ihmisen tietoisuus

epätietoinen

Ihminen on tietoinen omasta itsestään. Minäkin tiedostan itseni. En kuitenkään millään pysty tiedostamaan, että missä minä(tietoisuus) on. Olenko aivoissa? Olenko jokaisessa solussani? Vai olenko vasemman korvani simpukassa(onko siellä sellainenkin?)?

Missä minä todellisuudessa olen?

Toinen milenkiintoinen kysymys: Jos ihmisellä ei olisi yhtään ainutta aistia, tietäisikö hän silloin olevansa olemassa?

35

587

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ramones

      tietoisuus on tosiaan aisteissa. vanha juttu jos puu kaatuu ja kukaan tai mitään ei ole kuulemassa niin ei siitä ääntäkään kuulu. elikä koko tätä systeemiä ei oikeestaan ole. mutta kun me nyt ollaan ja aistitaan se niin se on vähän aikaa.
      elikä ellei olisi meitä katsojia niin ei olsi myöskään maapalloa. tämä koskee ihmistä ja kaikkia elollisia.

      • jbvkd

        Kyllä puun kaatumisesta syntyy ääniaaltoja ilmakehään vaikkei kukaan olisikaan niitä aistimassa, ja samoin kaikkea muutakin on olemassa riippumatta siitä onko joku sitä aistimassa.


      • Kysäisenpä
        jbvkd kirjoitti:

        Kyllä puun kaatumisesta syntyy ääniaaltoja ilmakehään vaikkei kukaan olisikaan niitä aistimassa, ja samoin kaikkea muutakin on olemassa riippumatta siitä onko joku sitä aistimassa.

        Miten voit olla asiasta varma? Kun et itse ole ollut näkemässä tai kokemassa.


      • jbvkd
        Kysäisenpä kirjoitti:

        Miten voit olla asiasta varma? Kun et itse ole ollut näkemässä tai kokemassa.

        Lakkaavatko kaikki galaksit ja tähdet olemasta aina kun kukaan ei katso niitä, lakkaako ruoka jääkaapissa olemasta aina kun ovi on suljettu eikä kukaan näe niitä?


      • Peter.Panpsyche
        jbvkd kirjoitti:

        Lakkaavatko kaikki galaksit ja tähdet olemasta aina kun kukaan ei katso niitä, lakkaako ruoka jääkaapissa olemasta aina kun ovi on suljettu eikä kukaan näe niitä?

        Ihmiset ovat vain miniskulaarisen pieni osuus kaikista havaitsijoista maailmankaikkeudessa.


      • oletvainaivosi

        Ilman aivoja et tiedosta itseäsi, väitän eläintenkin tiedostavan itsensä.


    • Stardust

      Olet koko ruumiissasi, tiedostat olevasi kyseinen eliö. Tietoisuus ei varsinaisesti sijaitse missään tietyssä pisteessä, vaan mitä todennäköisemmin aivoissa ja koko hermojärjestelmässä.

      Se "minä" on hyödyllinen ajattelutapa, sillä se estää sinua vahingossa syömästä kättäsi. Voimme myös olettaa, että eläimillä on samanlainen, koska ne sellaista ainakin tarvitsevat.

      Ei taida kuitenkaan olla mitään keinoa todistaa, että joku toinen olisi tietoinen. Saatat hyvin olla ainoa tietoinen olento maapallolla. Muut vaan teeskentelee.

      Jos ei olisi aisteja, ei aivoilla taitaisi olla mitään käsiteltävää. Enpä usko, että niissä silloin liikkuisi mitään satunnaista kohinaa kummempaa.

      • Joku

        Miten selität kehostapoistumiskokemukset? Mä en usko että ihminen on pelkkää materiaa, jonkinlainen henkikin voi olla olemassa. En usko kehostapoistumiskokemusten olevan pelkkää huuhaata, jotain totta niissäkin on.


      • Stardust
        Joku kirjoitti:

        Miten selität kehostapoistumiskokemukset? Mä en usko että ihminen on pelkkää materiaa, jonkinlainen henkikin voi olla olemassa. En usko kehostapoistumiskokemusten olevan pelkkää huuhaata, jotain totta niissäkin on.

        Vaikea selittää, sillä en ole itse sellaista kokenut. Veikkaisin niiden olevan hallusinaatioita tai unia.

        Oikeastaan koko kysymys on aika huono. Onko henki joskus kehon ulkopuolella, vai kuvitteleeko tietoisuus syystä tai toisesta olevansa kehon ulkopuolella? Kyseessä näyttäisi olevan pitkälti aivan sama asia eri sanoin ilmaistuna. Jos oletamme hengen, niin ensimmäinen on oikea sanamuoto, jos taas oletamme aivotoiminnan, niin jälkimmäinen on parempi.

