljonko keittimeen on laitettu vettä. Yleensä hyvä muistisääntö on, että ensimmäinen mitallinen annetaan "koneelle" ja sitten yhtä monta mitallista jauhetta kuin mitta-asteikossa on kuppeja. Pieniä kupillista kohti mitallinen on "tasan" eli kahvijauhe ei ylety mitan reunojen yli ja isoja kuppeja käytettäessä mitat ovat kukkuraisia.
Jos kahvista tulee liian vahvaa niin lisää kahvin joukkoon kuumaa vettä. Liian laihan kahvin saa vahvemmaksi lisäämällä suodattimeen pari mitallista kahvia ja keittimeen puoli desiä vettä.
Ilman kahvinkeitintä
Nykyään harvoin enää keitetään kahvia ilman kahvinkeitintä. Keittimet ovat halpoja ja sähköä on saatavilla lähes kaikkialla. Ilman kahvinkeitintä keitetään kahvia retkillä ja kesämökeillä joissa ei ole sähköä. Vaikka kahvinkeitin olisi rikki, niin sen avulla voi edelleen keittää kahvia! Muista kytkeä rikkinäinen keitin aina irti sähköverkosta. Annostele jauhe normaalisti suodattimeen. Kuumenna vesi liedellä, vedenkeittimessä tai mikroaaltouunissa. Kaada vesi hitaasti suodatinpussiin. Jos keität kahvia paljon, niin lisää vettä useassa erässä aina kun edellinen vesi on laskeutunut. Tällä tavoin kahvia voi myös keittää kesämökillä, jolloin tarvitset vain kannun ja suodattimen. Suodatin pitää olla sellainen, että se tulee kannun päälle eikä kiinni kahvinkeittimeen (jos on toimiva tippalukko, niin kahvinkeittimessä kiinni oleva malli kelpaa). Tällä tavoin keitettynä kahvi ei pysy kauaa lämpimänä. Lämpimänä pysymiseen auttaa jos: laitat kannun alle patalapun tai pari palaa talouspaperia, huuhtelet kannun kiehuvalla vedellä juuri ennen keittämistä tai kaadat valmiin kahvin termospulloon.
Pannukahvin keitto
Monen mielestä pannukahvi on sitä ainoaa oikeaa kahvia. Niin tai näin, niin aina ei ole kahvinkeitintä saatavilla, jolloin kahvi on keitettävä ilman sitä. Pannukahvin keittämiseen tarvitset pannujauhatus kahvia. Paketissa on yleensä kahvipannun kuva. Pannujauhatus kahvin on suurirakeisempaa. Kuumenna vesi kiuhuvaksi kahvipannussa ja kaada kahvijauhe veden sekaan. Jauhetta tulee mitallinen tai kukkura ruokalusikallinen desilitraa kohti. Anna kahvin hautua noin 5 minuuttia. Kahvinporot laskeutuvat tänä aikan pannun pohjalle. Suodatinkahvijauhe kelpaa huonosti pannukahviin koska kahvijauhe on hienojakoista eikä laskeudu kunnolla pannun pohjalle. Jos käytössä on suodatin, niin kahvin voi lopuksi kaataa suodattimen läpi. Monet suodattavat myös pannukahvin, joilloin valmiin kahvin joukossa ei ole kahvinporoja ja keitetyn kahvin saa kaikki juotavaksi. Pannukahvin voi keittää hätätilassa myös missä tahansa astiassa joka kestää kuumaa. Pannukahvin voi esimerkiksi valmistaa litran teräsmitassa, jolloin kahvi annostellaan mitan pohjalle ja kiehuva vesi kaadetaan päälle.
Kahvin säilytys
Kahvin pahin vihollinen on ilma. Se koskee niin valmista kahvia kuin kahvijauhettakin. Valmis kahvi kannattaa nauttia heti keittämisen jälkeen. Termospullossa tai termoskannussa keitetty kahvi säilyy pidempään, koska sinne ei pääse ilmaa. Kahvijauhe kannattaa säilyttää ostopakkauksessa tiiviisti suljettuna ja mielellään sekin suljetussa kahvipurkissa. Todelliset kahvin ystävät sanovat, että kahvipaketista saa vain yhdet hyvät kahvit, ne ensimmäiset. Jos keität kahvia harvoin, osta kahvi pienessä paketissa. Älä keitä kahvia kovin pitkään auki olleesta paketista. Se ei ole vaarallista, se vain on pahaa.
Muuta
Kahvinkeittimiä on myös muunlaisia kuin perinteisiä kahvinkeittimiä. Aromikeitin eli perkolaattori ja erikoiskahvien valmistukseen tarjoitetut suuremmat "kahvikoneet". Näiden kanssa kannattaa menetellä kuten valmistajan ohjeessa neuvotaan.pystyyn ja vaadimme hänelle Teen- ja Kahvinkeiton Michellinin tähdet yksi molempiä.
- Joka tähtiin kurkottaa se teekattilaan kupsahtaa. - mulli sefuksi
Iso tähdistö. kirjoitti:
pystyyn ja vaadimme hänelle Teen- ja Kahvinkeiton Michellinin tähdet yksi molempiä.
- Joka tähtiin kurkottaa se teekattilaan kupsahtaa.onkos noista tähdistä jo atressi tehty , minäpä googletan
OHO ei löytynyt mutta tälläinen löytyi:
Adressit.com - Mounlex Sefuksi
Asiallista keskustelua adressista Mounlex Sefuksi. Adressit.com:n ylläpito. Ei vielä yhtään viestiä. Siirry sivulle. Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat ...
www.adressit.com/keskustelu/8926 - Välimuistissa
http://www.adressit.com/keskustelu/8926
- Cassis-Alma
vaan tierä,,, äitee läks kreikkaan kolmeks viikos,,, keitti mulle valmiiks teeveden,,, sano lähteissään; Et ainakaan janoon kuole,,, sitä nyt kaks viikkoo teeksi tehny,,, hyvää on,,, Oisko pitäny kattoo kuin se sen keitti?,,, ;o},,,
- ihmemuija
Mökön ja lurun äiti paistaa teen, hur kommar de?
"Nyt mä kerron teille jutun, jok'ei aivan totta oo.
Kaikki mielellään sen kuitenkin uskoo.
Se on takapihan sankareista; joskus aikoinaan,
Ja kuinka Me Heitä piti pilkkanaan.
Kello neljä aamulla kun isä töihin meni,
Se myi vuorille, kaljaa huorille,
Ja äidin muistan vielä kun se esiliinoineen
Paistoi työmaaruokalassa teen."
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka1013098GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad?
GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad? Tänään jännittävä finaalilähetys431157- 831142
Tämä on kyllä heittämällä erikoisin ihmissuhde mitä on koskaan ollut
Hulluinta on se että ei edes ole varsinaista suhdetta minkäänlaista, mutta tuntuu kuin olisit elämässäni mukana koko aja521045Helikopteri pörrää ja POLIISIT on eristettynä pururadan vieressä!
Suojatehtävä pitää kiireisenä. Kulut ovat kovat!32997- 67868
Tunnustan
Vaikka peitän sen erittäin hyvin niin tunnustan että pidän sinusta erittäin paljon, mieheltä naiselle39852- 53847
- 44822
Autolla puuhun
Halapahallin kohilla auto puuhun, lujaa on tultu ja ei oo pysyny hallinnassa. Taisipa olla lundin pojan auto, eipä tainn24791