Köyhien ruoka ohjeita

laittakaas edullisten, hyvien ja helppojen ruokien tekemiseen ohjeita
Ilmoita


62 Vastausta

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.


helppoja ja halpoja, olen tainnut näitä ohjeita antaa ennenkin:

Uunipuuro.
Litra maitoa, 1 teelusikallinen suolaa, vähän vettä, 2 dl ryynejä. Sekoita ja anna hautua uunissa 3 tuntia 150 asteessa. Pinnan kuivumisen ehkäisemiseksi voi laitta voinokareita, itse sekoittelen välillä. Varo ettei sormet pala! Tämä ohje löytyy ohrasuurimopussin kyjestäkin.

Riisipuuron voi tehdä myös siten, että kiehauttaa ryynejä hellalla ja laittaa kylmälaukkuun yön yli tiiviisti pakattuna, aamulla sitten loraus maitoa ja vähän suolaa sekaan.

Juureskeitto, pusseja saa joskus tarjouksesta tosihalvalla. pari teelusikallista sulatejuustoa, halvin käy hyvin, 1 pussi juureksia, suolaa. Riittää kahdelle.

Lihakeitto neljälle: pussi juureksia tarjouksesta, 400 grammaa tarjousjauhelihaa tai tarjouksesta ostettua porsaan suikalelihaa paistettuna, suolaa, 6 perunaa.

Risotto: 4oo grammaa sikanautatarjousjauhelihaa, riisiä hiukan enemmän kuin neljän hengen ohjeen mukaan ja pussi hernemaissipaprikaa. Tämä on hiukan kalliimpaa kuin edelliset, mutta täyttävää ja tästä riittää monelle/moneen kertaan.

Itse ostelen paljon noita 400 gramman pakkauksia lihoja tarjouksista -30% keittoja varten ja laitan pakkaseen. Myös potut ja näistä lihoista tehty kastike on edullista. Näissä ruuissa on täyttävyyttä on enemmän kuin pelkässä makaronissa. Itse tykkään joskus jatkaa jauhelihakeittoa vielä makaronilla.

Makaronilaatikko on myös edullista, kuuden hengen annoksen saa suunnilleen hintaan 2,50, jos ostaaa tarjousjauhelihaa. Olen yksinkertaistanut ja halventanut pussin kyljestä löytyneen ohjeen näin: koko pussi makaronia, 400 grammaa jauhelihaa, 2 munaa, 7 dl maitoa. Maidon voi korvata joko kokonaan tai osittain vedellä ja munien tilalle olen joskus laittanut perunajauhoa.

Kaalijauhelihapata: keitä kaalia, paista jauhelihaa, laita sekaisin, mausta suolalla. Halutessaan tähän voi sotkea myös keitettyä riisiä.

Toki osan näiden ruokien, kuten makaronilaatikon lisäksi olisi hyvä syödä vähän vihanneksiakin. Suosittelen porkkanaraastetta. Olen syönyt sellaistakin makaronilaatikkoa, jossa porkkana on laitettu laatikon sekaan, sekin oli ihan hyvää.
2 VASTAUSTA:
Muutamat vuodet olen tehnyt nyt vallan makaronilaatikon lihaliemeen.Kerran tein välillä maitoon niin maistu ällöttävältä mun mielestä.
Hernekeittoa olen joskus tehnyt niin että en laittanut lihaa ollenkaan sekaan niin ihan hyvää oli.

Lihaperunasoselaatikko on kanssa ihan hyvä eikä paljon tule valmistus maksamaan.
Halvemmallakin saa makaroonilaatikkoa. Käytän 1.2 litraa makaroonia, eli reilu kaksi pussia samaan määrään jauhelihaa. Laakeassa vuokassa tuohon määrään riittää n. 1.3 l munamaitoa. Munia koosta riippuen 2-4, keskikokoisia 3.

Uunissa muhii juuri perunavuoka. Tarvitset 2 pussia valkosipuliperunoita, (nämä oli 750g/pussi), rasia kylkiviipaleita (-30%) jotka ruskistin, lisäsin n 1.5 dl vettä, maustoin suolalla ja sipulijauheella. Silppusin pieneksi kun olivat puolipehmeitä, purkki ruokakermaa sekaan ja kuumennus. Potut vuokaan, soosia sekaan, jos näyttää kuivalta niin voi lisätä vettä lihaliemikuution palasen tai ruokakermaa.
Vihanneksia toki voi lisätä mutta minä jätän ne uunista pois ja syön raakana.

Jos on pakko tinkiä jostain, niin vähennä lihan määrää suhteessa muuhun, ja lisää mausteita, saat edullisemmin syötävää
+Lisää kommentti
Tykkään makeasta kahvin kanssa tai muuten vaan, tein sitä vasten itselleni pienen lettutaikinan, jota säilytän jääkaapissa ja se on valmiina pienen sekoituksen jälkeen, kun mieli tekee makeaa...

LETTUTAIKINA:

1 dl maitoa
1 dl vettä
1 dl vehnäjauhoa
suolaa. Itse lisäsin vähän vehnänalkoita ja kauraleseitä niin tulee ruokaisampaa. Paistamiseen voita/margariinia.

Mulla on lettupannu jolla saa viisi lettua. Kahvin kanssa paistan yhden pannullisen lettuja, joiden päälle ripottelen sokeria. NAM.

Sitten tuota samaa lettutaikinaa voi käyttää jos haluaa tehdä suolaisia lettuja, vaikkapa jauhelihatäytteellä tai kasvistäytteellä tai tonnikalaa esim. Juustoraastetta on hyvä olla lisukkeeksi.

Pidän puuroista ja velleistä. Esim. grahamjauhopuuro on hyvää. Kuumaan veteen vispataan grahamjauhoja ja keitetään 20 min. Haudutuksessa voi käyttää myös kylmälaukkua tai aromipesää jos sellainen on. Myös ruisjauhopuuro on hyvää. Neljänviljan hiutaleista saa hyvää velliä ja miksei puuroakin. Ruishiutaleista saa hyvää puuroa ja vaikka ihanaa marjapuuroa, esim. mustikoista tai puolukoista. Itse jauhan marjat soseeksi marjapuuroihin mutta voi ne sinne kokonaisinakin laittaa.

Lohkoperunat on hyviä. Lohko perunat veneen mallisiksi ja laita leivinpaperin päälle pellille. Voitele pullasudilla öljyllä ja ripottele perunoiden päälle mausteita mielin määrin. Itse laitan esim. paprikajauhetta, murskattua viherpippuria, yrttisuolaa, chilipulveria, suolaa jne. Sitten uuniin 200 asteeseen, n. 20 minuuttia ja NAM. Itse laitan lohkoperunoita usein kalapuikkojen kanssa, kalapuikot valmistuu samalla pellillä. Valkosipuliperunatkin on NAM, mutta pelkää sitä valkosipulin hajua enkä ole näitä pitkään aikaan tehnyt.

Jos sattuu olemaan nokare aurajuustoa, niin siitä voi tehdä aurajuustokeiton. Keiton pohja esim. samaan tyyliin kuin valkokastike, mutta vähän ohuempaa. Valmiiseen keittopohjaan sitten muserretaan aurajuustoa, NAM.

Jos on lihaliemikuutioita ja koskenlaskijajuustoa niin hyvä keitto tulee kun sulattaa liemeen koskenlaskijajuustoa. Miksei tietysti joku muukin sulatejuusto käy ja muutkin liemikuutiot kuin liha....

Lämpimät voileivät, vaaleasta tai tummasta leivästä tai vaikka näkkileivästä tai hapankorpusta. Itse usein korvaan margariinin sinapilla, levitän juustoa päälle (joskus täytteeksi tonnikalaa, kasviksia tai kinkkua), tomaattisiivuja ja uuniin n. 225-250 hetkeksi että juusto sulaa, NAM. Kahvin tai teen kanssa tosi hyvää.

Spagetinkastikkeeksi sipulia ja kinkunsuikaleita käristetään pannulla, sekaan vähän kermaa (sinappia), mustapippurirouhetta, suolaa. NAM. Itse käytän vain tummaa spagettia. Myös juustokastike on hyvää spagetin kanssa; kermaa, sulatejuustoa, rouhittua mustapippurirouhetta. Joskus nautin spagettia vain voi/margariinisilmän kanssa.

Naposteltavina pidän kaapissa popcornia ja auringonkukansiemeniä. Auringonkukansiemeniä paahdan kuivalla teflonpannulla varoen etteivät pala. Niitä voi syödä sellaisenaan tai ripotella sopivien ruokien päälle makua antamaan.

Voi mokoma, tässähän tulee näläkä! :O
3 VASTAUSTA:
Kenties joku tarkkasilmäinen huomasi että lettutaikinastani puuttuu kananmunat, joita tuohon pieneen taikinaan laitoin kaksi. Kyllähän tuo onnistunee ilman kananmuniakin mutta sitten pitänee nuo kananmunat jollain korvata. Valitan virhettä, johtuneeko myöhäisestä ajankohdasta vai mistä, en tiedä.

Hyvää yötä!
NAM! kirjoitti:
Kenties joku tarkkasilmäinen huomasi että lettutaikinastani puuttuu kananmunat, joita tuohon pieneen taikinaan laitoin kaksi. Kyllähän tuo onnistunee ilman kananmuniakin mutta sitten pitänee nuo kananmunat jollain korvata. Valitan virhettä, johtuneeko myöhäisestä ajankohdasta vai mistä, en tiedä.

Hyvää yötä!
Ei tarvitse kananmunia korvata millään. Lettutaikina onnistuu mainiosti pelkästä jauhosta, suolasta ja vedestä. Tein näin kauan, kun lapsellani oli kananmuna-allergia. Toki tuosta tulee kuivan makuista, joten makeutta saa lisäämällä sokeria ja nyt marja-aikaan kannattaa hakea päälliset metsästä, missä marjat on jo kypsiä. Samoin pullan voi tehdä mainiosti ilman kananmunaa pelkkään veteen, muuten pussin ohjeen mukaan, hyvää tulee! Voiteluun käy vaikkapa kahvi. Letuista/pannarista saa ruokaisia, kun raastaa porkkanaa sekaan. Pannari sitä munaa sitten kaipaakin, siitä tulee lättänä ilman.
NAM! kirjoitti:
Kenties joku tarkkasilmäinen huomasi että lettutaikinastani puuttuu kananmunat, joita tuohon pieneen taikinaan laitoin kaksi. Kyllähän tuo onnistunee ilman kananmuniakin mutta sitten pitänee nuo kananmunat jollain korvata. Valitan virhettä, johtuneeko myöhäisestä ajankohdasta vai mistä, en tiedä.

Hyvää yötä!
Lettuihin kannattaa laittaa banaania kananmunien sijasta.
+Lisää kommentti
Kävele vuokrakämpästäsi pihalle ja syö puiden juuria. Samalla voit miettiä kannattiko valita uraksi laiskuus.
2 VASTAUSTA:
Vain sellainen, joka ei muuhun kykene tyhmyytensä vuoksi, häiriköi toisten keskusteluja.
¨¨¨¨¨¨¨¨ kirjoitti:
Vain sellainen, joka ei muuhun kykene tyhmyytensä vuoksi, häiriköi toisten keskusteluja.
"Tämä selkeä" Täysi lahopää, ehkä narkkari?
+Lisää kommentti
Kasvisruuat ovat usein edullisia. Proteiinin saannin kanssa yritän olla tarkka ja syödä soijatuotteita, papuja, linssejä, herneitä jne. Olen sekasyöjä joten proteiinia tulee eläinkunnantuotteistakin, mutta usein kun on rahat vähissä, tulee suosittua kasvisruokaa.
Yksi suosikki ohjeistani on linssikeitto, johon voi laittaa pari desiä linssejä, valkosipulia ja sipulia. Sipulit kuullotettaan runsaassa oliiviöljyssä, lisätään kasvis/kana/lihalientä ja linssit. Keitetään kypsäksi, linsseistä riippuen 10-20 minuuttia.

Kikhernekastike
- 1 paketti jo keitettyjä kikherneitä (tai saman verran liotettuja ja keitettyjä)
- kasvis/kana/lihalientä jonkin verran ja mausteita (itse laitan paprikajauhetta, juustokuminaa, inkivääriä ja kanelia)
- tomaattia, sipulia, paprikaa, pakastemaissia (mitä sattuu olemaan)
Kuullota kasvikset ja lisää liemi ja mausteet ja kikherneet
Soosin kanssa maistuu couscous, jonka keitän kanaliemeen ja lisään nokareen voita. Couscous on ihan taivaallista, jos sen joukkoon lisää paahdettuja pinjansiemeniä tai fetamuruja

Lisäksi idättämällä saa edullisesti erityisesti talvella tuoretta. Ostin Ruohonjuuri nimisestä kaupasta idätyspurkin kymmenellä eurolla, sen voi myös itse askarrella (ohjeita linkissä)
http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0104/5.htm

Luonnosta saa valtavasti ilmaiseksi ruokaa: sieniä, marjoja, nokkosta, voikukan lehtiä (on rucolan sukulainen ja käy hyvin salaatteihin...etenkin nuoret ja sileä lehtiset yksilöt) jne.
2 VASTAUSTA:
+Lisää kommentti
Ensiksi: yksi kunnon ateria päivässä, vaikka "kuiva kaalikeitto", isoon paistopussiin silputtu kaali, sipuli ja vähän paistettua jauhelihaa, mausteita, paistinpannun huuhdevesi. 200 astetta, kun vähäinen liemi kiehuu, alenna 150 asteeseen, 1 tunti 20 min. Syön tätä vajaan viikon, pakastan noin 5 annosta. On maukkaampaa kuin veteen keitetty. (Asun Turussa by the way)
Sitten kaikki levitteet ja leikkeleet pois, leipä kastetaan öljyyn.
Juotavaksi appelsiinimehua.
Perunoita myös paistopussimenetelmänä.
4 VASTAUSTA:
Voi on ainakin hyvä energianlähde. Jos keittää vaikka perunoita ja sitten muussaa ne ja imeyttää muussattuihin perunoihin mahd. paljon voita. Kananmunakin on hyvä ja siitä saa proteiiniakin.

Sesonkikasvikset raakoina tai keitettyinä ja taas voin kera. Halvat lihasuikaleet, jauheliha. Kala on tosi kallista, paitsi silakat. Niitä kun paistaa voissa niin..

Kaalipataan vaikka kaalia pieninä suikaleina, jauhelihaa, voita ja jos haluaa herkkua niin kermaa (tosin sen litrahinta on melkoinen).

Sesonki- ja pakastekasvikset hyödynnettyinä lihan ja rasvan kanssa eri tavoin, uunissa, liedellä.
Halpaa energiaa kirjoitti:
Voi on ainakin hyvä energianlähde. Jos keittää vaikka perunoita ja sitten muussaa ne ja imeyttää muussattuihin perunoihin mahd. paljon voita. Kananmunakin on hyvä ja siitä saa proteiiniakin.

Sesonkikasvikset raakoina tai keitettyinä ja taas voin kera. Halvat lihasuikaleet, jauheliha. Kala on tosi kallista, paitsi silakat. Niitä kun paistaa voissa niin..

Kaalipataan vaikka kaalia pieninä suikaleina, jauhelihaa, voita ja jos haluaa herkkua niin kermaa (tosin sen litrahinta on melkoinen).

Sesonki- ja pakastekasvikset hyödynnettyinä lihan ja rasvan kanssa eri tavoin, uunissa, liedellä.
"Sesonkikasvikset raakoina tai keitettyinä ja taas voin kera. Halvat lihasuikaleet, jauheliha. Kala on tosi kallista, paitsi silakat. Niitä kun paistaa voissa niin.. "

Silakka maksa 8,5 €/kg ja syötävä osuus on kilossa 450 g.
oloo kirjoitti:
"Sesonkikasvikset raakoina tai keitettyinä ja taas voin kera. Halvat lihasuikaleet, jauheliha. Kala on tosi kallista, paitsi silakat. Niitä kun paistaa voissa niin.. "

Silakka maksa 8,5 €/kg ja syötävä osuus on kilossa 450 g.
Kalaa voi yrittää mato-ongella, jos ei ihan kaupungissa asu, tai kaupungeissakin on ongintamahdollisuus, jos on yleisiä järviä/lampia. Toki on ensin varmistettava, ettei alue ole luvanvarainen, sekä että ko. lammessa tai järvessä ei ole ongelmia. Myös alamitat on syytä tuntea. Ongen voi tehdä itse ja matoja ei kannata kaivella kenenkään yksityisen mailta.
Saita Itara kirjoitti:
Kalaa voi yrittää mato-ongella, jos ei ihan kaupungissa asu, tai kaupungeissakin on ongintamahdollisuus, jos on yleisiä järviä/lampia. Toki on ensin varmistettava, ettei alue ole luvanvarainen, sekä että ko. lammessa tai järvessä ei ole ongelmia. Myös alamitat on syytä tuntea. Ongen voi tehdä itse ja matoja ei kannata kaivella kenenkään yksityisen mailta.
Tämä kalastus on ihan järkevää hommaa. Ostin pari kokoon taitettavaa katiskaa, jotka mahtuu hyvin autoni takakonttiin, vien ne läheisiin vesistöihin työmatkojeni mukaan. Vene minulla toki on, mutta en käytä sitä, kun nostan katiskat rannalta veteen pitkällä kepillä. Illalla nostan katiskat ja kalat töistä tullessani, perkaan kalat kotona ja valmistan ne joko heti taikka laitan pakastimeen.

Miksi kävisin ostamassa kalaa kaupasta, kun sitä saa lähes ilmaiseksi itse pyydytämällä. Katiskat eivät maksaneet kovin paljoa tarjoustalosta, luvat maksoivat hieman. Polttoainetta ei kulu juurikaankalareissuihin, kun kalastan työreissuilla. Minulla on muutama vaki paikka katiskoilleni ja kalaa tulee enemmän mitä jaksamme syödä, joten annan joskus tuttavillekin kalaa taikka vaihdaan johonkin, kaverin anoppi on leipomossa töissä ja saa sieltä leipää, joten vaihdan kaloilla leipää.

Hauki säilyy hyvin pakastimessa, kun ei ole rasvainen kala. Keväällä tulee haukea tosi hyvin, että siitä riittää pitkin vuotta syödä. Ahvenia pakastan sopiviin annospusseihin, tulee maukasta kalakeittoa. Niin huonoa kalaa ei tulekaan, etteikö siitä saisi aikaan kalapullia, helppo jauhaa lihamyllyllä massaksi, kun pakastaa niitä hieman kohmeisiksi. Kalapullat voi paistaa silikonivuoassa uunissa. Teen kerralla suuremman erän ja pakastan. Särkiä voi säilöä Lidlin ketsupin kanssa lasipurkkeihin (vanhoja sillipurkkeja tms. lasipurkkeja voi käyttää), kuumnetaa vaan uunissa 130 asteiseksi ja hyvää tulee!

Kala on terveellistä ja halpaa itse pyydettynä. Lapset tykkää kalapullista tosi paljon. Liikaa ei kuitenkaan kannata perheelle tarjota kalaa, voivat kyllästyä!
+Lisää kommentti
Pakko vielä varoittaa; ihminen voi kärsiä kylläisenä ja 3 000 kcal päivässä syöneenä aliravitsemuksesta. Ja syy siihen on proteiinien puute jos ruokavalio sisältää pelkästään hiilihydraatteja ja rasvoja.
Lihasheikkous ja lihassurkastumat. Voimaton olo ja kipu lihaksessa rasituksen yhteydessä. Eikä meinaa millään parantua.

Yksi gramma proteiinia per henkilön painokilo pitää jorman kuin Jorman virkeänä sekä myös mirrin tuuheana. Siis henkilöstä riippuen pitää syödä 50 - 100 g proteiinia per päivä.

Yksi litra rasvatonta maitoa = 34 grammaa proteiinia
2 kananmunaa = 22 grammaa proteiinia

Tuolla päästään jo 56:een proteiinigrammaan ja hintaa kertyy noin 1,3€ päivää kohti.

3 - 8 edullista valmislihapullaa = about 1 euro (hinta 4 euroa per kilo) pitävät jo riskinkin sällin kunnossa.
2,3 euroa päivässä maksaa siis lihashuolto.

Sitten voikin huoletta täyttää vatsaansa hiilihydraateilla eli perunoilla, makaronilla, riisillä ja leipomotuotteilla.
Ilmoita
puhtaaksi,mistä sitten nuolettekin.Lusikalla jää haaskuun .Sossu haluaa nähdä likaiset lautasetkin varmaan,siinä kuin kauppojen ostoskuititkin?Lähettävät jatkossa ne varmaan jupeille,jotaa pääsevät taas Linnan Juhliin Helsinkiin,kun aika koittaa?Olihan siellä sairaanhoitajien lakkoveturikin muutam,a vuosi sitten? Hyödyttikö ne katumarssit silloin myös Kroonisten potilaiden kahvirahoja,eli tuli ko pväivässä kanttiinista ostettua 2 kupillista yhden sijaan? Epäilenpä?
1 VASTAUS:
Sossu mielistellä suurempianne ja kiilloittaa myös omaa krokodiilinnahkaanne,kuinka fiksuja olette?
+Lisää kommentti
Helppo jauhelihakastike ohje.

800g jauhelihaa ruskistetaan pannulla.
Kaadetaan kattilaan.

4 rkl jauhoja kattilaan.

Mausteita kattilaan oman maun mukaan.

Sekoitetaan kattilassa olevat aineet tasaiseksi.

Lisätään 8dl kylmää vettä kattilaan.

Kattila liedelle.

Kun kiehuu annetaan porista pienellä lämmöllä (1 tai 2) 30-45 minuuttia.

(ennen kiehumista sekoitetaan ahkerasti kattilassa olevia aineita ettei jauho "pala pohjaan"

Kun porisee, sekoitetaan silloin tällöin.

Jos käyttää 400g jauhelihaa niin muut aineet puolitetaan.
Ilmoita
Aina rahapäivänä joku ruoka, josta saa 10 annosta, vaikka lihamakaronilaatikko, hernekeitto, iso jauhelihakastike.
Siis joka kolmas päivä tätä, havaitset että loppukuussakin on vielä jäljellä.
Perustuu kyllääntymisen tunteeseen.
Ilmoita
vihanneksia ei pidä syödä, vaan kotimaista perunaa.
Ilmoita
Jos oikein tarkkaan katsotaan, niin edullinen, hyvä ja helppo ei ole mitenkään helppo yhtälö. On edullista ja helppoa, hyvää ja edullista jne...
Ilmoita
KOVINHALPA OK-MAKUINEN TONNIKALA-LASAGNE - 4 Annosta

Perus-ainekset:
Lasagne levyjä 12 kpl. n.90c
1prk tomaattimurskaa n.60 c
1-2 prk tonnikalaa vedessä n.80c /prk
0.8 -1 L maitoa n.70c

Mausteet:
Mitä kaapista löytyy: suolaa, meiramia, basilikaa, mustapippuria, valkopippuria.

Valmistus:
Laita 50 g voita tai margariinia tai ruokaöljyä kuumalle pannulle, sekoita siihen 1 dl vehnäjauhoja. Sekoita seos tasaiseksi. Sitten kaada maidot seoksen päälle ja sekoittele pari minuuttia. Lopuksi kun maio-jauho-seos on vähän "puroutunut" pannulla, lisää sekaan hieman (0.5 - 1 tl) eri mausteita
(suolaa, timjamia,basilikaa, pippurijauhoja.). Siirrä pannu pois liedeltä.

Ota tyhjä kulho ja kaada siihen tomaattimurskat (400-500g) liemineen ja sekoita joukkoon tonnikalamurskat. Laita vielä sekaan mausteita kuten basilika, timjami, mustapippuria.

Ota uunivuoka ja voitele se sisältäpäin kevyesti rasvalla. Kaada pohjalle kerros tonnikala-tomaatti-seosta ja sen päälle kerros sitä maito-soossia. Sitten lado niitten päälle lasagne-levyjä 3 kpl. Sitten taas tonnikala-sosetta, päälle maitokastiketta, lasagnelevyjä jne. Ihan päällimmäiseksi tonnikala-seosta ja maitokastiketta.

Laita vuoka 200 asteiseen uuniin puoleksi tunniksi.
1 VASTAUS:
Ja lagagnelevyjä ei tarvitse kun 9 kpl, niin että siinäkin säästää ja ainekset kaikki ostetaan tietysti tarjoustuotteina alennuksista - niin että saa säästöä.
+Lisää kommentti
6 pkt fileepihvi pouttu 12 kpl. 12 euroa. 3kg perunoita 1-2,5 euroa. porkkanaa pussi 1 euro. jauhelihaa 2 pkt n 3.60e. kirjolohta kilo 8 euroa. riisipaketti 2 euroa . keittojuureksia 3ps 1e. maitorahka kerma persikoita. omenoita.2e appelsiinia2e nakkeja 2pkt 2e voi 1e sulatejuusto 1e leipä 2e 2pkt.

noin 40 euroa! 12 päivälle fileepihvi. perunamuusia/perunoita. jauhelihakeittoa, jauhelihamureketta, lohta ja riisiä nakkikeittoa, leipää ja juustoa hedelmiä ja kasviksia. persikkarahkankin tuosta pyöräyttää.

jos syöt viikossa tämän nii menee kuukaudessa 160euroa 500 euron työmarkkinatuesta! ei tarvi ostaa alennuksesta!
3 VASTAUSTA:
Saman olen itsekin huomannut, ruokaa saa jos osaa ostaa, eikä nälkää näe kukaan. Neljähenkinen perhe noiden ohjeiden mukaan saisi alle satasella parin viikon eväät.
Maitoa, mehua, salaattia...millä rahalla? Juustoa? Euron juusto ei riitä viikoksi neljälle hengelle, eurolla et saa ruisleipäpakettia joka riittäisi puoleksi viikoksi neljälle. Ihan hyvä laskelma, mutta minkä kaupan hinnoilla? En ole nähnyt fileepihvejä tuohon hintaan täällä missään kaupassa, olikohan suomalaista? Pussi porkkanoita ei tullut mukaan ruokalistaan lopuksi ollenkaan, syödäänkö ne raakana? Monellekko hengelle laskelma olikaan tarkoitettu?

Tyhmiä kysymyksiä, mutta jos ei ole ruokahuollosta ollut vastaamassa niin ei voi tehdä laskelmiakaan.
rahan nälkä kirjoitti:
Maitoa, mehua, salaattia...millä rahalla? Juustoa? Euron juusto ei riitä viikoksi neljälle hengelle, eurolla et saa ruisleipäpakettia joka riittäisi puoleksi viikoksi neljälle. Ihan hyvä laskelma, mutta minkä kaupan hinnoilla? En ole nähnyt fileepihvejä tuohon hintaan täällä missään kaupassa, olikohan suomalaista? Pussi porkkanoita ei tullut mukaan ruokalistaan lopuksi ollenkaan, syödäänkö ne raakana? Monellekko hengelle laskelma olikaan tarkoitettu?

Tyhmiä kysymyksiä, mutta jos ei ole ruokahuollosta ollut vastaamassa niin ei voi tehdä laskelmiakaan.
Ihan samat ajatukset , miten muka tuon numerosarjan ilmoittamilla ruuilla elää nelihenkinen perhe kaksi viikkoa?!Nuo määrät oli varmaan yhdelle hengelle. Entä oululaisten välipalat, jukurtit,murot, tosiaan maidot, tomaatit, kurut , kasvikset ym.leivät,levitteet puuttui "listalta" kokonaan.

Nelihenkinen perhe ei missään syö kahta viikkoa alle satasella. Älää naurattako.
+Lisää kommentti
Up
Ilmoita
Kasvisliemikuutio, kauden vihanneksia esim. raastettuna-hyvä tulee, ja vielä parempi, jos lisää sulatejuustoa joukkoon. Tässä pieni gourmet-keitto: raakoja punajuuria esim. 3kpl, juuriselleriä, pieni pala, vettä, mustapippuria myllystä ja vähän aurajuustoa, himpsaus suolaa. niin noi voi raastaa tai pistää tasaiseksi sauvasekottimella.
Kaalikeitto on halpaa: kaalia, jauhelihaa lihalientä. Kaalilaatikko: ohraryynejä-murskattuja, kaalia, jauhelihaa vähän porkkanaraastetta, siirappia-mausteita-esim valkopippuria, suolaa, meiramia.
kasvispihvit on halpoja: muna, korppujauhoja, vettä, suolaa, jotain yrttimaustetta-herb provenence tms ja vihanneksia-on aina hyvä laittaa peruna noihin että tulee sitä sakeutta. makaroonilaatikko on halpaa. kaikki joululaatikot on halpoja.
Ilmoita
yrttiperunat
viipaloidaan ohuiksi siivuiksi perunat ja ja pyöräytetään tilkassa yrttiseoksella maustettua öljyä, paistetaan uunissa, käy naposteluunkin.
Jos joku maitotuote vanhenee siitä sitten pannukakkua.
Silakkafilepihvejä. Jos ostaa jonkun yrtin tai tiliin tai jonkun niin silpputaan ylimääräinen ja laitetaan pienessä pussissa pakkaseen. Nyt syksyllä on niin edullisia juureksia, ostan välillä isoja pusseja ja pilkon keittojuureksiksi pakkaseen.
Jos on vielä velaton ei kannata ostaa mitään velaksi. Kun ostat käteisellä voit ostaa tarjoukset mistä kaupasta vaan.
Ilmoita
Tänään keitin perunoita ja tein kantarellikastikkeen.
Ilmoita
Hyvä ja nopea iltapala on lämpimät voileivät. Siihen käy hieman kuivahtanutkin vaalea leipä, jonka päälle voidellaan esim. margariinia/ketsuppia/sinappia. Päälle laitetaan sitä mitä kaapista löytyy esim:

- voileipäkinkkua/metwurstia tai vastaavaa
- jauhelihakastikkeen jämät käy myös hyvin
- kanaa, pihviä, lihapullia, nakkeja tms pilkottuna
- juustoa raastettuna (voi olla kovia juustokannikoitakin) tai vaikka raejuustoa
- mielellään jotakin kasvista, josta saa vitamiineja esim. tomaattia, sipulia, purjoa, maissia, paprikaa

Laita leivät uunipellille ja pane uuniin keskitasolle 200 asteeseen 5-8 minuuttia sen verran, että juusto sulaa ja ainekset lämpiävät.

Sopii hyvin teen tai kaakaon kanssa. Jos on salaattia, niin sitä lisukkeeksi.

Tämä ruoka on meillä ikäänkuin pyttipannua, jolla saa kivasti tyhjennettyä jääkaappia sen sijaan, että tulisi heitettyä roskikseen ruokaa.
Ilmoita
Tää oli pakko pistää, googlen käännös mutta :
"1 kani tai orava
4 nauhat pekonia, kuutioiksi
2 tomaattia, kuorittuna ja kuutioituna
1 med. sipuli, silputtuna
1/2 c. kypsentämätöntä riisiä
1 rkl. vihreä paprika
2 c. kani varastossa
1 rkl. jauhettu persilja (valinnainen)

Kypsennä leikata kanin tai oravan suolavedessä pehmeiksi. Poista liemestä ja jäähdytä. Kun viileä, poista luut ja leikkaa liha pieniksi paloiksi. Kuullota sipuli ja pekoni kunnes sipuli on ruskea. Sekoita liha, tomaatit ja paprika varastossa ja kiehauta. Lisää riisi. Peitä paistinpannu ja hauduta kunnes riisi on kypsää. Sekoita vain riitä estämään tarttumista. Lisää persilja."
Siis ihan oikeasti ulkomailla syödään oravaakin. Ei muuta kuin pyydystään.