        Kumpaakaan ei voida kovin hyvin todistaa, mutta jälkimmäinen kuulostaa omasta mielestäni paremmalta. Henki on mielestäni ylimääräinen ja tarpeeton oletus. Hiukan sama asia olisi, jos olettaisimme television sisällä olevan (kuvaputken ja elektroniikan lisäksi) pieniä miehiä. Kuten henki, myös nämä pienet miehet olisivat näkymättömiä, joten niitä ei voisi havaita. Emme kuitenkaan usko näin olevan, koska olemme itse keksineet ja rakentaneet ko. laitteet. Jos ymmärtäisimme täysin aivojen toiminnan, niin ajatus hengestä tuntuisi yhtä kummalliselta.

        Tässä on sitten kyseessä vain omat mielipiteeni, ja tiedän, että tällä palstalla on monia, jotka eivät edellä mainittuja asioita hyväksy. Perustellen saa toki vastustaa.


      • Arkkiapologeetta
        Joku kirjoitti:

        Miten selität kehostapoistumiskokemukset? Mä en usko että ihminen on pelkkää materiaa, jonkinlainen henkikin voi olla olemassa. En usko kehostapoistumiskokemusten olevan pelkkää huuhaata, jotain totta niissäkin on.

        Kehostapoistumiseen ja henkeen /sieluun liittyy muutamia filosofisia ja fysiologisia ongelmia. Ensinnäkin ihminen - ja erityisesti ihmisen tietoisuus - on fenotyyppi. Se tarkoittaa geenien, ympäristömuuttujien, kasvatuksen ja aivojen biokemiallisten tilojen jne. kokonaisuutta erotuksena pelkästään geenien määrittelemästä genotyypistä.

        Ihminen on siis osiensa summa, mutta myös jatkuvasti ympäristömuuttujien vaikutukselle altis: hänen tietoisuuteensa ja olemiseensa vaikuttaa aineenvaihdunta, suolison mikrobit, hormonit, infektiot, ympäristön kemikaalit ja toksiinit, ympäristön ihmiset, sosiaalinen asema, sekä miljoonat muut muuttujat. Nämä muuttujat säätelevät sitä miten ihmisen geenit ilmaisevat itsensä, ts. sammuttaen ja käynnistäen geenejä. Tällainen epigeneettinen vaikutus on esimerkiksi tupakoinnilla: se voi aktivoida ja vaimentaa syövälle aiheuttavia geenimuutoksia hypermetylaatiossa ja hypometylaatiossa, jolloin yksittäisten geenien tai koko genomin promoottori- eli säätelyalueen kasvunrajoitegeenien toiminta häiriintyy ja seurauksena on syöpä. Nykyään tiedetään siis, että syöpä edellyttää tietyt geenimuutokset sekä laukaisevan (epigeneettisen) ympäristötekijän - esim. tupakoinnin.

        Yksilö - tietoisuus - on siis geneettisten ja epigeneettisten vaikutusten ohjaama biokemiallinen organismi, jonka kehitykseen vaikuttaa ulkoisten ja sisäisten säätelytekijöiden lisäksi sosiaalinen ja kulttuurillinen konteksti. Tämä tarkoittaa sitä, että jos sinun genotyyppisi syntyisi eri ympäristöön - sillä olisi eri identiteetti. Ero voisi olla melko huomaamaton tai hyvin merkittävä - sillä ei ole väliä - se et kuitenkaan olisi sinä. Identtisiä olentoja ei ole. Myös identtisillä kaksosilla - joilla on samat geenit - on eri fenotyyppi, eli heillä on erilliset ja yksilölliset tietoisuutensa.

        Sukusolun jakautumisen (meioosin) metafaasissa kromosomit järjestyvät 2 potenssiin 23 tavalla molemmilla vanhemmilla. Näin siis siittiön kromosomisto sisältää isän perimän, mutta on järjestynyt uudella tavalla. Sama koskee munasolun kromosomiston järjestymistä. Näin hedelmöityksessä yksilön kromosomisto voi muodostua 8 3888 608 * 8 388 608 eri tavalla. Siihen, kuinka sukusolunjakautumisessa kromosomit järjestyvät vaikuttaa vanhempien terveydentilan ohella lukemattomat tekijät. Yhden pariskunnan jälkeläiset voivat olla hyvin erilaisia vaikka heille periytyy aina isältä 23 perimän sisältävää kromosomia ja äidiltä 23 perimän sisältävää kromosomia. Yksilön varhaislapsuus vaikuttaa ympäristön säätelytekijöiden kautta persoonan - tietoisuuden rakentumiseen. Jälleen sama genotyyppi voi erilaisessa ympäristössä kehittyä erilaiseksi tietoisuudeksi: yksilö, joka saa lapsuudessaan rakkautta ja hyväksyntää kasvaa erilaiseksi kuin ihminen, joka lapsuudessa joutuu kokemaan pelkoa ja nöyryytyksiä - jopa siloin kun heillä on samat geenit.

