Pontikka

epävarma221

Joo semmonen kysymys että mitä jos pontikka on seissyt tallisa suljettuna tietenkin niin voiko sitä juoda? lähteekö näkö? vanheneeko viina yleensäkkään?

2

4679

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Juomanlatkija

      Näkö saattaa lähteä huonolla pontikalla vaikka suoraan tekopaikalla korpikuusen alla juotuna, tallissa säilyttäminen ei vaikuta enää asiaan sitä eikä tätä.

      Pontikka sisältää teollisesti tuotettuun korkealaatuiseen viinaan verrattuna enemmän muita alkoholeja kuin etanolia eli etyylialkoholia (eli sitä haluttua tavaraa). Tislauksessa erkanee mäskistä ensimmäisenä (eli matalimmassa lämpötilassa) metanoli eli metyylialkoholi. Se on vahvasti myrkyllistä ja aiheuttaa mm. noita pelättyjä näkövaurioita. Seuraavana erkanee etanoli ja viimeisenä korkeammat alkoholit (propanoli, butanoli jne.), joita myös sikuna-alkoholeiksi kutsutaan.

      Asiansa osaava pontikantekijä tietää ja raaskii heittää ensimmäiset metanolipitoiset tilkat pois ja osaa lopettaa tiputtelun siinä vaiheessa kun torvesta alkaa tulla etanolin sijasta sikunaista (pahanmakuista ja tuskin terveeellistäkään) tavaraa.

      Alkoholi on sinänsä hyvä säilöntäaine: pontikkapullossa eivät bakteerit sun muut pilaantumista aiheuttavat mikro-organismit pääse kehittymään. Suljetussa pullossa säilytetty pontikka on vuosien päästäkin käytännössä yhtä hyvää tai huonoa kuin alun alkaenkin.

      Pitkäaikainen puutynnyrissä säilyttäminen saa aikaan muutoksia. Sikuna-alkoholit muuttuvat pikku hiljaa yhdisteiksi, joita kemistit kutsuvat estereiksi. Terävän kitkerä maku pehmenee ja pyöristyy. Niinpä skotlantilaiset panevatkin viljapohjaisen pontikkansa tynnyreihin kypsymään. Muutaman vuoden kuluttua tuo pontikka pullotetaan ja sitä kutsutaan viskiksi. Ranskalaiset käyttävät mäskin tekoon viinirypäleitä tai omenia ja saavat pontikastaan kypsyttämällä vastaavasti konjakkia tai calvadosta. Samoja konsteja harrastetaan toki muissakin maissa ja maanosissa.

      Kirkkaat viinat valmistetaan nykyisin teollisesti jatkuvatoimisilla kolonneilla, joista saatava väkiviina on hyvin puhdasta etyylialkoholia. Sikuna-alkoholeja on erittäin vähän. ”Väriviinojen” valmistuksessa ovat käytössä perinteiset, pontikkatehdasta muistuttavat tislauspannut. Tislauksen tulos on epäpuhdasta, sikunapitoista, mutta maku saadaan juuri tynnyrikypsytyksessä halutunlaiseksi.

      * * *

      ”Ku o oekeen hyvvee pontikkoo ni alkkohooli o ihan tarpeetonta!”

    • pesuneste

      hiipuu se innostus ...ko puhdasta saa Talsinkistä
      yle elävä arkisto pontikkaa poltettiin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      41
      2365
    2. Mansikkatiloilla hyväksikäytetään ukrainalaisia

      Työolot ovat surkeita ja palkka kelvoton. https://yle.fi/a/74-20172942
      Maailman menoa
      300
      1951
    3. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      20
      1750
    4. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      24
      1565
    5. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      23
      1404
    6. Sokea "ystävälle"

      Oletko oikeasti noin sokea?
      Ikävä
      100
      1299
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      41
      1272
    8. En ymmärrä käytöstäsi

      Se on ollut eräänlaista hyväksikäyttöä. Että seura kyllä kelpaa palstan välityksellä silloin kun ei ole parempaakaan tek
      Ikävä
      139
      1235
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      35
      992
    10. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      32
      975
    Aihe