elikkä tämmöinen teoreettinen kysymys, tietyllä paikalla on tietty paikkakoordinaatti mutta pysyykö se ikuisesti samassa paikassa vaikka mannerlaatat hissukseen ajautuvat erilleen? Eli ovatko koordinaatit tavallaan "verkko" maanpinnan yläpuolella, joka pysyy paikallaan ja maa sen alla liikkuu vai liikkuuko tämä "verkko" maanliikkeiden mukana?
Tämä on lähinnä teoreettinen kysymys koska maankuoren liikkeet ovat hitaita että ihmisiän mittakaavassa tällä ei ole juuri väliä, mutta olen pohtinut tätä asiaa jo jonkin aikaa. Osaako kuka valaista asiassa?
Koordinaattinen pysyvyys
8
825
Vastaukset
Enpähän ole mitenkään asiaan perehtynyt, vaan; 0 meridiaani (180 toisella puolella) on sidottu pohjoisnapaan, maantieteelliseen pohjoisnapaan ja silloin pitäisi koordinaatistonkin ja tietääkseni? se ei liiku mihinkään koska se ei ole manner... vaan silloinhan kyseessä olisi verkosto paan pinnan yläpuolella
Googlaamalla englanniksi löytyy jotain;-)
Ja tosiaan se aika kun koordinaatti systeemi on ollut olemassa on mitättömän pieni koko maapallon ikään nähden, vaan mielenkiintoista...- 16 + 1 ?
sijaistsee käsittääkseni meren pohjassa ja meren pinnalla killuu toistaiseksi semmoinen jäälautta norppien ja jääkarhujen ilona. Tämä hökötys on kuitenkin hyvää vauhtia sulamassa, joten pohjoisnapa tulee olemaan meren keskellä.
Mannerliikunnoissa liikkeet ovat hyvin hitaita eikä tällä koordidaattien muutoksella ole mitän käytännön merkitystä. Itse asiassa juuri GPS-teknologiallahan nuo liikkeet on saatu tarkasti selville. Tuli vaan mieleen että mikä on virallinen kansainvälinen käytäntö asiassa. - split plate tech
16 + 1 ? kirjoitti:
sijaistsee käsittääkseni meren pohjassa ja meren pinnalla killuu toistaiseksi semmoinen jäälautta norppien ja jääkarhujen ilona. Tämä hökötys on kuitenkin hyvää vauhtia sulamassa, joten pohjoisnapa tulee olemaan meren keskellä.
Mannerliikunnoissa liikkeet ovat hyvin hitaita eikä tällä koordidaattien muutoksella ole mitän käytännön merkitystä. Itse asiassa juuri GPS-teknologiallahan nuo liikkeet on saatu tarkasti selville. Tuli vaan mieleen että mikä on virallinen kansainvälinen käytäntö asiassa.että
"Mannerliikunnoissa liikkeet ovat hyvin hitaita eikä tällä koordidaattien muutoksella ole mitän käytännön merkitystä."?
Jossain amerikoissa Kalifornian seutuvilla tuo mannerlaattojen keskinäinen liike on hyvin helposti huomattavissa. Ei ehkä silmämääräisesti sekunnin aikana, mutta tiet halkeilevat, asfaltti vaeltaa jne. Vähän niinkuin täällä roudan vaikutuksesta mutta paljon nopeammin. Gooogleta San Andreas Fault.
Ei tuohon mitään GPS-navigaattoria tarvita. Paljon tarkemmin mannerliikunnon saa selville kahdelle eri mannerlaatalle asetetulla etäisyysmittarilla ja heijastinprismalla. Kalifornia on hyvä kohde.
Muistaakseni Geodeettinen laitos teki Geodimetrilla mittauksia Kirgisiassa kahden laatan välillä. Erotuskyky oli suunnilleen 0,1 mm. Tämä joskus 1980-luvulla. Kyseessä olivat Intian ja Euraasian laatat. Tuohon erotuskykyyn ei pääse millään satelliittinavigaattorilla.
http://en.wikipedia.org/wiki/Plate_tectonics
Tuostakin on laatoituksen tutkimus kehittynyt. - mutu mään mää oon
Nollameridiaania ei voi kiinnittää napaan, sillä napa kuuluu kaikkiin meridiaaneihin. Nollameridiaani kulkee muistaakseni Greenwichin entisen astronomisen observatorion kautta.
- mutu mään mää oon
Onhan koordinaatit aina johonkin maanpinnan kiintopisteeseen kiinnitetty. "Datum" tietääkseni ilmaisee kiinnitystavan tarkemmin. Eri koordinaatistojen välillä sitten voi tarvita muunnoksia ja siinä yhteydessä voi olla tarpeen tietää mistä vuodesta on kysymys.
- split plate tech
ei ole kiinnitetty koordinaatistoja kovinkaan jäykästi. Minun nokialaiseni navigoi WGS 84-systeemin mukaan. Muut sitten tekevät mitä huvittaa.
WGS 84-koordinaatistossa nollameridiaani on muistaakseni pari sataa metriä länteen Greenwichin nollasta. - .........
split plate tech kirjoitti:
ei ole kiinnitetty koordinaatistoja kovinkaan jäykästi. Minun nokialaiseni navigoi WGS 84-systeemin mukaan. Muut sitten tekevät mitä huvittaa.
WGS 84-koordinaatistossa nollameridiaani on muistaakseni pari sataa metriä länteen Greenwichin nollasta.Kaikki GPS-laitteet paikantavat WGS84-järjestelmässä. GPS-laitteet muuntavat WGS84-koordinaatit sitten käyttäjän valitsemaan järjestelmään, kuten KKJ Suomessa.
- ..........
Nimittäin mittaustarkkuus on nykyään sitä luokkaa, että mannerlaattojen liike on otettava huomioon, kun luodaan kansainvälisiä koordinaatistoja.
Koordinaatistoihin lisätäänkin usein vuosiluku perään (esim. ETRF-89), joka kertoo minkä ajanjakson mittauksiin koordinaatisto perustuu.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Voitaisko olla kavereita?
Haluaisin aloittaa puhtaalta pöydältä sinun kanssasi, tabula rasa. Minä lopetan sinun perääsi haikailun, ja sitten sinäk244402Deodoranttiteollisuus
Annan ilmaisen vinkin. Kyseinen teollisuus voisi alkaa valmistaa kuolleen ruumiin hajua. Olisi varma hittituote, ainakin132978Rukoilimme Länsimuurilla 2000 vuoden jälkeen, Jumalamme oli antanut meille kaiken takaisin
Western Wall, In our Hands. 55th Para. https://www.youtube.com/watch?v=u4BJAppyCSo https://en.wikipedia.org/wiki/55th_141239Kerro kaivattusi
Jokin tapa/piirre mikä sinua viehättää ja mistä hän voisi myös tunnistaa itsensä.44983Oulaisten kaupunki tuomittiin maksamaan korvauksia
Mikäs juttu tämä on? Kaupunki syyllistänyt useamman vuoden koneyrittäjiä ja nyt tuomittu.22970PURRA TULEE !
Valtiovarainministeri Riika Purra, joka on lisäksi varapääministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja, tulee puoluesiht119809Onko MOT tulossa Ähtärin valtuuston kokoukseen?
Esityslistan mukaan Ähtärin kaupunginvaltuuston valtapuolueet aikovat maanantaina estää tilintarkastajan laatiman raport38776- 37764
- 109733
- 135677