        Ihminen voi monin tavoin vaikuttaa tietoisuutensa tiloihin. Päihteet ja erityisesti hallusinogeenit muuttavat ihmisten havaintoja maailmasta. Välttämättömien ravinteiden puutokset voivat altistaa välittäjäaineiden ja hormonien puutoksille, joilla on suora vaikutus siihen minkälainen ihmisen persoona on. Aivovammat, infektiot sekä serotoniinin, dopamiinin, adrenaliinin, estrogeenin, testosteronin, leptiinin ja greliinin yms. tasoissa tapahtuvat muutokset muokkaavat toisaalta sitä kuinka persoona tulkitsee ympäristöään ja miten hän regoi aistiensa välittämään informaatioon.

        Sielu, henki, persoona ja identiteetti rakentuvat mm. edellämainituilla tavoilla. Ihminen ei koskaan ole sama. Sekä kehon sisällä että ulkopuolella tapahtuvat muutokset vaikuttavat hienovaraisesti ihmiseen jatkuvasti. Käsitykset ja arvot muuttuvat pitkin elämää. Oletko sama persoona kuin vuosi tai kymmenen vuotta sitten. Pääpiirteissään kyllä. Muutokset ovat hienovaraista kehitystä ja vain harvoin radikaaleja. Kuitenkin muutut tiedostavana olentona koko ajan. Mikä on se henki/sielu, joka elää ikuisesti? Onko se persoonasi 30-vuotiaana, vai kaiken kokeneena 70-vuotiaana?

        Ruumiistapoistumiskokemukset tapahtuvat lähinnä kai tiedostamattomassa tilassa esim. anestesian vaikutuksessa tai nukkuessa. Mielestäni ne edustavat samanlaista aivojen biokemiallisen toiminnan muutoksen aiheuttamaa harhaa kuin vaikkapa dejá-vu ilmiö tai unet. Ihmisellä on aistielimet juurikin ympäristön aistimiseen, eli ympäristöä ei voi aistia ilman aistielimiä; sellaisia aistimuksia voi kuvitella tai niitä voi syntyä aivojen biokemiallisten häiriöiden seurauksena, mutta se ei tarkoita, että tietoisuus reaalisti erkanisi kehosta. Jos tietoisuus - henki/sielu - poistuisi kehosta, joka on tietoisessa tilassa, eikö keho silloin taantuisi katatoniseksi ameebaksi?

        Hmm. Siinä pureskeltavaa aamuun.


      • jkl3
        Arkkiapologeetta kirjoitti:

        Kehostapoistumiseen ja henkeen /sieluun liittyy muutamia filosofisia ja fysiologisia ongelmia. Ensinnäkin ihminen - ja erityisesti ihmisen tietoisuus - on fenotyyppi. Se tarkoittaa geenien, ympäristömuuttujien, kasvatuksen ja aivojen biokemiallisten tilojen jne. kokonaisuutta erotuksena pelkästään geenien määrittelemästä genotyypistä.

        Ihminen on siis osiensa summa, mutta myös jatkuvasti ympäristömuuttujien vaikutukselle altis: hänen tietoisuuteensa ja olemiseensa vaikuttaa aineenvaihdunta, suolison mikrobit, hormonit, infektiot, ympäristön kemikaalit ja toksiinit, ympäristön ihmiset, sosiaalinen asema, sekä miljoonat muut muuttujat. Nämä muuttujat säätelevät sitä miten ihmisen geenit ilmaisevat itsensä, ts. sammuttaen ja käynnistäen geenejä. Tällainen epigeneettinen vaikutus on esimerkiksi tupakoinnilla: se voi aktivoida ja vaimentaa syövälle aiheuttavia geenimuutoksia hypermetylaatiossa ja hypometylaatiossa, jolloin yksittäisten geenien tai koko genomin promoottori- eli säätelyalueen kasvunrajoitegeenien toiminta häiriintyy ja seurauksena on syöpä. Nykyään tiedetään siis, että syöpä edellyttää tietyt geenimuutokset sekä laukaisevan (epigeneettisen) ympäristötekijän - esim. tupakoinnin.

        Yksilö - tietoisuus - on siis geneettisten ja epigeneettisten vaikutusten ohjaama biokemiallinen organismi, jonka kehitykseen vaikuttaa ulkoisten ja sisäisten säätelytekijöiden lisäksi sosiaalinen ja kulttuurillinen konteksti. Tämä tarkoittaa sitä, että jos sinun genotyyppisi syntyisi eri ympäristöön - sillä olisi eri identiteetti. Ero voisi olla melko huomaamaton tai hyvin merkittävä - sillä ei ole väliä - se et kuitenkaan olisi sinä. Identtisiä olentoja ei ole. Myös identtisillä kaksosilla - joilla on samat geenit - on eri fenotyyppi, eli heillä on erilliset ja yksilölliset tietoisuutensa.

        Sukusolun jakautumisen (meioosin) metafaasissa kromosomit järjestyvät 2 potenssiin 23 tavalla molemmilla vanhemmilla. Näin siis siittiön kromosomisto sisältää isän perimän, mutta on järjestynyt uudella tavalla. Sama koskee munasolun kromosomiston järjestymistä. Näin hedelmöityksessä yksilön kromosomisto voi muodostua 8 3888 608 * 8 388 608 eri tavalla. Siihen, kuinka sukusolunjakautumisessa kromosomit järjestyvät vaikuttaa vanhempien terveydentilan ohella lukemattomat tekijät. Yhden pariskunnan jälkeläiset voivat olla hyvin erilaisia vaikka heille periytyy aina isältä 23 perimän sisältävää kromosomia ja äidiltä 23 perimän sisältävää kromosomia. Yksilön varhaislapsuus vaikuttaa ympäristön säätelytekijöiden kautta persoonan - tietoisuuden rakentumiseen. Jälleen sama genotyyppi voi erilaisessa ympäristössä kehittyä erilaiseksi tietoisuudeksi: yksilö, joka saa lapsuudessaan rakkautta ja hyväksyntää kasvaa erilaiseksi kuin ihminen, joka lapsuudessa joutuu kokemaan pelkoa ja nöyryytyksiä - jopa siloin kun heillä on samat geenit.

        Ihminen voi monin tavoin vaikuttaa tietoisuutensa tiloihin. Päihteet ja erityisesti hallusinogeenit muuttavat ihmisten havaintoja maailmasta. Välttämättömien ravinteiden puutokset voivat altistaa välittäjäaineiden ja hormonien puutoksille, joilla on suora vaikutus siihen minkälainen ihmisen persoona on. Aivovammat, infektiot sekä serotoniinin, dopamiinin, adrenaliinin, estrogeenin, testosteronin, leptiinin ja greliinin yms. tasoissa tapahtuvat muutokset muokkaavat toisaalta sitä kuinka persoona tulkitsee ympäristöään ja miten hän regoi aistiensa välittämään informaatioon.

        Sielu, henki, persoona ja identiteetti rakentuvat mm. edellämainituilla tavoilla. Ihminen ei koskaan ole sama. Sekä kehon sisällä että ulkopuolella tapahtuvat muutokset vaikuttavat hienovaraisesti ihmiseen jatkuvasti. Käsitykset ja arvot muuttuvat pitkin elämää. Oletko sama persoona kuin vuosi tai kymmenen vuotta sitten. Pääpiirteissään kyllä. Muutokset ovat hienovaraista kehitystä ja vain harvoin radikaaleja. Kuitenkin muutut tiedostavana olentona koko ajan. Mikä on se henki/sielu, joka elää ikuisesti? Onko se persoonasi 30-vuotiaana, vai kaiken kokeneena 70-vuotiaana?

        Ruumiistapoistumiskokemukset tapahtuvat lähinnä kai tiedostamattomassa tilassa esim. anestesian vaikutuksessa tai nukkuessa. Mielestäni ne edustavat samanlaista aivojen biokemiallisen toiminnan muutoksen aiheuttamaa harhaa kuin vaikkapa dejá-vu ilmiö tai unet. Ihmisellä on aistielimet juurikin ympäristön aistimiseen, eli ympäristöä ei voi aistia ilman aistielimiä; sellaisia aistimuksia voi kuvitella tai niitä voi syntyä aivojen biokemiallisten häiriöiden seurauksena, mutta se ei tarkoita, että tietoisuus reaalisti erkanisi kehosta. Jos tietoisuus - henki/sielu - poistuisi kehosta, joka on tietoisessa tilassa, eikö keho silloin taantuisi katatoniseksi ameebaksi?

        Hmm. Siinä pureskeltavaa aamuun.

        "Ruumiistapoistumiskokemukset tapahtuvat lähinnä kai tiedostamattomassa tilassa esim. anestesian vaikutuksessa tai nukkuessa."

        Eräs tärkeä osajoukko ruumiistapoistumiskokemuksia on kliinisen kuoleman aikana, aivotoiminnan ollessa joko kokonaan sammunut tai vähintään niin pahasti rapautunut, että aivotietoisuusparadigman puitteissa on mahdotonta, että aivot muodostaisivat aistialueilla havaintoja ympäristöstä tai laskeskelisivat tarkalla tavalla huoneen geometrian jostakin toisesta näkökulmasta kuin missä oma sijainti on.


      • kuolleistaeinousta

        Kun ihminen on kuollut tai osittain hengissä, siinä huomattava ero.


      • jkl3
        kuolleistaeinousta kirjoitti:

        Kun ihminen on kuollut tai osittain hengissä, siinä huomattava ero.

        Vaatimus, jonka mukaan ihminen ei ole kuollut, jos hän ei ole pysyvästi kuollut, vie kuoleman toteamisen tapahtumahetkellä tieteen ulkopuolelle. Se on vähän samanlainen vaatimus kuin "ihminen on pois Suomesta vain jos häntä ei enää milloinkaan nähdä Suomessa." Millaisella mittauksella tai havainnolla voimme tietää, näemmekö jotakuta vielä tulevaisuudessa Suomessa?

        Tämän vuoksi tieteellä onkin käytössään kliinisen kuoleman määritelmä, jotta ihminen voidaan todeta kuolleeksi. Jos ajantasainen käsite ei kelpaa, niin kuoleman toteaminen fysikaalisen tilan perusteella tulee mahdottomaksi ja kuolinhetkestä tieteen ulkopuolinen käsite.

        Mutta ei sillä niin väliä. Voit haluta tehdä kuolinajasta tieteen ulkopuolisen käsitteen, mutta sairaaloissa edelleen käytetään kliinisen kuoleman käsitettä, johon sisältyy mm. aivotoiminnan totaalinen lakkaaminen. "Todellisen" kuoleman määritelmästä riippumatta eräs tärkeä osajoukko ruumiistapoistumiskokemuksia on kliinisen kuoleman aikana, aivotoiminnan ollessa joko kokonaan sammunut tai vähintään niin pahasti rapautunut, että aivotietoisuusparadigman puitteissa on mahdotonta, että aivot muodostaisivat aistialueilla havaintoja ympäristöstä tai laskeskelisivat tarkalla tavalla huoneen geometrian jostakin toisesta näkökulmasta kuin missä oma sijainti on.


      • jhkhkhkhkh
        jkl3 kirjoitti:

        Vaatimus, jonka mukaan ihminen ei ole kuollut, jos hän ei ole pysyvästi kuollut, vie kuoleman toteamisen tapahtumahetkellä tieteen ulkopuolelle. Se on vähän samanlainen vaatimus kuin "ihminen on pois Suomesta vain jos häntä ei enää milloinkaan nähdä Suomessa." Millaisella mittauksella tai havainnolla voimme tietää, näemmekö jotakuta vielä tulevaisuudessa Suomessa?

        Tämän vuoksi tieteellä onkin käytössään kliinisen kuoleman määritelmä, jotta ihminen voidaan todeta kuolleeksi. Jos ajantasainen käsite ei kelpaa, niin kuoleman toteaminen fysikaalisen tilan perusteella tulee mahdottomaksi ja kuolinhetkestä tieteen ulkopuolinen käsite.

        Mutta ei sillä niin väliä. Voit haluta tehdä kuolinajasta tieteen ulkopuolisen käsitteen, mutta sairaaloissa edelleen käytetään kliinisen kuoleman käsitettä, johon sisältyy mm. aivotoiminnan totaalinen lakkaaminen. "Todellisen" kuoleman määritelmästä riippumatta eräs tärkeä osajoukko ruumiistapoistumiskokemuksia on kliinisen kuoleman aikana, aivotoiminnan ollessa joko kokonaan sammunut tai vähintään niin pahasti rapautunut, että aivotietoisuusparadigman puitteissa on mahdotonta, että aivot muodostaisivat aistialueilla havaintoja ympäristöstä tai laskeskelisivat tarkalla tavalla huoneen geometrian jostakin toisesta näkökulmasta kuin missä oma sijainti on.

        Millä ihmeellä on voitu synkronoida kokemus ja aivokäyrä? Kokemus on hyvinkin saattanut tulla tajunnan sammuessa tai vasta aivotoiminnan käynnistyessä uudelleen. Siksi väitteesi "eräs tärkeä osajoukko ruumiistapoistumiskokemuksia on kliinisen kuoleman aikana" on tyhjän päällä. Tuollaista ei voi toteennäyttää mitenkään ja tuollaisen väitteen tarjoaminen faktana kertoo, miten höttöisellä pohjalla väitteesi on.
        "tai laskeskelisivat tarkalla tavalla huoneen geometrian jostakin toisesta näkökulmasta kuin missä oma sijainti on. "
        Tuonkaan väitteen todentaminen ei varmasti ole helppoa. "Tarkalla tavalla" on jo sellainen ilmaus, että se vaatii aika paljon säveltämistä pelkän sanallisen kertomuksen pohjalta.

        Tyypillistä pseudotieteellistä huuhaata.


      • Todisteita-läjäpäin
        jhkhkhkhkh kirjoitti:

        Millä ihmeellä on voitu synkronoida kokemus ja aivokäyrä? Kokemus on hyvinkin saattanut tulla tajunnan sammuessa tai vasta aivotoiminnan käynnistyessä uudelleen. Siksi väitteesi "eräs tärkeä osajoukko ruumiistapoistumiskokemuksia on kliinisen kuoleman aikana" on tyhjän päällä. Tuollaista ei voi toteennäyttää mitenkään ja tuollaisen väitteen tarjoaminen faktana kertoo, miten höttöisellä pohjalla väitteesi on.
        "tai laskeskelisivat tarkalla tavalla huoneen geometrian jostakin toisesta näkökulmasta kuin missä oma sijainti on. "
        Tuonkaan väitteen todentaminen ei varmasti ole helppoa. "Tarkalla tavalla" on jo sellainen ilmaus, että se vaatii aika paljon säveltämistä pelkän sanallisen kertomuksen pohjalta.

        Tyypillistä pseudotieteellistä huuhaata.

        "Kokemus on hyvinkin saattanut tulla tajunnan sammuessa tai vasta aivotoiminnan käynnistyessä uudelleen."

