Saksan vs. Itävallan saksa...?

Vanha piski ei opi..

Tervehdys!

Voisiko joku ystävällisesti kertoa minulle vähän jotain perusasioita Saksassa ja Itävallassa puhuttavan saksankielen eroista? Käsittääkseni erot ovat suunnilleen samaa luokkaa kuin amerikanenglannin ja brittienglannin välillä? Omat puolikuurot korvani pitävät enemmän itävaltalaisesta saksankielestä, olenko ihan väärässä kun väitän että se on jotenkin pehmeämpää kieltä kuin mitä Saksassa puhutaan?

Ja mikä ihme siinäkin on kun n.10-vuotiaana aloitettu aktiivinen englanninkielen opiskelu sujui alusta asti niin paljon paremmin kuin nyt vajaa 20 vuotta myöhemmin aloitettu saksan opiskelu? Motivaatiosta ei ole kyse!

Toivottavasti idioottimaiset kirjoitusvirheeni eivät saa ketään hyppimään seinille... Kaikki vinkit otetaan kiitollisena vastaan! :)

11

2809

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Harmaantuva

      Olen tehnyt 1980-luvulla vientityötä mm. saksankielisissä maissa. Itävalta jäi Sveitsiin ja Saksaan verrattuna vähän lapsipuolen asemaan; siellä en vieraillut monestikaan.

      Mieleeni jäi työn kannalta keskeinen sana 'tarjous', saksaksi (das) Angebot. Itävallassa se on joko (das) Anbot tai (das) Offert. Sveitsissä ja jossakin osassa Saksaa löytyy sitten myös feminiinimuoto (die) Offerte.

      Tammikuu on saksalaiselle Januar, itävaltalaiselle Jänner.

      Jonkinlainen saksa-itävalta-sanakirja näkyy löytyvän web-osoitteesta
      http://www.ostarrichi.org/

    • Google Books
    • Oma kieli sielläkin

      Jonkin sortin valta se oli itäisessä Saksassakin, joskaan ei kovin kummoinen puhevalta.

      http://de.wikipedia.org/wiki/Sprachgebrauch_in_der_DDR

      Koko tuon ossivaltion syntyminen oli erään suuruudenhullun itävaltalaissyntyisen henkilön sotapolitiikan jälkiseurausta. Tämä Braunau am Innissä 1889 syntynyt seikkailija sanoutui irti synnyinmaansa kansalaisuudesta 1925 ja oli tämän jälkeen kansalaisuutta vailla useiden vuosien ajan. Saksan kansalaisuutta hän tavoitteli useampaankin kertaan onnistuen lopulta tässä pyrkimyksessä 1932 (perin merkillisten vehkeilyjen tuloksena).

      Jostakin kumman syystä Saksan kansa otti tämän demagogin omakseen ja teki hänestä itselleen johtajan, jonkin sortin valtionpäämiehen ja sotavoimien ylipäällikön. Miehellepä ei tämä riittänyt, vaan hänen piti yrittää rohmuta hallintaansa vielä Itävalta, Tšekkoslovakia, Puola ja ties mitä...

      Nousu päättyi tunnetulla tavalla tuhoon 1945, minkä jälkeen toinen hyväkäs pääsi päsmertämään itäisen Euroopan omien mieltymystensä mukaiseen malliin, mihin se sitten jämähti useammaksikin vuosikymmeneksi.

    • von AU in FIN

      Saksassakin murteet poikkeavat toisistaan paljon, mutta ei hätiä mitiä. Ihan standardisaksalla selviää kaikkialla, Sveitsin syrjäkylissä ehkä joutuu jonkun sanan selittämään. Itävallassakin on omia murrealueitaan. Jokaisen saksan murteen tai variantin oppiminen on elämää suurempi haaste.

    • Saksankielen taituri

      Voi olla, että Itävallan saksa kuulostaa pehmeämmältä, sillä Itävallan saksassa lisätään lähes kaikkien substanttiivien perään L-kirjain esim. Saksan saksaksi sanotaan Schatz ja Itävallan saksassa Schatzl. L-kirjain pehmentää hieman puhetta. Jotkut Itävallan saksan sanat poikkeavat täysin Saksan saksasta esim. Saksan saksaksi sanottu Sahne onkin itävallaksi Schlagobers. Itse en ymmärrä Itävallan saksasta melkein mitään, mutta Saksan saksaa ymmärrän hyvin paljon. Saksalaiset sanovat, etteivät hekään ymmärrä aina Itävallan saksaa ja niin myös Itävaltalaisilla on, etteivät he välillä ymmärrä edes toisiaan. Riippuu tietysti, mistä päin Itävaltaa on kotoisin.
      Joillekin on helpompi oppia muita kieliä ja on hyvin yleistä, että ihmiset puhuvat/oppivat englantia helpommin kuin esimerkiksi ruotsia tai saksaa. Itseni kohdalla on tapahtunut poikkeus, sillä en opi englantia millään eli saa päntätä ihan mielettömät määrät, jos haluaa kokeesta hyvän arvosanan saada. Saksan opin kuulemalla eli saksankielen kokeisiin ei tarvitse edes avata kirjaa, kun kokeesta tulee täydet pisteet. En ymmärrä, miten tämä on mahdollista, kun suurin osa oppii englannin aivan helposti, mutta poikkeus vahvistaa säännön!

      • Schwesterlein

        Ole iloinen poikkeuksellisesta kyvystäsi. Saksan taitajat ovat nimittäin tässä maassa vähenemään päin.


      • Anonyymi

        Noinhan sitä voi helposti kuvitella silloin kun ei osaa kunnolla yhtään vierasta kieltä. Opettele ensin yksi kieli ja sitten sen jälkeen joku toinen. Pelkästään kuuntelemalla et varmasti opi edes alkeitakaan, kieliopista puhumattakaan.


    • Anonyymi

      Tuore kokemus työkeikasta Itävaltaan. Suomalainen koulusaksa toimii, perustason jutusteluun. Sitten kun joku tajuaa että voikin vaihtaa (molemmille osapuolille vieraan) englannin kielen hänen äidinkieleksi niin alkaa kyllä melko pospotus!

    • Anonyymi

      Valitettavasti en osaa kysymyksessä auttaa, mutta ei tuota tekstiäsi kovin idioottimaisista kirjoitusvirheistä voi syyttää - jopa keskimääräistä parempaa, sanoisin.

      • Anonyymi

        No, sanoisin, että yksi pilkku liikka, ja kaksi pilkkua puuttui. Eipä ollenkaan huono.


    • Anonyymi

      Niinpä, kannattaisi käydä se peruskoulu ensin loppuun ennen kuin tulee tänne munaamaan itsensä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1827
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1524
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1213
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1192
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1146
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1129
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe