Kissan diabetes

ansuliini82

Hei!

7-vuotiaalla naarasmaatiaiskissallamme todettiin diabetes. Onko yleistä, että näinkin nuorilla on sokeritautia?

Suurimmaksi ongelmaksi minulle on muodostunut insuliinin pistäminen. Luin jostain, että kissan niskaan ei insuliinia kannata pistää, sillä siellä verenkierto on huono. Silti moni pistää sinne ja eläinlääkärissäkin pistettiin eka insuliini niskaan. Suositeltavimpia paikkoja kuulemma ovat kyljet ja vatsa, mutta kun yritin yksi aamu sinne pistää kylkeen, kissa tunsi piikin ja ei tykännyt pistämisestä. Niskaan pistämistä kissamme ei huomaa lainkaan ja se sujuu hyvin. Voinko jatkossa pistää niskaan? Vai mikä olisi oikea pistopaikka?

Lisäksi en ole oikein varma, meneekö insuliini varmasti perille asti, kun piikki on niin ohut ja pieni, ja kissan turkki paksu. Kissa ei ole näyttänyt kolmen päivän aikana muuttuneen ollenkaan, vaan se vieläkin makaa, juo ja virtsaa paljon. Missä ajassa insuliinihoidon vaikutuksia voi odottaa näkyvän?

Kissaa pitää pistää aamuin illoin Protaphane Flexpenillä 2 yksikköä kerrallaan. Olen kuullut jostain, että kerran päivässäkin voisi pistää esim. Lantuksella. Kerran päivässä pistäminen kävisi meidän vuorotyöläisperheelle paremmin, olisiko sellainen mahdollista?

Kiitos todella paljon vastauksestanne etukäteen!

6

6654

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • diabeteksesta

      Protaphane ei ole paras insuliini kissalle. Lantus on saatavilla olevista paras, mutta myös kallein. Kyllä Lantustakin joutuu laittamaan usein kahdesti päivässä, sillä ei kissalla ole pitkävaikutteinen; toisin kuin ihmisellä. Ihmisinsuliinejahan edellämainitut ovat.
      Kolme päivää on vielä lyhyt aika toipumiseen. Juomisen väheneminen ja vireystilan paraneminen ovat merkkejä lääkkeen tehoamisesta. Toki pitäisi myös kontrolloida virtsan ja veren glukoosia.
      Vaadi nyt eläinlääkäriltäsi parempaa informaatiota kissasi hoitamisesta.

      Pistospaikkaa on syytä vaihdella, sillä samaan paikkaan pistäminen hidastaa insuliinin imeytymistä. Nykyiset neulat ovat niin pieniä, ettei kissa juuri reagoi vaikka pistää masmaloon , tai vatsan alueelle.

      t. eräs eläinlääkäri

    • diabetekseen

      sairastuminen ikää katso kissallakaan jos ei ihmiselläkään. Diabetes on elintasosairaus ja johtuu monesta tekijästä - liikalihavuus, liiallinen hiilihydraattien saaminen jne.

      Konsultoisin kyllä omaa lääkäriä ja vaatisin kunnolliset hoito-ohjeet kirjallisina. Myös toisen lääkärin mielipidettä kannattaa kysyä jos on epävarma olo hoitaneen lääkärin suhteen.

      Ei sen neulan pitäisi tuntua sen enempää missään kohdassa, se pistetään nahan alle, ei lihakseen. Onhan sinulla oikea tekniikka sen pistämisen kanssa? Nahka etusormen ja peukalon väliin -> nosto ja poimun suuntaisesti piikki nahan läpi.

    • Kokemusta on

      Kissani sairastui diabetekseen 5 - vuotiaana. Insuliini pistos kaksi kertaa päivässä.Protahpan on meilläkin, pistämme niskään / selkään . Vaihdan päivittäin pisto puolta.Venytä nahkaa samalla kun pistät. Kun pistät insuliinin ja kun mäntä on pohjassa , anna neulan olla hetki paikallaan, silloin varmistat , että kaikki insuliini meni. Kissa ei reagoi mitenkään pistokseen, pistän samalla kun hän syö. Kissa alkoi vasta n. 1 kk kuluttua voimaan paremmin, kaiken kaikkiaan meiltä meni melkein 6 kk ennenkuin päästiin hoitotasapainoon. Nyt kissa voi hyvin, paitsi , että hänellä on koko ajan nälkä ja ruokaa on säännösteltävä.Aluksi olin kauhuissani insuliinistä, mutta nyt se kuuluu päivä rutiniin. Kissa voi hyvin ja minä voin hyvin.Otan nykyään itse kissalta sokerikokeen ja näin olen pystyn titraamaan insuliini annosta. Nyt pysynyt tasaisena. Eikä ole haittannut jos joskus pistos on vähän ollut myöhässä.

