Lapset ja nuoret tarvitsevat läheistä aikuista myös netissä

nettiviisas

Hyvää aamupäivää,

Päivystän tänään Fiksusti netissä-palstalla. Työssäni toimin suunnittelijana Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavissa puhelin -ja nettipalveluissa.

Keskusteluja seurattuani jäin pohtimaan, että teknisen taitavuuden rinnalla myös sisällölliset taidot ovat tärkeitä. Tästä ajatukseni juoksi siihen, miten lasten ja nuorten tekninen taitavuus yhä hämmästyttää. ”Anna kun mä näytän”, ja naps, ohjekirjaa lukematta laite on päällä. Tekninen taitavuus voi kuitenkin olla hämäävää, sillä erilaiset mediasisällöt vaativat myös tulkintaa. Tähän tarvitaan läheisen aikuisen tukea, jotta mediataidot voivat jatkuvasti kehittyä. Etenkin netissä informaatiota on tarjolla rajattomasti, ja sitä on osattava suodattaa. Mediataitoja voi jokainen meistä kehittää koko elämän ajan.

Erilaisia mediasisältöjä pohditaan myös MLL:n Lasten ja nuorten puhelimessa, jossa vastataan vuosittain kaiken kaikkiaan n. 40 000 – 50 000 yhteydenottoon. Näistä 1450 yhteydenottoa liittyi mediaan v. 2010. Mediaan liittyvissä yhteydenotoissa pohditaan useimmiten ihmissuhteita, esimerkiksi ystävyyssuhteita, sekä seurustelun aloittamiseen ja loppumiseen liittyviä aiheita. Lapsia ja nuoria puhuttavat arkielämän monipuoliset mediakokemukset, mutta näiden lisäksi keskustellaan erityisesti nettielämään liittyvistä huolista. Huolet liittyvät esimerkiksi haitallisiin sisältöihin, joihin törmätään useimmiten vahingossa. Nämä sisällöt hämmentävät ja saattavat pelottaa. Mediasisältöjen tulkitsemiseen lapset ja nuoret tarvitsevat läheistä aikuista, erityisesti omia vanhempia, myös netissä.

Sosiaalinen media tarjoaa väylän verkostoitua, pitää huolta jo olemassa olevista ystävyyssuhteista ja tavata samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä, mutta näiden ohella on tärkeä taito osata liikkua fiksusti netissä muita ihmisiä kunnioittaen. Niin teknisistä kuin sisällöllisistä taidoista on apua.

Miten voisimme aikuisina olla mielestänne läsnä myös näissä kysymyksissä ja huolissa lasten ja nuorten arjessa? Miten voisimme edistää nettifiksuutta niin omalla kohdallamme kuin lasten ja nuorten kohdalla? Ja ennen kaikkea: Miten voisimme oppia näitä asioita puolin ja toisin?

Linkkivinkkejä:

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainnetissä on paljon hyödyllistä tietoa esimerkiksi mediaan liittyvistä aiheista:

www.mll.fi/lapsetjamedia

Nuorten näkökulmaa tarjoaa MLL:n Nuortennetti:

www.mll.fi/nuortennetti (Minä ja Media)


Laura Määttä, Finnish Internet Awareness & Safety -hanke
Mannerheimin Lastensuojeluliitto

1

209

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • teh techguy

      Pitäis ensin saada meidän aikuiset niin sanotusti aikuisen tasolle ennenkuin voimme alkaa lapsia neuvomaan. Esim. tämä Suoli24-portaali on täynnä saastaa, haukkumista, vinoilua, ivailua, kiusaamista ettei voi kuin kummastella millainen ihminen siellä näppäimistön takana oikein on. Eli vanhempien medialukutaitoon täytyy kuulua, ettei lapset vahingossakaan pääse tänne Suomi24-palstoille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      81
      3544
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      2022
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      26
      1968
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1598
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1435
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1415
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1129
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      101
      1093
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      874
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      850
    Aihe