Pieni kysymys liittyen Kalevalaan

Luen paraikaa Kalevalaa. Olen sen verran nuorta sukupolvea, etten ymmärrä kaikkia runoissa olevia termejä. Eräs lause jäi eritoten kaihertamaan mieltäni: 'Mieli ei tervoa parempi, syän ei syttä valkeampi'. Ymmärrän edellä mainitun lauseen kokonaan lukuun ottamatta yhtä sanaa. Haluaisiko joku viisaampi kertoa minulle mitä tarkoittaa 'tervo'?

7

387

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • tulkitsija

   Mieli on kuin Jari Tervolla ja sydän musta kuin noki...

  • kuten monessa muussakin vanhassa runoudessa sanoja taivuteltiin, jotta saatiin tavuluku oikeaksi. Niinpä tässä säkeessä "tervoa" on "tervaa". Tervaa-sanassa on vain kaksi tavua eikä se sovi rytmiin, joten runonlaulaja on muuttanut sanan kolmitavuiseksi, "tervoa". Samaan tulet törmäämään monissa muissakin Kalevalan säkeissä. Terva ja sysi ovat molemmat mustia aineita ja kuvaavat laulajan synkkää mielentilaa.

   • Kiitos vastauksesta. Mietin myös tuota, että se tarkoittaisi tervaa. Lause ei kuitenkaan kuulosta idealtaan kovin järkevältä: 'Mieli ei tervaa parempi'.


   • Henry.A
    Kyynelkissa kirjoitti:

    Kiitos vastauksesta. Mietin myös tuota, että se tarkoittaisi tervaa. Lause ei kuitenkaan kuulosta idealtaan kovin järkevältä: 'Mieli ei tervaa parempi'.

    Kyllähän mielen voi tervaan jollain lailla liittää....esim mieli tahmea eikä ajatus kulje. Jotenkin saa kuvan hiukan jälkeenjääneestä ihmisestä. Mutta kun ton lukee kokonaan niin mieleen tulee joku ilkeä tai paha henkilö....En tiä. tällasia mielikuvia mulle tuli tosta.


   • Henry.A kirjoitti:

    Kyllähän mielen voi tervaan jollain lailla liittää....esim mieli tahmea eikä ajatus kulje. Jotenkin saa kuvan hiukan jälkeenjääneestä ihmisestä. Mutta kun ton lukee kokonaan niin mieleen tulee joku ilkeä tai paha henkilö....En tiä. tällasia mielikuvia mulle tuli tosta.

    Kalevala on runoutta, ja runossa on monia merkityksiä. Minä löysin merkitykseksi mustan, synkän. Sinä ajattelit tahmeaa, jolloin sysi olisi loppuun palanutta, "burn-out". Masennuksesta ja synkkyydestä on kyse.

    Monissa kansanlauluissa on kyse juuri synkästä mielentilasta: "Alahall' on allin mieli uiessa vilua vettä"


   • Kielitieteilijä

    Kyse ei ole siitä, että runolaulaja olisi muuttanut kaksitavuisen sanan kolmitavuiseksi, jotta se sopisi rytmiin, vaan siitä, että hänen puhumassaan kielimuodossa sana "tervaa" äännetään ihan luonnollisessa puhekielessä "tervoa". Kalevalamittaiset runolaulut on kerätty karjalan kielen ja suomen kielen itämurteitten puhuma-alueilta. Karjalan kielessä suomen (yleis)kielen "aa":n tilalla on kaikissa sanoissa järjestelmällisesti murteesta riippuen joko "oa" tai "ua". Sama ilmiö esiintyy myös osassa suomen kielen itämurteita. Esimerkiksi Kainuussa sanotaan nykymurteessakin "tervoa".


  • MaallikkoX

   ♪ "Mieli ei tervoa parempi, syän ei syttä valkeampi."

   Kauniin runollista kieltä verrattuna siihen, että olisi tylysti todettu:
   "Mieli kuin terva, sydän sysimusta."

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

   En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
   Ikävä
   67
   2073
  2. SINÄ nainen hyvin läheltä

   Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
   Ikävä
   80
   1435
  3. Et voi olla loputtomasti hiljaa

   Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
   Ikävä
   87
   1408
  4. 52
   1273
  5. Nainen mitä tekisit

   Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
   Sinkut
   160
   1032
  6. Ajatus aamuun

   Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
   Ikävä
   71
   1019
  7. Siis ei ole edes mahdollista

   että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
   Ikävä
   44
   940
  8. J-miehelle

   haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
   Ikävä
   58
   908
  9. Minä en luota sinuun yhtään nainen

   ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
   Ikävä
   41
   901
  10. Martina kauniina lehtihaastattelussa

   Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   183
   893
  Aihe