Vastusta YK:n ”Uskontojen kunnianloukkaus” -päätöslauselmaa

MrSmithy

”Uskontojen kunnianloukkaus” -päätöslauselma YK:ssa - uhka uskonnonvapaudelle

Tänä vuonna Organisation of the Islamic Conference (islamilainen konferenssi), OIC, esittelee jälleen YK:ssa ”Uskontojen kunnianloukkaus” (The Defamation of Religions) -päätöslauselman. OIC on järjestö, johon kuuluu 57 maata, joissa islam on enemmistö uskonto tai joissa on huomattava muslimiväestö.

Päätöslauselman toteuttaminen sallisi hallitusten päättää mitä uskonnollisia näkemyksiä saisi ja mitä ei saisi ilmaista maassaan. Se antaisi valtiolle oikeuden rangaista parhaaksi katsomallaan tavalla niitä, jotka ilmaisisivat "epätoivottavia" uskonnollisia mielipiteitä. Käytännössä tämä tekisi uskonnollisen vainon lailliseksi.

OIC:n ajaman päätöslauselman tavoitteena on kriminalisoida kriittiset sanat ja toiminta, jotka katsottaisiin kohdistuvan määriteltyihin uskoihin, erityisesti islamiin. Päätöslauselman tarjoaisi kansainvälisesti hyväksytyn oikeuden rangaista kansallisilla lailla jumalanpilkkaa sekä kieltää kritiikki uskontoa kohtaan. Päätöslauselmasta on määrä äänestää YK:n yleiskokouksen tämän vuoden 2010 lopussa.

Päätöslauselmaa on esitelty ja siitä äänestetty eri muodoissa ja erilaisten otsikoiden alla vuodesta 1999 lähtiä. Siitä tullaan jälleen äänestämään YK: n yleiskokouksessa joulukuussa 2010. OIC:n ”uskontojen kunnianloukkaus” -kampanjan oli alun perin tarkoitus olla "islamin kunnianloukkaus" -kampanja, mutta se laajennettiin myöhemmin koskemaan kaikkia uskontoja, jotta päätöslauselma saisi laajempaa tukea. Tähän vuoteen saakka Islam on kuitenkin ollut ainoa uskonto, joka päätöslauselmassa on mainittu erikseen YK: n ihmisoikeusneuvostossa ja yleiskokouksen istunnoissa. Maaliskuussa 2010 päätöslauselman uusin versio esiteltiin YK:n Ihmisoikeusneuvostossa. Jälleen kerran siinä viitattiin islamofobiaan, mutta se sisälsi myös maininnat antisemitismistä ja kristofobiasta. Tällöin päätöslauselma hyväksyttiin niukalla enemmistöllä. Silti islamin suojaaminen on edelleen päätöslauselman selkeä painopiste.

”Uskontojen kunnianloukkaus” -päätöslauselmalla pyritään kriminalisoimaan sanat tai toimet, jotka katsotaan kohdistuvan määritettyjä uskontoja, ja erityisesti islamia, vastaan. Vaikka kannattajat perustelevat päätöslauselmaa uskonnollisten tapojen suojelemisella sekä suvaitsevaisuudella, todellisuudessa se edistäisi suvaitsemattomuutta sekä lisäisi uskonnollisiin vähemmistöihin kohdistuvia ihmisoikeuksien ja uskonnonvapauden loukkauksia maissa, joissa päätöslauselma otettaisiin käyttöön.

Ihmisoikeudet koskevat ihmistä, mutta tämän päätöslauselman tarkoituksena on siirtää ne koskemaan uskontoa. Se on perusihmisoikeuksia vastaan. Ihmisoikeuksien tarkoituksena on suojella ihmistä, ei uskontoja tai järjestelmiä.

”Uskontojen kunnianloukkaus” (The Defamation of Religions) -päätöslauselman pyrkimys on tarjota kansainvälinen hyväksyntä kansallisille laeille, joilla rangaistaisiin jumalanpilkasta ja joiden tarkoitus olisi kieltää uskontokritiikki. Joissakin maissa, esim. Pakistanissa, jumalanpilkkalakeja on käytetty vuosikymmeniä oikeuttamaan toimia, jotka valikoivasti rajoittavat toisinajattelijoiden toimintaa, pysäyttävät vallitseviin poliittisiin rakenteisiin kohdistuvan kritiikin ja rajoittavat vähemmistöuskontojen enemmistöstä eroavia näkemyksiä. Näiden lakien avulla on usein nostettu ihmisoikeuksia räikeästi loukkaavia islamin kunnianloukkaussyytteitä yksittäisiä henkilöitä vastaan.

Voit käydä allekirjoittamassa vetoomuksen päätöslauselmaa vastaan Open Doors -järjestön sivuilla
http://advocacy.oduk.org/ea-campaign/clientcampaign.do?ea.client.id=77&ea.campaign.id=7285

1

172

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dfsdfsdfs

      Löytyiskö linkkiä vetoomukseen, joka ei vaadi osoitetietojen luovuttamista uskonnolliselle järjestölle?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      73
      5146
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2376
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1887
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1578
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1561
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1358
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1267
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1206
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1187
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe