Talossa ja erillisessä autotallissa maalämmöllä toimivat lattialämmitykset. Järjestelmään haluttaisi lisätä aurinkokerääjät, mutta talon, jossa lämpöpumppu on, ilmansuunnat ovat epäsuotuisat keräimien sijoittamiselle. Autotalli sopisi ilmansuuntien puolesta erittäin hyvin. Mutta onko järjestelmästä mitään hyötyä, jos asennan talliin erillisen varaajan, jonka läpi lattiassa kiertävä vesi menee (siis vaipassa). Kierukassa kiertäisi kerääjien neste. Näin maalaisjärjellä ajatellen aurinkoenergia lisälämmittäisi vaipassa ja lattiassa kiertävää vettä, joka tallista palaisi ehkä korkeammassa lämmössä kuin sinne tuli. Palaava vesi menee sitten lämpöpumpun vaippaan ja näin ehkä lisälämmittää siellä myös käyttövettä. Paras paikka olisi järjestelmälle päärakennus, koska vesi aurinkojärjestelmän vesi kiertäisi suoraan lämpöpumpun vaipassa.
Kuinka lämpimäksi 2-4 kpl aurinkokerääjillä lattiavesi nousee jos vaaraaja on noin 200L. Onko mahdollista, että lattialämmityksen putkistot eivät kestä? Oletetaan, että ohjausautomatiikka pettää ja neste kiertää varaajassa koko ajan. Toivon vain asiallisia vastauksia. Kiitos.
Aurinkoenergiaako
17
4015
Vastaukset
- suurin hyöty
Ei auringosta ole mainittavaa hytyä lämmityskauden aiakan, joten jos jotain rakentelee, niin sitten käyttöveden lämmitystä, jolloin kesällä voi saada muutaman kuukauden vedet lämmitettyä ilmaiseksi.
Mutta jos huvikseen lasket rahallista hyötyä, niin tuskimpa viitsit ryhtyä hankkeeseen muuten kuin harrastelumielessä.
Perheen käytteveden lämmitykseen voisi menne noin 4000kWh energiaa vuodessa, maalämmöllä tuotettuna siihen tarvitaan sähköä noin 1333kWh, jolloin neljän aurinkokuukauden säästö on 444kWh, jos yksi kilowatti maksaa 10c, niin aurinkoenergian tuoma säästö on 44,4€ vuodessa.- aurinkoaa
Näin se varmaan on,mutta harrastelumielessä tätä mietinkin. Ja ehkä vehkeillä saa jotain mahdollista talon myyntiä edistäviä mielikuvia aikaiseksi.
- Toiminut minulla 30
aurinkoaa kirjoitti:
Näin se varmaan on,mutta harrastelumielessä tätä mietinkin. Ja ehkä vehkeillä saa jotain mahdollista talon myyntiä edistäviä mielikuvia aikaiseksi.
* Kuluttajille
* Ammattilaisille
* Ota yhteyttä
* Rekisteröidy
* Sivukartta
* Etusivu
* Tuotteet
* Lämmitysblogi
* Usein kysytyt kysymykset
* Kaukora Oy
* Yhteystiedot
Hae
* Sähkö- ja lämpöpumppulämmitys
o Vedenlämmittimet
o Sähkökattilat
o Energiavaraajat
o Lämpöpumppulämmitys
* Biolämmitys
o Puulämmitys
o Pellettilämmitys
o Hakelämmitys
* Öljy- ja bioöljylämmitys
o Öljykattilat
o Öljy-sähkökattilat
o Yhdistelmäkattilat
* Kaukolämmitys
o Levylämmönsiirrin
o Putkilämmönsiirrin
* Hybridilämmitys
o Aurinkolämmitys
Solar 300
Solar 300 Economy
o Lämpöpumppulämmitys
* Muut tuotteet ja lisävarusteet
Etusivu » Tuotteet » Hybridilämmitys » Aurinkolämmitys
Aurinkolämmitys
* Solar 300
* Solar 300 Economy
Periaatteessa kaikki uusiutuva energia on peräisin auringosta, josta saadaan myös Suomen leveysasteilla yllättävän paljon energiaa. Suomessa aurinkoenergian hyödyntäminen on mahdollista helmikuun alusta marraskuuhun saakka. Meillä aurinkoenergia soveltuukin parhaiten täydentäväksi energiamuodoksi.