        Tuo hypoteesi on tutkimuksin falsifioitu. On kyetty ajoittamaan henkilön kokemus ajalle, jolloin aivotoimintaa ei ole ollut. Jos ihmisten kertomukset jostakin ajanjaksosta vastaavat todellisuutta, ja tuona ajanjaksona aisti- ja muistialueiden toiminta ei ole ollut mahdollinen, niin aivotoiminta tajunnan sammuessa ei voi selittää raporttien oikeellisuutta.

        "Millä ihmeellä on voitu synkronoida kokemus ja aivokäyrä?"

        Aivotoiminnan sammuminen on pieni hetki, joka ajoittuu muutaman sekunnin ajalle. Jos henkilö kuitenkin kertoo tapahtumista oikein usean minuutin tai jopa usean tunnin ajalta aivotoiminnan sammumisen jälkeen, niin kuten sanottu, aivotoiminta tajunnan sammuessa ei voi selittää raporttien oikeellisuutta. Alla olevassa linkissä kuvataan hyvin dokumentoitu tapaus, jolloin minkäänlaista aivokäyrää ei ole voinut olla, ja silti henkilö kuvasi kaiken oikein.

        "Tuollaista ei voi toteennäyttää mitenkään ja tuollaisen väitteen tarjoaminen faktana kertoo, miten höttöisellä pohjalla väitteesi on."

        Kyllä se on toteennäytetty useaan kertaan. Eräs sellainen tapaus oli Sam Parnian tutkimuksissa, jolloin potilas raportoi tapahtumat ja verhon takana olleen henkilökunnan ulkonäön täysin oikein usean minuutin ajalta, jolloin aivotoimintaa ei ollut. Tämä potilas kuvasi oikein myös defibrillaattorin piippaukset, jotka ovat laitteen algoritmin mukaisesti tapahtuneet nimenomaan ajalla, jolloin aivotoiminta on ollut poissa pelistä, mukaanlukien tietysti aivokuoren aistialueiden toiminta ja muistojen muodostamistoiminnot aivoissa. Tietenkin poissa on ollut myös mahdollisuus aivojen suorittamaan huoneen geometristen suhteiden laskentaan ja visualisointiin, jossa havaintopiste on huoneen ylänurkassa, ja visualisointi vähintään normaalin havainnon veroista eli paljon tarkempaa ja selkeämpää kuin silloin, kun normaalitilassa ihmiselle annetaan tehtäväksi ”sulje silmät ja visualisoi itsesi huoneen yläkulmaan.”

        Myös tämä tapaus, jossa aivoaallot ovat olleet poissa pelistä, on erittäin hyvin dokumentoitu:

        https://www.youtube.com/v/ModwWtJiIJc?version=3&start=407&end=559&autoplay=1

        Näiden tapausten ja todisteiden jatkuva denialisointi on täysin verrattavissa kreationistien evoluutiodenialismiin. Todisteet eivät vain kelpaa, koska ne ovat oman uskonnon vastaisia.

        "Tyypillistä pseudotieteellistä huuhaata."

        Nimenomaan todisteiden denialisointi on pseudotieteellistä huuhaata. Ennakko-oletus siitä, mikä voi olla totta ja mikä ei voi olla totta, on uskontoa, ei tiedettä. Sellaista asennetta kutsutaan myös pseudoskeptismiksi. Tiede pohjautuu todisteille, ei ennakkopäätöksille. Edes materialistinen dogma ei ole pyhä ja koskematon ja kaiken tutkimuksen ulkopuolella, vaan myös se on voitava alistaa vastakkaiselle todistusaineistolle ja falsifioinnille. Jos se on ennakko-oletuksena kaikessa asettaen rajat sille mitä voi tapahtua ja mitä ei voi tapahtua, ja jos sitä ei voida eikä saada tutkimuksin falsifioida, on kyseessä dogmaattinen uskonto, ei tieteellinen asenne.


    • palikka

      "Toinen mielenkiintoinen kysymys: Jos ihmisellä ei olisi yhtään ainutta aistia, tietäisikö hän silloin olevansa olemassa?"

      Jaa-a.. Itse en kyllä todellakaan tiedä vastausta kysymykseen, mutta ainakin ranskalainen rationalisti Descartes väitti vuonna miekka ja kypärä, että ainoastaan järjen päättelyt takaavat varmaan tietoon (eli tässä tapauksessa omaan olemassaoloon) pääsyn. Aistithan johtavat meitä harhaan hyvinkin usein... Eri asia sitten on, että jos meillä ei olisi aisteja tai aistihavaintoja
      maailmasta, niin kuinka monella meistä olisi tarpeeksi järkeä päätellä oma olemassaolomme?

      • olen_tässä

        Paikka tieto riittää ja vähän muistia.


    • Gienah Ghurab

      Tietoisuus syntyy hyvin tarkasti (muutaman millin tarkkuudella) rajattavalla alueella aivorungossa, välittömästi jonkun tärkeän pään hermon tulokohdan yläpuolella. Hermo tiedottaa, että aivojen kemiallis-sähköinen tila on 'hereillä', muisti toiminnassa ja kaikki olennainen ok, joten tietoisuus on kytketty päälle.

