Joo semmonen kysymys että mitä jos pontikka on seissyt tallisa suljettuna tietenkin niin voiko sitä juoda? lähteekö näkö? vanheneeko viina yleensäkkään?
Pontikka
2
3490
Vastaukset
- Juomanlatkija
Näkö saattaa lähteä huonolla pontikalla vaikka suoraan tekopaikalla korpikuusen alla juotuna, tallissa säilyttäminen ei vaikuta enää asiaan sitä eikä tätä.
Pontikka sisältää teollisesti tuotettuun korkealaatuiseen viinaan verrattuna enemmän muita alkoholeja kuin etanolia eli etyylialkoholia (eli sitä haluttua tavaraa). Tislauksessa erkanee mäskistä ensimmäisenä (eli matalimmassa lämpötilassa) metanoli eli metyylialkoholi. Se on vahvasti myrkyllistä ja aiheuttaa mm. noita pelättyjä näkövaurioita. Seuraavana erkanee etanoli ja viimeisenä korkeammat alkoholit (propanoli, butanoli jne.), joita myös sikuna-alkoholeiksi kutsutaan.
Asiansa osaava pontikantekijä tietää ja raaskii heittää ensimmäiset metanolipitoiset tilkat pois ja osaa lopettaa tiputtelun siinä vaiheessa kun torvesta alkaa tulla etanolin sijasta sikunaista (pahanmakuista ja tuskin terveeellistäkään) tavaraa.
Alkoholi on sinänsä hyvä säilöntäaine: pontikkapullossa eivät bakteerit sun muut pilaantumista aiheuttavat mikro-organismit pääse kehittymään. Suljetussa pullossa säilytetty pontikka on vuosien päästäkin käytännössä yhtä hyvää tai huonoa kuin alun alkaenkin.
Pitkäaikainen puutynnyrissä säilyttäminen saa aikaan muutoksia. Sikuna-alkoholit muuttuvat pikku hiljaa yhdisteiksi, joita kemistit kutsuvat estereiksi. Terävän kitkerä maku pehmenee ja pyöristyy. Niinpä skotlantilaiset panevatkin viljapohjaisen pontikkansa tynnyreihin kypsymään. Muutaman vuoden kuluttua tuo pontikka pullotetaan ja sitä kutsutaan viskiksi. Ranskalaiset käyttävät mäskin tekoon viinirypäleitä tai omenia ja saavat pontikastaan kypsyttämällä vastaavasti konjakkia tai calvadosta. Samoja konsteja harrastetaan toki muissakin maissa ja maanosissa.
Kirkkaat viinat valmistetaan nykyisin teollisesti jatkuvatoimisilla kolonneilla, joista saatava väkiviina on hyvin puhdasta etyylialkoholia. Sikuna-alkoholeja on erittäin vähän. ”Väriviinojen” valmistuksessa ovat käytössä perinteiset, pontikkatehdasta muistuttavat tislauspannut. Tislauksen tulos on epäpuhdasta, sikunapitoista, mutta maku saadaan juuri tynnyrikypsytyksessä halutunlaiseksi.
* * *
”Ku o oekeen hyvvee pontikkoo ni alkkohooli o ihan tarpeetonta!” - pesuneste
hiipuu se innostus ...ko puhdasta saa Talsinkistä
yle elävä arkisto pontikkaa poltettiin
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1293299
- 1091331
Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä
"Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht2671285Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa
Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.651116Kalateltta fiasko
Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr151062Nainen voi rakastaa
Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt791061IS Viikonloppu 20.-21.7.2024
Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku57989- 30976
Ikävöimäsi henkilön ikä
Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie42944- 46854