Aurinkoenergian aktiivinen hyödyntäminen tapahtuu erilaisten teknisten laitteiden avulla. Aurinkolämpöä saadaan, kun auringon säteily muutetaan lämmöksi aurinkokeräimissä (taso- tai tyhjiöputkikeräimissä), joissa pumpun avulla kierrätetään jäätymätöntä lämmönsiirtoliuosta. Keräimessä lämmenneen nesteen lämpö siirretään lämmönvaihtimen välityksellä lämmönvaraajaan. Aurinkolämpöjärjestelmä kokonaisuudessaan koostuu aurinkokeräimistä, varaajasta, pumppu- ja ohjausyksiköstä sekä putkistosta.
Tärkeimmät käyttökohteet aurinkolämmölle ovat käyttöveden, huonetilojen ja uima-altaiden lämmitys. Aurinkolämmitysjärjestelmä voidaan yhdistää kaikkiin päälämmitysmuotoihin. Erityisen hyvin se soveltuu sellaisen lämmitysjärjestelmän yhteyteen, jossa on jo vesivaraaja (esimerkiksi puu-, hake- tai varaava sähkölämmitys, Jäspi GTV, Ovali tai Lämpöakku). Aurinkolämpö soveltuu lisälämmönlähteeksi erinomaisesti myös öljylämmitysjärjestelmään (Jäspi Solar Economy). Sähkölämmitteisessä talossa aurinkoenergialla voidaan lämmittää käyttövesi (Jäspi Solar 300).
Toisin kuin yleensä kuvitellaan, aurinkoenergia on erittäin käyttökelpoista myös Suomessa. Yksi mielikuvan harhauttajista on viileämpi ulkolämpötila, joka ei kuitenkaan suoraan kerro auringosta saatavasta energiasta, sillä auringosta saadaan energiaa myös silloin, kun aurinkoisella ilmalla lämpömittari näyttää pakkaslukemia. Etelä-Suomessa auringon vuosittaiset säteilymäärät ovat samaa suuruusluokkaa kuin Keski-Euroopassa. Auringon säteilyn vuodenaikavaihtelut ovat kuitenkin Suomessa suuremmat ja säteilyenergiasta 90 % saadaan maalis-syyskuun välisenä aikana. Vuodenaikavaihtelut kasvavat vielä pohjoiseen päin mentäessä.
Aurinkokerääjät ovat yleensä Suomen ilmaston hyvin kestäviä tasokerääjiä, mutta tarjolla on myös kalliimpia tyhjiökerääjiä (lasiputkikerääjiä), jotka toimivat talvikuukausina energiatehokkaammin.
Yleensä aurinkolämpöä käytetään lämpimän käyttöveden valmistukseen, mutta suurempi hyöty siitä saadaan, jos aurinkokerääjät liitetään myös vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Aurinkolämmöllä voidaan tuottaa noin puolet lämpimän käyttöveden valmistamiseen tarvittavasta energiasta. Jos aurinkokerääjät on kytketty lämmitysjärjestelmään, voidaan aurinkolämmöllä tuottaa jopa 25–35 % lämmitystarpeesta. Matala- ja
passiivienergiataloissa osuus on vieläkin suurempi johtuen pienemmästä lämmitystarpeesta. - HyväNeuvo
Vain idiootti ostaa kaukoran (jäspi, jämä) tuotteita.
- HyväNeuvo
Niin ja akvaterm kuuluu kaukoran valikoimaan myös, eli ei sitäkään
- dgh678
Minulla on 8m2 tasopaneelia suuntaan kaakko ja säiliön tilavuus on 1200l. Koko säiliö lämpiää kesällä 80 asteeseen. Kuuma käytövesi esilämmitetään tällä ja vesikiertoinen lattialämmitys lähtee säiliöstä.
- aurinkoaa
Eikös tuo 80 astetta ole vähän korkea menolämpö lattialämmitykseen? Vai ymmärsinkö asian oikein. Olen katellut noita ultimatemarketin kerääjiä, jotka tuntuvat kohtuuhintaisilta (varaaja on jo olemassa), mutta onkohan laatu riittävä.
http://www.ultimatemarket.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=15121 - Varaajan lämpö 80
aurinkoaa kirjoitti:
Eikös tuo 80 astetta ole vähän korkea menolämpö lattialämmitykseen? Vai ymmärsinkö asian oikein. Olen katellut noita ultimatemarketin kerääjiä, jotka tuntuvat kohtuuhintaisilta (varaaja on jo olemassa), mutta onkohan laatu riittävä.
http://www.ultimatemarket.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=15121Lattialämmitysputkistoon ohjataankin vain 35 asteista vettä, korkeintaan. Sen lämpö pudotetaan sunttauksella ulkolämpöön sopivaksi. Tai erillisin piiritermostaattiventtiilein joita ohjaa huonetermostaatti tai muu automatiikka.
- Isä Aurinkoinen
Kytkin 2 kpl 15-putkisia tyhjiöputkikeräimiä 300 l:n sähkövedenlämmittimeen (Haato ja ikää 20 v.) 20.8.2010 ja sen jälkeen olen lämmittänyt sähköllä käyttövettä vain yhtenä päivänä. Lämminvesi on riittänyt hyvin kahdenhengen talouteen, vaikka myös APK on lämpimällä vedellä. Keräimet suunnilleen lounaaseen ja puut varjostavat niin että suora auringon paiste keräimiin alkaa n. klo 12 ja päättyy jo klo 18 näin syyskuussa. Parhaimmillaan vaaraajan lämpö on ollut 60°C ja energiamittauksen mukaan energiaa on tullut 43 kWh:a. Pilvisiä päiviä on ollut paljon. Ohjain tallentaa tapahtumat muistikortille mutta eipä ole tullut vielä dataa purettua.
Jos on rahaa pankissa niin pääomalle saa kuitenkin paremman koron katolta kuin tililtä eikä tuotosta tarvitse maksaa veroa ainakaan vielä. Saa nähdä kuitenkin mitä kepulaiset vielä keksiiturpeen turvaksi.
Eihän tämä ole kuitenkaan persaukisten hommaa tämäkään.- Kiinnostaa...
Minkälaisen järjestelmän rakensit ja mitä maksoi? Minklainen varaaja ja miten aurinkoppiri lämmittää käyttöveden?
- Poika syvyydestä
Jos varaajan lämpötila on ollut parhaimmilaan 60 astetta, niin eikö minimi ole kuitenkin 55 astetta? Tullaanko teillä toimeen tuolla 5 asteen varaajaan tippumisella? Kuulostaa aika pikasuihkuilta.
Energiamittauksesta sen verran, että onko tämä tyypillinen mittari, joka mittaa veden lämpötilaeroa ja virtaamaa? Kulkeeko sinulla putkissa pelkkä vesi, vai glykoliseos?
Kommenttina: Jos normaalissa 2 2 normiperheessä kuluu käyttöveteen 4 000kWh ja teillä kuluu 43kWh/20 x 365 => n. 800kWh, niin voitaneen todeta, että teillä ei lämmintä vettä juurikaan käytetä. - Isä Aurinkoinen
Kiinnostaa... kirjoitti:
Minkälaisen järjestelmän rakensit ja mitä maksoi? Minklainen varaaja ja miten aurinkoppiri lämmittää käyttöveden?
Oliskohan tuollaisen kuluttajahinta tarvikkeiden osalta jotain 2600-3000 eur vähän putkilinjan pituudesta, liittimistä ym. riipuen.
Järjestelmässä nuo kaksi keräintä, pumppuryhmä, ohjain, paisunta-astia, levylämmönsiirrin jne.
Varaaja on ihan normaali 300 l:n Haato sähkövedenlämitin, otettu käyttöön 1990.
Aurinkopiiristä lämpö siirtyy levylämmönsiirtimellä käyttöveteen. Käyttövettä kierrätetään pumpulla siirtimen kautta. Lämmönsiirtonesteenä aurinkopiirissä pitää käyttää propyleeniglykolia. Mitään etyleeniglykoleita ei pidä käyttää. - Isä Aurinkoinen
Poika syvyydestä kirjoitti:
Jos varaajan lämpötila on ollut parhaimmilaan 60 astetta, niin eikö minimi ole kuitenkin 55 astetta? Tullaanko teillä toimeen tuolla 5 asteen varaajaan tippumisella? Kuulostaa aika pikasuihkuilta.
Energiamittauksesta sen verran, että onko tämä tyypillinen mittari, joka mittaa veden lämpötilaeroa ja virtaamaa? Kulkeeko sinulla putkissa pelkkä vesi, vai glykoliseos?
Kommenttina: Jos normaalissa 2 2 normiperheessä kuluu käyttöveteen 4 000kWh ja teillä kuluu 43kWh/20 x 365 => n. 800kWh, niin voitaneen todeta, että teillä ei lämmintä vettä juurikaan käytetä.Miksi minimi 55°? Läpivirtaavassa varaajassa kyllä pärjätään vähemmälläkin.
Virtaus mitataan erikseen virtausmittarilla ja lämpötilat antureilla. Ohjaimelle kerrotaan glykoli/vesiseoksen "väkevyys" prosentteina.
Tiedän kyllä, että josssain lorotellaan vettä paljon enemmän kuin meillä. 20 vrk on aika lyhyt aika vetää kovin syvälle meneviä johtopäätöksiä. - Poika syvyydestä
Isä Aurinkoinen kirjoitti:
Miksi minimi 55°? Läpivirtaavassa varaajassa kyllä pärjätään vähemmälläkin.
Virtaus mitataan erikseen virtausmittarilla ja lämpötilat antureilla. Ohjaimelle kerrotaan glykoli/vesiseoksen "väkevyys" prosentteina.
Tiedän kyllä, että josssain lorotellaan vettä paljon enemmän kuin meillä. 20 vrk on aika lyhyt aika vetää kovin syvälle meneviä johtopäätöksiä.55 astetta on tämä yleisesti hyväksytty alaraja eri maissa, kuten Suomessakin. Toisaalta terveydenhoito on ns. ilmaista ja säästö lämmityksessä on aina säästöä omasta pussista.
Tuo on edistyksellistä, että mittariin pystyy ohjelmoimaan seoksen väkevyyden. Yleensä nämä laskevat energiat pelkälle vedelle, jolloin huijausta tulee tuplasti.
Totta, että 20vrk on lyhyt tarkastelujakso veden kulutukseen.
Sopivalla kennojen määräällä kesäisin säästää 100% käyttövedestä ja kevät/syksy aikana n. 50% ja talvella ei mitään. Käyttöveden lämmityksestä säästää siis puolet.
Normiperhe 2 2 kuluttaa tuon 4 000kWh, eli säästöä syntyy vuodessa suoralla sähköllä n. 200€.
Tilojen lämmitykseen auringosta ei ole hyötyä, jos järjestelmää ei huomatattavasti ylimitoiteta. Tällöin energian hinta tulee yksinkertaisesti kalliiksi.
- 9876aaa
Miten se tuo varaajan koko on paras valita; suuri vai pieni, jos lattialämmitysvesi otetaan varaajan vaipasta?
- fffgh
Ei kannata,ehkä järkevin olisi jos varaaja kanaalin päässä jolloin voisi lämmittää vettä suoraan kiertoon ohi lattialämmityksen,kesällä voisi ajaa kanaalia pitkin lämmintä taloon.
Tosin pienemmän järjestelmän tuotto todennäköisesti menisi kanaalihäviöihin pääosin.
Keväisin saisi apuja tuohon lämmitykseenkin. 2 keräintä menee ihan puhtaaseen harrasteluun 4 saattais jo jotain hyötyäkin saada.Nuo lämpötilat riippuu niin monesta asiasta ettei siihen yksinkertaista vastausta ole.
Seuraile noita nettiseurantoja ja siitä voi arvioida oman systeemin kannattavuutta, y-energian sivuilla on aika hyvin tietoa keräinjärjestelmien vertailuun. - 32:n vuoden kokemus
ulos tiedot esim. Jäspi Lämpötekniikka Jäspi solar 300 ja 500 Pak aurinkojärjestelmät. Asennus ja käyttöohjeet. Kaukora oy www.kaukora.fi Saat 17 sivua asiallista tietoa. Kannattaa huomioida, että ns. seinäasennus (pystysuora) kennoille käy Suomessa hyvin. Kevättalvella ja myöhään syksyllä saadaaan aurinkoenergiaa paremmin kuin kattoasennuksessa. Yleensä alle 60 asteen kulmaan ei kannata kennoja asentaa ensinkään.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Moikka rakas
Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa6015058Mitä tapahtunut
Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?252984HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa2652391- 1251710
Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan
Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.1271453Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?
Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon3471367Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä
Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E101193- 121095
Onko PS kaaoksessa?
Kuinka pahasti kulissit heiluu? Tulenarka aihe? Kyllähän vaalitappio toisensa jälkeen on vakava paikka, mutta jospa P73926- 108879