    • diabeteskissa

      Hei! Niskaan pistolla saadaan usein todella huono vaste, juurikin verenkierron takia.
      Pistä selkärangan molemmin puolin, hiukan kylkiäkin voi käyttää. Kunhan otat napakan otteen nahasta ja jos käytössäsi insuliinikynä (kuten meillä kissallani) käytä kynään 0.8mm neuloja. Moni lääkäri suosii 0.6mm neuloja, mutta tuo 2mm lisä(0.8mm) on minusta kissan nahkaan parempi. Kun otat nahasta kiinni tuikkaa melkein vaakatasoon nahan alle. Mikäli kissan turkissa haisee insuliini on pistos mennyt ohi, osittain. Älä kuitenkaan uusi pistosta (osa voinut mennäkkin oikein) vaan kiinnitä pistoon huomiota seuraavalla kerralla.
      Pistä neula ihan reippaasti "pohjaan asti" näin insuliini menee nahan alle. Pistää voi ihan napakalla otteella. Otan toisella kädellä kiinni nahasta, nostan sitä jonkinverran ja tuen pistoskädellä (kyynerpäällä) hiukan kissaa, varmistan ettei lähde liikkeelle (ei ole edes yrittänyt karkuun). PIDÄ NEULAA NAHAN ALLA AINA PISTOKSEN JÄLKEEN N.10SEK!!! Näin insuliini jää nahan alle.
      Tämä ohje myös ihmisillä.
      Olen itsekkin diabeetikko, joten hoito sikäli tuttua.
      Meillä menee kissalle Protafane ja 6yks.aamuin illoin. Kissa painaa n.6kg. Insuliinin tarve vaihtelee paljon. Ei voida sanoa kuin etsimällä se oikea määrä. Toiset pärjää jopa 2yksiköllä, toiset voi tarvita jopa 10 yksikköä. Kun se oikea määrä löytyy on hoito kohtuu helppoa.Protaphane annostellaan aina 2krt/vrk. Sen teho kestää n.12h.
      Kissa ei meillä edes huomaa pistosta. Käytä aina hiukan eri paikkaa. Kuten ihmiselläkin niin myös kissoilla tulee kovia patteja pistoskohtaan, mikäli paikka on sama. Näihin patteihin jos pistää, insuliini ei imeydy kunnolla. Ihmiselläkin pitää pistospaikkoja vaihdella. Kissalla käytössä koko selkärangan molemmat puolet ja kyljet. Ihmisillä kaikki rasvakudokset.
      Meillä hoidettu reilu vuosi diabetestä kissalla ja kissa voi hyvin ja sokerit pysyvät 7-8 välillä. Toki yksittäisiä korkeitakin arvoja tulee joskus. Mutta...niin tulee ihmiselläkin Tärkeintä on, että sokeri saadaan normaaliin pääsääntöisesti. Yksittäiset korkeammat arvot eivät ole vaarallisia kissan eikä ihmisen terveydelle. Näiltä ei voi välttyä hyvälläkään hoidolla. Esim.eläinlääkärireissu (verrattavissa ihmisen stressiin) nostaa kortisolin tuotantoa ja kortisoli hormooni taas nostaa verensokeria. Mikäli kissa saa joskus esim.kortisonikuurin, voi olla, että kuurin ajaksi joudutaan insuliinia nostamaan. Lääkärikäynnin aineuttaman stressin takia ei lisäinsuliinia tarvita. Se korjaantuu vuorokaudessa. Tsemppiä kisusi hoitoon 😊

    • Anonyymi

      Niska on huono paikka. Kivulias ja imeytyy huonosti. Omalle kissalle mahdoton antaa niskaan. Oma vinkki, hanki 6-8mm piikki. Ota sieltä potkasta, takajalan edestä kunnon ote. Pistä viistoon, ei kohtisuoraa jottai ei mene läpi. Lantusta voi esim. Meidän kissalle pistää kerran päivässä. Lantus antaa piikin noin 4-8h kohdalla, eli hypoglykemia iskee todennäköisimmin silloin. Mutta alkuun kunnes kissa vireytyy, niin 2 kertaa päivässä on hyvä. Lantus 300 (muistaakseni valmistaja toujeou) riittää kyllä varmasti kissalle 1xpäivään. Imeytymisaika noin 25-30h.

    • Anonyymi

      Piti kirjoittaa glargininsuliini 300 (toujeo) eikä lantus 300. Lantuksella on vain 100:sta joka imeytyy nopeammin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4603
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2249
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1443
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe