Valtion palkkapapeista jo aika luopua

Esakalevin

Vapaa-ajattelijain liitto esittää, että armeijassa ja vankilassa luovutaan valtion palkkaamasta papistosta. Tällainen muutos ei estäisi seurakuntia tarjoamasta palvelujaan omalla kustannuksellaan vankiloissa tai varuskunnissa varusmiesten vapaa-ajalla.

Liiton liittohallituksen 12.2. hyväksymiä, Puolustusvoimien ja Rikosseuraamusviraston johdolle lähetettämiä kehittämisehdotuksia perustellaan sillä, että julkisen organisaation tulisi olla katsomuksellisesti puolueeton, tunnustukseton siten, että kaikkia siihen kuuluvia kohdellan yhdenvertaisesti eikä ketään asetata eri asemaan uskonnon, vakaumuksen tai mielipiteen vuoksi.

Liiton mielestä vankilapapien, sotilaspastorien ja kenttäpiispan palkkaamiseen käytettävää verorahaa ei pidä nähdä vain säästökohteena, sillä resursseja lienee tarpeen suunnata psykologien ja sosiaalikuraattorien palkkaamiseen tukemaan henkisesti nin vankeja kuin varusmiehiä ja puolustuvoimien henkilöstöäkin palveluksessa sekä erityisesti myös traumaattisissa kriisitilanteissa.

Vapaa-ajattelijat toivovat myös Puolustusvoimien Yleiseen palveluohjesääntöön muutoksia, jotka lopettavat uskontokuntiin kuulumattomien syrjinnän ja vahvistavat uskonnon ja omantunnon vapautta niin varusmiesten kuin henkilöstönkin osalta. Esimerkiksi paraatiin tai ohimarssiin osallistumisen ehtona ei voida pitää osallistumista kenttäjumalanpalvelukseen tai uskonnollisen valatilaisuuden seuraamista.

Alla kehittämisehdotukset sellaisenaan.

Puolustusvoimat
Puolustusministeriö

Vapaa-ajattelijain liitto ry. esittää uskonnottomien etu- ja kulttuurijärjestönä kunnioittavasti seuraavaa:

Puolustusvoimissa on aika luopua valtion kustantamasta ”kirkollisesta työstä”. Julkisen organisaation on paikallaan olla katsomuksellisesti tunnustukseton siten, että kaikkia siihen kuuluvia kohdellan yhdenvertaisesti eikä ketään asetata eri asemaan uskonnon, vakaumuksen tai mielipiteen vuoksi.

Tällaisen muutoksen ei tarvitse estää seurakuntia tarjoamasta varuskunnissa palvelujaan varusmiesten vapaa-ajalla.
Sotilaspastorien ja kenttäpiispan palkkaamiseen käytettävää rahaa ei pidä nähdä vain säästökohteena, sillä resursseja lienee tarpeen suunnata psykologien ja sosiaalikuraattorien palkkaamiseen tukemaan henkisesti varusmiehiä ja henkilöstöä palveluksessa sekä erityisesti myös traumaattisissa kriisitilanteissa.

Puolustusvoimien Yleiseen palveluohjesääntöön tulee tehdä muutoksia, jotka lopettavat uskontokuntiin kuulumattomien syrjinnän ja vahvistavat uskonnon ja omantunnon vapautta niin varusmiesten kuin henkilöstönkin osalta. Esimerkiksi paraatiin tai ohimarssiin osallistumisen ehtona ei voida pitää osallistumista kenttäjumalanpalvelukseen tai uskonnollisen valatilaisuuden seuraamista.

Uskonnollinen sotilasvala ja katsomusneutraali sotilasvakuutus erottelevat tällä hetkellä varusmiehiä täysin tarpeettomasti kahteen eri ryhmään, minkä vuoksi on paikallaan siirtyä yhteen ja yhteiseen katsomuksellisesti neutraaliin, uskonnottomaan sotilasvakuutukseen tai -valaan.

KEHITTÄMISEHDOTUS
12.2.2011

Rikosseuraamusvirasto

Vapaa-ajattelijain liitto ry. esittää uskonnottomien etu- ja kulttuurijärjestönä kunnioittavasti seuraavaa:

Vankiloissa on aika luopua valtion kustantamista vankilapappien viroista. Valtion tehtävänä ei tule suosia mitään kirkkoa tai uskonnollista yhteisöä. Myös vankeja tulee kohdella yhdenvertaisesti eikä asettaa ketään eri asemaan uskonnon, vakaumuksen tai mielipiteen vuoksi. Samoin perustuslain takaama uskonnon ja omantunnon vapaus koskee myös kirkkoon ja uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomia.

Valtiollisesta vankilapappijärjestelmästä luopuminen ei estä kirkkoa ja muita uskonnollisia yhteisöjä tarjoamasta palvelujaan vankiloissa. Vuosikymmenien kokemus kuitenkin osoittaa, että uskonnollispohjainen vankilapappijärjestelmä ei ole osoittautunut erityisen tehokkaaksi vankien tukemisessa rikos- ja vankilakierteen katkaisuun.

Tätä esitettyä muutosta voi toki yleisissä säästöpaineisa tarkastella myös säästömahdollisuuksien näkökulmasta. Koska vankiloissa kuitenkin ilmeisesti on tarvetta vankien psykososiaaliseen tukemiseen, tulisi säästyneet rahat käyttää uskonnollisesti tunnustuksettomalta pohjalta toimivien henkisen tuen ammattilaisten, kuten vankilapsykologien ja sosiaalikuraattorien palkkaamiseen.

0

129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Ole rohkeampi kuin koskaan

        ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
        Ikävä
        93
        1973
      2. Oulussa puukotettu lasta

        Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
        Perussuomalaiset
        417
        1532
      3. Mitä tekisit jos

        täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
        Ikävä
        91
        1293
      4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

        Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
        Tv-sarjat
        14
        1086
      5. Milloin olet viimeksi nähnyt

        Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
        Ikävä
        72
        1031
      6. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

        Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
        Suomalaiset julkkikset
        10
        986
      7. Ääripersu puukotti taas.

        Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
        Oulu
        179
        969
      8. Miten ihmeessä

        on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
        Ikävä
        49
        959
      9. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

        😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
        Luterilaisuus
        247
        906
      10. Pelkäätkö että olisin

        Ilkeä sulle jos nähtäisiin? Naiselta miehelle
        Ikävä
        74
        837
      Aihe