Oikeasti köyhille, suosittelen makaroonilaatikkoa, kaalilaatikkoa ja pataa, kaalihan on nyt halpaa, keitotkin tulevat halvaksi ja leivät kannattaa tehdä itse.
Ilmoita
Meillä syödään tällä viikolla nokkos-makaroonipataa. Nokkosta kuivattuna 3 dl, makaroonia 3 dl ja vettä 1.5 rl. Suolaa sekaa 2 tl ja hypysellinen mustaa pippuriia. Anna olla uunissa tunnin. Eipä tosta kylläseksi tule mut ei muutakaa ole täl viikol : ((
1 VASTAUS:
Ei tuolla vesimäärällä pataa tule vaan uunissa tehty keitto, olettaen että vesimäärän perässä ollut lyhenne tarkoitti litraa eikä ruokalusikkaa. Jos tarkoitti ruokalusikkaa niin aika kovaa on pata tunnin jälkeen kun se tilkka vettä on haitunut pois...
+Lisää kommentti
Mene hyvä ystävä poimimaan puolukoita! Ne ovat nyt kypsiä, ja niitä näyttää olevan paljon.
Keitin juuri ruispuolukkapuuroa: 2 l vettä, 1/2 l puolukoita, 6 dl ruisjauhoja ja 2 dl sokeria. Siitä tulee melkoinen satsi,jota joutuu syömään useampana päivänä, ja sillä kyllä lähtee nälkä. Puurossa voi käyttää myös ruishiutaleita tai vaikkapa kuivahtaneita ruisleivänkannikoita.
Omenat mätänevät puutarhoihin ja marjat ja sienet metsiin. Metsästä saa hakea ilman lupaa, puutarhojen omistajilta on pyydettävä lupa. Mutta nälkään ei kenenkään tarvitse kuolla.
4 VASTAUSTA:
kauhea määrä sokeria, ei pystyis noin makeaa kyllä syömään
Oletko tehnyt puolukoista uunipuuroa? Vielä parempaa tulee uunissa hauduttaen kuin "nuukuus kunniaan" keitto-ohje. Kyllä netin ohjeissa useimmissa on tuo sokerimäärä 2dl. tuohon määrään. Puolukka on aika voimakkaan makuinen ilman sokeria.
Oiskos sulla "nuukuus kunniaan"hyvää puolukkahyytelö ohjetta? tein aika raaoista puolukoista tavall. sokerilla mutta ei onnistunut. Täytyykö käyttää hillosokeria, vaikka marjat olis osittain raakoja? Kiitos vastauksesta.
ei sokerinen kirjoitti:
kauhea määrä sokeria, ei pystyis noin makeaa kyllä syömään
Voit tietenkin käyttää halutessasi vähemmän sokeria.
+Lisää kommentti
Lähimpää mettään matkaa 10 kilsaa. Ei pyörää ei pussirahaa. Kävelemään ei jaksa ruveta ja millä niitä marjaastioita kantaa tollasta matkaa ilman kulukuneuvoo. Onneksi viikon päästä saa taas vähä rahaa ja muutaki ku nokkasta ja makarooonia.
1 VASTAUS:
Kyllä niitä marjoja ja sieniä löytyy kaupungistakin, kun osaa vaan etsiä. Sitä paitsi kaupunkien lähistöillä ihan polkupyörämatkaan päässä löytyy metsiä vaikka miten.

Olen itse kaupunkilainen ja kerään kaikenlaista syötävää täältä. Suomi on niin metsäinen maa, että ei täällä tarvitse mennä kovin kauaksi, kun on jo ihan metsässä. Tänä vuonna on ollut niin paljon marjoja, että ei tarvitse olla suurikaan alue, mistä poimi mustikat omaan ja tuttavien tarpeeseen.
+Lisää kommentti
Mitä on Pussiraha ja Nokkanen ?
Ilmoita
Useimmalle tulee ehkä halvimmaksi ostaa marjat torilta tai marketista kuin että lähtee ajelemaan kymmniä kilometriä marjapaikkaa etsien. Ihmeellisiä neuvonantajia tosiaankin täällä. Huomaa ettei juuri kukaan tiedä edullisesta ruuanvalmistuksesta mitään. Sitä paitsis ei köyhät näe nälkää, päinvastoin.
1 VASTAUS:
Yllättävää, jos useimmat suomalaiset köyhät asuvat metropoleissa, joista on kymmenien kilometrien matka marjamaille.
Tähän aikaan vuodesta kannattaa aivan varmasti hankkiutua metsään poimimaan puolukoita. Herkullista, laadukasta, ilmaista lähiruokaa.
+Lisää kommentti
Täytyy tietää paikka josta marjoja kannattaa lähteä poimiaan.esim. puolukoiden löytymiseksi saa joskua ajaa todellakin kymmeniä kilometrejä,lähipaikat on poimittu, ja aina ei samoihin paikkoihin tule marjaa samalla tavalla.

Esim. lakat ostin suosiolla torilta tänä vuonna, kaksi kiloa maksoi yht. n. 40 euroa. Niiden löytäminen olisi tietänyt kymmenien kilometrien ajoa, sekä useissa paikoissa käyntiä silti epävarmaa olisko saanut yhtään lakkaa.
ja tiedoksesi, pakastin(iso sellainen) on täynnä mehuja, omista viinimarjoista, mansikkaa, mustikkaa, vadelmaa, myös omista pensaista, hilloja tehty myös. on poimittu ja ostaan poimia vastakin kun vaan oikea paikka löytyy. Joskus jopa myyntiinkin.
Samoin sieniä olen löytänyt.
terveisin. marjastuksesta tietävä maaseudun ihminen. ja edelleen ei suurimmassa osassa noista säästövinkeistä ole järkeä.

Mutta tehkääpä tänään päivälliseksi tälläinen juurespata ,tein itse eilen.
400g.punajuurta
150g. palsternakkaa
300g. bataattia
3 perunaa
2 sipulia
1tl. öljyä
1tl. suolaa
2tl rakuunaa
1tl. mustapippuria
3dl ruokakermaa
150 g Aura-juustoa
400g jauheliha/tai bloireria

Raasta juurekset. Lissä jauheliha/broiler ruskistettuna
Sekoita joukkoon ruokakerma, ja aura juusto murennettuna.
paista 200c n 1h.
Nautinnollisia syksyn meheviä makuja. Kannattaa kokeilla. Edullista ja terveellistä.
1 VASTAUS:
Höpö löpö! Juuri nyt ovat metsät väärällään puolukkaa ja sieniä. Ei todellakaan tarvitse tietää paikkoja ennakkoon, sen kun menee metsään ja alkaa poimia. Kävin juuri tänään poimimassa suppilovahveroita aivan vieraasta metsästä. Olen ehtinyt jo myydäkin poimimani suppikset ja sain niistä 40 euroa. Puolukkaa olisi myöskin ollut, vaan loppui astiat ja kunto.
+Lisää kommentti
Ei onnistu noin vaan. . kokemusta on mullakin, ajeltu kymmeniä kilometrejä etsien puolukkapaikkaa, eikä onnannu. Lopulta tyhjän ämärin kanssa kotiin...
joskus löytyy hetikin , ja varminta on kuten muorilla maalla, että jos asuu jo valiiks maaseudulla , tietää lähimetät joista lähtee poimimaan.
3 VASTAUSTA:
No minä kyllä asun ihan kaupungissa, vaikka metsissä viihdynkin. Täytyy sanoa että vaatii melkoista yrittämistä, että tänä syksynä tyhjän ämpärin kanssa kotiin palaa. Taito se sekin on, kun marjoja on kaikki paikat täynnä.
muori maalta kirjoitti:
No minä kyllä asun ihan kaupungissa, vaikka metsissä viihdynkin. Täytyy sanoa että vaatii melkoista yrittämistä, että tänä syksynä tyhjän ämpärin kanssa kotiin palaa. Taito se sekin on, kun marjoja on kaikki paikat täynnä.
Siinä se oma kehu haisee taas....ei kai kukaan maaseudun ihminen noin hyökkäävästi ja riitaa haastavasti kehtais toisten tekemisiä arvostellakaan kuin huijari-muori:..) vaikka oikeesti onkin kaupungista
.Ettei tulisi noissakin marjastus jutuissakin valhdeltua....heh-heh, en ookkaan "muori maalta "vaan asunki kaupungissa....::))
Ettet ois toiselta merkiltäs metalllady vai mikä se pahanilman nainen täällä oikeen on, yhtä hyökkäävä ja riidanhaluinen on tyylis ainakii...::))
ahaa...... kirjoitti:
Siinä se oma kehu haisee taas....ei kai kukaan maaseudun ihminen noin hyökkäävästi ja riitaa haastavasti kehtais toisten tekemisiä arvostellakaan kuin huijari-muori:..) vaikka oikeesti onkin kaupungista
.Ettei tulisi noissakin marjastus jutuissakin valhdeltua....heh-heh, en ookkaan "muori maalta "vaan asunki kaupungissa....::))
Ettet ois toiselta merkiltäs metalllady vai mikä se pahanilman nainen täällä oikeen on, yhtä hyökkäävä ja riidanhaluinen on tyylis ainakii...::))
Metalllady kirjoittaa omalla nimimerkillään ja minä omallani. Sinä sensijaan kirjoitat milloin milläkin, mutta sehän on sinun oma asiasi.

Mitä muuten marjastamiseen tulee, niin marjoja on nyt kaikkialla. Olen marjastanut ja sienestänyt kesän aikana Lounais-Suomessa, Savossa ja Kymenlaaksossa, joten tiedän kyllä mistä puhun. Eikä muuten ole ensimmäinen kerta, kun minua huijariksi haukut. Nimimerkkisi vaihtuu, mutta tyylisi ei.
+Lisää kommentti
no pitkiä ne on kaupungin muorin marjareissutkin, ja matkat tulleet maksamaan enemmän kuin saalis.::)
Me maaseudun ihmiset kyllä tiedämme että majraa ei ihan joka metsässä kasva, katsos, metsiä on monenlaisia..:::))Ehkä olet joskus biologian tunnilla kuullutkin.

Jo vanhastaan maaseudun ihmisillä on ollut omat "marjapaikat, marikot" joiita salataan eikä kerrota kenellekään......Joskus sattumalta osuu "hyvälle paikalle" joskus saa hakea pitempään....:)))
Minua ei kyllä minkään muorn tartte tulla neuvomaan, olen senverran pitkään maalla asunut, sekä syntynyt että tiedän kyllä mistä puhun. Sekä oppinut koko ikäni hyödyntämään luonnon antimia , tavalla joista kaupunkien muoreilla ole tietoakaan.
Sekin on harhaluuloasi että olisin sinua aikaisemmin sanonut "huijariksi", joku muu on tehnyt näköjään saman havainnon juttujesi perusteella!!!
Käyn siksi harvoin täällä palstalla, katsos olen työelämässä..::))
Mutta täällä on lisäksesi toinen riidankylväjä nimimerkki siinä oikein tulikin:oldmetall. Joka vaahtoaa marjastuksesta ,yksinhuoltajuudesta ym. Tosiaisassa marjasaaliinne marjasaaliit eivät lopulta liene kovin kummoiset.Ainahan satuilla voi, eri asia uka uskoo...:::)

Enempää en kanssasi kommetoi, etsipä kohteesi muualta.
Ilmoita
Valkokastike kananmunalla 1 muna/ruokailija keitetyt perunat alle 1 €/ ateria.
Jauhelihakiusaus nesteenä punainen maito 1,2 €/ ateria
Hernekeitto itse keitetty 0,7 €/ ateria
Kesäkeitto pakastevihannekset juusto voileipä 1 €/ ateria
Ilmoita
Kaikesta halvimmaks tulee kun katot kun joku porvari krillaa kyljyksiä tai vasaanipaistia pihallaan ja meet ja varastat ne kyljykset ja vasaanipaistin.
Ilmoita
Kyllä me maaseudun asukkaat tiedetään mistä kannattaa marjastaa. Mee muualle neuvoon muori, ja piä huoli ennenkaikkee omista asioistas. Mitäs täällä marjastuksillas kehuskelet.?Etkö saa kotoos huomioo? Mitä itsestään selviä asioita täällä jankkaa?Kun vielä valehtelet " muori maalta " on nimmaris ja kuitseki asut kaupungissa! Antakoos se enemmän pätetevyyttä ja painoarvoo samoisilles kun valehtelet olevas maalta??
Kyllä me täällä tiedetähän , näin on marjat !!!!
Ilmoita
Mula kasvaa varpavälis siänii etä repikää sitä!
Ilmoita
Keitin punajuuria ja porkkanoita.
Ilmoita
Marttojen sivuilta löytyy paljon hyödyllistä!
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Köyhien ruoka ohjeita

laittakaas edullisten, hyvien ja helppojen ruokien tekemiseen ohjeita

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta