Joo semmonen kysymys että mitä jos pontikka on seissyt tallisa suljettuna tietenkin niin voiko sitä juoda? lähteekö näkö? vanheneeko viina yleensäkkään?
Pontikka
2
4128
Vastaukset
- Juomanlatkija
Näkö saattaa lähteä huonolla pontikalla vaikka suoraan tekopaikalla korpikuusen alla juotuna, tallissa säilyttäminen ei vaikuta enää asiaan sitä eikä tätä.
Pontikka sisältää teollisesti tuotettuun korkealaatuiseen viinaan verrattuna enemmän muita alkoholeja kuin etanolia eli etyylialkoholia (eli sitä haluttua tavaraa). Tislauksessa erkanee mäskistä ensimmäisenä (eli matalimmassa lämpötilassa) metanoli eli metyylialkoholi. Se on vahvasti myrkyllistä ja aiheuttaa mm. noita pelättyjä näkövaurioita. Seuraavana erkanee etanoli ja viimeisenä korkeammat alkoholit (propanoli, butanoli jne.), joita myös sikuna-alkoholeiksi kutsutaan.
Asiansa osaava pontikantekijä tietää ja raaskii heittää ensimmäiset metanolipitoiset tilkat pois ja osaa lopettaa tiputtelun siinä vaiheessa kun torvesta alkaa tulla etanolin sijasta sikunaista (pahanmakuista ja tuskin terveeellistäkään) tavaraa.
Alkoholi on sinänsä hyvä säilöntäaine: pontikkapullossa eivät bakteerit sun muut pilaantumista aiheuttavat mikro-organismit pääse kehittymään. Suljetussa pullossa säilytetty pontikka on vuosien päästäkin käytännössä yhtä hyvää tai huonoa kuin alun alkaenkin.
Pitkäaikainen puutynnyrissä säilyttäminen saa aikaan muutoksia. Sikuna-alkoholit muuttuvat pikku hiljaa yhdisteiksi, joita kemistit kutsuvat estereiksi. Terävän kitkerä maku pehmenee ja pyöristyy. Niinpä skotlantilaiset panevatkin viljapohjaisen pontikkansa tynnyreihin kypsymään. Muutaman vuoden kuluttua tuo pontikka pullotetaan ja sitä kutsutaan viskiksi. Ranskalaiset käyttävät mäskin tekoon viinirypäleitä tai omenia ja saavat pontikastaan kypsyttämällä vastaavasti konjakkia tai calvadosta. Samoja konsteja harrastetaan toki muissakin maissa ja maanosissa.
Kirkkaat viinat valmistetaan nykyisin teollisesti jatkuvatoimisilla kolonneilla, joista saatava väkiviina on hyvin puhdasta etyylialkoholia. Sikuna-alkoholeja on erittäin vähän. ”Väriviinojen” valmistuksessa ovat käytössä perinteiset, pontikkatehdasta muistuttavat tislauspannut. Tislauksen tulos on epäpuhdasta, sikunapitoista, mutta maku saadaan juuri tynnyrikypsytyksessä halutunlaiseksi.
* * *
”Ku o oekeen hyvvee pontikkoo ni alkkohooli o ihan tarpeetonta!” - pesuneste
hiipuu se innostus ...ko puhdasta saa Talsinkistä
yle elävä arkisto pontikkaa poltettiin
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Sä et pääse yli, mä en pääse yli
Jäädäänkö kuinka pitkäksi aikaa kärvistelemään omissa kuplissa näihin tunteisiin vai aletaanko puskemaan jo tätä läpi. V1281488- 371401
- 671215
Hei sinä nainen
Haluan olla rehellinen – olet hämmentänyt minua todella paljon. En ota sinusta mitään selvää, ja ehkä juuri siksi huomaa541149- 69994
Mitäs te venäjän puolustajat tekisitte, jos venäjä todella hyökkäisi tänne?
Tää on se mielenkiintoinen kysymys. Tehän olette lähinnä vasemmistolaisia, eikä armeijaa ole käyty, eikä rintamalle mi255961Kelan perkeleellinen käytäntö
Kun äiti joutuu hakemaan Kelalta tukia vähien tulojen tähden, niin aina otetaan huomioon lapsen tilillä olevat rahat. Ei195948- 73911
Ellen Jokikunnas ja Jari Rask napauttavat - Tällaisten ihmisten ei kannata muuttaa Italiaan: "Ei..."
Ellen Jokikunnas ja Jari Rask toteuttivat oman unelmansa Italiassa. He ostivat kakkoskodin Italian Pugliasta. Lue lisää16830Miksi kaikki jauhaa KAJ:sta
Se bastulauluhan on todella huono, vanhanaikainen ja oikea junttilaulu. Oikein ällöttää, kun idiootit hehkuttaa sitä ps106818