Joo semmonen kysymys että mitä jos pontikka on seissyt tallisa suljettuna tietenkin niin voiko sitä juoda? lähteekö näkö? vanheneeko viina yleensäkkään?
Pontikka
2
4679
Vastaukset
- Juomanlatkija
Näkö saattaa lähteä huonolla pontikalla vaikka suoraan tekopaikalla korpikuusen alla juotuna, tallissa säilyttäminen ei vaikuta enää asiaan sitä eikä tätä.
Pontikka sisältää teollisesti tuotettuun korkealaatuiseen viinaan verrattuna enemmän muita alkoholeja kuin etanolia eli etyylialkoholia (eli sitä haluttua tavaraa). Tislauksessa erkanee mäskistä ensimmäisenä (eli matalimmassa lämpötilassa) metanoli eli metyylialkoholi. Se on vahvasti myrkyllistä ja aiheuttaa mm. noita pelättyjä näkövaurioita. Seuraavana erkanee etanoli ja viimeisenä korkeammat alkoholit (propanoli, butanoli jne.), joita myös sikuna-alkoholeiksi kutsutaan.
Asiansa osaava pontikantekijä tietää ja raaskii heittää ensimmäiset metanolipitoiset tilkat pois ja osaa lopettaa tiputtelun siinä vaiheessa kun torvesta alkaa tulla etanolin sijasta sikunaista (pahanmakuista ja tuskin terveeellistäkään) tavaraa.
Alkoholi on sinänsä hyvä säilöntäaine: pontikkapullossa eivät bakteerit sun muut pilaantumista aiheuttavat mikro-organismit pääse kehittymään. Suljetussa pullossa säilytetty pontikka on vuosien päästäkin käytännössä yhtä hyvää tai huonoa kuin alun alkaenkin.
Pitkäaikainen puutynnyrissä säilyttäminen saa aikaan muutoksia. Sikuna-alkoholit muuttuvat pikku hiljaa yhdisteiksi, joita kemistit kutsuvat estereiksi. Terävän kitkerä maku pehmenee ja pyöristyy. Niinpä skotlantilaiset panevatkin viljapohjaisen pontikkansa tynnyreihin kypsymään. Muutaman vuoden kuluttua tuo pontikka pullotetaan ja sitä kutsutaan viskiksi. Ranskalaiset käyttävät mäskin tekoon viinirypäleitä tai omenia ja saavat pontikastaan kypsyttämällä vastaavasti konjakkia tai calvadosta. Samoja konsteja harrastetaan toki muissakin maissa ja maanosissa.
Kirkkaat viinat valmistetaan nykyisin teollisesti jatkuvatoimisilla kolonneilla, joista saatava väkiviina on hyvin puhdasta etyylialkoholia. Sikuna-alkoholeja on erittäin vähän. ”Väriviinojen” valmistuksessa ovat käytössä perinteiset, pontikkatehdasta muistuttavat tislauspannut. Tislauksen tulos on epäpuhdasta, sikunapitoista, mutta maku saadaan juuri tynnyrikypsytyksessä halutunlaiseksi.
* * *
”Ku o oekeen hyvvee pontikkoo ni alkkohooli o ihan tarpeetonta!” - pesuneste
hiipuu se innostus ...ko puhdasta saa Talsinkistä
yle elävä arkisto pontikkaa poltettiin
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tukalaa kuumuutta
Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh412365Mansikkatiloilla hyväksikäytetään ukrainalaisia
Työolot ovat surkeita ja palkka kelvoton. https://yle.fi/a/74-201729423001951- 201750
- 241565
Okei, myönnetään,
Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘231404- 1001299
- 411272
En ymmärrä käytöstäsi
Se on ollut eräänlaista hyväksikäyttöä. Että seura kyllä kelpaa palstan välityksellä silloin kun ei ole parempaakaan tek1391235- 35992
Ensi kesänä
Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta32975