      Tarkempaa tietoa kaipaaville suosittelen luettavaksi kirjaa, Tapahtumisen tunne : miten tietoisuus syntyy / Antonio Damasio ; suomentanut Kimmo Pietiläinen

    • marko

      ... että tietoisuus piileksii aivojen hermosolujen välisissä yhteyksissä, aivojen kokonaisvaltaisessa "johdotuksessa" (wiring), eikä esim. jossain tietyssä, tarkasti määriteltävässä aivojen osassa. Tietoisuus on modulaari juttu. Tai jotain.

    • mikätähäkelpaatunnukseks

      itse ajattelen ja koen asian näin, mikä olen energiaa esim valo, fyyisessä muodossa ihminen, voin nähdä värejä silmät kiinni eli ei aisteija

      • aistienpäämäärä

        Olet vain aivoissasi, et muuta.


    • laskee

      " tietoisuus piileksii aivojen hermosolujen välisissä yhteyksissä, aivojen kokonaisvaltaisessa "johdotuksessa" (wiring),"

      Tämä onkin mielenkiintoinen seikka. Hyvin yksinkertaiset hermosolut muodostavat logiikkaverkoston niin, että ulkoisten syötteiden (aistit) avulla muodostuu ennen pitkää tietoisuus.

      Tuntemissamme tapauksissa nämä alkeiyksiköt, hermosolut, kuuluvat yhteen yksilöön. Näin ollen ehkä on mahdollista, että tietoisuus syntyy alkeellisten, keskenään riittävästi kommunikoimaan pystyvien elöiden yhdyskunnassa.

    • Epätietoinen-ihminen

      "Ihminen on tietoinen omasta itsestään."

      Eihän ihminen OIKEASTI ole yleensä tietoinen itsestään. Ihminen on vain tietoinen siitä, että hänellä on jokin vakiintunut MIELIKUVA itsestään. Eli, ihminen tarkkailee aivojensa kokoonlaittamaa mielikuvaa itsestään, joka tyypillisesti on hyvin suppea ja abstrakti malli. Ihminen osaa kylläkin tietysti yleensä esimerkiksi poistaa otsaansa kiinnitetyn tarran tarkkailemalla peilikuvaansa (kuten esimerkiksi norsukin), mutta ei se edellytä tietoisuutta ihmisestä ITSESTÄÄN, vaan vain tietoisuutta ihmisen ruumista kuvaavaksi tulkittavasta visuaalisesta hahmosta.

      Jos ihminen olisi oikeasti KOKONAAN tietoinen itsestään, niin ihminen olisi jonkinlainen yliolento verrattuna siihen millaisia ihmiset yleensä ovat. Ihminen pystyisi silloin mm. kokemaan KERRALLA kaiken sen, minkä kokeminen on ihmiselle ylipäätään mahdollista. On olemassa legendoja siitä, että jotkut ihmiset ovat onnistuneet tulemaan kokonaan tietoisiksi itsestään. Sitä ei kuitenkaan takuuvarmasti tapahdu tavallisten ihmisten tapauksessa tavallisissa olosuhteissa.

      Ennen tuollaiselle tasolle pääsemistä ihmisen täytyy mm. pystyä tiedostamaan tarkastelevansa itseään ulkopuoleltaan. Tavallaan kyse on siitä, että ihminen alkaa yhdellä osallaan tiedostamaan tarkastelevansa tavallista mielikuvaansa itsestään tuon mielikuvan ulkopuolelta jne. Tarkastelukulma pitää pystyä muuttamaan joustavasti esimerkiksi ruumiin sisä- tai ulkopuoliseksi, jotta itseään voi tarkkailla monipuolisesti. Tietoisuus pitää tietysti pystyä siirtämään esimerkiksi omaan käteensä (jotta voi ottaa ns. selfien :), pöytälamppuun tai vaikkapa Kuun pimeälle puolelle.

      Sitten kun nuo kaikki ihmiseen kuuluvat osat (joita on lukemattomia) on saatu tarkkailemaan toisiaan ja harjoittamaan monipuolisesti tarkkailemisen erilaisia mahdollisuuksia, niin voidaan sanoa, että ihminen on vähintäänkin ALKANUT tiedostamaan itseään :)

      • aistijahermot

        Kyttää pelikuvaasi muutama tunti, niin huomaat aivojen vääristävän todellisuuden. Ihminen aistii vain hermoilla.


    • yksi_kysymys

      Jos ihminen on tietoinen itsestään, niin onko hän silloin itsetietoinen?

    • Näin_se_vain_on

      Nykymeno vaikuttaa paljolti siltä, että hyvin harva on oikeasti tietoinen muista ihmisistä.

      • on_se_niin

        Merkitykselliset ihmiset ovat vain kiinnostavia.


    • SuperÄly

      Onko ihminen pystynyt todistamaan tai pystyykö, että tietoisuus on todellista? Jos vertaa todellisuutta vaikkapa uneen, unikin saattaa sillä hetkellä tuntua todelliselta ja elämä unessa todelliselta ja kysymys on nykytiedon mukaan vain omien aivojen tuottamasta hallusinaatiosta, harhasta, kuvitelmasta. Niin, että missä se tietoisuus sitten majailee?

      • NoinOn

        Tietoisuuden mekanismia ei tunneta, ei tiedetä edes sitä, perustuuko se tunnettuihin fysikaalisiin ilmiöihin. Eikä sitä pystytäänkö koneelle luomaan tietoisuus. Eikä sitä onko aidosti vapaata tahtoa vai toimiiko ihminen ohjelmoidusti.


      • tottakai_on_vapaa_tahto

        "Eikä sitä onko aidosti vapaata tahtoa vai toimiiko ihminen ohjelmoidusti. "

        Kvanttifysiikassa oletetaan puhtaan satunnaisluvun entiteetti, mutta sitä ei pystytä alkuunkaan selittämään, millainen mekanismi tuottaisi puhtaan satunnaisluvun. Jopa äärettömän monimutkainen matemaattinen funktio tuottaa aina pseudosatunnaislukuja jotka ovat samoja samalla satunnaissiemenellä. Satunnaisluvun entiteetti ei välttämättä ole oikea tai ainoa selitys, vaan voidaan ennemminkin olettaa että ihmisellä on vapaa tahto, joka on yksi tietoisuuden ominaisuuksista.

        Suurimmalta osin ihmisen ajatukset ja toiminnot ovat täysin vapaan tahdon alaisia - subjektiivisesti tuntuu ihan omituiselta höpinältä etteikö muka olisi. Jos kärsii pakko-oireisesta häiriöstä, silloin esiintyy joitakin pakkoajatuksia ja pakkotoimintojakin, mutta silti on suurelta osin vapaan tahdon alainen. Missään tapauksessa ihminen ei toimi ennalta ohjelmoidusti eikä ennustettavasti.


    • ensimmäinen-porras

      Tietoisuus pitäisi luokitella AISTIKSI kuten sisätuntemusaisti (näläntunne ym.) ja tasapainoaisti.
      Aivoissa myös aistit toimivat vakka "mitta-anturit" löytyvät eri paikoista, sama pätee tietoisuuteen kontrolloivaan aistiimme.

      • olen_olemassa

        Ehkä tietoisuus tarvitsee määrän aisteja ja muistia.


      • aineeton_olio

        Tietoisuus ei tarvitse aisteja. Aistideprivaatiokammiossakin tietoisuus säilyy normaalisti, ja aistihavaintojen sijasta tietoisuus voi tarkkailla muita artifakteja, kuten ajatuksia, tunteita, muistikuvia jne. Artifaktit ovat materiaalisia, sähköisiä aivoilmiöitä, kun tietoisuus on immateriaalinen eikä koostu sähköstä tai mistään aineesta. Tietoisuus ei sijaitse millään tietyllä aivoalueella tai pisteessä. Millä tahansa aivoalueella aivojen sähköiset toiminnot voivat väliaikaisesti olla kokonaan hiipuneita, mutta tietoisuus silti säilyy.


      • ensimmäinen-porras
        aineeton_olio kirjoitti:

        Tietoisuus ei tarvitse aisteja. Aistideprivaatiokammiossakin tietoisuus säilyy normaalisti, ja aistihavaintojen sijasta tietoisuus voi tarkkailla muita artifakteja, kuten ajatuksia, tunteita, muistikuvia jne. Artifaktit ovat materiaalisia, sähköisiä aivoilmiöitä, kun tietoisuus on immateriaalinen eikä koostu sähköstä tai mistään aineesta. Tietoisuus ei sijaitse millään tietyllä aivoalueella tai pisteessä. Millä tahansa aivoalueella aivojen sähköiset toiminnot voivat väliaikaisesti olla kokonaan hiipuneita, mutta tietoisuus silti säilyy.

        Ei aistitkaan tarvitse toisia aisteja. Toisaalta unessa voit tuntea aistimuksia esim . haju ja maku aistimuksia.
        Tietoisuus olisi siis koordinointiin asioiden hallintaan keskittyvä aisti. Ihmisellä tämä tietoisuuteen perustuva aisti on älykkyytemme johdosta erityinen. Monella eläimellä puolestaan pelkkä "hereillä olon" aisti.


      • aistien_aivoalueet

        "Tietoisuus olisi siis koordinointiin asioiden hallintaan keskittyvä aisti."

        Muilla aisteilla on aika laajat omat aivoalueensa ja aistin assosiatiiviset alueet, esim. näkö, tunto, kuuloaisti jotka vievät paljon tilaa aivoissa:
        https://www.biomag.hus.fi/braincourse/L1.html

        Mitenkäs tietoisuus-aisti on toteutettu, kun sille ei ole varattu mitään omaa aivoaluetta. Ehkä sellaista aistia ei ole olemassa jolla ei minkäänlaista aivoaluetta ole, vaan kyse on jostain muusta kuin aistista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5479
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3375
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1883
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1855
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      21
      1699
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      73
      1548
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      13
      1447
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1327
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      21
      1295
    Aihe