Nettifiksuus - tietoa, taitoa ja asennetta

nettiviisas

Hei!
Aloitan nyt toista päivystysvuoroani Nettiviisaana: Tarkastellessani käytyjä keskusteluja olen havainnut, että kysymykset liittyvät suurelta osalta joko tietokoneiden ja mobiililaitteiden tekniseen tietoturvaan ja virustorjuntaan tai toisaalta nettikäyttäytymiseen Suomi24:n tai sosiaalisen median (pääasiassa Facebookin) eri foorumeilla.

Nettifiksuus vaatii meiltä kaikilta netinkäyttäjiltä monenlaista osaamista: Ainakin perustiedot ja -taidot tietotekniikan käytössä sekä vastuullisen asenteen, jossa viisas varovaisuus yhdistyy toisten huomioimiseen ja heidän oikeuksiensa kunnioittamiseen.

Itselleni ehkä vaativin on tuo teknisiin ratkaisuihin liittyvä "kapulakieli" - jos näillä alueilla on jotain hankaluutta, otan nopsasti linjat työpaikan tai lähipiirin näihin asioihin vihkiytyneille henkilöille. Kuinkahan moni meistä netin kautta asioitaan hoitavista ja sosiaalisen median käyttäjistä oikeasti tuntee tietotekniikan teknistä puolta ja ohjelmistoja niin hyvin, että voi luottaa tietoturvan suhteen enemmän omaan osaamiseensa kuin laitteiden mukana tulleisiin tai hankittuihin virustorjuntaohjelmiin ja palomuureihin?

Pitäisikö siis asioiminen ja sosiaalisten suhteiden hoitaminen netin kautta jättää vain niille, jotka puhuvat äidinkielenään tietotekniikkajargonia? Tekniikkataitureilla on annettavaa meille "tavallisille" netinkäyttäjille, mutta vain silloin, jos tietotaitoon yhdistyy myös nettifiksu asenne. Ja Facebookissa tai keskustelupalstoilla toisia kiusaavilla tai nimimerkin suojissa häiriköivillä saattaa olla parannettavaa näillä kaikilla osa-alueilla...

Maija Lehtikangas, projektikoordinaattori, Väestöliiton www.murkunkanssa.fi -netti
Väestöliitto on mukana Tietoturvapäivä -kampanjassa joka edistää turvallista ja fiksua internetin käyttöä

1

170

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • khujihuh

      Tuohon sanoisin, että minä olen tämän Suomi24- foorumin keskustelupalstoilla nimettömänä kirjoittaessani jatkuvasti törmännyt häiriköihin, jotka ovat esimerkiksi tulleet ahdistelemaan minua; ainakin väittämänsä henkilöidentifionnin osalta ainoastaan perättömyyksiä puhuen, näissä tän foorumin julkisissa keskusteluissa, väittämällä esimerkiksi, että " tietävät, missä asun" ( ja ihan todella siten, vaikka olen nimetön, enkä koskaan kenellekään palstoilla nimeäni sanonut, puhumattakaan jessus osoitteestani!), väittämällä, että "tietävät" minut tai henkilöni (näitä en missään internetissä koskaan ole kenellekään kertonut) ja ylipäätään häiritsemällä mun anonyymin julkisiin keskusteluihin osanottoani todella alatyylin silkasti perättömyksiin perustuvalla kommentoinnilla ja usein jopa mielestäni lainvastaisella pelottelulla tässä Suomi24:ssa.

      Minua on kyseisellä palstalla myös kannustettu tekemään "rikosilmoitus", mutta asia kaltaiseni muita foorumin kirjoittajia henkilöinä tyystin tuntemattoman kohdalla on kylläkin lähinnä niin, että ensin pitäisi tietää, mistä asiasta pitäisi tehdä rikosilmoitus, jotta sellaisen voisi edes tehdä, kun en ole henkiilö tai henkilöksi tunnistettava Suomi24:ssa tai ole koskaan ollut. Jossakin vaiheessa ajattelin, että minua kiusaavat keskusteluissa vainoharhaiset, jotka siis ehkä luulisivat mua anonyymia joksikin muuksi, kuin olen. Sitten aloin epäillä sitäkin, että kenties joku esiintyy ns. "minuna", mikä olisi se ikävämpi vaihtoehto. Koskaan en mihinkään Suomi24- keskusteluihin ole mitään sellaista sanonut, mistä juuri minut voisi henkilönä identifioida - enkä edes kirjoita suinkaan joka viikko tälle foorumille. Puhumattakaan siitä, että koskaan ja missään tilanteessa itse tietäisin, keiden kanssa näillä anonyymeilla palstoilla keskustelen.

      Kun itse aloin saada älyttömästi perätöntä törkyä osakseni tän foorumin keskustelupalstoilla keskusteluihin osaa ottaessani, tarkistutin asiantuntijalla jälleen kerran tietokoneeni mahdollisten virusten varalta, varmuuden vuoksi. Niitä ei löytynyt ja on toiminnassa oleva virustorjuntaohjelma. Ja kun mua herjattiin _rekisteröityneesti kirjoittavien nimimerkkien taholta_(!!) ihan sairailla loukkauksilla keskustelupalstoilla, soitin kerran henkilökohtaisesti Suomi24:n ihan ylläpitoonkin, varmistaakseni, että saako näillä palstoilla yhä kirjoittaa nimettömänä, saitin jäsenekseni rekisteröitymättömänä anonyymina, kun asia ei säännöistä selkeästi mielestäni näkynyt ja kun kaikki kirjoittajat eivät näy pitävän anonyymien kirjoittamisesta palstoilla ollenkaan - silloin mulle muistaakseni vastattiin, että saa. Ja sen verran lakiakin tunnen, ettei mun tai kenenkään muunkaan mielestäni ole pakko alkaa henkilönä profiloitua, päästäkseni eroon asiattomasti kiusaavista keskustelupalstoilla, jos näille kirjoitan ja jos ja kun vain pidän huolen siitä, että omat kirjoittamani viestini ovat lainmukaisia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2580
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1950
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1499
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1028
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      913
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      881
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      854
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      765
    Aihe